Nie wykrywa GSM

• 67 Odpowiedzi
  • 11095 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nie wykrywa GSM
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 11, 2009, 18:39:33 »
Witam, widzę, że więcej ludzi ma problem z GSM. Od pewnego czasu, chyba od Panota 1.90 się to u mnie zaczęło. Próbowałem też z P2.0 i P2.1 oraz  z Adonix v3 i musiałem wrócić do oryginalnego softu 473 od Etena. Na pozostałych "no service" (kartę sim widzi). Radio rom'y też zmieniałem, bez skutku. Telefon właśnie wrócił z serwisu, wymiana płyty i dalej to samo. I jeszcze jedna uwaga wcześniej flashowałem tel z kartą i było ok, obecnie aby wstał po flashu musi być bez karty sim. Nie wiem dlaczego tak jest, ma ktoś jakiś pomysł? Chętnie zainstalował bym inny soft, ale bez telefonu....

edit... telefon był w serwisie z powodu mikrofonu, a nie wyżej wymienionych problemów...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2009, 18:42:04 wysłana przez greg72 »

*

Offline gumisx800

• 14
  • Sprzęt: Glofiish x800
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 14, 2009, 23:44:39 »
Witam mam dokładnie taki sam problem z radio romem Wwe 040 0457 jak to naprawic?? PROSZE O ODPOWIEDZ

« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 15, 2009, 07:32:23 »
Witam mam dokładnie taki sam problem z radio romem Wwe 040 0457 jak to naprawic?? PROSZE O ODPOWIEDZ
Witam w klubie :wink:

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 15, 2009, 09:40:53 »
Witam mam dokładnie taki sam problem z radio romem Wwe 040 0457 jak to naprawic??

Problem pojawił się po wgraniu nowego romu??
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline gumisx800

• 14
  • Sprzęt: Glofiish x800
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 15, 2009, 10:28:05 »
nie jak zrobiłem HR a pózniej wgrałem jeszcze raz tego samego i dale jest to samo

« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 29, 2009, 09:15:54 »
Otóż i owusz mam z powrotem moje Etenka... Mogę powiedzieć jedno: Serwis Orika jest bardzo profesjonalną firmą.
Szybko i sprawnie wszystko załatwiono... GSM znowu działa.... :banan:

*

groszek493

« Odpowiedź #36 dnia: Luty 15, 2009, 13:48:40 »
A wiesz może co było usterką ,  bo mam to samo po wgraniu roma Panot 2.11 i nie łapie mi GSM a romy już próbowałem różne i nic.

« Odpowiedź #37 dnia: Luty 15, 2009, 19:50:35 »
Niestety tego to mi nie napisali, co było wymieniane, ale ważne, że wszystko działa i to mi odpowiada...
Co nie zmienia faktu, że coraz więcej osób ma z tym problem... :smile:

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 15, 2009, 21:35:36 »
A ja w mojej kuchni, po rozebraniu orginalnego romu mam takie pliki:
header.bin
knight.dat
usbdl.dat
boot.dat
ipl.dat
os.dat

są to debugery i inne od sytemu jaki jest zainstalowany oraz modułu gsm (tak mi się wydaje)

natomiast w ugotowanych romach są tylko:
header.bin
os.dat

może w tym problem?
przeładuj orginalnym romem...
i może pomoże (taka mała sugestia) - magicbytes i inny język softu ( wtedy napewno przeładują sią te wszystkie partycje)

Jeśli się mylę to mnie poprawcie... bo nie jestem pewien czy piszę dobrze...
oczywiście jeśli przeszedł tryb serwisowy ok...
Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

« Odpowiedź #39 dnia: Luty 16, 2009, 07:31:32 »
może w tym problem?
przeładuj orginalnym romem...
i może pomoże
Raczej to nie pomoże - przynajmniej tak było w moim przypadku. Zarówno oryginalny Rom 456 jak i 473 nie zadziałał.

