x650

• 14 Odpowiedzi
  • 2994 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

x650
« dnia: Marzec 07, 2008, 17:54:31 »
Witam po długiej przerwie.

Kilka dni temu stałem się posiadaczem x650 i szczerze mówiąc odczuwam lekki dysonans po zamianie z Fujitsu - Siemens LOOX n560.
Że ekran 2,8" zamiast 3,7" wiedziałem. Wiedziałem również, że procek ma 500MHz zamiast powyżej 600. Nie wiedziałem jednak, że obsługa telefonu z tego PDA nie jest tak intuicyjna jak w przeciętnej komóreczce np. Nokii. Ponadto nie miałem jeszcze czasu postawić AutoMapy i sprawdzić jak śmiga.
No i jeszcze bateria; Kilka rozmów, BT, kilkadziesiąt minut zabawy i 2-3 kilkunastominutowe sesje z Wi-Fi wyciągają z baterii wszystko, co moze pomieścić. Zatem jeśli ktoś ma namiary na ładowarki samochodowe do tego cuda to poproszę bardzo, bo bez tego akcesorium raczej nie da się żyć :-( (czy x650 ma takie samo złącze  i parametry jak poprzednie pięćsetki i osiemsetki? może będzie można coś dopasować?)

PS> Przed premierą czytałem, że x650 ma posiadać transmiter FM. Czyżby producenci się rozmyślili?

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Odp: x650
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2008, 16:41:56 »
Wkróce pojawią się uchwyty z ładowarkami do nowej serii glofishów (x600, x650, m800, x800 itd)

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 11, 2008, 12:48:28 »
Już się pojawiły  :mrgreen:

*

Offline burz

• **
  • 110
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2008, 14:42:36 »
Aaa, widze na allegro, ze to Ty sprzedajesz te uchwyty. Kupilem i czekam na przesylke:))

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2008, 15:30:49 »
No tak się składa że mam tego trochę - oczywiście 100% oryginał (fakturka lub paragon) - do końca tygodnia kilka sztuk powinno już trafić do końcowych użytkowników. Mam nadzieje że będą zadowoleni i podzielą się opiniami na forum.

*

Offline burz

• **
  • 110
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 11, 2008, 18:17:44 »
Czekam niecierpliwie:)

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2008, 20:30:54 »
Witam!

Jestes chyba pierwsza osoba na tym forum z taka zabawka. Mam 2 male pytanka:

1. uzywasz na nim duzych kart sdhc (4-8gb?), sa problemy czy naprawili?

2. wyglada jak na tym zdjeciu: http://img134.imageshack.us/img134/5900/x650x600hb1.jpg bordowy, czy tak jak na zdjeciach w PL sklepach internetowych, czarny

Pozdr.

*

Offline phoros

• 11
  • Sprzęt: X650
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 21, 2008, 00:48:23 »
Mam to cudeńko od tygodnia. Potrzebowałem czegoś all in one i wybor padł na x650. Z kilku powodów. Tymczasem kilka wniosków.

1. Istotnie, bateriożerne to straszliwie. Przy odpalonych sieciach i czymś zasobożernym - góra 5-6 godzin. Przy spokojnym użytkowaniu (kilkanaście telefonów, PIM, trochę www via wi-fi, chwila gier) wytrzymuje nieco ponad dobę. Zatem bez ładowarki w samochodzie nie ma szans na cokolwiek. Na szczęście są ładowarki na baterie: zmyślne to, małe i przy 4 akumulatorkach 2500mAh w zapasie można leźć lub jechać, gdzie dusza zapragnie.

