Hej, tym razem zadam Wam pytanie odnośnie działania radia u Was w x650. U mnie działa słabo, a nawet bardzo słabo! Nie chodzi o transmitter, tylko o odbiornik - podłączam oryginalne słuchawki, rozciągam je na całą długość, włączam program (standard), ustawiam znaną częstotliwość i słyszę szum! Dodam, że nie robię tego w Puszczy Augustowskiej, tylko w centrum miasta Łodzi! W innym miejscu (w domu) jakby lepiej łapało, ale i tak to nawet nie to co miałem w Nokii 6610, która łapała niezależnie od ułożenia słuchawek. Czy Wy też macie takie problemy? Jeśli tak to może wiecie jak je rozwiązać??
Sprawa druga - oryginalne słuchawki. Mam taki feler, że nie mogę używać słuchawek oryginalnych, bo jedna słuchawka po prostu nie trzyma mi się w uchu - dlatego zwykle używam słuchaweczek z malutkimi pałąkami na ucho. Słuchawki Etena mają nie dość, że micro-jacka, to jeszcze niestety dodatkowy kabel od mikrofonu i tym samym styk w jacku do obsługi (chyba) połączeń przychodzących z guzika. Co za tym idzie wsadziwszy normalne słuchawki z przejściówką na micro-jacka owszem słyszę dźwięk puszczony choćby z CorePlayera, ale już jako antena do radia NIE DZIAŁAJĄ! Nie wiecie może w jaki sposób można to obejść? Może są takie słuchawki do kupienia jak oryginalne tylko do zawieszenia na uszach (nie widziałem, dlatego piszę)?
A skoro poruszyłem już sprawy radia, to bawiłem się też fm transmiterem i powiem, że jeśli słuchawki sa blisko anteny to nawet nieźle słychać. Feler jest tylko taki, że uszczam muzę CorePlayerem, przełączam się na transmitera, puszczam, w odbiorniku zewnętrznym słyszę muzykę odpowiednią, ale po jakiś 10 sekundach FM tansmiter przestaje nadawać i trzeba mu ponownie klepnąć "start", po czym po podobnym czasie znów się wyłacza. O co chodzi?
Ten tego ten, będę wdzięczny za jakieś porady

Pozdro.
EDIT:
Dodam jeszcze jedno co zaobserwowałem - w przypadku, gdy wsadzam słuchawki i fonia idzie na słuchawki to ładnie łapię radio. Jak tylko zmienię wyjście na głośnik to tak jakby odcinało słuchawki kompletnie, włącznie z działaniem ich jako anteny - słychać z głośnika szum i nic więcej. Jak przełączę spowrotem na słuchawki, to znów ładnie słychać. I czemu tak się dzieje? Może standardowy soft jest wadliwy?!?
EDIT 2:
To znów ja z fronu słuchawkowego. Znalazłem coś ciekawego, co daje dobre efekty. Otóż firma 4World produkuje "GSM Audio Adapter z mikrofonem Nokia / Jack", który zanabyłem w sklepie dla idiotów. Urządzenie to ma z jednej strony mikro-jacka, dokładnie takiego jak oryginalne słuchawki Etena, a z drugiej przycisk odbioru połączenia i gniazdo na normalnego jacka. Teoretycznie (nie sprawdzałem jeszcze) powinno dać się podłączyć do tego każde słuchawki. Jest natomiast jeszcze jedna dobra nowina - wsadzając to urządzonko do gniazda słuchawek X650 radio daje sie uruchomić i można je puścić na głośnik!
EDIT 3:
Jeszcze jedna wiadomość - niestety program do radia nie powoduje blokady wyłaczania się urządzenia, czyli słuchamy radia przez 2 minuty, a potem zonk. Raczej konieczność wyłączania oszczędzania energii przed każdym działaniem "na radiu" to pomyłka.