Jak długo ładuje sie bateria w X800

• 7 Odpowiedzi
  • 1537 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yarek-Y2

• 10
  • Sprzęt: X800, G910
Jak długo ładuje sie bateria w X800
« dnia: Marzec 01, 2009, 09:22:36 »
Witam, chciałbym dowiedzieć sie jak to jest u Was. Moja bateria ładuje sie conajmniej 10 h aby zgasła pomarańczowa lampka. To chyba zdecydowanie za dużo? Mam również problem w aucie podczas używania nawigacji, kiedy Eten jest podpiety pod ładowarke wszystko działa jak należy ale bateria jest całkowicie rozładowana po ok 2 h -  wystarczy go odpiąć i od razu sie wyłaczy. Też tak macie czy to moja bateria jest do wymiany? Przy normalnym użytkowaniu trzyma 1,5 doby.

Pozdrawiam J.

*

Offline mietko666

• **
  • 211
  • Sprzęt: Omnia II - Galaxy S3
Odp: Jak długo ładuje sie bateria w X800
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2009, 10:26:37 »
Taka sytuacja z ładowaniem normalna nie jest. Mój Eten po wyjciu z uchwytu w samochodzie przy dłuższym nawigowaniu ładuje się "do pełna". Czas ładowania zwykłą ładowarką trwa ok 3 godz. Okres uzytkowania na w pełni naładowanej bateri zależy od stopnia intensywności. W stanie czuwania ok 3 dni. Gdyby tylko leżał, to pewnie więcej.
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2009, 12:05:28 »
Witam, chciałbym dowiedzieć sie jak to jest u Was. Moja bateria ładuje sie conajmniej 10 h aby zgasła pomarańczowa lampka. To chyba zdecydowanie za dużo? Mam również problem w aucie podczas używania nawigacji, kiedy Eten jest podpiety pod ładowarke wszystko działa jak należy ale bateria jest całkowicie rozładowana po ok 2 h -  wystarczy go odpiąć i od razu sie wyłaczy. Też tak macie czy to moja bateria jest do wymiany? Przy normalnym użytkowaniu trzyma 1,5 doby.

Pozdrawiam J.

Jeśli korzystasz z NIE oryginalnej ładowarki (sieciowej/samochodowej) to jest to normalna sytuacja. Z komputera też nie naładujesz.
Po prostu prąd ładowania jest zbyt mały, na forum gdzieś był opisany sposób modyfikacji kabla aby dało się nim ładować (jak znajdę to dam link, bo w FAQ nie widzę).
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 20:57:54 wysłana przez ravros »

*

Offline kotex

• **
  • 156
  • Sprzęt: Nokia 808
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2009, 20:28:37 »
wystarczy go odpiąć i od razu sie wyłaczy.

Ja miałem identyczny przypadek. Koma mi już praktycznie padała, a że byłem w samochodzie to podłączyłem pod ładowarkę samochodową (nie sprawdzałem czy jest to oryginalna ETEN'a). po ok. 45min odłączyłem i zaraz po odłączeniu padł. WTF ?? Ładuje to w końcu czy se w kulki leci ?
Napisane: Marzec 01, 2009, 20:24:09
Mój post z innego wątku:

"Co do ładowania z USB to powiem że to porażka totalna jest. Nie dość że musi się 5x dłużej ładować to do dupy trzyma wtedy bateria. Sam miałem okazję tego doświadczyć. Ładowałem mojego x800 ok 6h przez USB myślę super będę miał 100% i na wycieczkę jednodniową wystarczy. Byłem w błędzie  Po godzinie słuchania muzyki na słuchawkach w autobusie z baterii pozostało mi tylko 55% WTF? Finał był taki że przez pół dnia musiałem wygasić GSM żeby móc chociaż godzinę sprawdzić sobie, a na samym końcu nie miałem z czego zadzwonić po odbiór. Musiałem pożyczać telefony żeby zadzwonić po ojca. Żałośnie to wyglądało - miałem kome za ponad 1000zł w kieszeni która padła mi przez zaledwie 12h i nie mogłem zadzwonić. Aaaaahhh...."
Napisane: Marzec 01, 2009, 20:27:47
Podobny wątek

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=94423.0
Siemens C25 -> Siemens M35i -> Samsung X100 -> Nokia 7650 -> Motorolla L7 -> SE V630@K550 -> Nokia 6300 -> Nokia E62 -> Nokia 6301 -> E-TEN X800 -> Nokia E71 -> HTC HD2 + Nokia 6700 -> BB9780 -> Nokia 808

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2009, 10:28:17 »
Dla ładowarki sieciowej Etena mam czas ładowania ok 3h. Dla wyłączonego 3G i silnego sygnału GSM X800 w stanie czuwania potrafi wytrzymać nawet 5 dni (kiedyś specjalnie na nim nic nie robiłem). Dla oryginalnej ładowarki samochodowej Etena wyniki są podobne.

*

Offline Yarek-Y2

• 10
  • Sprzęt: X800, G910
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2009, 20:00:31 »
Wielkie dzieki za uwagi. Poszukam w takim razie oryginalnej ładowarki samochodowej. Co do USB z kompa u mnie to działa ładuje sie mniej wiecej tyle samo co z sieciowej czyli około 8 godzin i jest naładowany w 100%. Mam nieroginalną baterie może to jej wina? Ładowarka samochodowa ma prąd ładowania 5V - 500 mA. Przyjże sie na necie czy te moje ładowarki są oryginalne bo wyglada ze niestety nie :(

*

Offline wsz

• 294
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 04, 2009, 10:22:14 »
Oryginalna ładowarka samochodowa ma na pewno więcej niż 500mA. Nie mam jej przy sobie, więc nie mogę podać dokładnej wartości. Wydaje mi się, że jest taka sama jak dla ładowarki sieciowej (okolice 1A) . Jeśli ładuję z USB oryginalnym kablem, to wyniki naładowania są takie jak dla ładowarki sieciowej. Czasu ładowania nigdy nie mierzyłem dla USB. Był wcześniej post na tej liście dotyczący kabelka USB dla Etena. Jeśli dobrze pamiętam, to musi on mieć wewnętrznie zwarte dwie końcówki by dać prąd ładowania 800mA z USB.

*

Offline wsz

• 294
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2009, 18:30:19 »
 Oryginalna (?) ładowarka samochodowa z zestawu "X800 Car Mount Kit" ma oznaczenia: CLA05D-050A, I/P 10-30VDC O/P 5.0V - 1A i info. dodatkowe "Made in China". U mnie się sprawdza z oryginalną baterią.