X500+ już jest

• 43 Odpowiedzi
  • 6397 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
X500+ już jest
« dnia: Sierpień 06, 2007, 17:30:08 »
Unicom od dzisiaj zaczął dystrybuować X500+ Cena w sklepach powinna oscylować w granicach 1850-1900zł. Produkt oczywiście golas, bez uchwytu ani ładowarki samochodowej. Dobrze że jest Polski Windows 6.0 od Etena - Brawo im za to na co czekali Polscy klienci od samego początku istniienia tej firmy  :ok: Na pocieszenie jeszcze został fakt że uchwyty od starszych X500 pasują do X500+ Więc łatwo je dostać.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: X500+ już jest
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 06, 2007, 18:34:08 »
Dobrze że jest Polski Windows 6.0 od Etena

A orientujesz się może czy będzie dostępny ROM WM6 w wersji polskiej do pobrania ze stron Etena dla użytkowników M700 i X500?
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline FrugOs

• *
  • 72
  • Sprzęt: HTC Kaiser :)
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2007, 19:32:28 »
Unicom od dzisiaj zaczął dystrybuować X500+ Cena w sklepach powinna oscylować w granicach 1850-1900zł. Produkt oczywiście golas, bez uchwytu ani ładowarki samochodowej. Dobrze że jest Polski Windows 6.0 od Etena - Brawo im za to na co czekali Polscy klienci od samego początku istniienia tej firmy  :ok: Na pocieszenie jeszcze został fakt że uchwyty od starszych X500 pasują do X500+ Więc łatwo je dostać.

Witam (to moj pierwszy post tutaj :) )

Czy mozesz mi powiedziec jakie sa glowne roznice w stosunku do modelu x500 (bez plusa)?

Pozdrawiam!

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 06, 2007, 19:38:37 »
Ja wiem o podstawowej różnicy jaką jest ekran VGA w X500+. Czy coś jeszcze? Może ktoś bardziej kompetentny się wypowie ;)

*

_Morf_

« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2007, 19:45:27 wysłana przez _Morf_ »

*

Offline FrugOs

• *
  • 72
  • Sprzęt: HTC Kaiser :)
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 06, 2007, 19:55:02 »
Dzieki. W takim razie raczej nie zmienie planow i dalej bede ostrzyl zeby na M700 - chce miec prawdziwa klawiature  :ok:

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 06, 2007, 20:38:33 »
A orientujesz się może czy będzie dostępny ROM WM6 w wersji polskiej do pobrania ze stron Etena dla użytkowników M700 i X500?

Oficjalnie zarówno Unicom jak i MIP twardo mówią że do X500 oraz M700 polskiego Windowsa narazie nie będzie. Nie wiem jak to rozumieć "narazie" pewnie na zawsze, choć chciałbym się mylić. Póki co zostaje nadzieja w Paragon Software, który lada dzień wypuści wersję full swojej nakładki lokalizacyjnej dla WM 6.0.

Jest jeszcze inne wyjście z sytuacji, nie sądzę żemy pliki mui odpowiedzialne za Polski język w X500+ były znacząco różne niż te w X500 oraz M700, może udałoby się w jakiś sposób przenieść je do starszych urządzeń lub nawet skompilować jakiś nieoficjalny ROM. Zerknijcie na ten temat to zrozumiecie o co chodzi: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=66805.0

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 07, 2007, 17:24:45 »
m700+ przeszedl testy FCC:) http://www.navigadget.com/index.php/2007/04/25/eten-glofiish-m700-coming-to-us/
info z kwietnia
ktos wie ile czasu minelo od testow FCC do ukazania sie x500+ z polskim WM?

jestem ciekaw ile orientacyjnie trzeba bedzie czekac na m700+
[moze jakis admin sie tego dopatrzy i napisza newsa:)]

kurde.. http://www.handtec.co.uk/product/682/eten-glofiish-m700---m700-plus- hmm.. ja tam widze dobrze rozdzialke... ??
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 17:43:28 wysłana przez gokiburi »
Kocham stwierdzenia w stylu "nie odpowiem ci bo jak poszukasz to znajdziesz". Jeżeli już gdziekolwiek ktokolwiek coś takiego pisze to niech pochwali się chociaż jak szukał, że znalazł.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:14:53 »
Po co Tobie M700+?
To juz lepiej poczekac na odmiane X800 z klawiatura czyli M900 :)

