X650 - Radio słabo działa, oraz jakie słuchawki?

• 8 Odpowiedzi
  • 2036 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline loriath

• **
  • 103
  • Sprzęt: Eten X650, Asus A636N, HTC Touch Diamond, HTC TP2 Rhodium
X650 - Radio słabo działa, oraz jakie słuchawki?
« dnia: Lipiec 26, 2008, 14:20:38 »
Hej, tym razem zadam Wam pytanie odnośnie działania radia u Was w x650. U mnie działa słabo, a nawet bardzo słabo! Nie chodzi o transmitter, tylko o odbiornik - podłączam oryginalne słuchawki, rozciągam je na całą długość, włączam program (standard), ustawiam znaną częstotliwość i słyszę szum! Dodam, że nie robię tego w Puszczy Augustowskiej, tylko w centrum miasta Łodzi! W innym miejscu (w domu) jakby lepiej łapało, ale i tak to nawet nie to co miałem w Nokii 6610, która łapała niezależnie od ułożenia słuchawek. Czy Wy też macie takie problemy? Jeśli tak to może wiecie jak je rozwiązać??

Sprawa druga - oryginalne słuchawki. Mam taki feler, że nie mogę używać słuchawek oryginalnych, bo jedna słuchawka po prostu nie trzyma mi się w uchu - dlatego zwykle używam słuchaweczek z malutkimi pałąkami na ucho. Słuchawki Etena mają nie dość, że micro-jacka, to jeszcze niestety dodatkowy kabel od mikrofonu i tym samym styk w jacku do obsługi (chyba) połączeń przychodzących z guzika. Co za tym idzie wsadziwszy normalne słuchawki z przejściówką na micro-jacka owszem słyszę dźwięk puszczony choćby z CorePlayera, ale już jako antena do radia NIE DZIAŁAJĄ! Nie wiecie może w jaki sposób można to obejść? Może są takie słuchawki do kupienia jak oryginalne tylko do zawieszenia na uszach (nie widziałem, dlatego piszę)?

A skoro poruszyłem już sprawy radia, to bawiłem się też fm transmiterem i powiem, że jeśli słuchawki sa blisko anteny to nawet nieźle słychać. Feler jest tylko taki, że uszczam muzę CorePlayerem, przełączam się na transmitera, puszczam, w odbiorniku zewnętrznym słyszę muzykę odpowiednią, ale po jakiś 10 sekundach FM tansmiter przestaje nadawać i trzeba mu ponownie klepnąć "start", po czym po podobnym czasie znów się wyłacza. O co chodzi?

Ten tego ten, będę wdzięczny za jakieś porady :)
Pozdro.

EDIT:
Dodam jeszcze jedno co zaobserwowałem - w przypadku, gdy wsadzam słuchawki i fonia idzie na słuchawki to ładnie łapię radio. Jak tylko zmienię wyjście na głośnik to tak jakby odcinało słuchawki kompletnie, włącznie z działaniem ich jako anteny - słychać z głośnika szum i nic więcej. Jak przełączę spowrotem na słuchawki, to znów ładnie słychać. I czemu tak się dzieje? Może standardowy soft jest wadliwy?!? 

EDIT 2:
To znów ja z fronu słuchawkowego. Znalazłem coś ciekawego, co daje dobre efekty. Otóż firma 4World produkuje "GSM Audio Adapter z mikrofonem Nokia / Jack", który zanabyłem w sklepie dla idiotów. Urządzenie to ma z jednej strony mikro-jacka, dokładnie takiego jak oryginalne słuchawki Etena, a z drugiej przycisk odbioru połączenia i gniazdo na normalnego jacka. Teoretycznie (nie sprawdzałem jeszcze) powinno dać się podłączyć do tego każde słuchawki. Jest natomiast jeszcze jedna dobra nowina - wsadzając to urządzonko do gniazda słuchawek X650 radio daje sie uruchomić i można je puścić na głośnik!

