x600 - wyłączający się PDA

• 16 Odpowiedzi
  • 2221 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

x600 - wyłączający się PDA
« dnia: Luty 29, 2008, 19:10:20 »
Czy ktoś rozwiązał już problem resetującego się (wyłączającego) Etena? Przeczytałem, że już kilka osób ma podobny problem, kiedy w momencie wybudzenia urządzenia, zachowuje się ono jak przy SR. Napisałem do serwisu - kazali przysłać sprzęt. Pewnie w końcu to uczynię tyle, że na razie jest mi on potrzebny jako nawigacja. Tak jak u innych piszących o tym problemie, takie zachowanie występuje podczas używania oryginalnego etui - może to przypadek, ale nosząc go w kieszeni, bądź gdy leży na biurku nic takiego się nie dzieje.

Odp: x600 - wyłączający się PDA
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2008, 10:33:46 »
Mam dokładnie ten sam problem, telefon resetuje się (bądź wyłącza) tylko gdy noszę go w etui. Być może etui uciska któryś z przycisków. Najlepsze jest to, że nie znam sposobu, by wyłączyć go ręcznie (tzn. którymś z przycisków), oprócz wyciągnięcia baterii.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2008, 11:02:53 »
Mam dokładnie ten sam problem, telefon resetuje się (bądź wyłącza) tylko gdy noszę go w etui. Być może etui uciska któryś z przycisków. Najlepsze jest to, że nie znam sposobu, by wyłączyć go ręcznie (tzn. którymś z przycisków), oprócz wyciągnięcia baterii.
Mam taki sam problem z M700.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 03, 2008, 16:48:08 »
Dzisiaj wysłałem swojego Etena do serwisu. W ogóle to tam chyba niezły bałagan maja, osoba z którą rozmawiałem chyba spała przy telefonie, generalnie pierwsze wrażenie niezbyt pozytywne. Może chociaż naprawa będzie w miarę szybka i bezproblemowa.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2008, 16:02:35 »
Ja chyba znam rozwiązanie.
Można zrobić reset nie używając do tego rysika. Trzeba troszkę mocniej nacisnąć obudowę w miejscu gdzie jest ukryty przycisk do SR.
Jak wyciąga się go z etui to trzyma się go w tym miejscu z reguły mocniej żeby nie wypadł.
Sprawdźcie czy to było przyczyną tego problemu

*

Offline snik

• **
  • 148
  • Sprzęt: X500+
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2008, 17:26:46 »
Dzisiaj wysłałem swojego Etena do serwisu. W ogóle to tam chyba niezły bałagan maja, osoba z którą rozmawiałem chyba spała przy telefonie, generalnie pierwsze wrażenie niezbyt pozytywne. Może chociaż naprawa będzie w miarę szybka i bezproblemowa.
raczej na mniej niz 30dni oczekiwania nie masz co liczyc ... tego ich serwisu to mam dosyc

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 05, 2008, 21:58:40 »
Można zrobić reset nie używając do tego rysika. Trzeba troszkę mocniej nacisnąć obudowę w miejscu gdzie jest ukryty przycisk do SR.
Jak wyciąga się go z etui to trzyma się go w tym miejscu z reguły mocniej żeby nie wypadł.
Sprawdźcie czy to było przyczyną tego problemu

Możliwe, że tak właśnie jest. Tylko w większości wypadków palm nie resetował się z "automatu" tylko w momencie naciskania klawisza Power zachowywał się jak w czasie SR. Cóż, mleko się rozlało, Eten poszedł do serwisu, pewnie poza miesięcznym rozstaniem z nim nic się nie zmieni.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2008, 07:43:02 »
Ja po prostu wkładam Etena do etui odwrotnie (wejście do słuchawek jest na górze), i już sie nie resetuje:) Nie jest to jednak rozwiązanie dla kogos kto lubi posłuchac muzyki w czasie spaceru :(

*

Offline Sław

• 11
  • Sprzęt: Glofiish X600
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 17, 2008, 21:46:17 »
Mam dokładnie ten sam problem. Również zaobserwowałem że dzieje się tak tylko po wyjęciu sprzętu z oryginalnego etui, włączam go a tu menu startowe Glofiish :/
Pozdrawiam

Sław

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 18, 2008, 09:10:01 »
Ja czekam na sprzęt, który wysłałem do serwisu. Kiedy już go dostanę, wtedy poinformuję czy zmieniło się coś w tym temacie, czy tylko straciłem czas i pieniądze.

