x600 - problem z telefonem, prosze pomozcie !!!

• 21 Odpowiedzi
  • 2327 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

x600 - problem z telefonem, prosze pomozcie !!!
« dnia: Marzec 10, 2008, 01:19:40 »
Czy telefon w x600 wymaga jakis specjalnych ustawien i trzeba cos zmieniac ? niestety, czesc osob nie moze sie do mnie dodzwonic, u nich jest sygnal jakbym nie odbieral a u mnie telefon w zaden sposob nie informuje mnie ze ktos do mnie dzwoni, podobnie jest z smsami, ludzie dostaja potwierdzenie, ze wiadomosc doszla, a u mnie nic :(

z gory dziekuje

grzegorz luczkiewicz

*

Offline pawgaw

• **
  • 158
    • coś o sobie
  • Sprzęt: HTC Diamond 2.03.540.0 Billyj80
Odp: x600 - problem z telefonem, prosze pomozcie !!!
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2008, 09:16:27 »
Może masz załączony filtr rozmów? jakiś program, który filtruje? trudno powiedzieć.
Oczywiście najlepiej sprawdzić wysyłając do siebie SMSa, ustaw sobie potwierdzenie dostarczenia (MENU - Messaging - Text messages - Menu - Options - zaznaczyć "Request delivery notification").
Jeśli nie pomoże - zrobić kopię danych, hard reset, no i próba z smsem, przyda się drugi telefon do sprawdzenia, co i jak....
jak nie pomoże.... serwis....

Może jeszcze sprawdź na innej karcie SIM? (ale to chyba nie ma znaczenia).
pozdrawiam
PawGaw

*

Offline djcarol

• *
  • 58
  • Sprzęt: Eten X600 | Acer F900 | HTC Trophy | HTC 8S
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 10, 2008, 19:03:45 »
Witam,

Na nic porady..mam to samo, zreszta jak przejrzysz forum to na pewno natkniesz sie na ten watek..

Pytanie - co pomoze?

Moja odpowiedz: NIC.

X600 mam od grudnia, do tej pory mialem go w rece max. 2 tygodnie, non-stop serwis i z powrotem..generalnie brak slow..moze w koncu wymienia na nowy albo zaistnieje cud.

Wiec prosze spakowac sprzet i do Warszawki (Unicom z utesknieniem czeka).

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 10, 2008, 22:47:14 »
a probowales moze zmienic siec ? gdzies czytalem ten watek i okazalo sie ze problem byl z plusem, czyli tak samo jak u mnie, moze latwiej bedzie przeniesc numer do orange i problemu nie biedzie ???

grzegorz luczkiewicz

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2008, 00:19:07 »
Hehe..dobre :-)

Panie..to XXI wiek..jak kupujesz pralke za 1,5 kafla to nie zastanawiasz sie nad tym, czy moze jesli nie taki jak lubi proszek wsypiesz to prac nie bedzie..uzywam X600 w sieci Play, wiec jakby nie bylo Plus GSM, nie sadze, zeby rodzaj sieci mial znaczenie, to nie Sagem za 100 zlotych.

Wymienialem karte SIM, zreszta na prosbe serwisu..nie pomoglo..z moich obserwacji wynika, ze jesli poziom RAMu nie spadnie ponizej 25MB to problem pojawia sie dopiero po kilku godzinach od SR.

Coz..jutro wysylka - 4 raz, a znajomi mowili - "kup Etena - niezawodny sprzet" - mieli racje, szkoda, ze tylko u nich to sie sprawdza.

Osobiscie twierdze, ze nasz sprzet pochodzi z tej samej wadliwej partii produkcyjnej, bo jakby rzeczywiscie chodzilo o siec lub soft to na tym forum wszyscy uzytkownicy 600tek by narzekali.

Zatem gratuluje udanego zakupu od znajomego.. i co..paczuszka i w droge..serwis. :S

*

Offline burz

• **
  • 110
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 11, 2008, 10:33:51 »
Mam telefon w plusie (karta simplus) i żadnych problemów z x600. Tak więc nie sądzę, żeby kłopot brał sie z winy operatora. Typuję niestety sprzęt.

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2008, 10:50:12 »
Ciekaw jestem co teraz, dzis kolejna wysylka po raz 4ty,
oto 'krotka" historia:

- update ROM 0264 w serwisie
- osobisty update ROM 0263, zgodnie z instrukcja Unicomu
- update ROM 0263 w serwisie (pytanie po co skoro taki sam juz wgralem)
- update ROM 0241 w serwisie

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 11, 2008, 12:24:28 »
WLASNIE, w tym moze byc problem, uzywam dokladnie to samo, tj TELEFON Z KARTA PLAY IDZIE PRZEZ SIEC PLUS GSM, moze wlasnie o to chodzi ????? czesto wyswietla mi sie jako rozmowa roamingowa, itp rzeczy, sprawdzalem karte z plusa, niedlugo bo niedlugo bo przez jeden dzien, ale nie bylo takich problemow, moze chodzi wlasnie tylko a tego PLAYA idacego przez PLUSA

GRZEGORZ LUCZKIEWICZ

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2008, 13:40:31 »
Raczej to nie to, bo przeciez urzadzenie dziala poprawnie...krotko, ale dziala :-)
Zreszta co to za roznica gdzie Ty tej karty uzywasz - w telefonie komorkowym dziala bez zarzutow.

