ActiveSync > wysyłanie kontaktów na x800

• 7 Odpowiedzi
  • 1436 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ActiveSync > wysyłanie kontaktów na x800
« dnia: Wrzesień 14, 2008, 22:18:37 »
Borykam się z problemem jak mogę wysłać wcześniej synchronizowane kontakty z PC:

Dokładniej mam zamiar zmienić ROM... zapewne stracę wszystkie kontakty które są w x800, ale czy istnieje możliwość by wysłać je z komputera na naszego palmtopa po wcześniejszej synchronizacji w ActiveSync??

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: ActiveSync > wysyłanie kontaktów na x800
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2008, 00:00:12 »
Jest możliwe przez synchronizację. Nie robiłem tego, więc nie opisze procesu.
Możesz natomiast zrobić to w inny sposób. Np SPB backup (skorzystać z triala). Instalujesz ten program na Etenie, a on utworzy plik exe, który po uruchomieniu wszystko przywróci (bez potrzeby ponownego wgrywania tego programu na etena). Możesz również dostosować co ma przywrócić.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 17, 2008, 10:11:58 »
Borykam się z problemem jak mogę wysłać wcześniej synchronizowane kontakty z PC:

Dokładniej mam zamiar zmienić ROM... zapewne stracę wszystkie kontakty które są w x800, ale czy istnieje możliwość by wysłać je z komputera na naszego palmtopa po wcześniejszej synchronizacji w ActiveSync??

Witam,
Wcale nie trzeba niczego stracić.
Najpierw warto zrobić backup kontaktów z X800, np. n kartę SD-Micro.
Oczywiście warto mieć także kopię kontaktów zawartą w bazie MSOutlook'a!
Potem - nawet gdy AtiveSyc wszystko pomiesza/pokasuje i coś jeszcze - zawsze będzie do czego powrócić :ok:
Przy pierwszym uruchomieniu ActiveSync - można - ale nie trzeba się zgadzać na przeprowadzenie synchronizacji natychmiast… Nawet gdy się już przejdzie przez etap konfigurowania procesu synchronizacji z poziomu PC.Lepiej ją zatrzymać na samym początku i uważnie przejrzeć ustawienia synchronizacji ActiveSync z poziomu PC, a po wyjęciu kabla USB - także ustawić ActiveSync na X800.
Można wybrać opcję połączenia baz z obydwu źródeł. Jeśli zadarzy się że inteligencja ActiveSync wymaże wszystkie kontakty np. na X800, to po rozłączeniy kabla USB i odtworzeniu bazy na X800 (z backupu), przy kolejnej synchronizacji dane na X800 będą traktowane jako "nowe" i zostaną dopisane do bazy Outlooka na PC.
Kolejne synchronizacje nie powinny już przynosić niespodzianek. Pierwsza jest najbardziej kłopotliwa.
W Outlooku mam osobne pliki danych: pierwsza do synchronizacji Nokii mojej żony i druga do mojego X800. Mogła by to być wspólna baza kontaktowa - synchronizowana na wszystkich trzech urządzeniach: Nokii, X800 i PC.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2008, 19:04:48 wysłana przez Jur2Graf »

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 09, 2008, 15:08:39 »
Witam
Podłączę się pod ten temat ponieważ mój problem dotyczy podobnego zagadnienia.
Mam pytanie, czy zna ktoś alternatywę dla programu ActiveSync? Mnie strasznie drażni właśnie sposób synchronizacji kontaktów w tym programie. Często uzupełniam kontakty na komputerze, z którym synchronizuję Etena i na samym Etenie, natomist ActiveSync pozwala mi uwzględnić zmiany albo na jednym urządzeniu, albo na drugim. Tak więc część zmian w kontaktach muszę stracić. Miałem kiedyś telefon SonyEricson tam był taki program, który podczas synchronizacji wyświetlał, w razie konfliktu, dane kontaktu z telefonu oraz z komputera i pozwalał abym to ja zdecydował, którą wersję zostawić.
Czy zna ktoś takiprogram do Etena?

*

Offline lemkat

• 257
    • http://www.lemkat.webd.pl
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2008, 23:16:41 »
Zabezpiecz się :)

PPCPimBackup - freeware

Polecam ;)

*

Offline Sirrah

• **
  • 163
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Nexus 7
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2008, 09:37:29 »
Też polecam PPCPimBackup. Zawsze nim robię kopie kontaktów, wiadomości, kalendarza, i zadań. Natomiast w Outlooku dodatkowo mam kontakty.
Phone: Galaxy Nexus (GSM)
ROM: AOKP JB-MR1 Build 3

*

Offline Teflon94

• 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 16, 2008, 10:09:20 »
Też polecam PPCPimBackup ... Dla bezpieczeństwa zwalam też kontakty na Sim-a ...
SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2008, 09:27:22 »
Dzięki za rady, ale chyba nie zostałem zrozumiany. Backup jest istotny, i zawsze go robię, natomiast chciałbym mieć możliwość panowania nad sposobem synchronizacji. Przy udziale ActiveSync mogę zdecydować jedynie, czy kontakty na Etenie mają być nadpisywane, czy na komputerze stacjonarnym. Niestety ja dość dynamicznie używam jednego i drugiego, natomiast synchronizuje obydwa urządzenia dość rzadko i zazwyczaj nie pamiętam, na którym urządzeniu posiadam bardziej aktualne dane. Rozwiązaniem mógłby być program o jakim pisałem wcześniej, który w trakcie synchronizacji pyta, który rekord zmodyfikować, czy ten na Etenie, czy ten w komp. stacjonarnym. Gdyby ktoś znał takie oprogramowanie bym był wdzięczny.
Pozdrawiam