X650 - kwestie RAMu, dodatkowe oprogramowanie a rosyjski ROM

• 2 Odpowiedzi
  • 1058 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline loriath

• **
  • 103
  • Sprzęt: Eten X650, Asus A636N, HTC Touch Diamond, HTC TP2 Rhodium
X650 - kwestie RAMu, dodatkowe oprogramowanie a rosyjski ROM
« dnia: Lipiec 24, 2008, 10:04:37 »
Hej hej, to znów ja. Po pierwsze chciałbym nieśmiało powiedzieć (a nie zauważyłem, żeby gdzieś na forum padło, ale jeśli to przepraszam za wymądrzanie się), że ilość zainstalowanych aplikacji nijak ma się do ilości wolnego RAMU. Niektórzy chyba mylą pojęcia, ale to tak na marginesie... nie chcę się mądrzyć :) 

Ale do rzeczy - po restarcie mam jakieś 23-24MB wolnego. Zainstalowany rosyjski ROM, Mobile Shell, Pocket Plus i Diary. Z czasem ilość ramu spada, mimo usuwania task manadżerem (oraz Magic Buttonem) programów, oraz Oxiosem opróżnianie pamięci. Po dobie używania ilość spada do 14MB, co powoduje kłopoty z odpalaniem aplikacji do nawigacji. Pytanie moje jest takie - czy znacie jakieś metody, żeby bez restartu urządzenia dało się ilość ramu utrzymać na sensowniejszym poziomie przez dłuższy czas?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: X650 - kwestie RAMu, dodatkowe oprogramowanie a rosyjski ROM
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2008, 13:08:06 »
Poszukaj o wyciekaniu pamięci, to normalna przypadłość każdego WM. Wymieniłeś programy, które służą do uwalniania pamięci. Jedynie jeszcze funkcja FreeRAM z SKTools'a.

*

Offline loriath

• **
  • 103
  • Sprzęt: Eten X650, Asus A636N, HTC Touch Diamond, HTC TP2 Rhodium
Odp: X650 - kwestie RAMu, dodatkowe oprogramowanie a rosyjski ROM
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2008, 15:18:15 »
Poszukaj o wyciekaniu pamięci, to normalna przypadłość każdego WM. Wymieniłeś programy, które służą do uwalniania pamięci. Jedynie jeszcze funkcja FreeRAM z SKTools'a.

Dzięki za wskazówkę  - poczytałem trochę. Wniosek jest taki, że nie ma na to sposobu, poza stosowaniem programów opróżniających RAM, przez co soft reset trochę rzadziej... Myślałem, że uda się znaleźć jakieś "magiczne" rozwiązanie :)