Parę rad na temat X650, oraz porównanie do HTC Artemis

• 9 Odpowiedzi
  • 2791 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Parę rad na temat X650, oraz porównanie do HTC Artemis
« dnia: Wrzesień 15, 2008, 22:16:58 »
Witam!
Mam X650 dwa miesiące, ale teoretycznie bo 32 dni spędził w serwisie. Po tygodniu wysiadły mikrofon i obydwa głośniki za sprawą delikatnego gniazda słuchawkowego które po trzykrotnym użyciu rozsypało się (gorzej niż w chińskim walkmenie!). Ale to nic po 10 dniach po powrocie z serwisu wysiadł przycisk aparatu, tzn: cały czas wciśnięty autofokus i dzięki temu sprzęt nie chce się uruchomić - wiesza się po soft resecie i koniec zabawy. Poza tym jakość rozmów telefonicznych jest żenująca - mói rozmówcy słyszą swój głos w słuchawce i muszę ściszać głośniczek w słuchawce. Dodam że próbowałem z 3 różnymi softami w tym rosyjski 6.1 light - chyba najlepszy. W efekcie w głośniejszym otoczeniu sam prawie nic nie słyszę. Obudowa trzeszczy w szczególności srebrny pas dookoła imitujący metal. Parę razy w ciągu dnia urządzenie gubi sygnał gsm i trzeba je resetować. Po włożeniu do firmowej kabury ekranem do wewnątrz często się resetuje (zapewne czujnik pokrywy baterii reaguje na magnes w kaburze). Jednym słowem ETEN Glofiish X650 to kompletnie niedopracowany sprzęt o kiepskiej jakości wykonania poza ekranem VGA jest źródłem samych problemów. Aż boję się pomyśleć co będzie dalej. Pewnie przy niewielkim upadku rozsypie się na części!!!
Poprzednio miałem HTC Artemis z Orange (SPV M650) i pomimo gorszych parametrów pracował wyśmienicie. Nic się nie psuło, nic nie trzeszczało i wieszał się raz na tydzień, a nie 5 razy dziennie. Filmy pomimo 200MHz odtwarzał idealnie po lekkim podrasowaniu. Nawet parę razy spadł na beton i nic mu się nie stało. Niestety zgubiłem go na wakacjach. Postanowiłem zaoszczędzić i kupiłem ETENA. Teraz żałuje że nie dołożyłem paru stówek i nie kupiłem HTC Daimonda.
Szczerze odradzam zakup Etena. Poza niezłym wyglądem i teoretycznymi parametrami to wysoce niedopracowany produkt z kompletnie niedopracowanym oprogramowaniem. No i ten serwis (32 dni wymieniali gniazdo słuchawek)
Jeżeli komuś zależy na urządzeniu, z krórego można mieć pożytek i to polecam HTC.
To by było na tyle. Czekam na komentarze.

*

Offline banny

• 37
  • Sprzęt: Eten X650
Odp: Parę rad na temat X650, oraz porównanie do HTC Artemis
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2008, 22:49:53 »
Ja nie mam zadnego porownania, bo X650 to moj pierwszy PDA (moze dlatego mam farta poczatkujacych, heh?). Ale uzytkuje go codziennie od prawie 3 miesiecy (slucham muzyki, ogladam filmy, dzwonie, "awaryjnie" korzystam z internetu, czasem jakas gierka, od czasu do czasu Automapa, czyli typowe zastosowania) i nie doswiadczylem praktycznie ZADNYCH problemow technicznych!

Sprzecik spelnia z nawiazka moje wymagania (moze nie sa zbyt wygorowane?). Dlatego z X650 jestem zadowolony, ale nikomu tego urzadzenia nie zamierzam polecac. Firma ETEN nie placi mi za reklame, poza tym uzytkuje jeszcze sprzet zbyt krotko...

Jak mialbym sie czegos czepiac, to bardzo kiepsko odbiera radio. Dolaczone sluchawki wygladaja dosc tandetnie. Aparat robi dosc przecietne zdjecia (niektore komorki robia to lepiej przy tych samych megapixelach). Na krotko starcza batka, ale to przypadlosc wiekszosci Pocket PC.

Aha - przez caly okres uzytkowania X650 zawiesil mi sie moze ze dwa razy!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2008, 22:53:32 wysłana przez banny »
------------------------
Pozdrawiam
Banny

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2008, 23:00:01 »
Jeżeli komuś zależy na urządzeniu, z krórego można mieć pożytek i to polecam HTC.

Wam HTC płaci za reklamę? :lol:  :E :lol:

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 16, 2008, 10:38:20 »
Filmy pomimo 200MHz odtwarzał idealnie po lekkim podrasowaniu.

