Muszę się nie zgodzić z moim przedmówcą, eten x500+ sprawuje się u mnie naprawdę wzorowo, faktycznie, trzeba się troszeczkę pobawić z softem telefonu, ale nie jest to jakaś znowu katorga

Po zainstalowaniu najnowszego softu 543 i wywaleniu przy tym zbędnego softu etena telefon hula aż miło, i nie ma już tego zwolnienia przy odbieraniu telefonu - rozmówca słyszy mnie od razu bez zbędnego 2 sekundowego lagu

Polecam lekturę wątku "Tweak your X500+ to fly" na pewnym anglojęzycznym forum, jest tam wiele wyjaśnione.
Co do GPS to najlepiej korzystać z 7 portu COM, wtedy jest tryb AGPS i działa o niebo lepiej niż zwykły GPS, pod warunkiem oczywiście, że zaktualizujemy satelity tym programikiem od etena (fix łapie nawet w kilka sekund). Do pieszej wędrówki nadaje się jak najbardziej (oczywiście gdy nie leje deszcz

), osobiście nie wpadłem na to, aby używać AutoMapy do pieszych wędrówek, używam za to OziExplorera i map topograficznych - działa jak marzenie, a trochę już się nachodziłem po lesie - odbiornik jest bardzo dokładny i czuły.
A jeśli chodzi o filmy to dla mnie jest ok, nie zauważyłem zmułek, korzystam z programu TCMP i przełączam obowiązkowo w tryb GDI. Nie miałem też żadnych problemów z instalacją TCMP. Filmy konwerteruję programem Apex Video Converter Super.
Naprawdę polecam etena x500+, no chyba że Cię stać na jakiś sprzęt ze 128 mb ram