Cisza w słuchawce wywołana felernym wtykiem JACK 3,5mm

• 18 Odpowiedzi
  • 4817 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kotex

• **
  • 156
  • Sprzęt: Nokia 808
Cisza w słuchawce wywołana felernym wtykiem JACK 3,5mm
« dnia: Kwiecień 21, 2009, 22:43:37 »
Na początku tego topicu pragnę oznajmić iż wiem że istnieje już podobny temat na tym forum. Nie mniej jednak, chciałbym abyśmy sobie wyjaśnili to do porządku żeby już nie było wszelkich wątpliwości co do tej usterki. Z tego faktu mam gorącą prośbę do Bliski'ego (moderatora) o nie usuwanie tego topicu. Naprawdę Bliski proszę Cię o to.

Problem wygląda tak: Na skutek użytkowania portu słuchawkowego JACK 3,5 z czasem zostaje on "zwichrowany" czego efektem jest złe przekierowanie sygnału dźwiękowego (wewnętrzny lub słuchawki) poprzez fizyczny "przełącznik" (ta śmieszna blaszka).  W moim przypadku wygląda to tak iż raz słyszę rozmówcy w głośniczku a raz nie, mimo tego że już zrezygnowałem z słuchawek. Chodzi o to że, teraz działa, x800 spoczywa sobie na biórku, za 2 godziny ktoś dzwoni do mnie, i <...> nie działa. Nadmieniam iż nic w czasie tej przerwy nie robiłem z komą. Dlaczego tak się u mnie dzieje? Czyżby ta blaszka była na tyle luźna, że raz sobie przylega z jednej strony a po np. podniesieniu komy na wskutek lekkiego wstrząsu przylega już z drugiej strony?
Solucja jaka mnie interesuję to taka, żeby NIE wykluczać na stałe portu JACK 3,5mm ponieważ chcę tą komę sprzedać jako sprawną nie uszkodzoną. Ktoś gdzieś pisał że silne wdmuchnięcie skutkuje - to nie jest rozwiązanie tyle powiem, kto to widział co chwilę dmuchać w komę? Inną radą jest jakieś nadgięcie tej blaszki - właśnie to mnie intersuje. Która to właściwie jest blaszka, jak się do niej dostać, w którą stornę ją odgiąć, czym się posłużyć, i jak nie <spie...olić> na dobre tego felernego portu?

Proszę was drodzy forumowicze, pomóżcie !!
Siemens C25 -> Siemens M35i -> Samsung X100 -> Nokia 7650 -> Motorolla L7 -> SE V630@K550 -> Nokia 6300 -> Nokia E62 -> Nokia 6301 -> E-TEN X800 -> Nokia E71 -> HTC HD2 + Nokia 6700 -> BB9780 -> Nokia 808

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: Cisza w słuchawce wywołana felernym wtykiem JACK 3,5mm
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2009, 23:09:53 »
Obawiam się, że żadne dmuchanie tu nie pomoże.
A jak naprawić gniazdo jest w FAQ - ale rozumiem, że to już widziałeś i nie chcesz Etena rozbierać, aby dostać się do gniazda.

A co do prośby o niekasowanie wątku, to wyjątkowo na to pozwolę. ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline kotex

• **
  • 156
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 22, 2009, 19:31:52 »
A jak naprawić gniazdo jest w FAQ - ale rozumiem, że to już widziałeś i nie chcesz Etena rozbierać, aby dostać się do gniazda.

No dmuchanie powiem szczerze nie skutkuje  :(
FAQ czytałem. Nie koniecznie. Jestem za żeby go rozebrać tyle że nie posiadam śrubokręta typu torx(gwiazdka) i raczej nie byłbym w stanie. Możliwe że mógłbym takowy śrubokręt sobie skołować tylko nie wiem właściwie za co się zabrać. :S
Siemens C25 -> Siemens M35i -> Samsung X100 -> Nokia 7650 -> Motorolla L7 -> SE V630@K550 -> Nokia 6300 -> Nokia E62 -> Nokia 6301 -> E-TEN X800 -> Nokia E71 -> HTC HD2 + Nokia 6700 -> BB9780 -> Nokia 808

*

Offline futrzak

• *
  • 65
  • Sprzęt: HTC Blackstone
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2009, 11:43:24 »

No dmuchanie powiem szczerze nie skutkuje  :(
FAQ czytałem. Nie koniecznie. Jestem za żeby go rozebrać tyle że nie posiadam śrubokręta typu torx(gwiazdka) i raczej nie byłbym w stanie. Możliwe że mógłbym takowy śrubokręt sobie skołować tylko nie wiem właściwie za co się zabrać. :S

Ja mam podobny problem, z tym ze po kazdym restarcie nie słysze nic, wlozenie sluchawek i wyjecie pomoga, ale raczej nie widze tutaj przyczyny fizycznej (bo niby co ma reset do gniazda sluchawek?).
Ktos moze sie z tym spotkał?

