x500 - problem z glosnikiem zew/wew (problem rozwiązany)

• 13 Odpowiedzi
  • 1308 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline clie

• **
  • 107
« dnia: Luty 22, 2007, 22:05:27 »
czy ktos z Was mial problem z przelaczeniem sie glosnika zewnetrznego na wewnetrzny (ten do rozmow przez telefon). Do dzis wszystko bylo OK, od popoludnia cale audio mam przez glosnik wewnetrzny (nawet AM). Zaczelo sie po wylaczeniu Skype'a.
Czy ktos ma jakis pomysl?

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2007, 22:16:15 »
Może odchacz- start/ustawienia/sounds&notifications/Skype Receiver Switch, czyli przełączanie głośników w usługach VoIP a ściślej Skype.

pzdr.

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2007, 22:56:12 »
:) to sprawdzilem na samym poczatku. Ale nic to nie zmienilo :(

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2007, 15:49:04 »
Problem wygląda na poważniejszy niż myślałem.  Dokonałem soft i hard resetu, przywróciłem ustawienia fabryczne, nawet wgrałem nowy ROM 345 i ... trochę się zmartwiłem.
Cały czas mam problem z głośnikiem zewnętrznym i na dodatek z microfonem.
Sytuacja jest przedziwna:
1. Mikrofon i głośnik zewnętrzny działa w trybie głośnomówiącym
2. Głośnik wewnętrzny działa w trybie zwykłym (słyszę rozmówcę) ale nie działa mikrofon - rozmówca mnie nie słyszy
3. Na słuchawkach wszystko działa OK.
4. Nadchodzące połączenie sygnalizuje głośnik zewnętrzny, ale pozostałe efekty audio (np. mp3, dźwięki systemu itp) odtwarzane są tylko i wyłącznie na głośniku wewnętrznym

Obawiam się, że skoro zmiana ROMu nic nie pomogła to może to oznaczać, że coś hardwarowo padło.... :( cóż nie jest to optymistyczna wersja biorąc pod uwagę czasy oczekiwania na serwis ETENa...

Jeśli ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem - proszę o kontakt.

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2007, 16:44:32 »
Może to być (dość powszechny) problem z "zablokowanym", badziewnym gniazdem  słuchawek. Spróbuj delikatnie z tym pokombinować.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2007, 20:59:45 »
Cytat: "bobas007"
Może to być (dość powszechny) problem z "zablokowanym", badziewnym gniazdem  słuchawek. Spróbuj delikatnie z tym pokombinować.

Masz rację! Zdarzyło mi się dokładnie to samo i rozwiązałem to w sposób banalny. Mianowicie wsadziłem wtyczkę słuchawek do gniazda X500 i wyciągnąłem. Wszystko wróciło do normy.

Swoją drogą miałem zamiar kupić nowe słuchawki wyższej jakości niż te w zestawie ale niestety nie udało mi się. Sprzedawca nie wiedział jaki to typ gniazda. Byłem przekonany, że to standardowe 3,5 mm. Nawet w instrukcji obsługi nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie. Jeśli posiadacie takową wiedzę, napiszcie.

Dzięki!
Trafaret

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 24, 2007, 18:09:43 »
Wreszcie się udało.
Ale po kolei - znalazłem szeroki opis tego problemu na forum http://www.eten-users.net/topic5809, zacząłem więc sprawdzać gniazdo słuchawek - kilkakrotnie wkładając i wyciągając wtyczkę. Dodatkowo zadzwoniłem do Unicomu - po rozmowie z serwisem okazało się, że jest to częsta przypadłość Etenów. Niezabezpieczone gniazdo zbiera różne paprochy, które gromadząc się i będąc upychane przez wtyczkę powodują z biegiem czasu blokadę gniazda - system reaguje tak, jakby cały czas była włączona wtyczka słuchawek - stąd nawet podczas trybu testowego palma, występował brak możliwości testowania audio. Spirytus na watce zrobił swoje i po kilkukrotnym wkładaniu i wyjmowaniu wtyczki ze słuchawkami problem zniknął.
Pozdrawiam,
Clie
[/url]

