daniol,
spróbuje odpowiedzieć, mam nadzieję, że mi się uda wyczerpać temat. Podstawowa kwestia na którą trzeba sobie odpowiedzieć to co oczekuję od systemu. Szybkość, stabilność, dużo pamięci, wszystkie dodane aplikacje. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko.
WM 6.1
1. OS 19400, 19700, 19900 - panuje przekonanie iż są to wersje nietabilne ( rozwojowe ). Bardzo szybkie bądz z mniejszym zużyciem baterii itd.
2. OS 19199, 19209, 10213 - wersje stabilne,
Wersje wypuszczane hurtowo przez PV są bardzo szybkie ale wymagają moim zdaniem dopracowania. Jeżeli nie używa się marketingu M$ pozostając na GSM, HSDPA, GPS i oczekując dużo pamięci oraz szybkość to są ok.
Wersja 19209 GPSSlovakia z eten-users.eu bazuje na wersji RANju, która jest mówiąc kolokwialnie " dla wszystkich " czyli wszystkie możliwe aplikacje, stabilna ale tym samym wolniejsza i zabiera więcej pamięci. Polecam osobom, które używają m.in. Messenger, Windows Live etc.
Testowałem i "przegotowałem" 19199, 19209, 19213, 19900. Używam 19213.1.0.4, bardzo custom i lite

"ugotowaną " dokładnie na moje potrzeby.
WM 6.0
Napracowałem się trochę i zrobiłem z WWE 454 32 MB wolnego RAM'u i 203 MB storage jednak pomimo dalszych wysiłków, zmian w rejestrach, tweaków, usuwania zbędnych aplikacji uważam iż jest wolny ( może tylko dla mnie ). Stary kernel i file system - tego się nie przeskoczy.
Mam nadzieję iż trochę naświetliłem temat dla "nowych". Zatrzegam iż jest to moje prywatne zdanie i przez najbliższe 5 minut będę z nim się zgadzał

Aha,
jest nowa wersja optymalizowana na VGA z HTC Diamond 19581 już w AKU2. PhamQuang pisałem, że ma z nią problem, mi niestety nie udało się przygotować file system z Universala ( problem z pkgtool dla wtajemniczonych ). Jeżeli komuś udało by się zdobyć oryginalny release to można spróbować zrobić wersję na X800 optymalizowaną pod VGA.