A ponoć w HTC nie trzeba nic grzebać, tylko korzystać?

Gubienie sygnału i słaba jakość rozmów może być spowodowane radio romem. Wystarczy wgrać inny i powinno działać.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 17, 2008, 18:31:02 »
Niestety nikt mi nie płaci za reklamę- to tylko moje subiektywne odczucia. Wcześniej miałem trzy Nokie i Motorolke V3 i PDA HTC artemis  i nigdy nie miałem żadnych problemów ani awarii. A teraz Wielki ZONK! Mało tego zapomniałem dodać, że po nawiązaniu rozmowy po 15 sekundach tel odrzuca połączenie ale nie zawsze, ale przy ponowieniu rozmowy wszystko jest ok. Aha i jeszcze jedno przycisk aparatu włącza sprzęt z trybu uśpienia. No i problem popsutego przycisku aparatu nie jest odosobniony i występuje również u innych. Tak czy inaczej życzę wszystkim bezawaryjnej pracy bo serwis może człowieka nieźle wkurzyć. Ja prowadzę firmę i urządzenie tego typu jest mi bardzo przydatne, a tu ani telefonu, ani nawigacji tylko długie oczekiwanie na powrót z serwisu. Pozdro dla wszystkich.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 17, 2008, 19:14:43 »
Dziękuję za życzenia  :mrgreen:

Mało tego zapomniałem dodać, że po nawiązaniu rozmowy po 15 sekundach tel odrzuca połączenie ale nie zawsze, ale przy ponowieniu rozmowy wszystko jest ok. Aha i jeszcze jedno przycisk aparatu włącza sprzęt z trybu uśpienia.

Powtórzę się, ale wgraj inny radio rom. Chyba, że lubisz mieć takie problemy.

Z tym przyciskiem, to sprawdź, czy masz zaznaczoną blokade klawiatury w ustawienia > opcje zasilania

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 18, 2008, 20:07:30 »
Gubienie sygnału i słaba jakość rozmów może być spowodowane radio romem. Wystarczy wgrać inny i powinno działać.

Skąd ściągnąć ten ROM ??
Poza czasami występującym "pogłosem" nie zauważyłem jakiś problemów. No ... czułością nie grzeszy zbliżona do K800 SE.

CO do funkcji PDA, zachowanie nie odbiega od LOOX-a. Szybciej łapie sygnał GPS, Brak efektu "rozglądania" się podczas postoju na światłach (ale to pewnie kwestia ustawień).
Jak "zaśmieci" się pamięć ... to się wiesza. Trzeba zamykać programy poprzez menadżera zadań.

Sprzęt jak sprzęt. Do używania, nie do grzebania.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 18, 2008, 20:32:54 »
Radio rom, jest to taki sterownik do modułu GSM. Na eten-users.eu nie widzę, więc chyba tylko strona glofiish.com zostaje.
Jest plik exe o wielkości około 15MB, który uruchamia się z poziomu PDA.

*

Offline phoros

• 11
  • Sprzęt: X650
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 18, 2008, 22:24:19 »
Witam!
Mam X650 dwa miesiące, ale teoretycznie bo 32 dni spędził w serwisie. Po tygodniu wysiadły mikrofon i obydwa głośniki za sprawą delikatnego gniazda słuchawkowego które po trzykrotnym użyciu rozsypało się (gorzej niż w chińskim walkmenie!). Ale to nic po 10 dniach po powrocie z serwisu wysiadł przycisk aparatu, tzn: cały czas wciśnięty autofokus i dzięki temu sprzęt nie chce się uruchomić - wiesza się po soft resecie i koniec zabawy. Poza tym jakość rozmów telefonicznych jest żenująca - mói rozmówcy słyszą swój głos w słuchawce i muszę ściszać głośniczek w słuchawce. Dodam że próbowałem z 3 różnymi softami w tym rosyjski 6.1 light - chyba najlepszy. W efekcie w głośniejszym otoczeniu sam prawie nic nie słyszę. Obudowa trzeszczy w szczególności srebrny pas dookoła imitujący metal. Parę razy w ciągu dnia urządzenie gubi sygnał gsm i trzeba je resetować. Po włożeniu do firmowej kabury ekranem do wewnątrz często się resetuje (zapewne czujnik pokrywy baterii reaguje na magnes w kaburze). Jednym słowem ETEN Glofiish X650 to kompletnie niedopracowany sprzęt o kiepskiej jakości wykonania poza ekranem VGA jest źródłem samych problemów. Aż boję się pomyśleć co będzie dalej. Pewnie przy niewielkim upadku rozsypie się na części!!!
Poprzednio miałem HTC Artemis z Orange (SPV M650) i pomimo gorszych parametrów pracował wyśmienicie. Nic się nie psuło, nic nie trzeszczało i wieszał się raz na tydzień, a nie 5 razy dziennie. Filmy pomimo 200MHz odtwarzał idealnie po lekkim podrasowaniu. Nawet parę razy spadł na beton i nic mu się nie stało. Niestety zgubiłem go na wakacjach. Postanowiłem zaoszczędzić i kupiłem ETENA. Teraz żałuje że nie dołożyłem paru stówek i nie kupiłem HTC Daimonda.
Szczerze odradzam zakup Etena. Poza niezłym wyglądem i teoretycznymi parametrami to wysoce niedopracowany produkt z kompletnie niedopracowanym oprogramowaniem. No i ten serwis (32 dni wymieniali gniazdo słuchawek)
To by było na tyle. Czekam na komentarze.