*

groszek493

« Odpowiedź #40 dnia: Luty 16, 2009, 19:16:33 »
U mnie też zmiana romu nic nie dała , updaty GSM : CA , CL , CL4 , CL5 , CG (tyle znalazłem) także nic , magicbytes również nic , rózne ustawienia połączeń nic , wyjmowanie baterii nic , nie wspominając już o resetach i HR , tryb serwisowy :

<ACK>OK</ACK>
<PROCESSING>
KEYON EMP360
</PROCESSING>
<RESULT><ITEM_NAME>AP version
</ITEM_NAME>
<TEST>PASS</TEST><INFO>R3BEC37ACL_V1.01CL</INFO>
FILE SYSTEM : 3301_FS_V.1.01CI</INFO>
</RESULT>
<IMEI : ************151> :)

Błagam niech mi ktoś pomoże mam go ze 2 tyg. i sam go popsułem jak wgrałem roma Panot 2.11 po nim przestał działać GSM.
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2009, 16:48:49 wysłana przez groszek493 »

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 19, 2009, 19:40:57 »
Ten rom zawiera w sobie update radio romu?

« Odpowiedź #42 dnia: Luty 20, 2009, 07:39:50 »
Błagam niech mi ktoś pomoże mam go ze 2 tyg. i sam go popsułem jak wgrałem roma Panot 2.11 po nim przestał działać GSM.
Jeśli masz go na gwarancji to radzę Ci go odesłać.... :ok:

*

groszek493

« Odpowiedź #43 dnia: Luty 20, 2009, 18:11:13 »
Nie mam gwarancji  :( , dzisiaj byłem w serwisie i po sprawdzeniu go kazano mi zmienić cały system operacyjny na nowy , nie sam rom a calutkie oprogramowanie , nie wiem gdzie to znaleźć , jeśli ktoś z was wie proszę o wysłanie mi linku , mam jeszcze drugi pomysł ( do tych którym gsm działa zwłaszcza Kielicha jeśli możesz to spakuj mi pliki odpowiedzialne za GSM ze swojego x800). Może to zadziała. ?

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 20, 2009, 20:23:14 »
Nie mam gwarancji  :( , dzisiaj byłem w serwisie i po sprawdzeniu go kazano mi zmienić cały system operacyjny na nowy , nie sam rom a calutkie oprogramowanie , nie wiem gdzie to znaleźć , jeśli ktoś z was wie proszę o wysłanie mi linku , mam jeszcze drugi pomysł ( do tych którym gsm działa zwłaszcza Kielicha jeśli możesz to spakuj mi pliki odpowiedzialne za GSM ze swojego x800). Może to zadziała. ?

Ok...
Powiem tak,
Wgrywałem na M800 niemiecki rom i stwierdziłem, że zmienił mi rozmiar "partycji"  (przydzielonego miejsca w pamięci na poszczególne elementy systemu operacyjnego)
Obiawia się to tym, że w start/ustawienia/pamięć - przechowywanie danych w polu Razem: jest ponad 200MB miejsca

(lub, mogę się mylić i mój dalszy wywód jest bez sensu ponieważ zależy to od wielkości temp.bin wgranego do pamięci)

podejrzewam, że kosztem "partycji" (rozmiaru) ipl czyli radioromu... po wgraniu innego romu, wielkości tych partycji i przydzielone na nie miejsce w pamięci się nie zmieniają, nadpisują się jedynie informacje w tych "partycjach" czyli przeładowując rom czy radio wgrywacie jedynie dane na te partycje....

I w tym tkwi sęk
WM odnosi się do konkretnych komurek w pamięci np. do radioromu, a jeśli zostały one zmienione, to poprostu nie działa, bo nie trafia na radiorom...

Wszystko zależy od kuchni w której gotuje się rom, jedna zmienia alokację poszczególnych części romu w pamięci a inna nie...

Coś wymyślę i dam wam znać...

