ETEN X500 / X600

• 15 Odpowiedzi
  • 3624 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ETEN X500 / X600
« dnia: Styczeń 15, 2008, 13:24:31 »
Witam,

Zdecydowałem się umieścić ten post tutaj ponieważ mój dylemat dotyczy różnych modeli ETENa, jeśli jednak uznacie, że mimo wszystko powinien się znajdować w dziale zakupy to proszę o przeniesienie...

Zastanawiam się nad zakupem jednego z wymienionych w temacie urządzeń (X500 / X600) i dlatego chciałbym poznać Wasze opinie, bo nigdzie nie znalazłem takiego porównania o jakie mi chodzi. Dane techniczne znam i pod tym względem urządzenia są dość podobne, dlatego interesuje mnie porównanie walorów typowo użytkowych takich jak:

1. czas pracy na baterii,
2. szybkość,
3. awaryjność sprzętu,
4. ilość uciążliwych i nie rozwiązanych problemów z software.

Nie ukrywam, że kusi mnie ekran VGA, ale nie za cenę drastycznego spadku komfortu pracy, więc stąd druga część mojego pytania, o ile wolniejszy jest oraz o ile krócej pracował będzie na bateriach model X500+.

Sprzęt docelowo będzie używany głównie jako telefon (kilka połączeń i sms dziennie), nawigacja, terminarz, książka adresowa. Dodatkowo już rzadziej jako przeglądarka www, do edycji dokumentów, czy jako czytnik PDFów (i dla tych dodatkowych zastosowań kusi VGA). Czasem być może posłucham muzyki, filmów raczej nie będę oglądał.

Dodam jeszcze, że wcześniej przez niecały miesiąc miałem M700, ale niestety posiałem na wakacjach i teraz cieszy się nim bliżej nieznana mi osoba :( Jednak ten czas uświadomił mi, że jednak nie będę aż tak bardzo potrzebował zewnętrznej klawiatury.

Dzięki z góry za wszystkie opinie :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2008, 14:07:03 wysłana przez milley »

*

burz.pl

Odp: ETEN X500 / X600
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 15, 2008, 13:34:55 »
No ciekawe, zastanawialme sie tez miedzy X500 a X600, wstepnie wybralem ten drugi, bo jak ktos stwierdzil: jesli oba podobne, to kup nowszy model:)
Ciekawe, co powiedza fachowcy.

*

Offline mikeghost

• *
  • 65
  • Sprzęt: ETEN X600
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 15, 2008, 17:11:20 »
Możesz trochę poczekać i dostępny w Polsce będzie X650. http://www.mgsm.pl/katalog/eten/x650/

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2008, 23:03:39 »
wiele ten sprzęt ciekawego nie wnosi, transmiter fm i ekran vga przy 64MB pamięci (lol)... warto czekać ?

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2008, 23:22:01 »
Kup X800 Nowy wszystko mający:ok:
Ja używam X500 od 1,5 roku i szczerze to nie polecił bym tego modelu.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 16, 2008, 00:43:38 »
Myślałem też i o X800, ale jako, że mnieszkam na zadupiu (miasto 35k mieszkańców) to mi raczej UMTS szybko potrzebny nie będzie... a to jednak parę złotych mniej :P Z drugiej strony jednak szybszy procek :), ale nadal tylko 64MB RAM :(

Trochę mnie też przerażają te opinie o wolniejszym działaniu sprzętu z VGA i jego krótszym czasie pracy na baterii, pytanie jak znaczne są to różnice... wszyscy piszą bowiem, że są na gorsze, ale nikt nie pisze jak wielkie. Z drugiej strony VGA jak już pisałem trochę mnie kusi...

anielski: możesz konkretniej napisać dlaczego ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2008, 00:49:14 wysłana przez milley »

*

Offline pawgaw

• **
  • 158
    • coś o sobie
  • Sprzęt: HTC Diamond 2.03.540.0 Billyj80
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2008, 13:58:34 »
A ja z całą pewnością moge polecić X600. Miałem M700-tkę i nie odpowiadały mi gabaryty.
X600 - mały, zgrabny... ale brak mu kamery do wodeorozmów.
Pozatym działa bardzo stabilnie, filmiki chodzą bardzo dobrze, po sieci śmiga aż miło, GPS - bez zarzutu.
pawgaw
pozdrawiam
PawGaw

