Eten x500+ -> 2 pytania: plynne odtwarzanie filmow i nawigowanie chodzac

• 11 Odpowiedzi
  • 1418 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam,
jestem w 99% zdecydowany na etena X500+. Moj kolega ma takiego i wczoraj go testowalem.
Poniewaz zamierzam uzywac tego smartphone'a takze do nawigacji pieszej (mobilny plan miasta) i do ogladania filmow mam 2 pytania

1. Nawigacja piesza
Wczoraj probowalismy nawigowac x500+ chodzac ale niestety bez efektow. Kolega uzywa najnowszej automapy (z budynkami 3d), wlaczylismy tryb pieszy, ale nijak nie chciala mapa z nami sie ruszac a przeszlismy do kupy z 300m (zimno bylo :) Czy to kwestia ustawien automapy czy eten sie do takich rzeczy nie nadaje? Kolega wysnul teze, ze moze mu za zimno bylo?! :)

2. Filmy
Przekonwertowalismy 10 minut odcinka: "gotowe na wszystko" (nagrane cyfrowo z polsatu) do rozdzialki 320x240 przy 25 klatkach na sekunde, jakosc dobra (reszty parametrow nie pamietam) i niestety jak byl szybki ruch kamera to obraz sie klatkowal ("zabkowanie"). Kolega ma defaultowe sterowniki i kodeki jakie byly z etenem, player to windowsowy  (media?) player rowniez bedacy w zestawie. Czy to tez kwestia ustawien/ odpowiedniej konwersji zeby eten plynnie odtwarzal film?

Z gory dzieki za odpowiedzi :)

A moze ktos chce sprzedac swojego etena? (warunek to bardzo dobry stan i reszta gwarancji w PL)

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy

*

Offline mikeghost

• *
  • 65
  • Sprzęt: ETEN X600
Odp: Eten x500+ -> 2 pytania: plynne odtwarzanie filmow i nawigowanie chodzac
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2007, 12:13:34 »
Ad. 2: ścinanie filmu to na pewno po części wina Windows Playera, po zainstalowaniu TCPMP powinno być lepiej. Kodeki też inne się przydadzą.

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2007, 12:54:45 »
Topek2000,

Jeśli chodzi o AutoMapę (przynajmniej w wersji 3.9.7) działa bez zarzutu również w trybie pieszej wędrówki. Testowałem zarówno przy prędkości spacerowej - jak i podczas lotu samolotem. Maksymalna zmierzona AutoMapą przeze mnie prędkość to jakieś 990 km/h (znajdziesz na forum moje opisy z tego testu :) ).
Najwolniejszej nie odczytywałem, ale poruszałem się już po mieście pieszo z obserwacją zmiany na mapie - działa OK.
Może była to u Ciebie kwestia temperatury? Sprawdź też w ustawieniach, czy nie masz gdzieś zaznaczonego parametru pokazywania śladu dopiero powyżej określonej prędkości - to może też być przyczyną bezruchu na mapie. A może nie złapał wogóle fixa?

Jeśli będziesz zainteresowany Etenem x500 daj znać. Stan bardzo dobry.
Planuję jego sprzedaż w najbliższych dniach - więc zachęcam do kontaktu.
Pozdrawiam,
Clie

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2007, 13:02:21 »
1. Nawigacja piesza
Wczoraj probowalismy nawigowac x500+ chodzac ale niestety bez efektow. Kolega uzywa najnowszej automapy (z budynkami 3d), wlaczylismy tryb pieszy, ale nijak nie chciala mapa z nami sie ruszac a przeszlismy do kupy z 300m (zimno bylo :) Czy to kwestia ustawien automapy czy eten sie do takich rzeczy nie nadaje? Kolega wysnul teze, ze moze mu za zimno bylo?! :)
Standardowo GPS Etena jest skonfigurowany tak, by nie odświeżał pozycji przy prędkości poniżej 5km/h. Poszukaj o czymś, co nazywane jest "static navigation".

*

Offline Mondy

• 289
  • ROM od Lorbas'a v.2.2 MobilShell
  • Sprzęt: Eten X500+ otaz HTC740 Rose
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2007, 14:59:25 »
Nie kupuj!!!! Poczytaj forum. Same problemy. Zastanow sie 10razy! Ja nie dokonca jestem zadowolony.