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 15, 2009, 21:17:10 »
Witam Szanowni Koledzy. Miałem ten sam problem. Winowajcą problemu jest najprawdopodobniej uszkodzone gniazdko słuchawkowe. Niestety nie obyło się bez pomocy serwisu. Sprzęt wrócił naprawiony ale w opisie naprawy nic nie wyjaśniono.
Szczęśliwi Ci co posiadają gwarancję.

*

Offline mietko666

• **
  • 211
  • Sprzęt: Omnia II - Galaxy S3
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2009, 15:12:25 »
Witam. Jako, że mój problem jest dokładnie taki sam (chodzi o to nieszczęsne gniazdo słuchawkowe, które powoduje problemy) to podepnę sie pod ten temat, skoro nie został skasowany. Faktycznie są posty na ten temat (nawet je kiedys czytałem) ale za skarby nie mogę ich znaleźć a mój Eten właśnie sfiksował :(
Chciałbym prosić o szybką pomoc w postaci linków do postów na ten temat i takich gdzie jest opisane
co i jak trzba rozebrać, by się do tego złącza dostać i je naprawić.
Ps -albo ta wyszukiwarka jest do kitu, albo ja szukać nie potrafię.
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline kotex

• **
  • 156
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2009, 15:41:39 »
Mi w końcu naprawili ten wtyk  :wink: Szukałem szukałem aż znalazłem i nawet na miejscu (racibórz). Tyle że nie w jakimś specjalnie komisie a "electronic center" . Zapłaciłem 30zł i wszystko śmiga teraz. Koleś powiedział że polutował. Co? Nie wiem nawet nie pytałem. Grunt iż działa teraz słuchawka jak należy

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 14, 2009, 16:08:53 »
Dzięki za informację ... koszt w sumie niewielki, tez bym chętnie tyle zapłacił, tylko w Nowej Soli
raczej cięzko znaleźć kogoś, kto by się podjął naprawy. Jak widzą Etena, to od razu zastrzegają
się, że tego sprzętu nie naprawiają :( Może bym i sam to naprawił, tylko szukam instrukcji.
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline kotex

• **
  • 156
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 14, 2009, 22:31:52 »
Jak już wcześniej na innym wątku pisałem:

1. Uszkodzony wtyk Jack 2,5mm - byłem w 5 serwisach w Raciborzu i fachowcy zza lady odmówili mi współpracy pod każdym pretekstem
 - "ja się tego nie łapię bo widzę takie urządzenie po raz pierwszy"
 -  po 5 sekundowym obejrzeniu "nie naprawiamy takich rzeczy" po zapytaniu dlaczego? "bo to nie sony erricsson ani nokia"
 - "nie ruszam tego bo nie chce zepsuc"
 - "nie bede lutowac w plastyku"

Oczywiscie nie byly to doslowne odpowiedzi ale w tym sensie. Nikt mi nie potrafi pomoc w Raciborzu, zjezdzilem kazdy serwis i nic. Dalej jestem w du_ie. Raz mam dzwiek w glosniczku a raz nie. wszelkie nadzieje naprawienia tego wtyku legly momentalnie w gruzach. Mozna powiedziec X800 bez telefonu...

Dzięki bogu że już po wszystkim...