2. Domyślna konfiguracja po odpaleniu sprzętu (wm6 + sterta softu etena + spolszczenie) w zasadzie zmula go całkowicie: kilkanaście mb wolnego ramu. Odpowiednia konfiguracja wm i odinstalowanie paru rzeczy dodaje kilka mb. Można oczywiście pójść na całość i władować coś upichconego ze zmniejszonym PP itd., ale jako że model wciąż świeży i romów w sieci niewiele, odpaliłem twardy reset, który zakończyłem po instalacji wm eng. Bez softu etena i spolszczenia maszyna z wigorem się przebudziła, ochoczo reagując na cokolwiek (29-31 mb ramu po soft resetach). Po przebadaniu kilkudziesięcu aplikacji, wybraniu kilkunastu oraz władowaniu w sprzęt niemal wszystkiego, co da się z niego wydusić, wszystko nadal ładnie bryka (22-25mb po SR), buntując się jedynie przy nazbyt ułańskiej wielozadaniowości.

3. Wiem, że w świecie mają z tym modelem różne hece. Jak dotychczas żadnych przykrych niespodzianek nie spotkałem. Telefon brzmi cudnie; GPS jak już się dogada z satelitami reaguje błyskawicznie i trzyma sygnał; filmy i muzyka w Core Playerze chodzą jak marzenie (muzyka na słuchawkach bije na głowę niejeden sprzęt mp3/mp4); radio łapie co trzeba (może da się inny soft radiowy odpalić, nie doszedłem: ten niewiele umie i RDS jakoś dziwnie chodzi); wi-fi zaskoczyło mnie bardzo na plus (fajne uczucie gmerać z ppc po firmowej sieci:]), bluetoothem bawiłem się tylko w połączenia z laptopem i innymi telefonami - bez zarzutu; książki, słowniki, gry i surfowanie po sieci (tak poprzez wlan, jak i gprs) to absolutnie nowa jakość, bo mamy na pokładzie...

4. VGA 640x480. I to jest to. Zresztą między innymi dlatego go kupiłem. Jeśli ktoś nigdy nie widział takiej rozdzielczości na obszarze 2,8'', przeżyje mały technokratyczny szok. Nie podejrzewałem, że taka drobizna może być wciąż czytelna. Bawiłem się wcześniej kilkama pocketami, ale to co leży obok mnie bije je wszystkie na głowę wyświetlaczem. Oczywiście nie wszędzie da się wykorzystać jego pełen zakres, ale w każdej sytuacji mamy przed oczami same miniaturowe cudowności (opisy czynności w Pocket Mechanic  :ok:). Pewnie za chwilę i inni zaczną pakować w swoje topowe modele podobne screeny. CO zresztą przełoży się na kłopoty z zasilaniem: to zapewne główny sprawca gwałtownego niekiedy umierania baterii. Więc trzeba poszukać kompromisu z podświetleniem itd. Ale gra jest warta świeczki. Leżąc w łóżeczku przed snem mam w ręce kompletne, multimedialne centrum dowodzenia.

5. Aparat jest nędzny. Telefonem Samsunga o identycznej matrycy robię o niebo lepsze zdjęcia. Mnie to akurat nie przeszkadza, używam go rzadko, jedynie do mmsów.

6. Co znajdziemy w pudełku, można poczytać i obejrzeć na tubie. Mnie najbardziej ucieszyło skórzane etui, którego do paska nie przypinam, ale mam zapewniony bezpieczny transport urządzenia.

7. Pracuję jeszcze nad optymalnym do swoich potrzeb softem. Jestem praktykiem, więc wszystkie upiększacze i dodatki poszły w niebyt na dzień dobry. Zwłaszcza SPB we wszystkich gatunkach i wariacjach. Owszem, pobawiłem się SPB 2.0 (zapiera dech w piersiach) i bez żalu odinstalowałem. Estetycy jednak będą zachwyceni. Ostał się pBar, Tray Launch i Soft Key: SMS pod lewym funkcyjnym, Oxios CloseApps pod prawym. AutoMapa po kliknięciu w nawigację i NetFront pod kliknięciu w domek. I jeszcze Total Commander pod nagrywaniem (kontrola głosem licha...).

Na gorąco tyle. Efekt ogólny - pozytywny. Po nieco dołujących dwóch dniach, wszystko wydaje się być na dobrej drodze do efektywnego i efektownego (x650 prezentuje się znakomicie) wykorzystania zakupu.

