Problem z kartami microSD

• 2 Odpowiedzi
  • 849 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z kartami microSD
« dnia: Październik 06, 2008, 15:53:26 »
Witam
Mam problem z X800 i kartami microSD. Wygląda to mianowicie tak:
Odpalam program, który zapisuje na karcie SD plik i w nim liczby powiedzmy od 0 to 1000 (jedna po drugiej). Jeśli w tym czasie wyłącze PDA przyciskiem suspend to po obudzeniu się program się wykrzacza i zwraca błąd zapisu. Jest to oczywiście aplikacja testowa, ale chodzi o to, że jeśli program np. Automapa wystartuje z karty to po wybudzeniu z suspend zamyka się automatycznie, robi normalnego crush'a. Testowałem tą moją aplikacyjkę na 8 innych urządzeniach (HTC, ASUS, HP) i zawsze kończyła się ona poprawnie, natomiast w x800 jest z tym problem. Ktoś wie jak to rozwiązać?
Wiem, że z trybem suspend był problem w windows mobile, ale większość (jeśli nie wszystkie firmy) sobie z tym już poradziło, natomias Eten jak widać nie.

acha używam firmware 0473 i karty sd 2GB.

Pozdrawiam

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: Problem z kartami microSD
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2008, 19:48:14 »
Trochę nie rozumiem czemu to ma związek z kartą SD. U mnie AM po wybudzeniu normalnie działa (pojawia się klepsydra na dwie sekundy). Warunek wyłączony GPS (z włączonym nie uśpi się). Zauważ, że np windows media player, po naciśnięciu przycisku działa normalnie. Gdzieś w dziale o programowaniu ktoś poruszał ten temat, aby aplikacja działała po uśpieniu.

Odp: Problem z kartami microSD
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2008, 22:06:24 »
No właśnie nie chodzi mi o to by aplikacja działała po uśpieniu, ale bu po obudzeniu nie zwracała wyjątku FileNotFound or DeviceIsNotReady. Na innych urządzeniach aplikacja usypia się na czas suspend i wznawia po wybudzeniu dokładnie od tego samego miejsca. Poza tym testowałem bazę danych i serwer w debugu zwraca komunikat "DSK1: removed or power off", ale tylko na tym urządzeniu więc jak mogłem wyciągnąć inne wnioski? Czytałem, że może mieć znaczenie klucz w rejestrze PnPUnloadDelay ustawiony na zbyt małą wartość. I tu znów rozczarowanie bo Microsoft na sronie MSDN podaje wyraźnie, iż zmiana tego klucza nic nie da, bo jest on używany tylko w Windows CE, a w Windows Mobile wartość ta zapisywana jest binarnie w plikach konfiguracyjnych producenta OEM, a klucz pozostaje tylko dla zgodności. Dziękuje jednak za odezwanie się i pozdrawiam.