ETEN X650 .... PROBLEMY DO ROZWIąZANIA DLA WYJADACZY ...

• 18 Odpowiedzi
  • 2425 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Markas

• 20
  • Sprzęt: ETEN X650
ETEN X650 .... PROBLEMY DO ROZWIąZANIA DLA WYJADACZY ...
« dnia: Lipiec 29, 2008, 21:18:46 »
Witam ponownie ... Postanowiłem nie zaśmiecać portalu wciąż nowymi wątkami ... wiec wszystkie moje bolączki przedstawię kompleksowo w tym poscie ... jest tego sporo więc może będzie lepiej jak od razu ponumeruje... będę wdzięczny wyjadaczom z pod znaku Eten X650 za wszelkie rady i wskazówki, które pomogą mi rozwiązać owe problemy ... a więc  :-? ::::

1.   Po zainstalowaniu najnowsze wersji Romu _348 w Narzędziach pojawiła się opcja o nazwie: MEMORY OPTYMIZATION. Problem w tym, że jest to zainstalowane po hiszpańsku a nie angielsku. Są dwie pozycje ustawień, czy ktoś wie za co odpowiadają????

2.   Mam zewnętrzną kartę pamięci typu: micro SDHC 4 GB CLASS 6 - Transcend. Problem w tym, że po każdym soft-resecie lub jej wyjęciu, sprzęt domaga się sformatowania. Gdybym tego nie zrobił to Eten nie jest w stanie jej czytać. Tak więc za każdym razem musze formatować całą zawartość karty. To zdaje się być chore. Macie koncepcję jak mogę się pozbyć tego problemu ?? Czy musze zakupić nową kartę ?? ... jeżeli tak to jaką ??

3.   Każdy proces zamykania  jakiegokolwiek programu Etenowskiego , wygląda jakby podzielił ekran na klocki i zamykał się na raty. Macie jakiś sposób na pozbycie się tego. Nie wygląda to ciekawie.

4.   W jaki sposób można odświeżyć pamięci RAM bez soft-resetu??

5.   Czy znacie jakiś dobry program do robienia zdjęć poza tym oryginalnie instalowanym ??

RESZTĘ WĄTPLIWOŚCI PRZYTOCZĘ (NA TYM SAMYM POSCIE) JAK SOBIE PRZYPOMNĘ;)) ...  :O
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 21:31:45 wysłana przez Markas »
POZDRAWIAM ... MARKAS

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: ETEN X650 .... PROBLEMY DO ROZWIąZANIA DLA WYJADACZY ...
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 29, 2008, 22:24:23 »
1. Jedna opcja odpowiada za to żeby robił SR jeśli ram spadnie poniżej danej ilości, a druga, że o danej godzinie SR (pisze z pamięci, więc niech mnie ktoś poprawi jeśli źle).

2. Nie wiem czy znajdziesz odpowiedź, ale przeczytaj to http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=94731.0

4. Programy firmy Oxio (może tutaj coś więcej będzie http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=89285.0)

5. np CoolCamera (w x800 na romach wydanych w kwietniu 2008 i później nie działa).

*

Offline Markas

• 20
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 31, 2008, 01:10:02 »

... Siemanko Ravros  :)... z góry dzięki za kolejną pomoc ... powinni Ci dać Nobla w Sztokcholmie za tą robotę którą tu odwalasz  :mrgreen: ... :ok: ...

Jeżeli chodzi o pytanie pierwsze to chyba nie chodzi o to gdyż: jedna z dwóch opcji ustawień o której wspomniałem odnosi sie do ustawień jakiegoś czasu, druga ustawień pamięci w MB. Niestety nie wiem w którą stronę kręcić by było dobrz  :O ;)

Pytanie 3 odnosi sie do tzw. "efektu domina" ... wygląda to tak jakbym przesuwał WinAmpa po monitorze komputera ... nie wiem czy wiesz o czym mówie ???? pewnie brakuje jakiegoś "patha" ....