Nie jestem ani ekspertem, ani lamą do spodu. Gdyby ktoś miał pytania, wątpliwości, obserwacje i doświadczenia z tym modelem - chętnie porozmawiam.

Pozdrawiam wszystkich.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 01:13:08 wysłana przez phoros »
X650 -> Omnia mea mecum porto. :)

*

Offline m4rcin

• 47
  • Sprzęt: Milestone x650 A701
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 21, 2008, 12:56:08 »
X650 mam od tygodnia.
Oto kilka spostrzeżeń:
1) Transmiter FM jest, ale trzeba zainstalować do niego oprogramowanie (pół rosyjskie, pół angielskie). Nadajnik działa... po prostu działa. Niestety jako antenę wykorzystuje słuchawki. Jeśli więc chcecie słuchać muzyki z Glofiisha w samochodzie musicie gdzie owinąć 1,5m kabla...
2) Nawigacja działa bardzo sprawnie. Satelity są bardzo szybko namierzane (np. w porównaniu z MIO A701). Gdzieś na forum przeczytałem, że tel. się szybciej rozładowuje niż ładuje przy włączonym GPSie... U mnie nic takiego nie miało miejsca. 1500km w 2 dni na AM, a x650 cały czas naładowany na 100% (do tego i-net + rozmowy bez ładowania w przerwach między jazdą). Wielki +
3) Ekran... marzenie. Nic dodać, nic ująć!
4) Bateria średnio trzyma ok 1dnia. W nocy schodzi 10%. Dla porównania nieużywanie MIO przez 3dni tyle zjadło.
5) Aparat po prostu jest. Wolno odświeża ekran ale nie ma tragedii.
6) ETEN dodaje od groma oprogramowania (instaluje się automatycznie). Niestety większość do niczego się nie nadaje (np. rozpoznawanie komend głosowych) a pamięć zżera.
7) Obudowa jest bardzo miła w dotyku (niestety widać na niej paluchy), cienka i dość dobrze leży w dłoni. Może nieco przeszkadzć kanciastość telefonu.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Niektóre niedociągnięcia da się samemu zniwelować (pkt. 1 i 6) a do innych można się przyzwyczaić.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 23, 2008, 19:26:02 »
a ja mam pytanie, bo zamierzam kupić sobie to urządzenie na dniach.

Jakie są zabezpiecznia sieci WLAN ? jest tylko WEP ? Tak widzę na screenach z instrukcji, czy jest może też WPA ? A co z szyfrowaniem, jest coś takiego jaki TKIP itp. w tym wszystkomającym urządzeniu ?

pozdrawiam :)

ps. wszyscy mieliście w komplecie futerał ? Na filmikach na youtubie niby jest, ale w instrukcji obsługi niestety nie jest podane jakoby był w zestawie..

*

Offline phoros

• 11
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 24, 2008, 13:19:02 »
Zabezpieczenia WLAN są wszystkie konieczne. :) U mnie właśnie śmiga na WPA-PSK i TKIP.

Futerał był i ma być. Etui fajne, choć magnes mógłby być nieco silniejszy.

Z ostatnich doniesień. Klapka nie dociska solidnie baterii, przez co ładowanie czasem świruje (zielona lampka przy pustej baterii i "charging"). Za to nie ma takich historii z kitem w samochodzie (oryginalnym), który mam od dwóch dni i jest wyborny: ładowanie szybkie i wzorowe, konstrukcja - prócz luzów w przegubach, o których pisał już gdzieś m4rcin zdaje się - na piątkę.