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 18, 2008, 07:49:54 »
A ja z całą pewnością moge polecić X600. Miałem M700-tkę i nie odpowiadały mi gabaryty.
X600 - mały, zgrabny... ale brak mu kamery do wodeorozmów.
Pozatym działa bardzo stabilnie, filmiki chodzą bardzo dobrze, po sieci śmiga aż miło, GPS - bez zarzutu.
pawgaw

Do videorozmów potrzebny jest umts, więc kamera z przodu to byłby technologiczny niewypał w tym przypadku.

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 18, 2008, 12:33:23 »
Ok to może teraz zapytam właścicieli takiego sprzętu o zbadane empirycznie wartości:

1. ile wytrzymuje bateria przy użytkowaniu jako telefon i elektroniczny notatnik (PIM),
2. ile wolnego RAMu zostaje po instalacji bez aplikacji ETENowych, a ile po instalacji z nimi.

Pytania dotyczą modeli jak w pierwszym poście: X600, X500, X500+ no i może dla pełnego porównania X800 :)

*

Offline pawgaw

• **
  • 158
    • coś o sobie
  • Sprzęt: HTC Diamond 2.03.540.0 Billyj80
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 18, 2008, 14:02:58 »

1. ile wytrzymuje bateria przy użytkowaniu jako telefon i elektroniczny notatnik (PIM),
2. ile wolnego RAMu zostaje po instalacji bez aplikacji ETENowych, a ile po instalacji z nimi.

1. Średnio 2-4 dni w zależności od intensywności rozmów. Udało mi się kiedyś przeżyć 5 dni bez ładowarki. Głownie moduły komunikacyjne pożerają baterię. GPS - ciągłe użytkowanie - ok 8-10 h. Jeśli go używasz mało: to 3 dni spoko wystarcza.
Drugim pożeraczem jest WiFi - 2 dni przy 8-godzinnym obciążeniu.

2. Większość softu ETENa usunąłem (w każdej chwili możesz go odzyskać bez płyty instalacyjnej). Przy nowym systemie (po HR) pozostaje jakieś 30 MB (ale głowy nie daję, bo dawno nie robiłem HR). Natomiast do jakiego-takiego używania X600 potrzebujesz tak na oko 20 MB. Są aplikacje, które wymagają 20 MB, są i takie którym wystarczy 5 MB.
Mi np. GPS Tuner 5.1 (program do nawigowania of-road  :-? ) potrzebował ponad 14 MB i nijak nie chciał się uruchomić jeśli nie było więcej.

Wszystko więc zależy czego i jak używasz.

pawgaw
pozdrawiam
PawGaw

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 19, 2008, 12:37:46 »
Ok jaśniej wiec posiadam jeden z pierwszych modeli X500, od samego początku były problemy z wyświetlaczem pływający ekran przy nacisku obudowy, potem  zaczęły się problemy z gubieniem kalibracji ekranu.  Po jakimś roku przestał łapać fixa z gps, odesłany do unicomu wrócił po 41 dniach   :mad: z opisem że została wymieniona płyta główna (niestety nie wpisali mi tego w gwarancje)
Poza tym co mnie denerwuje to bateria nie wytrzymuje często dnia wiadomo zużycie, korzystam z nawigacji na ładowarce samochodowej to wykańcza baterie (nowa za jakąś chora kase :O)
Przy odbieraniu tel jest 1-2 sek opóźnienie to tez mnie bardzo drażni, a i cicha praca głośnika przy rozmowie tel.
Wbudowany głośnik zresztą też nie jest najlepszej jakości w porównaniu  do mojej starej motki A1000 (2 głośniki wbudowane stereo ) to w X500 jest trzeszcza łka a nie głośnik
Teraz używam normalnego tel do rozmów a eten służy mi jako gps i zabawka w wolnym czasie :)

Zastanawiam sie nad zakupem X800, ale trochę zraziłem sie do tej marki wiec na razie czytam opinie użytkowników.
Bo z jednej strony wydać prawie 2 tyś na PDA to nie problem, ale potem sie bujać może w nowym romie coś poprawią to chyba nie tak powinno wygadać.