*

Offline snik

• **
  • 148
  • Sprzęt: X500+
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2007, 15:59:17 »
ja jestem zadowolony z mojego X500+ pozatym ze wlasnie jest u zoltkow w serwisie to nie bylo problemow. nie jest to urzadzenie dla kogos kto kupi wlaczy i oczekuje magicznych predkosci. pierwsze co to wywalilem lokalizacje, potem reszte softu etena. urzadzenie dziala szybko, filmy na TCMPM nie tna (kwestja konfigracji). nawigacje sprawdzilem tylko z BeelineGPS (super do pieszej nawigacji, szczegolnie w gorach) i bez problemu rejestruje predkosci 3km, 2km na h

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2007, 17:31:01 »
Nie kupuj!!!! Poczytaj forum. Same problemy. Zastanow sie 10razy! Ja nie dokonca jestem zadowolony.

Eeee, no bez przesady! Faktycznie nie jest to najszczęśliwsze urządzenie, ale przy odpowiednim poruszaniu głową działa przyzwoicie. Najprawdopodobniej problemy tkwią w oryginalnym sofcie i deczko małej ilości RAM i zbyt słabym CPU jak dla rozdziałki VGA. Pytanie, do czego ma służyć. Jeśli głównie do tego, co napisane było na wstępie, to w zupełności jest OK. TCPMP i AutoMapa 4.5.2 działają u mnie bez jakichkolwiek problemów, choć pieszej nawigacji nie sprawdzałem.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 17:32:37 wysłana przez vroobel »
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2007, 17:46:02 »
To moze ja napisze do czego mam zamiar uzywac mojego Etena.
- Telefonowac (zastapi mi komorke)
- sluchac mp3 i ogladac filmy (zastapi mi mp4)
- Nawigowac w aucie i pieszo podczas zwiedzania innych krajow (zastapic ma nawigacje fabryczna w aucie i plan miasta :)

Takie mam 3 glowne zastosowania dla mojego etena.
Nie nadaje sie?
MIalem wczoraj z 2h w rekach tego etena i nic mi sie negatywnego (poza opisanymi) nie rzucilo w oczy. Co prawda nie mam doswiadczenia ze smartphoneami ale nie jestem kompletna lama :)
Jeszcze jedno co mi sie w oczy rzucilo to brak synchronizacji miedz dzwiekiem "pstryk" robiacym zdjecie a rzeczywistym koncem robienia zdjecia (jakies sekundowe opoznienie) ale z tym moge zyc :)

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy

*

Offline Mondy

• 289
  • ROM od Lorbas'a v.2.2 MobilShell
  • Sprzęt: Eten X500+ otaz HTC740 Rose
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2007, 18:02:43 »
Automapa chodzi swietnie choc jak ram spadnie ponizej 20 (a spada sam co jest dla mnie NIEzrozumiałe!!!!) to musisz robic SR. Ja juz mam nawyk, ze jak chce odpalic automape to wczesniej robie SR.

Filmy mi nie chodz mimo kilku prob konfiguracji TCPM :( Moze bedziesz miał wiecej szczescia.

Komorka: zapomnij ze bedzie to działac jak typowa komorka. Słychac wszytko niby dobrze ale np. star jest opozniony. Ja robie tak odbieram.... czekam 2 sek i dopiero mowie halo, pierwsze halo nikt nie slyszy :(

I ostatnia sprawa: taki jaki mam zwis teraz (watek nizej) to przenigdy nie mialem z innym telefonem.

Ja po prostu subiektywnie ostrzegam, ze jak kupisz to licz sie z komplikacjami. Trzeba kupe wlasnej inwencji w sofcie aby to jako tako chodzilo.

*

Offline Lorbas

• **
  • 181
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 29, 2007, 22:38:09 »
Muszę się nie zgodzić z moim przedmówcą, eten x500+ sprawuje się u mnie naprawdę wzorowo, faktycznie, trzeba się troszeczkę pobawić z softem telefonu, ale nie jest to jakaś znowu katorga  :ok:

Po zainstalowaniu najnowszego softu 543 i wywaleniu przy tym zbędnego softu etena telefon hula aż miło, i nie ma już tego zwolnienia przy odbieraniu telefonu - rozmówca słyszy mnie od razu bez zbędnego 2 sekundowego lagu  :O~ Polecam lekturę wątku "Tweak your X500+ to fly" na pewnym anglojęzycznym forum, jest tam wiele wyjaśnione.