Używam X650 kilka miesięcy i większości punktów z powyższej dezaprobaty nie podzielam i nie potwierdzam. Etena ciągałem po miejscach nieprzyjaznych dla sprzętu, spadł kilka razy i działa bez zarzutu. Owszem, porysował na obudowie tu i ówdzie, ale - jak tu powiedziano - to sprzęt do używania. Gniazdko słuchawki widziało z milion razy i nie widać oznak zużycia. Telefon istotnie nie jest rewelacyjny, ale nie jest tak podły, jak piszesz. I rzeczywiście WIELE zależy od romu. I tu warto pomyszkować, choćby na tym forum, zanim zacznie się rozpaczać. ;) A z tym wieszaniem to już prawie histeria. Jak wspomniałem w innym wątku, przez 3 miesiące sprzęt nie zwiesił mi się ani razu. Owszem, soft reset poszedł kilka razy (np. przed odpaleniem AutoMapy na trasie Przemyśl-Paryż   B)), ale nigdy oprogramowanie nie zostawiało mnie na lodzie. Na oficjalnych romach. Na radzieckich - zwiechy były nagminne.

Z innej beczki. Bawiłem się kilkoma HTC i jak gdyby dla odmiany nie podzielam entuzjazmu. Zresztą wybierałem pomiędzy HTC a Etenem przy zakupie i wybór padł na Etena. CHOĆ tu pewnie będziemy rozmawiać jak miłośnicy aut niemieckich kontra reszta świata... :)

Przy odrobinie rozsądku i konsekwentnym, zdyscyplinowanym użytkowaniu, x650 odpłaca się stabilnym i satysfakcjonującym użytkowaniem.

Pozdrawiam.
X650 -> Omnia mea mecum porto. :)

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 22, 2008, 19:27:15 »
Używam X650 kilka miesięcy i większości punktów z powyższej dezaprobaty nie podzielam i nie potwierdzam. Etena ciągałem po miejscach nieprzyjaznych dla sprzętu, spadł kilka razy i działa bez zarzutu. Owszem, porysował na obudowie tu i ówdzie, ale - jak tu powiedziano - to sprzęt do używania. Gniazdko słuchawki widziało z milion razy i nie widać oznak zużycia. Telefon istotnie nie jest rewelacyjny, ale nie jest tak podły, jak piszesz. I rzeczywiście WIELE zależy od romu. I tu warto pomyszkować, choćby na tym forum, zanim zacznie się rozpaczać. mruga A z tym wieszaniem to już prawie histeria. Jak wspomniałem w innym wątku, przez 3 miesiące sprzęt nie zwiesił mi się ani razu. Owszem, soft reset poszedł kilka razy (np. przed odpaleniem AutoMapy na trasie Przemyśl-Paryż  luzak), ale nigdy oprogramowanie nie zostawiało mnie na lodzie. Na oficjalnych romach. Na radzieckich - zwiechy były nagminne.

Z innej beczki. Bawiłem się kilkoma HTC i jak gdyby dla odmiany nie podzielam entuzjazmu. Zresztą wybierałem pomiędzy HTC a Etenem przy zakupie i wybór padł na Etena. CHOĆ tu pewnie będziemy rozmawiać jak miłośnicy aut niemieckich kontra reszta świata... wesoły

Przy odrobinie rozsądku i konsekwentnym, zdyscyplinowanym użytkowaniu, x650 odpłaca się stabilnym i satysfakcjonującym użytkowaniem.

Niestety Nie tylko ja mam takie zdanie. Ale jak twój ETEN ci padnie, czego oczywiście Ci nie życzę to zaglądnij tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=95598.0, chociaż sam tego nie czytałem przed napisaniem tego postu.
Wtedy dowiesz się też, że nie tylko ja chętnie wróciłbym do HTC.
W tej chwili dość poważnie myślę o szybkiej sprzedaży X650, a na pewno jak coś jeszcze nawali.
Pozdro. P.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 19:35:55 wysłana przez Pablosalam »