Witam !
Ponieważ zostałem wywołany do tablicy to spróbuję coś tu naskrobać
X500 mam od 3 tygodni i jest to mój pierwszy palmtop. Zanim go kupiłem to trochę się rozglądałem po sieci. X500 wybrałem przede wszystkim ze względu na procesor (w porównywalnym HTC Artemis jest słabszy) i cenę.
Po tych 3 tygodniach stwierdzam, że pomysł samego urządzenia (kombajnu) jest świetny, trochę gorzej jest z wykonaniem. Chwilami odnoszę wrażenie, że jesteśmy betatesterami. No, ale po kolei.
1. Radio FM działa całkiem nieźle. Jego czułość oceniam na średnią (a różnych grajków już używałem). Jest RDS, a właściwie jakieś 10% RDS-u, bo jedyna rzecz to wyświetlanie informacji tekstowych na ekranie i to też w dość dziwny sposób. Nie ma AF i innych funkcji pełnego RDS - a przynajmniej ja ich nie wykryłem. Radio i player gra bez problemu podczas ładowania z ładowarki sieciowej. Niestety Eten nie pomyśłał o stacji dokującej więc nie można tego sprawdzić

Jakość dźwięku z odtwarzacza jest średnia, ale myślę, że wynika to przede wszystkim z jakości słuchawek. Niestety, żadna rewelacja. I do tego trudno jest je podmienić na coś lepszego. Do tego dochodzi analogowe pokrętło regulacji głośności. Jak znam życie to lada chwila zacznie trzeszczeć.
2. Wifi działa dobrze. Chociaż zdarza się, po wyjściu i ponownym wejściu w zasięg mojej domowej sieci gubi klucz WEP. Podobno jest to normalne
3. Karta Sandiska 2 GB działa bez zarzutu. Jej osiągi były w jednym z moich postów.
4. Pocket Mechanic działa bez zarzutu. PhotoContacta nie używam.
5. Same wykonanie sprzętu jest na niezłym poziomie poza jedną rzeczą. Mianowicie środkowe klawisze (ja je nazywam joystickiem) są krótko mówiąc do d....

Odnoszę wrażenie jakby za chwilę miały odpaść. Ani nie są ergonomiczne, ani solidnie wykonane. Ja osobiście używam paluchów lub rysika.
6. Dołączony soft również jest średni. Z postów na forum wynika, że nikomu nie udało się prawidłowo uruchomić VoiceComandera

Aplikacja do uaktulniania danych z satelit działa i owszem, ale jeśli ustawi się ją na automatyczne ściaganie danych (np. nad ranem) to ściągnie je, ale poprzez EDGE. Mimo tego, że urządzenie jest w zasięgu WiFi. Podobno programiści Etena nie pomyśleli o możliwości ustawiania przez użytkownika priorytetów w modułach komunikacyjnych.
7. Bardzo fajnie działa radio internetowe. Ja używam Resco Radio i działa to rewelacyjnie.
8. Szybkość działania różnych aplikacji (np. AutoMapa) jest dobra, a przynajmniej mi wystarcza. Nie ma z tym problemu.
9. Bateria starcza na 1-3 dni, w zależności od intensywności używania i jest to, chyba, wynik w normie.
10. Na obecną chwilę jest kłopot z akcesoriami. Dopiero od niedawna są folie, rysiki i akulumatorki. Brak jest oryginalnych uchwytów, ładowarek samochodowych i futerałów np. Krusella (ten, który jest w zastawie nie jest za dobry).
11. Wielką zaletą są rozmiary. Po włożeniu do wewnętrznej kieszeni marynarki prawie się go nie czuje. Nie jest to sprzęt "wagi ciężkiej". I dobrze.
I to chyba tyle. Pewne problemy z softem mają być rozwiązane w nowym ROM-ie 320, który lada dzień ma się pojawić. Jeśli rzeczywiście ROM 320 wniesie dużo nowości i poprawek, pojawi się komplet akcesorii (włącznie z jakimiś lepszymi słuchawkami) to w tym momencie Eten X500 stanie się naprawdę niezłym sprzętem. Podejrzewam, że joysticka nie da się podmienić, ale tutaj po prostu mówi się trudno - nie można mieć wszystkiego
Pozdrawiam