Baterii też się polepszyło po kilku ładowaniach. W ciągu dnia urządzenie robi za telefon, czytadło, game-boya, nawigację i nieco wlana - zwykle jedno ładowanie wystarcza na dzień roboczy.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 25, 2008, 16:12:30 »
X650 mam od tygodnia.
Oto kilka spostrzeżeń:
1) Transmiter FM jest, ale trzeba zainstalować do niego oprogramowanie (pół rosyjskie, pół angielskie). Nadajnik działa... po prostu działa. Niestety jako antenę wykorzystuje słuchawki. Jeśli więc chcecie słuchać muzyki z Glofiisha w samochodzie musicie gdzie owinąć 1,5m kabla...
2) Nawigacja działa bardzo sprawnie. Satelity są bardzo szybko namierzane (np. w porównaniu z MIO A701). Gdzieś na forum przeczytałem, że tel. się szybciej rozładowuje niż ładuje przy włączonym GPSie... U mnie nic takiego nie miało miejsca. 1500km w 2 dni na AM, a x650 cały czas naładowany na 100% (do tego i-net + rozmowy bez ładowania w przerwach między jazdą). Wielki +
3) Ekran... marzenie. Nic dodać, nic ująć!
4) Bateria średnio trzyma ok 1dnia. W nocy schodzi 10%. Dla porównania nieużywanie MIO przez 3dni tyle zjadło.
5) Aparat po prostu jest. Wolno odświeża ekran ale nie ma tragedii.
6) ETEN dodaje od groma oprogramowania (instaluje się automatycznie). Niestety większość do niczego się nie nadaje (np. rozpoznawanie komend głosowych) a pamięć zżera.
7) Obudowa jest bardzo miła w dotyku (niestety widać na niej paluchy), cienka i dość dobrze leży w dłoni. Może nieco przeszkadzć kanciastość telefonu.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Niektóre niedociągnięcia da się samemu zniwelować (pkt. 1 i 6) a do innych można się przyzwyczaić.
Czy możesz podać adres gdzie jest program do aktywowania transmitera FM - dzięki

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 29, 2008, 11:24:55 »
Ja mam problem z filmami na x650 :/.. niestety wszystkie brzydko klatkują i skaczą,, nie wiem co mogę na to poradzić, a nie mogę znaleźć żadnych kodeków :/..

*

Offline mikeghost

• *
  • 65
  • Sprzęt: ETEN X600
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 29, 2008, 18:26:31 »
Zainstaluj TCPMP, nie ma prawa się ścinać.

*

Offline phoros

• 11
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 30, 2008, 16:50:03 »
Ja mam problem z filmami na x650 :/.. niestety wszystkie brzydko klatkują i skaczą,, nie wiem co mogę na to poradzić, a nie mogę znaleźć żadnych kodeków :/..
A oprócz TCPMP, który posłuży Ci także za znakomity odtwarzacz mp3, koduj filmy PocketDivXEncoderem - szybko i solidnie. Przy czym ustawiając wstępnie program warto wybierać urządzenie QVGA (320x240) i pobawić się ustawieniami. Nawet podciągnięte na max dadzą nieco ponad 300MB na film (z 700 standardowych MB), zawsze można zbić na audio (video nie bardzo, by rozciągnięty film wyglądał przyzwoicie). Do tego kilka eksperymentów z ustawieniami zaawansowanymi (Xvid, B-Frames, etc.) i otrzymujesz filmik, który śmiga na etenie jak należy. Oczywiście można filmy kodować w rozdzielczości 640x480 i cieszyć się obłędną jakością (oj tak...), ale urządzenie prawdopodobnie tego nie uciągnie i będzie klatkować. Chyba że ktoś naprawdę zna się na rzeczy i potrafi się połapać w kodekach i ich ustawieniach. Ja wrzucam do powyższego encodera kilka tytułów po kolei i stosunkowo szybko mam w etenie zapas rozrywki na wymuszone przestoje życiowe... :)

Z innej beczki.
GPS (AutoMapa) przetestowany na trasie Przemyśl - Nowy Sącz - Wadowice - Katowice - Kraków - Przemyśl. Eten zachowuje się wzorowo (nigdy nie zgubił sygnału ani nie zwisł, nawet w trakcie dzwonienia i smsów), zaś kit trzyma solidnie i ładuje jak trzeba. Sama AutoMapa za to nie raz kazała mi skręcać na wiaduktach albo zawracać na prostej drodze... :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2008, 16:57:12 wysłana przez phoros »