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 11, 2008, 15:11:14 »
Zreszta..pewnie nie tylko nas dwoch uzytkuje X600 w Play, wiec prosba - jesli macie X600, uzywacie go w sieci Play, przy czym korzystacie z "roamingu", tj. wasz telefon uzywa nadajnikow Plus GSM, czyli generalnie chodzi o osoby, ktore mieszkaja poza duzymi miastami, bo jakby nie bylo za duzo nadajnikow P4 jeszcze nie ma - jesli wasz Eten dziala bez zarzutow - dajcie znac.

W sumie zastanawia mnie jedno..nieraz widze jak Eten gubi zasieg, tzn. kreski zasiegu maleja do zera, potem nagle wzrastaja na full - to tez chyba za bardzo normalne nie jest - dodam, ze w trakcie obserwacji nie przemieszczam sie a w okolicy korzystam tylko z jedego nadajnika.
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2008, 15:20:54 wysłana przez djcarol »

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 03, 2008, 15:15:36 »
Czy telefon w x600 wymaga jakis specjalnych ustawien i trzeba cos zmieniac ? niestety, czesc osob nie moze sie do mnie dodzwonic, u nich jest sygnal jakbym nie odbieral a u mnie telefon w zaden sposob nie informuje mnie ze ktos do mnie dzwoni, podobnie jest z smsami, ludzie dostaja potwierdzenie, ze wiadomosc doszla, a u mnie nic :(

z gory dziekuje

grzegorz luczkiewicz
Witam - mój pierwszy post tutaj. Mam dokładnie takie same objawy z telefonem - z tym, że w modelu m700. Wczoraj wysłałem po raz drugi do serwisu urządzenie, wcześniej odesłali mi jako nieuzasadniona reklamację. przez jakąś godzinę po soft albo HR pracuje normalnie, ale potem za Chiny nikt się nie może do mnie dodzwonić, giną smsy, itp. Masakra. A kupiłem etena w połowie stycznia...
P.S. Nadmieniam, że w odróżnieniu od poprzedników problemy w moim etenie występują z kartą SIM Ery, a zatem to raczej nie wina konkretnego operatora...
@djcarol ==> nagłe gubienie zasięgu i jego powroty też są u mnie chlebem powszednim...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2008, 22:19:56 wysłana przez krempak »

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 03, 2008, 19:52:22 »
Witam, swoj wyslalem ostatnio po raz 5ty - maja zainstalowac ponoc jakis nowy ROM z poprawkami na ten problem; wczesniej wysylalem im logi z bledami jakie zapisuje urzadzenie w katalogu Windows. Najciekawsze jet to, ze ponoc testowali bez upgradu u siebie na karcie Playa przez 48 godzin i u nich dziala normalnie (szczegol, ze miesiac temu przez 3 dni bylem w Wawie i problem wystepowal - nawet dzwonilem do nich). Generalnie to byla moja ostatnia wysylka do serwisu, zarty sie skonczyly..jutro przyjdzie i przetestuje...zenada! :mad:

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 11, 2008, 13:43:28 »
Witam,

Dostalem sprzet, testuje juz tydzien - dziala bez zarzutow.. zdaniem serwisu (Unicom) wgrano nowy ROM WWE 321, ktory ponoc uwzglednia przeslane przeze mnie logi serwisowe, w ktorych zawarte byly informacje o problemach z siecia Play...z tym, ze:

- data jaka posiada wgrany ROM jest wczesniejsza niz termin podeslania logow serwisowych
- problem nie dotyczy sieci PLAY tylko globalnie, wypowiedz "krempaka mowi sama za siebie
- wymieniono PLYTE GLOWNA, poniewaz karta sieciowa jest inna - brak mozliwosci polaczenia z siecia WiFi, w ktorej adresy sieciowe sa podane na sztywno.. a wiec problem rozwiazany.

GRATULACJE dla firmy Unicom za szczerosc (twierdza, ze wgrali tylko nowy ROM) i sprawne serwisowanie :-| to tylko 5 wysylek...
.. mysle, ze "krempak" tez cos ciekawego moze na ten temat napisac ..

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 12, 2008, 08:34:13 »
witam, ja znowu rozwiazalem swoj problem przez zmiane sieci, cale szczescie mialem telefon na karte w playu, wiec wykupilem abonament w orangu i przenioslem numer, wszystko dziala, ale fakt jest faktem ze mam telefon niesprawny, wiec pewnie w najblizszym czasie bede chcial go reklamowac, a kolegow prosilbym o wskazowki jaka najlepiej droga to zrobic, do unicomu czy oriki wyslac ?

