X600 - gwoli wyjaśnienia - ROM update a spolszczenie systemu WM6

• 5 Odpowiedzi
  • 3097 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline didzejpidzej

• 5
  • Sprzęt: Eten Glofiish X600
Witam,
Sorry za być może lamerskie pytanie, ale mimo, że trochę poczytałem (FAQ, etc...) mam wciąż wątpliwości JAK TO JEST?

Chcąc posiadać WM6 (6.1) PO POLSKU na swoim urządzeniu (X600) a nie otrzymując go podczas zakupu mogę:
1. użyć "spolszczających nakładek" na istniejący ROM, tj. de facto - instalując i uruchamiając dodatkowy, następny program na urządzeniu  (opcja "NIEELEGANCKA"), lub...
2. posiadać ROM ZAWIERAJĄCY W SOBIE obsługę w wersji PL i dający po jego wgraniu możliwość pracy od razu w PL bez dogrywania dodatkowych nakładek (wersja "ELEGANCKA") - tak?

Nie udało mi się znaleźć wersji ROM dla X600 sugerującej swoim opisem "Central Europe", czy "Eastern Europe" że jest on od razu wyjściem nr 2   :( jak np. omawiany w innym wątku 0342 dla X650... A "nakładki" zawsze coś popsują w obsłudze, a to: klawisz GPS przestaje działać, a to znikają "klawisze" up i menu w eksploratorze plików - itp... no po prostu kicha...  :S

W związku z tym pytanie do Szanownych:
- czy opcja nr 2 (tj. ROM WM 6.1 PL) jest W OGÓLE osiągalna dla X600? Jak / gdzie / skąd? (Im bardziej oficjalna wersja tym lepiej...)
Próbowałem się zarejestrować na stronie glofiish'a (dokąd odsyła link od dotychczasowego supporta PL) , ale po 1. tam nie widać niczego dla X600+PL, a po 2. nawet rejestracja mi się nie chce udać (nie mogę wpisać na formularz, nie działa edycja, nr IMEI i S/N).

Sumując - Drogie "Bravo" - co robić??? ;)

dziękując za cierpliwość - pozdrawiam pj

*

Offline technikpl

• *
  • 50
  • Sprzęt: X600, 4GB SDHC
Odp: X600 - gwoli wyjaśnienia - ROM update a spolszczenie systemu WM6
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 04, 2008, 12:41:47 »
Ślicznie napisane....
Traktując to jako petycję do "wyjadaczy" podpisuję się obydwoma recami :) aby powstał nowy polski ROM do X600
kto pyta nie błądzi;  nie każdy musi odpowiadać

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 04, 2008, 22:32:59 »
Może najpierw odpowiedź dla WM 6.0
1. Jest to aplikacja firmy Sunnysoft, w modelach z dystrybucji europejskiej jest już w grana, dla innych taka lokalizacja kosztuje chyba 79zł. Jeśli ktoś nie ma takowej nakładki to można doinstalować i nie powinno być większych problemów. Jej zasada działa polega na tym, że po prostu wyświetlane są inne napisy niż te orginalne z WM (nie wiem, czy robi to "w locie" czy modyfikuje pliki przy instalacji). Wadą tego jest oczywiście duże spowolnienie urządzenia.

2. Rozumiem, że chodzi tu o inne rozwiązanie, niż rom który ma w sobie już dołożoną nakładkę. Z takim romem do Etena nie spotkałem się jeszcze. Nie wiem też czy byłaby taka możliwość przy gotowaniu romu, edycja odpowiednich zasobów. Jednakże powstał projekt ogólnego spolszczenia do WM6.0 http://www.maxprograms.pl/plik,593.html (po kliknięciu na napis PDAClub przeniesie do odpowiedniego wątku). Działać, to u mnie na x800 zadziałało, ale było wiele efektów ubocznych (wgrywałem na WM6.1, więc w tym pewnie też tkwi problem).

