x600 - prosba o pomoc

• 3 Odpowiedzi
  • 1024 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

x600 - prosba o pomoc
« dnia: Marzec 09, 2008, 00:19:09 »
Dwa dni temu kupilem zupelnie przez przypadek od znajomego x600, na razie jedyna rzecz, ktora na nim uczynilem to zainstalowanie najnowszego romu ze strony unicomu, probuje wlasnie przebrnac przez wszystkie informacje dotyczace podrasowania, usprawnienie dzialania x600, niestety wiadomosci te sa porozrzucane, czesto nie wiem jakie konkretne zapytanie wpisywac, przydatne mi informacje czesto znajduja w watkach zupelnie nie zwiazanych z tym modelem... wiec prosilbym o pomoc, licze sie z tym, ze pare osob napisze mi zebym wykazal sie wysilkiem i poszukal na forum itp, ale nie chce po prostu czegos ominac, wiec licze na to ze pare osob jednak napisze i pomoze mi, wiec:

1. jakie czynnosci zrobic zeby usprawnic jego dzialanie (zwiekszanie lub zmniejszanie pamieci itp) ?
2. duzo czytalem negatywnych opinii na temat defaultowego oprogramowania zainstalowanego przez producenta, wiec chcialbym sie dowiedziec ktore oprogramowanie moge spokojnie odinstalowac oraz jakie ewentualnie (lepsze) zamienniki zastosowac
3. oraz inne oczywiste dla Was czynnosci jakimi powinienem potraktowac swojego x600 o ktorych nie mam pojecia :)

z gory dziekuje i pozdrawiam

grzegorz luczkiewicz

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: x600 - prosba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 09, 2008, 11:57:32 »
Spróbuj na pierwszy ogień przeglądnąć stronkę Fafika - coprawda jest dedykowana do M700, ale na pewno wiele z informacji tam zawartych będą mieć zastosowanie w X600: http://m700.fafik.org/
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline pawgaw

• **
  • 158
    • coś o sobie
  • Sprzęt: HTC Diamond 2.03.540.0 Billyj80
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 10, 2008, 09:31:28 »
1. jakie czynnosci zrobic zeby usprawnic jego dzialanie (zwiekszanie lub zmniejszanie pamieci itp) ?
Po zainstalowaniu ROMu przytrzymaj przez chwilę przycisk kamery - nie będzie się instalowało oprogramowanie domyślne. Myślę, że większość użytkowników zgodzi się ze mną, że praktyczne wykorzystywanie wszystkich aplikacji jest nieczęste. Ja osobiście po kilku HR (hard resetach) nie instaluję żadnej aplikacji etena. Pozostawiam czysty rom bez aplikacji, dopiero potem instaluję:
1. SPB Mobile Shell
2. SPB Phone Suite
3. Resco: Keyboard, Explorer, AudioRecorder,
4. Inesoft AddressBook i CashOrganizer.
5. Automapę
6. Inny soft, który mi się może przydać (typu backup danych, itp)
2. duzo czytalem negatywnych opinii na temat defaultowego oprogramowania zainstalowanego przez producenta, wiec chcialbym sie dowiedziec ktore oprogramowanie moge spokojnie odinstalowac oraz jakie ewentualnie (lepsze) zamienniki zastosowac
Tu jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskasz. Ja np zamiast standardowego menadżera kontaktów używam wcześniej wymienionego Inesoft AddressBooka, zamiast standardowego kalendarza - Pocket Informant 8, zamiast standardowego programu do wiadomości SMS - FlexMail 2008. Natomiast o zamiennikach etenowskich programów nie myślę, po prostu - nie jest mi potrzebne oprogramowanie tego typu.
3. oraz inne oczywiste dla Was czynnosci jakimi powinienem potraktowac swojego x600 o ktorych nie mam pojecia :)
Jak to mówią - trening czyni mistrza :)
Próbowałem różnorodnych trików. Najczęściej jednak korzystam ze zwykłych optymizerów typu Pocket Mechanic i nimi porządkuję urządzenia. Przydatny jest też SK Tools, który przydaje się do optymalizacji RAMu (Pocket Mechanic też to ma, ale trzeba go uruchomić, SK Tools ma odzzielny moduł uruchamiany ikonką, co czyni go wygodniejszym w użyciu).
Z czasem będziesz wiedział, co i do czego się przydaje i co zrobić, żeby działało fajnie :)

Jeśli mogę poradzić - rób sobie backupy przed jakimkolwiek "grzebaniem" w rejestrze:) (np. SpriteBackup - robi backup całego urządzenia, PIM Backup - robi kopię kontaktów, wiadomości, kalendarza - szybszy i w miarę porządny).
pozdrawiam
PawGaw

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 10, 2008, 22:52:22 »
Dzieki wielkie za szczegolowe wyjasnienia, naprawde bardzo mi pomoglo, jeszcze raz dziekuje :)

pozdrawiam

grzegorz luczkiewcz