Reszte przetestuje w wolnej chwili i się wypowiem ...  dzięki i pozdrawiam  :ok:
POZDRAWIAM ... MARKAS

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 31, 2008, 01:46:09 »
Jeżeli chodzi o pytanie pierwsze to chyba nie chodzi o to gdyż: jedna z dwóch opcji ustawień o której wspomniałem odnosi sie do ustawień jakiegoś czasu, druga ustawień pamięci w MB. Niestety nie wiem w którą stronę kręcić by było dobrz  :O ;)
Powtórzyłeś to co ja napisałem  :ok:
Ustawienie czasu, czyli o tej godzinie zostanie wykonany soft-reset (np. w nocy jak śpisz). Ustawienie pamięci w MB, czyli jeśli wolna pamięć RAM spadnie poniżej tej wartości, to zostanie wykonany soft reset. Nazwa optimization tak naprawdę ma nie wiele wspólnego z tym co my możemy rozumieć jako optymalizacja. To po prostu mała aplikacja do robienia SR. Nie wiem czy po takim zaplanowanym resecie uruchomi się moduł GSM (jeśli nie będzie żądania kodu PIN to myślę, że tak).

Pyt. 3. Jak na winampie wygląda to wiem, ale w moim x800 nie spotkałem się z czymś takim. Więc nie pomogę.

*

Offline banny

• 37
  • Sprzęt: Eten X650
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 31, 2008, 14:13:17 »
Co do karty SDHC to jest oficjalny patch etena, byc moze cos pomoze?

Ja nie wgrywalem tego patcha, bo mam 2 rozne karty (2GB Kingstona i 4GB Sanidiska) i z zadna nie wystepuja jakiekolwiek problemy...

------------------------
Pozdrawiam
Banny

*

Offline Markas

• 20
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 31, 2008, 16:26:37 »
... a posiadasz może info skąd go można ściągnąć ??  ... jak możesz zapodaj linka ... pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2008, 17:27:44 wysłana przez Markas »
POZDRAWIAM ... MARKAS

*

Offline banny

• 37
  • Sprzęt: Eten X650
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 31, 2008, 23:29:40 »
Ze strony www.glofiish.com . Chyba trzeba sie zalogowac.
------------------------
Pozdrawiam
Banny

*

Offline Markas

• 20
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 01, 2008, 01:33:02 »
... Logacja ... to to czego forumowicze nie lubią najbardziej  :mrgreen: .... nie ma tego do ściągnięcia gdzieś  na jakimś wątku ??...  :worried: ... apropos... jakie są ceny tych pamięci które się nie gryzą z Etenem ??? ... może po prostu wymienię karetę i będzie grało ... a swoją sprzedam na allegro ...  :S  ... poza tym ... dzięki za zainteresowanie sprawą ... pozdrawiam
POZDRAWIAM ... MARKAS

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 01, 2008, 02:40:25 »
Mam na kompie katalog w którym siedzą wszelkie romy a w tym i pathe. Znalazłem takie coś, jeśli nie pochodzi gdzieś ze stron etena, to napewno jest z tego forum.

*

Offline Markas

• 20
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 01, 2008, 02:56:18 »
Nie wiesz przypadkiem czy instalacja tego będzie wymagać soft resetu ?? ... bo jeżeli tak to będę zmuszony sformatować także kartę, a mam na niej świeżo zainstalowaną AUTOMAPE z kilkoma mapami  :S... kolejna instalacja zapewne mnie usztywni :| ... Tak na marginesie wiekszość programów, które mi w ostatnim czasie podsunąłeś czeka na "przymusowy i nieunikniony" format karty ... póki co wszystko wrzucam do koszyka  :mrgreen: ...
POZDRAWIAM ... MARKAS

*

Offline Markas

• 20
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 06, 2008, 10:50:05 »
Mam na kompie katalog w którym siedzą wszelkie romy a w tym i pathe. Znalazłem takie coś, jeśli nie pochodzi gdzieś ze stron etena, to napewno jest z tego forum.