W odpowiedzi dla WM6.1
1. Póki co nie ma oficjalnego WM6.1 do Etena i na eten-users wyczytałem że nie będzie. Nakładka spolszczająca jest dedykowana do WM6.0 stąd brak kompatybilności z WM6.1 (np nie działająca aplikacja telefonu). Być może z premierą Etenów serii 900 będzie można wyciągnąć nakładkę do WM6.1, ale to jeszcze trzeba poczekać.

2. J.W.

Podsumowanie, jeśli chcemy mieć PL, to jesteśmy skazani na WM6.0 i nakładkę :(

didzejpidzej, rejestrujesz się przez Internet Explorer? Ja rejestrowałem na IE 6.0 i nie było problemu.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2008, 20:27:40 »
didzejpidzej, rejestrujesz się przez Internet Explorer? Ja rejestrowałem na IE 6.0 i nie było problemu.

Ja rejestrowałem się przy pomocy Firefoxa 3.0 (dokładnej wersji nie pamiętam) - również bez problemu.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline didzejpidzej

• 5
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 13, 2008, 12:31:03 »
[...]
W odpowiedzi dla WM6.1
1. Póki co nie ma oficjalnego WM6.1 do Etena i na eten-users wyczytałem że nie będzie. Nakładka spolszczająca jest dedykowana do WM6.0 stąd brak kompatybilności z WM6.1 (np nie działająca aplikacja telefonu). Być może z premierą Etenów serii 900 będzie można wyciągnąć nakładkę do WM6.1, ale to jeszcze trzeba poczekać.
[...]
Podsumowanie, jeśli chcemy mieć PL, to jesteśmy skazani na WM6.0 i nakładkę :(

No więc stan obecny w miarę stabilny to:
- ROM WM 6.1: SETUP_X600_WWE_light_264_100 - znaleziony na jakiejś ruskiej stronie - dobry bo jak sama nazwa mówi: "light", ograniczony do niezbędnego minimum, instalka zajmuje ca.38MB, zamiast "standardowych" 50-60MB;
- nakładka PL: WM6_PLK
W sumie działa to sprawnie i szybko, jakość rozmowy tel. bez zarzutu - wady: brak polskiej klawiatury programisty (alt+a = ą) - tej ostatniej jeszcze nie znalazłem (może coś polecicie?), po HR komunikat o braku karty SIM - recepta: wyłączyć i włączyć jeszcze raz GSM z poziomu menu bezprzewodowego - po tym widzi!  :). AutoMapa 5 również działa bez zarzutu, także minimum jest.

To co nadal sprawia problemy to:
- już opisany brak klawiatury PL
- problemy w obsłudze wiadomości, tak SMS, jak e-mail - objaw: brak możliwości przeczytania całości tekstu (jedynie nagłówek), brak możliwości cytowania oryginalnej wiadomości podczas odpowiadania nań - w związku z powyższym czy warto szukać innego niż systemowy klienta pocztowego? Są takie?

pozdrawiam
pj

P.S. Forum Eten'a / Glofiish'a olewam! skoro jest tak mało przydatne...  Wolę PDAClub jako bardziej profesjonalne i służące SKUTECZNĄ radą! :P

*

Offline didzejpidzej

• 5
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 17, 2008, 23:24:44 »

To co nadal sprawia problemy to:
- już opisany brak klawiatury PL
- problemy w obsłudze wiadomości, tak SMS, jak e-mail - objaw: brak możliwości przeczytania całości tekstu (jedynie nagłówek), brak możliwości cytowania oryginalnej wiadomości podczas odpowiadania nań - w związku z powyższym czy warto szukać innego niż systemowy klienta pocztowego? Są takie?

Trochę to głupie - cytować samego siebie i odpowiadać, ale niech pozostanie dla potomnych - może sie przyda...?
Oto rozwiązanie powyższych "problemów":
- klawiatura PL (+ spolszczenie WM 6.1) -> http://www.marchevka.pl/index.php?page=mwriter_2_6
- klient pocztowy -> FlexMail 4  http://webis.net/products_info.php?p_id=mail

pj