X500+ kontakty, synchronizacja - sposoby? porady? help...

• 8 Odpowiedzi
  • 1040 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline op_pl

• 25
X500+ kontakty, synchronizacja - sposoby? porady? help...
« dnia: Listopad 09, 2007, 13:21:19 »
witam ;)

mam pytanie odnośnie mojego problemiku z synchronizacja i kontaktami - nadmieniam, że jestem nowym właścicielem etena i nie kumam za bardzo ;)

więc to jest tak:

mam listę kontaktów z poprzedniego telefonu w formacie .xls lub .xml - do wyboru - jak to szybko wgrać do etena do kontaktów? no i ewentualnie jak potem kontakty przenieść z etena na kompa - przed formatem np.?

czy może jednak nie ma innego sposobu jak synchronizacja? i jeśli tak to czy tylko microsoft office outlook czy może da się synchronizować outlook express?

generalnie nie używam etena do poczty - potrzebuje tylko kontakty - no i ewentualnie synchronizacja terminów wchodziłaby w grę...

czy kontakty i terminy można przechowywać na karcie pamięci czy tylko w pamięci etena? bardziej odpowiadałaby mi karta...

i ostatnie pytanie - jakieś inne programy i sposoby do przesyłania danych? bo active sync mi rozwala moją sieć wi-fi :/

dzięki z góry za porady i odpowiedzi :)

pozdrawiam serdecznie i ciepło

op_pl

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: X500+ kontakty, synchronizacja - sposoby? porady? help...
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 09, 2007, 14:08:08 »
Jeśli masz kontakty w formacie .xls to najlepiej zaimportować go do MS Outlook a później synchronizacja.
Z Outlooka nie da się zrobić synchronizacji ale kontakty można wymieniać z MS Outlook.
Możesz przesyłać dane (np. kontakty i wpisy do kalendarza) pojedynczo za pomocą bluetooth.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline op_pl

• 25
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 24, 2007, 22:45:46 »
no właśnie walczę z tymi kontaktami i synchronizacjami i ciężko mi to idzie - jeszcze pokombinuję...

szkoda, że nie ma prostszego sposobu...

w każdym razie dzięki tomaszkap
Napisane: Listopad 11, 2007, 12:09:28
kurcze - a nie da się jakoś importować tych kontaktów do tego etena? mam np. to w jakimś pliku na karcie i nie da rady importować?

a jak np. zarchiwizować kontakty przed formatowaniem etena?
Napisane: Listopad 11, 2007, 16:18:48
przypominam się ponownie;)

pominę już fakt, że outlock microsoft'owy to szajs w porównaniu do express'a

sęk cały w tym, że nawet jeśli się zmęczę i przygotuje kontakty w outlocku do synchronizacji (naprawdę nie da się jakoś prościej tych kontaktów przekopiować?) to te kontakty zostają w mojej książce adresowej - a tam chę mieć kontakty do e-mail. czy w takim razie przed synchronizacją i wogóle muszę kopiować książkę adresową i potem ją podmieniać?

nikt nie znalazł prostszych metod zarządzania tymi kontaktami?

nadal walczę i nie podoba mi się to trochę :/

p.s udanych świąt i łaskawego mikołaja;)

op_pl

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 25, 2007, 12:18:22 »
Cytat: op_pl
a jak np. zarchiwizować kontakty przed formatowaniem etena?

Użyj PIMBackup

pominę już fakt, że outlock microsoft'owy to szajs w porównaniu do express'a

Jedno i drugie jest by Microsoft, jedni i drugie to .........., zwłaszcza jako klient email - MSPANC :|

sęk cały w tym, że nawet jeśli się zmęczę i przygotuje kontakty w outlocku do synchronizacji to te kontakty zostają w mojej książce adresowej - a tam chę mieć kontakty do e-mail.

Napisz konkretnie jakie kontakty chcesz mieć w Etenie, a jakie na PC.

BTW. Nawet jak na PC (MS Office Outlook) będziesz miał kontakty bez emaili (np. tylko z numerami tel) to pisząc maila i wybierając w opcję "Do" lub "Do wiadomości" i tak będziesz wybierał spośród kontaktów z przypisanymi adresami email.

I podobnie w Etenie na wet jak będziesz miał kontakty z samym adresem email to i tak do nich nie będziesz mógł zadzwonić - bo palmtop będzie wiedział że nie ma do tego kontaktu przypisanego numeru tel.

czy w takim razie przed synchronizacją i w ogóle muszę kopiować książkę adresową i potem ją podmieniać?

Nie wiem o co Ci chodzi. Jaką książką chcesz kopiować? W jakim celu?

(naprawdę nie da się jakoś prościej tych kontaktów przekopiować?) 
nikt nie znalazł prostszych metod zarządzania tymi kontaktami?