Nie oddał bym nikomu mojego X500 (za dużo zdrowia mnie kosztował,moze tylko któregoś dnia wywalę go za okno) fajna zabawka ale nie dopracowana,

*

Offline burz

• **
  • 110
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 22, 2008, 20:32:26 »
Chciałbym się dopisać bez zakładania nowego wątku.

Otóż, jak można przy karcie Sim Plusa wyświetlać na ekranie X600 informację o kwocie, jaka pozostała na karcie...? W zwykłej nokii 6210 mam to pokazywane na stałe, bo lubię kontrolować wydatki. A na etenie za Boga nie wiem, ile złotówek mi zostało.

*

Offline piobar

• *
  • 64
    • http://www.tanieagd.pl
  • Sprzęt: HTC WIZARD->ETEN X500->HTC DIAMOND->HTC HD2->ARC S
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 22, 2008, 21:15:23 »
Posiadam o dawna X500, jeden z pierwszych, a na gwiazdke kupilem synowi X600. Podziele sie wrazeniem. X600 duzo zgrabniejszy bo mniejszy ale spotkalo mnie duze rozczarowanie mianowicie w tym nowym X600 jest bardzo DUUUZO gorsza matryca, obraz jest ok praktycznie wylacznie przy patrzeniu na wprost, nawet maly kat powoduje zniksztalcenie, a lezacy przed soba tel na biurku to obraz o polowe gorszy!. W moim X500 matryca jest bez zarzutu, mozna patrzec po kazym katem prawie bez znieksztalcen obrazu. Wg mnie to granda z tymi ekranami i sam bym oddal bez wahania te X600 ale synowi tak nie przeszkadza wiec zostal. Co do samych etenow to faktycznie sa chyba zawsze nieopracowane, system ma liczne bledy jednak ja jakos przywyklem z czasem :) i mi osobiscie te ich liczne dodatki bardzo pasuja. Wczesniej mialem wizarda, moja zona ma htc artemisa i osobiscie polecam palmtopy htc, wykonanie prefekt, bardziej opracowane systemy. Teraz chcialbym kupic cos nowego ale praktycznie nie ma na co sensownie zamienic :-(( x800 muli, x650 pewnie tez i dodatkowo okazuje sie ze bez umts, ceglowate mnie nie interesuja. Z "wszystko majacych" wiec kandydatem jest htc polris jak juz sie ukaze ,11.02 podobno.  Pozdrawiam.

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 26, 2008, 11:27:08 »
No dobrze, to teraz pytanie do pozostałych którzy mają x600, bo jedna opinia nie przemawia do mnie a jestem bliski zakupu. Czy rzeczywiście ekran jest kiepski? Kąty widzenia akurat chyba nie mają takiego dużego znaczenia bo i tak nie korzysta się z niego pod "skosem".

*

Offline burz

• **
  • 110
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2008, 14:39:15 »
Fakt, pod większym kątem obraz blednie, ale z drugiej strony nie jest aż tak źle, że trzeba patrzeć idealnie na wprost. Jak dla mnie ekran jest OK, ale od razu mówię, że mam maciupeńkie doświadczenie z PDA (kiedyś miałem b-w).
X600 jest niesamowicie zgrabny, tak małego sprzętu z takimi samymi funkcjami i wielkością ekranu chyba nie znajdziesz. Mnie się podoba:)

*

Offline jasio1980

• 35
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 26, 2008, 14:57:56 »
Kąty widzenia akurat chyba nie mają takiego dużego znaczenia bo i tak nie korzysta się z niego pod "skosem".

tu się zgodzę mam x600 dopiero 3 tygodnie i nie przesadzał bym z tym widzeniem pod kontem.
dla mnie jet ok , to mój 3 pda i jestem z niego bardzo zadowolony .

pozdrawiam
HTC LEO -->> DFT_LEO_MAGLDR113_DAF -->> CWM Mode
HD2 CoreDroid HD