Co do GPS to najlepiej korzystać z 7 portu COM, wtedy jest tryb AGPS i działa o niebo lepiej niż zwykły GPS, pod warunkiem oczywiście, że zaktualizujemy satelity tym programikiem od etena (fix łapie nawet w kilka sekund). Do pieszej wędrówki nadaje się jak najbardziej (oczywiście gdy nie leje deszcz  :evil:), osobiście nie wpadłem na to, aby używać AutoMapy do pieszych wędrówek, używam za to OziExplorera i map topograficznych - działa jak marzenie, a trochę już się nachodziłem po lesie - odbiornik jest bardzo dokładny i czuły.

A jeśli chodzi o filmy to dla mnie jest ok, nie zauważyłem zmułek, korzystam z programu TCMP i przełączam obowiązkowo w tryb GDI. Nie miałem też żadnych problemów z instalacją TCMP. Filmy konwerteruję programem Apex Video Converter Super.

Naprawdę polecam etena x500+, no chyba że Cię stać na jakiś sprzęt ze 128 mb ram  :wink:

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 31, 2007, 00:31:14 »
A może zamiast narzekać na zbyt małą ilość RAM'u, to może ktoś wreszcie odpowie dlaczego zamiast 64 system widzi tylko 45, z czego na dzień doby, po SR, dostępne jest max 25MB, o ile wywalisz cały oryginalny soft i zostawisz tylko system WM. Jeśli system rezerwuje dla siebie 20MB, to gdzie podziewa się pozostałe 19MB??
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline okonez13

• *
  • 63
  • M600+ user^^
  • Sprzęt: Eten M600+ + SD 1 GB
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 31, 2007, 00:49:51 »
zamierzam uzywac tego smartphone'a
smartphone to to nie ejst tylko pocket pc...smartphone nie maja dotykowego wyswietlacza (no chyba ze liczac te sonny ericssony na symbianie np. W950i :])

player to windowsowy  (media?)
nie wiem jak jest z tym playerem w WM6 ale media player u mnie na m600+ nie nadaje sie do niczego...filmy tnie a muzyki nie da sie sluchac bo jakosc jest fatalna (m.in. dlatego ze nie ma korektora dzwieku) ...tak jak ktos napisal polec znajomemu zeby sciagnal TCPMP (darmowy)...mozesz w nim spokojnie ogladac filmy chyba na kazdym etenie (nie wiem moze na VGA troche wolniej one chodza :] bo ja mam QVGA)

zbyt słabym CPU jak dla rozdziałki VGA.
no wlasnie :]

Powiem szczerze: nie sa to urzadzenia bez wad ale nie znajdziesz innego pocketa z GPS, Wi-Fi, wyswietlaczem VGA i modulem telefonicznym w tak dobrej cenie a nawet ogolnie jest ciezko znalezc cos z VGA i modulem telefonicznym....
Komorka: zapomnij ze bedzie to działac jak typowa komorka.
mnie w Windows Mobile denerwuje to ze aby wiadomosc sie wyslala albo niepowilila trzeba po jej napisaniu i wcisnieciu "sent" odczekac w wiadomosciach az zostanie doreczona albo je zminimalizowac:/... ale generalnie to rozmawia sie bardzo dobrze...pisanie smsow rysikiem wymaga wprawy ale jest dosc szybkie...

Trzeba kupe wlasnej inwencji w sofcie aby to jako tako chodzilo.
z tym sie trzeba liczyc jak sie kupuje palmtopa albo smartphone z systemem operacyjnym... tzn...jesli chcesz go uzywac do czegos wiecej niz dzwonienia bo aplikacja phone jest w standardzie :E

Napisane: Grudzień 31, 2007, 00:43:58
A może zamiast narzekać na zbyt małą ilość RAM'u, to może ktoś wreszcie odpowie dlaczego zamiast 64 system widzi tylko 45, z czego na dzień doby, po SR, dostępne jest max 25MB, o ile wywalisz cały oryginalny soft i zostawisz tylko system WM. Jeśli system rezerwuje dla siebie 20MB, to gdzie podziewa się pozostałe 19MB??

no niestety producenci to takie cwaniaki ze pisza tylko jaka kosc pamioeci zostala zainstalowana w urzadzeniu a nie ile ma do dyspozycji zwykly urzytkownik...reszte RAMu zabiera system daltego ja majac takze 64 MB RAM w swoim M600+ bez problemu i zadnych modyfikacji softu (bo do M600+  z tego co wiem nawet niema :E) przy starcie syetmu mam nawet 34 MB wolnego RAM a po dluzszym uzywaniu (pare dni bez restartowania) schodzi do 29 czasem do 25 ale uzywam na todayu WA i WAD oraz w tle chyba smiga touch commander i wiadomosci (messaging)