Zawsze można przepisać. IMHO tandem ActiveSync/MS Outlook z zarządzaniem kontaktami akurat daje sobie nieźle radę.

Do synchronizacji z Outlook Express służy płatny SyncExpress

Do synchronizacji możesz również użyć Pocket Mirror

Di synchronizacji z Mozillą (Thunderbird/Sunbird/Calendar) służy FinchSync.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2007, 12:20:55 wysłana przez bazi22 »
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline op_pl

• 25
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 25, 2007, 15:16:07 »
no bazii22 - to ci się prezent udał :D

dzięki serdeczne za pomoc :)

Do synchronizacji z Outlook Express służy płatny SyncExpress

no to bosko, że mogę nadal używać experss'a już go lecę szukać ;)
(a propos - jakiego klienta polecasz?)

śpiesząc dalej informuję:
w outlock express mam książkę adresową tylko z mailami - i tak chcę aby pozostało
a w telefonie chcę mieć tylko kontakty z telefonami

chodzi o to, że w e-mail mam czasem inną nazwę użytkownika niż w telefonie ;)

Nie wiem o co Ci chodzi. Jaką książką chcesz kopiować? W jakim celu?

no chodziło mi o to, że po synchronizacji - albo w telefonie dostanę kontakty z meilami z outlocka, albo w oulocku pokażą mi się kontakty z telefonami z telefonu... rozumiesz o co mi chodzi? dlatego myślałem o kopiowaniu i późniejszej podmianie kontaktów - po synchronizacji...

na koniec pytanie lapsa (nie śmiej się:P)

Zawsze można przepisać. IMHO...

sporo tego mam do przepisywania;) a powiedz mi co to IHMO no i ten MSPANC

reasumując - trochę ten WM6 badziewny - tylko synchronizacja z MS :/ wogóle to powinien byc prosty sposób na kopiowanie pliku w EXCELU choćby nawet... nic doskonałego na tym świecie ;)

p.s. co dostaliście od mikołaja? ;)

pozdro for all

op_pl
Napisane: Grudzień 25, 2007, 14:43:07
bazii22bazii22 - wyslalem ci wiadomosc pw - doszla?

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 25, 2007, 18:04:08 »
Na Twoje potrzeby widzę tylko jedno rozwiązanie:

Skoro nie chcesz używać ETENA na wysłania maili, ani nie chcesz (jak rozumiem) synchronizować maili PC<->Eten, to zaimportować do Outlooka te kontakty telefoniczne, raz zsynchronizować kontakty ActiveSync i zrezygnować z dalszego synchronizowania kontaktów.

A do maili na PC używać nadal Outlook Express.

reasumując - trochę ten WM6 badziewny - tylko synchronizacja z MS :/ wogóle to powinien byc prosty sposób na kopiowanie pliku w EXCELU choćby nawet... nic doskonałego na tym świecie ;)

No nie do końca - Pockety możesz synchronizować z Lotus Notes/Domino, Mozilla, Macami, Linuksami. Za darmo Microsoft daje tylko synchronizacje za swoimi produktami.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2007, 18:06:37 wysłana przez bazi22 »

*

Offline MFC

• *
  • 82
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 25, 2007, 20:11:06 »
Czyli, ze jak?
ActiveSync dziala tylko z MS Outlook a nie dziala z Outlook experss? No przeciez to i to jest Microsoftu. Skad sie biora takie podzaly?

To juz wiem czemu moj x800 nie chce sie synchronizowac z poczta...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 25, 2007, 20:59:18 »
Za pomocą prostej aplikacji WM5torage-opisywanej na klubie wielokrotnie możesz zamienić każdego PDA z WM5/6 aby dla każdego kompa była widziana jako mass storage - wtedy wszystko możesz przenosić między kompem a PDA
potrzebna zgoda

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 25, 2007, 22:39:09 »
Czyli, ze jak?
ActiveSync dziala tylko z MS Outlook a nie dziala z Outlook experss? No przeciez to i to jest Microsoftu. Skad sie biora takie podzaly?

To juz wiem czemu moj x800 nie chce sie synchronizowac z poczta...

Tak ActiveSync działa tylko z MS Office Outlook, a dlaczego ...... może dlatego że w Outlook Express nie ma modułów kalendarza, zadań, notatek ....

Za pomocą prostej aplikacji WM5torage-opisywanej na klubie wielokrotnie możesz zamienić każdego PDA z WM5/6 aby dla każdego kompa była widziana jako mass storage - wtedy wszystko możesz przenosić między kompem a PDA

Ale kalendarza, zadań, kontaktów bądź maili nie da się tak przenieść/zsynchronizować