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2009, 09:59:49 »
mietko666 a może sam sobie dasz radę? W FAQ jest pis jak to naprawić.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2009, 12:55:02 »
Manualnie prawdopodobnie sobie poradzę, tylko nijak nie mogę znaleźć tego wpisu.
Znalazłem wiele porad o silnym dmuchaniu w otwór, o krpelce WD-40, o "gmeraniu"
igłą i szybkim wkładaniu i wyciąganiu wtyczki. Są tez negatywne głosy na temat takich
metod, więc odnoszę sie do nich z rezerwą. Przeinstalowałem radio, ale to tez nic nie dało.
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 15, 2009, 15:21:35 »
Manualnie prawdopodobnie sobie poradzę, tylko nijak nie mogę znaleźć tego wpisu.
W FAQ Etena mamy taki link: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=99433.msg766635#msg766635 (zobacz cały ten wątek)
Zobacz też to: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101133.msg686939#msg686939
Ale pamiętaj, że jeżeli nie czujesz się na siłach, to nie rób tego sam, bo można więcej uszkodzić niż naprawić.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 15, 2009, 18:49:41 »
mietko666 a może sam sobie dasz radę? W FAQ jest pis jak to naprawić.
Faktycznie ... powinienem sobie poradzić, ale jakaś "pomroczność jasna" mnie widać opanowała :)
Dzięki za cierpliwosc i pomoc. Po dokładnym przestudiowaniu osiagnęłem taki efekt, że wszystko działa,
tylko głos w słuchawce ma troszkę gorszą jakość niż przedtem (ale poczekam)
może się ustabilizuje.      Niedawno wychwalałem Etena w innym poście i zapeszyłem.  :(
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 15, 2009, 21:16:39 »
No to cieszę się, że poradziłeś sobie z tym problemem.
Napisane: Listopad 15, 2009, 21:14:58
Aha, i jeszcze raz przestrzegam, aby nie używać słuchawek "kablowych" w Etenach. Niestety była wadliwa seria złącz do gniazda słuchawkowego, które po użyciu słuchawek przestają działać.
Dlatego jak już musimy używać słuchawki to lepiej użyć takiej na BT.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 21, 2009, 17:06:52 »
Jednak nie pocieszyłem się zbyt długo, słuchawka znowu fiksuje :( Wyczytałem natomiast, że jest mozliwość softwarowego przełączania głosu na słuchawkę telefonu przy tego typu uszkodzeniu. W zasadzie wolę zrezygnowac ze słuchania muzyki a romowy odbierac normalnie. Gdyby ktoś mógł mi poradzić jaki program zainstalować, to byłbym niezmiernie wdzięczny (link, lub instalkę na mietko666@o2.pl)
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 22, 2009, 12:09:47 »
Mogę się mylić. Ale w Etenie głośniki i słuchawki są przełączane tylko poprzez styki gniazda wiec żaden program tego nie przełączy.

Obym się mylił.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 22, 2009, 13:55:36 »
Z racji swojej rutyny i doświadczenia pewnie sie nie myslisz (niestety)  :(
Napisane: Listopad 22, 2009, 12:16:40
Cały czas szukam i kombinuję ... w trakcie jak telefon dzwonił wkładałem i wyciągałem do gniazda słuchawki i sygnał był (naprzemiennie) raz w słuchawkach, raz w głośniku ... więc jednak coś się przełącza. Może w moim przypadku to mały głośniczek padł ???
Prawie dwa lata temu poukładałem sobie wszystko ...potem tylko kilka razy romy zmieniałem i AM uaktualniałem
i z Etenika byłem bardzo zadowolony ... a teraz zaczyna mnie wkurzać, bo lubię mieć wszystko sprawne.
Nie znam się tak bardzo jak wielu koneserów na tym forum. Z racji wieku jestem raczej li tylko użytkownikiem.
Wczoraj zrobiłem rundkę po punktach napraw ... niestety, reakcje takie jak tu na forum koledzy opisywali.
Ciekawe ile wart byłby taki Eten z kompletem akcesoriów, bo może bym go sprzedał jako uszkodzony.
Pewnie wielu jest takich, co by tą usterkę łatwo potrafili usunąć ... a poza tym Etenik jest udanym egzemplarzem.
Kusi mnie HTC HD2
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 22, 2009, 13:59:53 »
Przełączenie elektroniczne jest między głośnikiem "głośnym" i "cichym" (bo nie wiem jak to opisać).
Ale chyba jeżeli przełączymy na słuchawki, to oba wtedy są wyłączone.
Może ktoś to potwierdzić? Bo nie wiem czy we wszystkich etenach tak jest.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

*

Offline mietko666

• **
  • 211
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 28, 2009, 18:48:48 »
Mogę się mylić. Ale w Etenie głośniki i słuchawki są przełączane tylko poprzez styki gniazda wiec żaden program tego nie przełączy.

Obym się mylił.
Dzisiaj po raz kolejny przeczytałem wszystko co tylko mogłem (wszedłem też do trybu testowego)
W trybie testowym też z małego głośniczka głosu nie było :(
Czy w moim przypadku możliwa jest hipotetyczna awaria małego głośniczka ??? Mam takie podejrzenie,
bo tylko on nie działa a w trybie głośnomówiącym wszystko działa wyśmienicie (czyli sprzętowo występuje
przełączanie  z zest. słuchawkowego na duży głośnik) Dobrze kojarzę ? ... czy jest jest jeszcze jakaś
trzecia opcja przełączania w tym gnieździe na mały głośniczek.
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6