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 08, 2007, 11:54:01 »
do przegladania stron, inne funkcje tez bym wykorzystal ale do stronek lepsza byla by wieksza rozdzialka, wieksze mozliwosci i wieksza elastycznosc to oferuje.

jak rozumiem to jedyna roznca pomiedzy x500+ a x800 to HSDPA i UMTSu [i obudowa:)]? czy jestem w bledzie?
Kocham stwierdzenia w stylu "nie odpowiem ci bo jak poszukasz to znajdziesz". Jeżeli już gdziekolwiek ktokolwiek coś takiego pisze to niech pochwali się chociaż jak szukał, że znalazł.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 08, 2007, 13:53:59 »
No tak niby wieksza rozdzielczosc, ale wielkosc fizyczna ekranu ta sama 2,8 cala wiec
co z tego...
Tak X800 rozni sie generalnie o HSDPA itp, druga kamerka, a reszta podobna.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 08, 2007, 14:09:55 »
nie jestem pewien ale chyba ma tez lepszego procka (500).

roznica jest spora, nie trzeba przewijac tak czesto, wiecej sie miesci,  (mimo ze wlasnie na tej samej powierzchni), slowem mniej machania rysikiem czy naciskania klawiszy czyli wygodniej. w przypadku przegladania jakis fotek ich jakosc jest lepsza (mam na mysli przegladanie fotek z udostenionego po wifi dysku, a nie tych wykonanych PDA bo one sa tragiczne, cyfrak za 400zl robi lepsze, ale to normalne)

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 08, 2007, 15:08:15 »
Wobrazasz sobie w takim razie jesli na 1 piksela przypadaja 4 w wyzszej rozdzielczosci jakie male beda wtedy elementy na takim ekranie?
Chyba z lupa to trzeba bedzie obslugiwac :)
Poza tym taki procek sobie nie da z tym rady, poszukaj byly o tym watki i bylo jak kiepsko wydajnosciowo wypada X500+ ktory
tez ma VGA i taki sam procek jak X800.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 08, 2007, 16:30:03 »
Może do modeli Etena z '+' na końcu jest też dodawana w pudełku lupa gratis?? ;)  Wtedy jakiśtam sens VGA możnaby się doszukiwać... ;)

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 08, 2007, 17:16:32 »
Dokladnie zamiast etui producent doda dobrej jakosci lupe, niezly pomysl :)

*

_Morf_

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 08, 2007, 22:45:18 »
Gdzie ?! :E

A tak serio to faktycznie na tak małym ekranie nie widać znaczącej różnicy VGA/QVGA. Miałem N311 i było miodnie ale to prawie 2x większy ekran. Dlatego szkoda mi było kasy i czasu na X500+.
Przy okazji chciałbym powiadomić że na dniach będzie dostepne FAQ dla X500 (coś jak http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=33144.0), oczywiście bogatsze ponieważ pozbyłem się już N311 a zakupiłem X500.

----
A Etui Aluminiowe Brando w kolorze czarnym boskie jest i basta.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 22:48:06 wysłana przez _Morf_ »

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 08, 2007, 23:24:41 »

A tak serio to faktycznie na tak małym ekranie nie widać znaczącej różnicy VGA/QVGA. Miałem N311 i było miodnie ale to prawie 2x większy ekran. Dlatego szkoda mi było kasy i czasu na X500+.
Przy okazji chciałbym powiadomić że na dniach będzie dostepne FAQ dla X500 (coś jak http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=33144.0), oczywiście bogatsze ponieważ pozbyłem się już N311 a zakupiłem X500.

----

To witam nowego kolege w dziale Etena :)
No tak pewnie wolalbys Dode w kompelecie zamiast lupy, zreszta to oczywiste  :D

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 08, 2007, 23:30:31 »

----

To witam nowego kolege w dziale Etena :)
No tak pewnie wolalbys Dode w kompelecie zamiast lupy, zreszta to oczywiste  :D

Lupa do VGA ??? To jaką czcionkę wymyślił Eten w nowym ROM'ie ;)
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 08, 2007, 23:33:11 »
Nie chodzi jaka wymyslil tylko jesli piksel jest 4 razy mniejszy to jak to bedzie wygladac na 2.8 cala, a jesli czcionki beda podobnej wielkosci to niczym sie nie bedzie roznic. Poszukaj gdzies w tutaj jest watek w ktorym jest zdjecie pokazujace X500 i obok X500+, niczym sie nie roznia.