Istnieje inne wytłumaczenie, może jakieś badsektory (uszkodzona część kości pamięci)

Jeśli coś piszę źle to mnie poprawcie... ponieważ to są tylko moje domysły na podstawie wielokrotnego flashowania x800 i m800 różnymi romami...

groszek493 gdzie cię mogę spotkać, tzn skąd jesteś? Może mi podrzucisz etena i coś na spokojnie spróbuje zrobić

*

groszek493

« Odpowiedź #45 dnia: Luty 20, 2009, 20:44:59 »
Lubartów (koło Lublina) woj. Lubelskie :)

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 20, 2009, 20:48:12 »
napisz mi na prv swój nr tel. będę dzwonił około wtorku, będę w lublinie...
dalej na prv

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 23, 2009, 22:45:24 »
Po przeładowaniu wszystkimi dostępnymi sposobami, śmię twierdzić, że groszek mógł paśc ofiarą oszustwa...

Jego model X800 prawdopodobnie został zablokowany i jego IMEI juz się nie zaloguje do sieci...

Przwdopodobnie poprzedni właściciel zgłosił kradzież do producenta i telefon został zablokowany...

Jak to wygląda ze zwykłymi komurkami?
Czy też sieci nie wykrywają? (jeśli zostaną zablokowane przez producenta)?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 24, 2009, 15:49:16 »
A czy napewno blokują?
Bo tak się kur.. :mad: składa, że dzisiaj pożegnałem się z moim etenem. Poszedłem najpierw do plusa w celu blokady starej karty i wzięciu nowej. Tam powiedziano mi, że jako sieć to nie zablokują IMEI, że oni w ogóle nie patrzą z jakiego IMEI loguje się do sieci. Następnie poszedłem na policję, gdzie złożyłem zeznanie, a policjant powiedział że jak pojawi się ten numer którejkolwiek sieci to wtedy będą działać. Tak zrozumiałem, że bez blokowania, żeby mogli uzyskać jaki numer telefonu będzie się logował do sieci.

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 24, 2009, 20:22:29 »
Przykro mi, że utraciłeś swojego etena (w taki czy inny sposób), ale były na sieci programy dzięki którym mogłeś otrzymać powiadomienie o numerze telefonu z jakiego logował się twój aparat po wyjęciu twojej karty...

U operatora możesz zablokować tylko kartę SIM,

Policjant wprowadził cię w błąd,
bo jeszcze nie znam przypadku gdzie odnaleźli skradziony telefon po sieci...

Po IMEIU tak...
Jest to jak szczęśliwy traf, jeśli patrol policji trafi na gościa, który ma twój aparat i jeszcze pofatyguje się go sprawdzić (ten telefon po imeiu), to będziesz miał szczęście... Właśnie po to idzie się na policję po stracie aparatu...

Martwi mnie jeszcze jedno, w x800 groszka nie ma numeru IMSI,
w moim modelu jest numer IMSI i IMEI,

IMSI (ang. International Mobile Subscriber Identity) - unikalny numer przypisany do każdej karty SIM w sieci GSM lub UMTS, jednoznacznie ją identyfikujący. Numer zapisany jest na karcie SIM oraz w rejestrze HLR[1].

W systemiach GSM oraz UMTS, każdemu abonentowi jest przydzielony indywidualny, niepowtarzalny numer identyfikacyjny IMSI służący do identyfikacji tego abonenta na drodze radiowej.

IMSI składa się z trzech części:

kodu kraju stacji ruchomej MCC (ang. Mobile Country Code), obejmującego trzy cyfry (np. Francja: 208, Niemcy: 262, Polska: 260); MCC identyfikuje jednoznacznie macierzysty kraj abonenta ruchomego,
kodu sieci MNC (ang. Mobile Network Code), zawierającego dwie cyfry identyfikujące sieć; MNC identyfikuje macierzystą sieć danego abonenta ruchomego,
numeru identyfikacyjnego abonenta ruchomego MSIN (ang. Mobile Subscriber Identification Number), identyfikującego go w danej sieci komórkowej.
IMSI są tworzone tylko z cyfr (od 0 do 9). Ogólna liczba cyfr w IMSI nie może przekraczać 15 cyfr. Przydziały krajowych numerów identyfikacyjnych abonentów ruchomych są dokonywane w uzgodnieniu z administracją łączności danego kraju.