Z UNICOMEM z tego co wiem sa wielkie problemy, jesli chodzi o naprawe, wysylaja po kilka razy popsuty telefon robiac z ludzi idiotow mowiac, ze jest naprawiony, bardzo szkoda, ze tak malo profesjonalnie postepujaca firma jest przedstawicielem marki eten.
Przez takie postepowanie niestety psuja opinie o tej marce zwielokratniajac niezadowolenie klientow, ktore i tak juz powstalo na skutek zakupy wadliwego produktu.

Nie czarujmy sie, wszystkie palmy, telefony, palmofony sie psuja, jednak sprawnie dzialajacy serwis i obsluga posprzedazowa jest w stanie zminimalizowac do zera nasze niezadowolenie. Niestety jak widac dla UNICOMA jest najwazejniesze zeby sprzedac a potem, coz, licza na to ze zniechecony klient w koncu wlozy popsuty telefon do szafki i od tej pory bedzie sie trzymal bardzo daleko od marki ETEN

pozdrawiam

Grzegorz Łuczkiewicz

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 16, 2008, 11:50:13 »
Witam
Wczoraj mój Eten M700 wrócił z serwisu (ORIKA) - "już" po drugiej wysyłce uznali, że jednak się nie myliłem i usterka faktycznie występuje. Wymieniono płytę główną. Sprzęt jeszcze nie przetestowany, ale wgrano mi rom WM 5.0, zamiast tyego, z którym kupiłem urządzenie, czyli WM 6.0.
O dalszych wrażeniach napiszę później, jak zrobię trochę testów.

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 24, 2008, 08:32:34 »
Witam serdecznie miał dokładnie ten sam problem i pomogło wgranie najnowszego oprogramowania do X600 dostalem link od unicom-u z najnowszym romem-  0328 z 2008/04/18     :grin:        ale do tego załączony tekst Rom udostepniomy tylko do Pana prosze nie przekazywac go nikomu innemu, po wgraniu jest git wszysko dziala poprawnie jak byscie mieli jakies pytania piszcie jestem w sieci Play tak tykko dodam

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 24, 2008, 10:04:12 »
Witam,

Mam dokladnie to samo, testuje od kilku dni i wychodzi na to, ze po problemie...swoja droga nie od dzis zarzekaja sie, ze tylko ja mam taki problem a tu co...niespodzianka...coz..Unicom  :P

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 24, 2008, 10:56:47 »
Od kilku dni testuję swojego m700, który miał identyczny problem i wrócił właśnie z naprawy (wymiana płyty głównej). Wróciłem do WM 6.0, wszystko jak na razie śmiga bez zarzutu, mam nadzieję, że tak już zostanie. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 29, 2008, 11:34:33 »
ja mam x650 i niestety.. podobnie jest u mnie,, wczoraj wieczorem kolega do mnie dzwoni i się pyta czemu nie odbierałem telefonu popołudniu bo próbował się pilnie dodzwonić.. niestety ja nawet nie miałem żadnych komunikatów o nieodebranyc połączeniach etc.

co radzicie zrobić ? też używam Play (abonament), więc zmiana sieci nie wchodzi w grę :/

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 29, 2008, 15:00:19 »
ja mam x650 i niestety.. podobnie jest u mnie,, wczoraj wieczorem kolega do mnie dzwoni i się pyta czemu nie odbierałem telefonu popołudniu bo próbował się pilnie dodzwonić.. niestety ja nawet nie miałem żadnych komunikatów o nieodebranyc połączeniach etc.

co radzicie zrobić ? też używam Play (abonament), więc zmiana sieci nie wchodzi w grę :/
Serwis:)

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 29, 2008, 21:14:15 »
Chlopie witaj w klubie! Po raz kolejny uklon w strone UNICOMU! :D Cale szczescie w przypadku X600 dali rade, ciezko bylo ale szybko im to poszlo...niecale 5 miesiecy :D Jeszcze raz POWODZENIA :ok:

*

Offline technikpl

• *
  • 50
  • Sprzęt: X600, 4GB SDHC
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 03, 2008, 10:44:59 »
Temat stary ale się dołączę,
mój x600 podobnie świruje... po wgraniu nowego ROMu, wskaźnik sieci (ERA) pokazuje zasięg natomiast próba dodzwonienie się do mnie z komórki jaki stacjonarnego kończy się niczym czyli mój tel. milczy jak zaklęty, smsy też nie docierają a co ciekawe po restarcie nie ma powiadomienia o próbach połączenia, anie nie dostaję zaległych smsów,
wg. mnie granda w biały dzień
kto pyta nie błądzi;  nie każdy musi odpowiadać