*

Offline Banan2

• **
  • 140
  • Sprzęt: X500 + 2GB Sandisk
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 24, 2007, 21:38:53 »
Cytat: "Trafaret"
Swoją drogą miałem zamiar kupić nowe słuchawki wyższej jakości niż te w zestawie ale niestety nie udało mi się. Sprzedawca nie wiedział jaki to typ gniazda. Byłem przekonany, że to standardowe 3,5 mm. Nawet w instrukcji obsługi nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie. Jeśli posiadacie takową wiedzę, napiszcie

Witam !
Zeby Ci wszystko dobrze działało to musisz kupić przejściówkę http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=61387 i do niej podłączyć typowe słuchawki z końcówką minijack 3,5mm. Im lepsze słuchawki podłączysz tym lepiej X500 będzie grał.
Pozdrawiam

*

Offline Banan2

• **
  • 140
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 24, 2007, 21:43:39 »
Cytat: "clie"
Wreszcie się udało.
Ale po kolei - znalazłem szeroki opis tego problemu na forum http://www.eten-users.net/topic5809, zacząłem więc sprawdzać gniazdo słuchawek - kilkakrotnie wkładając i wyciągając wtyczkę. Dodatkowo zadzwoniłem do Unicomu - po rozmowie z serwisem okazało się, że jest to częsta przypadłość Etenów. Niezabezpieczone gniazdo zbiera różne paprochy, które gromadząc się i będąc upychane przez wtyczkę powodują z biegiem czasu blokadę gniazda - system reaguje tak, jakby cały czas była włączona wtyczka słuchawek - stąd nawet podczas trybu testowego palma, występował brak możliwości testowania audio. Spirytus na watce zrobił swoje i po kilkukrotnym wkładaniu i wyjmowaniu wtyczki ze słuchawkami problem zniknął.
Pozdrawiam,
Clie
[/url]

Witam!
To nie jest wina paprochów. To jest wina albo kiepskiego gniazdka albo błąd w sofcie. Mnie takie coś zdarzyło się 3 tygodnie po zakupie X500, wtedy gdy zacząłem korzystać z gniazda słuchawkowego. Wtedy gniazdo było czyściutkie. Pomogło oczywiście wielokrotne włożenie i wyjęcie wtyczki.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 24, 2007, 23:52:07 »
Również spotkałem się z tym problemem. Etena mam od 2 tygodni i w piątek, gdy skończyłem słuchać mp3, wyciągnąłem słuchawki, urządzenie o dziwo nie wydawało z siebie żadnych dzwięków. Po chwili zorientowałem się że wszelkie dźwięki słychać w słuchawce. Ponowne włożenie słuchawek do gniazda i wyjecie naprawiło problem. Soft który mam to 354. Wg mnie wina leży po stronie softu.

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 25, 2007, 13:05:44 »
u mnie dzialo sie to na romie 351. Nie jestem przekonany do tego, ze to wina softu (nawet fabryczny tryb testowy pokazywal ze wlaczone sa sluchawki - chyba, ze blad tkwi wlasnie na tym poziomie) - a moze faktycznie zastosowano kiepskie gniazdo sluchawkowe. Ciekaw jestem czy podczas serwisowania tej usterki wymieniaja je na lepsze, czy tez odblokowuja wkladajac i wyciagajac wtyczke :)
Pozdro

*

Offline Banan2

• **
  • 140
Odp: x500 - problem z glosnikiem zew/wew (problem rozwiązany)
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 10, 2007, 09:53:20 »
Witam !
Nie wiem jak u Was, ale u mnie problem gniazdka zniknął jakiś czas temu - zdaje się, że po zmianie ROM-u. Używam dość często zestawu słuchawkowego i wszystko jest OK.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 10, 2007, 12:36:34 »
Mam ten sam problem mam m700, według mnie nie jest to wina softu.   W moim przypadku wkładanie i wyjmowanie słuchawek nie przynosi efektu - dopiero po "puknięciu" palcem w okolice gniazda słuchawkowego przełącza sie na głośnik zewnętrzny, po ponownym stuknięciu Eten znowu milczy :( i tak wkółko :( .   Zaczyna mnie to już lekko denerwować. 
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2007, 12:38:19 wysłana przez poven »

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 14, 2007, 17:52:05 »
U mnie nie działał głośnik wewnętrzny. Po pogmeraniu wtyczką od słuchawek w gnieździe nagle zadziałało. Ale badziew. Słuchawki już poleciały. Kupuje bluetooth

Pozdro