*

Offline GrimReaper

• 1177
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 08, 2007, 23:37:38 »
Nie chodzi jaka wymyslil tylko jesli piksel jest 4 razy mniejszy to jak to bedzie wygladac na 2.8 cala, a jesli czcionki beda podobnej wielkosci to niczym sie nie bedzie roznic. Poszukaj gdzies w tutaj jest watek w ktorym jest zdjecie pokazujace X500 i obok X500+, niczym sie nie roznia.

@horde :arrow: ja to wiem (w końcu niedawno Was Etenowców zdradziłęm ;)), dlatego umieściłem emotikonki    :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 23:45:08 wysłana przez TomekWypych »

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 08, 2007, 23:46:46 »
No wlanie, ladnie to tak zdradzic kolegow? :)
Ok koncze ten offtop, bo ktos mnie za chwile za to opieprzy :)

*

Offline GrimReaper

• 1177
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 09, 2007, 00:18:27 »
No wlanie, ladnie to tak zdradzic kolegow? :)

Wybacz @horde/wybaczcie ... już o tym kiedyś pisałem.  :'(

Dobranocka dla Etenewców, zawsze służę pomocą w tym zakresie.

tw

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 09, 2007, 11:06:06 »
Witam, przeglądam to Forum od dłuższego czasu z nadzieją, że wreszcie pojawią się informacje o X500+. Widzę, że coś już drgnęło, chociaż jeszcze chyba nikt u nas tego cudeńka w ręku nie trzymał. Za granicą sprzedają już tego Etena dobry miesiąc. Sądzę, że to opóźnienie wynika z opracowywania polskiej lokalizacji. Za kilka dni jadę na urlop i niestety będę musiał ponownie targać ze sobą laptopa. Oczywiście napaliłem się na X500+ z powodu ekranu VGA. Bardzo często w terenie do przeglądania stron WWW korzystam ze swojej komórki, która ma ekran o rozdzielczości 240x320 (jak w X500) i muszę przyznać, że jest to beznadziejnie mała rozdzielczość do tych zastosowań. Na szczęście Onet wyszedł na przeciw i zrobił stronę Onet Lajt, która dobrze chodzi na tej rozdzielczości. Często korzystam z GPS, więc X500+ jest dla mnie podwójnie atrakcyjny. Małą wydajnością zbytnio się nie przejmuję, ponieważ nie mam w planie oglądania filmów (z ekranem VGA X500+ będzie z pewnością wolniejszy od X500 i prawdopodobnie szybciej będzie pożerał akumulator). Przy okazji wyrażę swoje wątpliwości. Cena sklepowa podana w pierwszej wiadomości jest raczej mało realna, ale mam nadzieję, że się mylę. Ekran VGA ma 4x większą rozdzielczość od QVGA, ale punkt jest tylko ok. 2x mniejszy (kilka osób uważa, że jest mniejszy 4x). Pozdrawiam i czekam na wiadomość od pierwszego szczęśliwego posiadacza X500+ (bo na X800 to chyba jeszcze sobie poczekamy do jesieni).

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 09, 2007, 13:47:59 »
Na jakiej zasadzie punkt czyli jak rozumiem piksel ma byc tylko 2 razy mniejszy, a nie 4?

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 09, 2007, 14:55:02 »
poprostu bok piksela jest mniejszy 2 razy. w kwadracie o wymiarach 10mmx10mm mieszcza sie 4 kwadraty o wymiarach 5mmx5mm, ale fakt ze mieszcza sie tam 4 takie kwadraciki nie oznacza ze sa one 4 razy mniejsze.

jak w przykladzie widac sa one mniejsze tylko 2 razy.

ja sie nadal bede upieral ze VGA jest znacznie lepsza do przegladania stron i fotek niz QVGA. roznica naprawde jest spora na korzysc VGA. a co do wydajnosci podobnie jak romann nie zamierzam ogladac filmikow na PDA. sluchac muzyki, czytac sporo i czasto (ale nie dlugo, zazwyczaj na zasadzie przejzenia jakiejs strony, jakiegos manuala itp.) gierki pociahgaja mnie glownie logiczne:) w nich grafiki szybkiej nie trzeba:)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 09, 2007, 20:03:47 »
poprostu bok piksela jest mniejszy 2 razy. w kwadracie o wymiarach 10mmx10mm mieszcza sie 4 kwadraty o wymiarach 5mmx5mm, ale fakt ze mieszcza sie tam 4 takie kwadraciki nie oznacza ze sa one 4 razy mniejsze.