*

Offline burz

• **
  • 110
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 18, 2008, 12:31:27 »
Pewnie jeszcze ze 2 tygodnie poczekasz

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
  • Sprzęt: Samsung GT S5830, Android 2.3.6, 8 GB
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 18, 2008, 12:42:39 »
Dokładnie o takim typie resetowania sie Etena opisywałem jakieś dwa m-ce temu, nikt mi nie umiał odpowiedzieć - dlaczego i po co sie resetuje. Jak widzę nadal nikt nie doszedł co jest przyczyną - szczególnie przy wybudzaniu (ja też nadal nie wiem). Od kiedy zakupiłem pokrowiec "Krusell-a" skończyły się dziwne resety  :ok:. Za to innych przypadków cała masa (nie związanych z pokrowcem) mnie nawiedziła - ale to już inna historia, ci co przeszli drogę przez mękę to wiedzą a ci co mają to przed sobą - się dowiedzą  :mad:.
Bywają chwile zapomnienia (np. zakup ETENA) które pamięta się całe życie ....

*

Offline Sław

• 11
  • Sprzęt: Glofiish X600
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 18, 2008, 13:32:57 »
Wczoraj dla testu przycisnąłem obudowę z boku tam gdzie reset jest i voila - sprzęt walnął SR. Doszedłem do tego że urządzenie resetowało się przy wybudzaniu dlatego że ma błąd konstrukcyjny, wystarczy nacisnąć obudowę w miejscu przycisku reset i mamy SR. Przy wybudzaniu go trzymałem go w taki sposób że palec serdeczny (fakju :) ) prawej ręki miałem właśnie w miejscu przycisku reset a wybudzałem go kciukiem. Podczas nacisku na wybudzenie palec serdeczny działając przeciw siłą na obudowę powodował SR sprzętu.

Potestuję jeszcze tą teorię :)
Pozdrawiam

Sław

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 27, 2008, 11:07:16 »
Wczoraj otrzymałem swojego Etena. Problemu nie rozwiązali, za to w klapce baterii wylamali jeden zatrzask - czyli coś zrobili ale nie to co mieli. Więcej go nie wysyłam nigdzie bo to sensu nie ma.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 12, 2008, 09:37:57 »
Witam,  moim M700 było tak samo. Okazało się że odpowiada za to ten wystający kawałek plastiku na klapce od baterii.Wystarczyło jak  przy wyjmowaniu sprzętu klapka przesunęła  sie minimalnie, cofał się plastik i eten myślał że chcę wyjąć baterię i kończyło się startem systemu.Dokleiłem do plastiku kawałek izolacji i po problemie.Pozdrawiam

*

Offline mikeghost

• *
  • 65
  • Sprzęt: ETEN X600
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 13, 2008, 08:32:46 »
U mnie to samo, naciśnięcie z boku w miejscu Resetu powoduje SR. Mam jeszcze inne pytanie, wyłączam pda normalnie przyciskiem Power i często przy wkładaniu do etui podświetla się klawiatura. Wiecie może jak to zlikwidować? Podejrzewam, że jak leży w wypchanym plecaku to zdarza się to częściej i po 2 dniach nieużywania bateria umiera.

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 15, 2008, 22:01:57 »
Rozwiązałem problem - nie był to czysto sprzętowy. Tak jak wspomniałem, resetował się podczas używania oryginalnego etui. Teraz do rzeczy.
W owym etui zamontowane są dwa magnesy przytrzymujące zamknięcie etui. W obudowie X600 jest magnetyczny sensor pokrywy baterii. W momencie wyjmowania Etena z etui "przesuwa" się go po otwartej klapie etui w której są magnesy. Wtedy następuje wyłączenie się Etena - sytuacja taka jak podczas otwierania klapki baterii. Myślę, że podczas używania oryginalnego etui tworzyło się jakieś "zawirowanie magnetyczne" (fizykiem nie jestem, tak to sobie wytłumaczyłem) i stąd wyłączanie się PDA. Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz - po zdjęciu klapki baterii włożyłem Etena do etui i włączyłem go przyciskiem "Power" - dopóki znajdował się w środku - czyli był w zasięgu magnesów działał, po wyjęciu naturalnie się wyłączył. Od dwóch tygodni używam etui na zamek błyskawiczny - zero resetów, wyłączeń i innych przygód.