X 650 zmiana romu czyżby padł? czarny wyświetlacz

• 15 Odpowiedzi
  • 2011 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

X 650 zmiana romu czyżby padł? czarny wyświetlacz
« dnia: Lipiec 24, 2008, 15:21:24 »
Witam

miałem orginalny soft ale zachęcony postami na forum o usprawnieniu postanowiłem wgrać sobie EEU_X650_WWE_A42_030_0342.exe

pięknie się rozpakowało postępowałem wiec zgodnie ze wskazówkami instalator w windowsie skonczył pracę i wyskoczylo okienko aby zresetować urządzenie więc wyciagnołem baterie wyłaczyłem kabel usb  po czym ponownie ją włożyłem podpiołem kabelek włanczam a tu nic tylko świeci czerwona  diodka od ładowania gdy wciskam przycisk power miga ale nadal czarny ekran avtive sync jest niezsynchronizowany i nic niemogę zrobić...
pozostaje tylko serwis??

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: X 650 zmiana romu czyżby padł? czarny wyświetlacz
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2008, 15:24:26 »
A taki kombinacje jak włożyć-wyjąć baterie? uruchomić z kabla bez baterii (z zamkniętą klapką oczywiście)? Próbowałeś już?

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2008, 15:32:40 »
@ ravros
kurcze no właczył sie jakos wyjołem baterie podłączyłem bez (z klapką) diodka zaswiecila sie na zielono nie zaskoczył wyłaczyłem włożyłem bateria i właczył sie dzieki kamien mi spadł z serca:)

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 08, 2008, 18:57:11 »
Podobna sytuacja, podczas reinstalacji romu komp jakby się zawiesił, nic nie dało się zrobić. Zresetowałem, X650 nie działa nie da się go włączyć, co robić?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 08, 2008, 19:12:38 »
Jaka jest reakcja po wciśnięciu przycisku power? Zupełnie martwy?
Próbowałeś kombinacji o kórych pisałem post wyżej?

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 08, 2008, 19:20:08 »
wyjęta bateria, zasilanie z kompa. - świeci się zielona dioda po naciśnięciu na power zaczyna migać na czerwono
przy zasilaniu z bat. żadnej reakcji.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 08, 2008, 19:29:05 »
wyjęta bateria, zasilanie z kompa. - świeci się zielona dioda po naciśnięciu na power zaczyna migać na czerwono
Z włożoną baterią i zasilaniem tak samo? Podłącz pod zasilacz sieciowy, USB daje mniejszy prąd, a to nie gwarantuje poprawnej pracy urządzenia. Klapka napewno zamknięta? Jeśli tak, to sprawdź czy działa (reaguje na dotyk, nie jest zablokowany) czujnik od zamknięcia klapki, tutaj małe info gdzie on się znajduje (ale w M800) http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101491.msg693697#msg693697

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 08, 2008, 19:41:58 »
po podłączeniu do sieciowego nic. w konfiguracji bat. + AC czerwona dioda (zero reakcji na power) przy konfiguracji tylko AC zielona dioda (zero reakcji na power)

Wszystko oczywiście przy zamkniętej klapce. Jeśli chodzi o czujnik to nie mam pojęcia. Ale przeciez przed reinstalką softa działał.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 08, 2008, 19:50:44 »
Więc ja chyba nie potrafię pomóc  :(
Jedynie mogę zasugerować, abyś podładował trochę baterię i wtedy spróbował.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 08, 2008, 19:52:53 »
OK, załóżmy, że się nie włączy, mam go na gwarancji, idę do sklepu i co? Przecież wgrywanie romu to nie jest coś nielegalnego tak jak soft do PSP?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 08, 2008, 20:08:45 »
Podejżewam, że sklep odeśle Ciebie do dystrybutora, jeśli to unicom to kiepsko, jak comes (serwis orika) to nie jest tak źle. Bo w przypadku unicomu wysyłasz na swój koszt.
Przy wgrywaniu romu pokazuje się informacja, żeby nie odłączać urządzenia itp. Ty tego nie zrobiłeś (nie wiedziałeś że komp się zawiesi). Ale tego już nie udowodnisz. Więc możesz uzyskać odpowiedź, że zrobiłeś coś czego nie można robić. Ale na szczęście formularz zgłoszeniowy Unicomu nie przewiduje pola powód awarii, a jedynie opis usterki (w tym wypadku "nie włącza się").

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 08, 2008, 20:23:45 »
W przypadku gdyby sklep powiedział proszę zostawić palmtopa u nas mam powiedzieć że ni z tąd ni z owąd nagle się nie włącza?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 08, 2008, 20:45:13 »
Jeśli ludzie w sklepie niezbyt obeznani w tematyce PDA, to może przejdzie tekst że po HR tak się zrobiło. Albo, że bateria całkowicie się rozładowała i kilku godzinach podłączyłeś do ładowania i już nie włączył się. Nie to, żebym namawiał do kłamstwa, ale Eten nie zbiednieje od jedej reklamacji więcej.

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 22, 2008, 16:13:49 »
Można jeszcze spóbować instalacji ROMU bezpośrednio z karty SD, ale nie SDHC. W tym celu na karcie nagraj plik z romem o nazwie temp.bin i wykonaj reset z  wciśniętym przyciskiem nagrywania + przycisk power. Powinien włączyć się tryb flashowania i automatycznie zainstalować nowy ROM. U mnie było podobnie po nieudanym flaszowaniu to często jedyne wyjście. Możesz jeszcze sprawdzić OS ROM i pamięć flash w trybie testowym. Karta powinna być sformatowana w systemie FAT 32.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 22, 2008, 16:18:41 »
Karta powinna być sformatowana w systemie FAT 32.

Mi się wydaje, że FAT16.
Więcej info tutaj http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104521.0

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 11, 2008, 15:46:04 »
W każdym razie padła płyta główna ale na szczęście wszystko fajnie i szybko zostało naprawione (ORIKA). Faktycznie teraz będę ROM wymieniał przez kartę SD