Hmm... pięć lat studiowania matmy i jakoś nie potrafię sobie tego poukładać w głowie... :/ 

W jednym kwadracie mieszczą się dokładnie cztery kwadraty (musi tak być skoro większy ma bok 10, a mniejsze bok 5), ale to podobno nie oznacza, że te kwadraty są cztery razy mniejsze...

Kurcze chyba muszę wracać na studia bo to jakaś jeszcze wyższa geometria... ;)  Może ktoś mi udzieli korepetycji?? Ktoś rozumie rozumowanie gokiburi czy tylko ja jestem taki niekumaty?? :)  Poczytam po weekendzie, bo właśnie spadam i będę bez sieci.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 09, 2007, 20:47:38 »

jak w przykladzie widac sa one mniejsze tylko 2 razy.

ja sie nadal bede upieral ze VGA jest znacznie lepsza do przegladania stron i fotek niz QVGA. roznica naprawde jest spora na korzysc VGA. a co do wydajnosci podobnie jak romann nie zamierzam ogladac filmikow na PDA. sluchac muzyki, czytac sporo i czasto (ale nie dlugo, zazwyczaj na zasadzie przejzenia jakiejs strony, jakiegos manuala itp.) gierki pociahgaja mnie glownie logiczne:) w nich grafiki szybkiej nie trzeba:)

Ja mam podobnie jak Ty ..k..l..m..n.. , podobne studia i jakos tez nie jarze :)
To chyba jakies najnowsze odkrycie albo tworzymy klub nieukow :)
Tekst, ze mieszcza sie cztery kwadraty i nie sa 4 razy mniejsze... jest powalajacy :)
Gokiburi to policz sobie pole duzego kwadratu i pole mniejszego kwadratu i jak byk wyjdzie Tobie stosunek 100 do
25 a to oznacza, ze mniejszy kwadrat jest wlasnie 4 razy mniejszy od duzego w Twoim przykladzie i nie pisz wiecej takich herezji.
Nie musisz ogladac filmu, zeby sprzet sie "mulil", wystarczy zwykle odswiezanie pulpitu przy takiej rozdzielczosci itp.
Poza tym na takim ekranie albo bedzie graniczylo z cudem odczytanie tak malych elementow albo nie bedzie to realVGA.
Zreszta poczytaj sobie te watki:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=70334.0
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=67776.0

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 09, 2007, 20:53:01 »
Nie wiem, czy Kolega K.L.M.N. sobie żartuje, czy faktycznie nie rozumie. Rozmiary punktów na matrycy określa się ich średnicą a nie powierzchnią. Te kwadraty można powiedzieć, że są 4 razy mniejsze. Natomiast punkty (jak i te kwadraty) mają 2 razy mniejszą średnicę (długość boku). Zresztą, jeśli na szerokości ekranu mieściły się 240 punkty a teraz mieści się 480 punktów, to ile razy są mniejsze ?
Z tymi punktami to jest coś podobnego, jak z punktami drużyny BMW Sauber - co kilka dni ktoś odkrywa, że mają o 1 punkt za dużo :-)

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 09, 2007, 21:11:57 »
Nie wiem, czy Kolega K.L.M.N. sobie żartuje, czy faktycznie nie rozumie. Rozmiary punktów na matrycy określa się ich średnicą a nie powierzchnią. Te kwadraty można powiedzieć, że są 4 razy mniejsze. Natomiast punkty (jak i te kwadraty) mają 2 razy mniejszą średnicę (długość boku). Zresztą, jeśli na szerokości ekranu mieściły się 240 punkty a teraz mieści się 480 punktów, to ile razy są mniejsze ?
Z tymi punktami to jest coś podobnego, jak z punktami drużyny BMW Sauber - co kilka dni ktoś odkrywa, że mają o 1 punkt za dużo :-)

No nie kolejny...
Skad Wy sie urwaliscie, nie mieliscie matematyki w szkole, czy jak...
O czym Ty piszesz, jaka srednica w kwadracie?Chyba chodzi Tobie o przekatna.
Nie rozwazamy tutaj czegos liniowego tylko dwuwymiarowa przestrzen Euklidesowa.
Radzilbym wrocic do podrecznikow, a pozniej dyskutowac.

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 09, 2007, 21:23:11 »
Kolego Horde, czytaj uważnie, potem krytykuj (no chyba, że sie wydurniasz z nudów). O punkcie napisałem średnica, a o kwadracie długość boku.

Odpadam z tej dyskusji, bo nic już nie ma na temat X500+