Siemano. Słuchaj Ravros ... po rozpakowaniu tego patha do karty SDHC pojawiło sie pięc plików... preblem w tym że nie da się tego zainstalować ... może więc powinienem wgrać to w jakiś katalog systemowy na Etenie ?? ... co mi radzisz bp nie mam pojęcia co z tym zrobić ??
POZDRAWIAM ... MARKAS

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 06, 2008, 11:39:23 »
Markas po rozpakowaniu na PC wejdź w katalog a tam jest plik cab (ikonka jakby był spakowany) , który skopiuj na Etena i dopiero z eksploratora na Etenie uruchamiasz plik. Poczytaj dział dla początkujących to się więcej dowiesz o podstawowych rzeczach  :ok:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 06, 2008, 11:49:17 »
Soft Reset nie jest powodem do formatowania karty. Nawet przy wgrywaniu romu nie jest ona formatowana (a nie które programy działają bez ponownej instalacji, oficjalna AM 5.0.5 niestety nie).

Zrób jak tomaszkap napisał, bo Ty niepotrzebnie rozpakowałeś plik CAB
Tutaj mały opis jak ktoś to uruchomił obsługe SDHC http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=84970.msg558113#msg558113
i tutaj coś http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=84970.msg714560#msg714560
U mnie na szczęście 8GB sandisca widzi bez żadnego problemu, więc nie miałem potrzeby kombinować.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 12:49:00 wysłana przez ravros »

*

Offline Markas

• 20
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 06, 2008, 12:51:18 »
Witam ponownie ... Tak ... w końcu udało mi sie zainstalować ... problem w tym, że system po instalacyjnym zrestrartowaniu do tej pory nie wykrył karty ... nie pyta się już czy ją "sformatować by okazała sie czytelna" ... karta SDHC jest zupełnie nie wykrywalna ani z urządzenia ani przez ActiveSync z kompa ... po kolejnym soft resecie w dalszym ciągu nic ...   :-| ... co teraz mi doradzicie ??  :(
POZDRAWIAM ... MARKAS

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 06, 2008, 12:53:47 »
W czytniku zewnętrznym ją widać ? Jak tak to lepiej ją rzeczywiście sprzedaj i idź do sklepu i wybierz taką, z którą nie będzie problemu. Taka moja rada  :)
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 06, 2008, 13:00:24 »
Jeszcze może być kwestia jaki system plików jest na karcie? Powinien być FAT32. I czy miałeś wgrany SDKcerts przed instalacją patha, bo możliwe, że tego wymaga.

*

Offline Markas

• 20
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 06, 2008, 13:13:00 »
... tak ... SDKcerts miałem wgrane ... jaki system plików miałem to nie wiem ... nic w tej dziedzinie nie grzebałem ... nie mam czytnika zewnętrznego niestety w kompie wiec tutaj też się nie wypowiem ... najłatwiej będzie jak kupie inną kartę ,która się nie gryzie się ze sprzętem ... ten Sanidisk 4 GB jest pewny ?? ... na co powinienem zwrócić uwagę kupując kartę tej czy innej firmy ?? ... co jeszcze możecie polecić ?? ...  :S
POZDRAWIAM ... MARKAS

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 06, 2008, 18:10:23 »
ten Sanidisk 4 GB jest pewny ??

U mnie 4GB SanDisk działa bezproblemowo, choć dopiero od kilku tygodni:
http://www.allegro.pl/item392959707_sandisk_microsdhc_ultra_4_gb_15_mb_s_czytnik_usb.html
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline Markas

• 20
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 06, 2008, 23:56:10 »
... dzięki bardzo za odpowiedź ... przeanalizuje oferte w najbliższym czasie ...  :ok:
POZDRAWIAM ... MARKAS