źródło Wikipedia

Znalazłem też to:
http://eten-users.eu/index.php?s=acd02dbecb5a2a3f96b81ff6eb14f3ca&showtopic=17151
http://eten-users.eu/index.php?showtopic=13952&hl=
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2009, 21:14:49 wysłana przez Kielich »

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 25, 2009, 17:40:13 »
A czy napewno blokują?
Bo tak się kur.. :mad: składa, że dzisiaj pożegnałem się z moim etenem. Poszedłem najpierw do plusa w celu blokady starej karty i wzięciu nowej. Tam powiedziano mi, że jako sieć to nie zablokują IMEI, że oni w ogóle nie patrzą z jakiego IMEI loguje się do sieci. Następnie poszedłem na policję, gdzie złożyłem zeznanie, a policjant powiedział że jak pojawi się ten numer którejkolwiek sieci to wtedy będą działać. Tak zrozumiałem, że bez blokowania, żeby mogli uzyskać jaki numer telefonu będzie się logował do sieci.

W odpowiedzi na mój wczorajszy post. No to dobra wiadomość, tak łatwo sie mnie nie pozbędziecie z działu Etena, bo powrócił. Wczoraj zgłosiłem na policję, dzisiaj rano już był. Normalnie jak kurier DHL. Ponoć ktoś go znalazł, w to jestem w stanie uwierzyć. Nawet chciał mi oddać (rozwiesiłem kilka głoszeń, że nagroda jest) ale w to już nie uwierzę, bo ktoś kto miałby uczciwe zamiary nie wyjął by od razu karty i nie użytkował jak własnego telefonu. Na tą chwilę jedynie jest włożona inna micro SD (zamiast 8GB SanDiska jest 1GB).

Ale miałbym pytanko jeszcze, mogę jakoś sprawdzić jaki numer telefonu był włożony? Były wysyłane i odbierane smsy, oraz połączenia w obie strony.

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #51 dnia: Luty 25, 2009, 20:46:32 »
W odpowiedzi na mój wczorajszy post. No to dobra wiadomość, tak łatwo sie mnie nie pozbędziecie z działu Etena, bo powrócił.
Cieszę się bardzo, że sie znalazł i że zostajesz w kąciku Etena :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

groszek493

« Odpowiedź #52 dnia: Luty 26, 2009, 08:10:38 »
Martwi mnie jeszcze jedno, w x800 groszka nie ma numeru IMSI,

A gdzie to by było napisane gdy bym go miał czy nie choć wydaje mi się że go mam , no ale z tego wynika jak bym go utracił po zmianie roma akurat na panota 2.11 ? Po 3 zmianach roma na których wszystko działało na 4 romie padło i co i usunęło IMSI ? A i jeszcze , myślę że jak bym nie miał IMSI to 3g zasięgu też bym raczej nie miał ;/
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 08:12:33 wysłana przez groszek493 »

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #53 dnia: Luty 26, 2009, 13:39:03 »
Sory groszek, masz dokumenty zakupu więc chyba moje stwierdzenie
"Po przeładowaniu wszystkimi dostępnymi sposobami, śmię twierdzić, że groszek mógł paśc ofiarą oszustwa..."
jest już nie aktualne więc sorki...

IMSI masz Start/Ustawienia/System Information - Wirelles/GSM

Brakuje tego wpisu jeśli masz wyjętą kartę... A IMSI jest zczytywany z karty SIM
Może to problem z hardware i twojej karty sim nie może zczytać...
Piny pod SIMem poprawialiśmy więc coś głębiej...