EDIT 3:
Jeszcze jedna wiadomość - niestety program do radia nie powoduje blokady wyłaczania się urządzenia, czyli słuchamy radia przez 2 minuty, a potem zonk. Raczej konieczność wyłączania oszczędzania energii przed każdym działaniem "na radiu" to pomyłka.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2008, 15:18:48 wysłana przez loriath »

*

Offline loriath

• **
  • 103
Odp: X650 - Radio słabo działa, oraz jakie słuchawki?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 03, 2008, 11:31:01 »
Nie no, nie chce mi się wierzyć! Czy naprawdę NIKT nie używa radia w X650????

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 03, 2008, 11:51:17 »
Wydaje mi się, że mało kto używa radia w Etenach. Są naprawdę bardzo słabe w porównaniu z tymi co są w telefonach GSM. Program sam stacji nie znajdzie, jak wpisze ręcznie częstotliwość to coś tam gra, ale żeby można było słuchać to muszę poprzemieszczać kabel aby znalazł "lepsze" fale. Dla porównania HTC Kaiser radia nie ma w ogóle.
Mam x800, ale moduł radia FM jest raczej taki sam.

*

Offline banny

• 37
  • Sprzęt: Eten X650
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2008, 18:33:36 »
Radyjko to z pewnoscia nie jest mocny punkt Etena. Mam wrazenie, ze producent je wstawil tylko po to, aby ladnie to wygladalo w prospektach...

Jestem zniechecony, choc lapie zawsze jedna stacje, ktora odbiera perfekcyjnie w kazdych warunkach. Mowa oczywiscie Radiu Maryja, heh! Jak oni to robia???  :E
------------------------
Pozdrawiam
Banny

*

Offline loriath

• **
  • 103
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2008, 21:20:24 »
No i coś już wiem, dzięki za odpowiedzi :) Choć jeszcze nurtuje mnie to, czy w nowym ROMie 342 radio działa lepiej...?

*

Offline banny

• 37
  • Sprzęt: Eten X650
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2008, 21:29:22 »
Nie zauwazylem zadnej zmiany w funcjonowaniu radia po zmianie ROMu. Nadal, nie dosc, ze same radyjko jest co najwyzej przecietne, to sam program do obslugi radia jest beznadziejny... Ale moze ktos uzywa jakiegos lepszego, alternatywnego softu do obslugi radyjka?
------------------------
Pozdrawiam
Banny

*

Offline loriath

• **
  • 103
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 03, 2008, 22:31:57 »
No właśnie, może jakiś alternatywny soft? Przekopałem trochę sieć pod tym kątem i jest masa programów do słuchania radia internetowego, ale to chyba w naszych warunkach i przy cenach przesyłu GPRS raczej mało praktyczne rozwiązanie :)

*

Offline Petros

• 274
    • http://www.petros.loocky.pl
  • Sprzęt: Samsung i780 ^ WM6.1 ^ SPB MS3.5
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 11, 2008, 21:31:08 »

EDIT 2:
To znów ja z fronu słuchawkowego. Znalazłem coś ciekawego, co daje dobre efekty. Otóż firma 4World produkuje "GSM Audio Adapter z mikrofonem Nokia / Jack", który zanabyłem w sklepie dla idiotów. Urządzenie to ma z jednej strony mikro-jacka, dokładnie takiego jak oryginalne słuchawki Etena, a z drugiej przycisk odbioru połączenia i gniazdo na normalnego jacka. Teoretycznie (nie sprawdzałem jeszcze) powinno dać się podłączyć do tego każde słuchawki. Jest natomiast jeszcze jedna dobra nowina - wsadzając to urządzonko do gniazda słuchawek X650 radio daje sie uruchomić i można je puścić na głośnik!

szukam od jakiegoś czasu zaminnika dla standarowych słuchawek które zgubilemalewszystkie przejściówki typu 2.5mm (nawet te 4 stykowe) na 3,5mm nie działająalbo gra tylko jeden głośnik. Podaj dokładnie jaki to typ przejścówki. nie jestem pewien czy eten g500 matakie samo gniazdo słuchawkowe??
My phone is my PC.
(2004) Nokia 3310   ;   (2005) Motorola A925
(2006) Eten G500+  ;   (2010)Samsung i780

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 12, 2008, 08:21:05 »
Odpowiedziałem Ci już tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105207.msg724998#msg724998
Jedyny problem z radiem jest taki, że faktycznie radio potrzebuje kabla od słuchawek jako anteny :(
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.