*

groszek493

« Odpowiedź #54 dnia: Luty 26, 2009, 20:52:22 »
Uznałem że ostatnim moim wyjściem jest zmiana OS na WM 6.5 , Jakiegoś Linuxa lub Androida (jeśli takie są na x800) , jeśli to nie zadziała to po 1 gdzie oddać x800 do naprawy , po 2 ile kosztuje wymiana płyty głównej ? Razem z Kielichem patrzyliśmy wszelkie możliwości i nic , już nie wiem co to jest z glofiish.com też mi nic nie odpisano. Jednym słowem : Po Hu :mad::( :(

Edit: Znalazłem przed chwilą jeszcze jedną ciekawą rzecz , mój x800 w ogóle nie znajduje sieci GSM jak ustawiłem na Auto i manualne wyszukiwanie sieci znalazło mi tylko sieci w 3g , żadnych w gsm.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 21:23:32 wysłana przez groszek493 »

*

groszek493

« Odpowiedź #55 dnia: Luty 27, 2009, 15:53:56 »
Narazie się nie cieszę bo jeszcze nie ma z czego ale chyba doszedłem do sedna problemu , od kiedy zrobiłem flasha na panota 2.11 czyli jednocześnie od momentu kiedy nie działa GSM , to nie mogłem zrobić Backupu GDFS , ale olałem to no ale tak wpisałem sobie w google co to jest a tam : plik przywracający zasięg po nie udanym flashowaniu. I wszystko jasne , teraz znaleźć ten plik zmienić go i po problemie , tylko czy ktoś z was forumowicze komu działa GSM mógł by poszukać tego pliku i wysłać mi go ?

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 02, 2009, 23:54:15 »
Groszek,

ustaliłem lekarstwo na twój problem,
nie znalazłem, ale ustaliłem...

Okazało się, że w nowszych wersjach romu wypuszczanego przez producenta nie ma w OS part takich plików jak Gsm1 i Gsm2
Czyli nowszymi wersjami softu nie uaktualnisz modułu gsm... (no bo i po co go uaktualniać za każdym razem skoro jest plik cab z updatem)
Jeśli to cię poratuje, to ściągnij jak najstarszą wersję oficjalną pod X800, rozbierz go RomConfiguratorem i sprawdż czy w swoim katalogu temp na komputerze stacjonarnym w folderze RomConf masz takie pliki jak GSM1 i GSM2, jeśli ich nie ma, to ten rom nie uaktualni twojego gsm, jeśli są, to warto spróbować...
Nie pamiętam z jaką wersją softu kupiłem mojego etena, to było tak dawno temu...

Prośba do wszystkich posiadaczy X800 o podanie jak najstarszej wersji jaką posiadacie - wybierzemy najstarszą i poprosimy o upload!!!

*

Offline Teflon94

• 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 03, 2009, 10:12:13 »
Prośba do wszystkich posiadaczy X800 o podanie jak najstarszej wersji jaką posiadacie - wybierzemy najstarszą i poprosimy o upload!!!

Ja mam 381 ... Z tego co kojarze była jeszcze 363 ale nieweim kompletnie gdzie jej nawet szukać ...
SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

*

Offline kotex

• **
  • 156
  • Sprzęt: Nokia 808
« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 03, 2009, 15:14:19 »
Ja kupując swoją 800'tke miałem 402 jak mnie pamięć nie myli. Tak więc "Telefon94" jesteś "lepszy".
Siemens C25 -> Siemens M35i -> Samsung X100 -> Nokia 7650 -> Motorolla L7 -> SE V630@K550 -> Nokia 6300 -> Nokia E62 -> Nokia 6301 -> E-TEN X800 -> Nokia E71 -> HTC HD2 + Nokia 6700 -> BB9780 -> Nokia 808

*

Offline Teflon94

• 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 03, 2009, 15:25:35 »
SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i