X500 i problem z GSM

• 9 Odpowiedzi
  • 4381 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

X500 i problem z GSM
« dnia: Listopad 21, 2006, 14:27:20 »
Mam problem z włączeniem modułu GSM, a konkretnie z wprowadzeniem PIN'u karty SIM. Udaje się to tylko raz na jakiś kilkadziesiąt włączeń modułu GSM (restartów pocketa). W pozostałych przypadkach jest komunikat "Unknown SIM status" i można tylko zadzwonić na 112.
Czy ktoś miał taki problem i wie co zrobić ?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
X500 i problem z GSM
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2006, 20:43:42 »
nie wiem jak w tym modelu
w innych czasem na tego typu problemy pomagało podłożenie małej tekturki nad kartę sim aby była bardziej dociśnięta...
może sama karta jest uszkodzona - sprawdź w "zwykłej" komórce
powodzenia

X500 i problem z GSM
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2006, 22:22:47 »
u mnie wszystko chodzi wyśmienicie  :proud:
Mam spostrzeżenie dość ciekawe(tak mi się wydaje). Wiele ludzi nie zna się (tak jak ja) na PDA. Ja zanim kupiłem Etena x500 chodziłem po sklepch, oglądałem, ( i przede wszystkim czytałem forum). Wiele razy zdażało się tak że np. dany POCKET miał fajne opinie od wielu użytkowników (lub wręćż odwrotnie miał dużó złych) i przytrafiał się jakiś ludek który nie przeczytał np. do końca instrukcji albo nie zrozumiał po angielsku i zaczął słać w eter "Nie kupujcie bo to syf", etc,itp Więć (Moim zdaniem) przy czytaniu forum zachowujmy obiektywizm i zdrowy rozsądek). Ja jestem z ETENA bardzo zadowolony. Choć zaraz pewnie padnie odpowiedź. NO tak kolejny dystrybutor Etena chwali swoje zabawki. Ten kraj jest chory.  :S

*

Offline ciuxxxon

• **
  • 101
  • Sprzęt: HTC Desire
X500 i problem z GSM
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2006, 12:49:30 »
zobacz, czy masz najnowszą wersję romu w swoim x500 (przy starcie systemu w prawym górnym rogu jest wersja romu, najnowsza to 0273.

X500 i problem z GSM
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2006, 15:02:10 »
Wydaje mi się, że wiem czemu tak się dzieje.
Jak zmienię w Settings opcję Regional Settings na "Polish" przy włączonym module telefonicznym, to po restarcie lub wyłączeniu/włączeniu modułu GSM mam taki komunikat.
Wróciłem do ustawień "English (US)", wyłączyłem moduł GSM, przełączyłem na "Polish", włączyłem moduł GSM i jest ok. Po resecie również, po wyłączeniu/włączeniu modułu GSM dalej ok - więc to chyba to :)

*

Offline clie

• **
  • 107
X500 i problem z GSM
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2006, 17:08:10 »
Cytat: "zoller"

Mam spostrzeżenie dość ciekawe(...). Wiele ludzi nie zna się (tak jak ja) na PDA. (...) Wiele razy zdażało się tak że np. dany POCKET miał fajne opinie od wielu użytkowników (lub wręćż odwrotnie miał dużó złych) i przytrafiał się jakiś ludek który nie przeczytał np. do końca instrukcji albo nie zrozumiał po angielsku i zaczął słać w eter "Nie kupujcie bo to syf", etc,itp Więć (Moim zdaniem) przy czytaniu forum zachowujmy obiektywizm i zdrowy rozsądek). Ja jestem z ETENA bardzo zadowolony. (...)  :S

Zoller - ja też ze swojego ETENa jestem bardzo zadowolony. Musimy pamiętać, że sprzęt jest na naszym rynku równo tydzień - i to według mnie normalne, że przez kilka pierwszych dni każdy z nas dopiero "odkrywa" ten sprzęt. Ja też walczę na razie z bardziej skomplikowanymi (takie sobie dziwne połączenie wymyśliłem - replikacja Exchange przez WiFi) operacjami - choć powtarzam - jestem z ETENa bardzo zadowolony - Super design, no i wszystko w jednym, małym, zgrabnym i eleganckim PDA.
Pozdrawiam

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
X500 i problem z GSM
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 23, 2006, 16:19:40 »
Mundex - You are not alone :)

Ja tez mam problem że po restarcie średnio co drugi -trzeci raz dostaje komunikat sim status unknown i nastepny restart przewaznie pomaga.

Ale nie sprawdzałem jaki wpływ na to ma ustwienie regionalne. Zajęty jestem bawieniem innymi fajnymi funckjami telefonu

Cytat: "zoller"
Choć zaraz pewnie padnie odpowiedź. NO tak kolejny dystrybutor Etena chwali swoje zabawki. Ten kraj jest chory.  :S

Gadasz gadasz a to z twoich wypowiedzi wychodzi negatywne nastawienie na wszystko.  :S

.....
5 minut już siedzę przed tym postem i probuje sobie przypomniec co jeszcze mi przeszkadza w telefonie, ale nie mi nie przychodzi do głowy  :surprised:

I to mi się podoba  >:)

X500 i problem z GSM
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 26, 2006, 23:03:23 »
olej - niestety pośpieszyłem się z diagnozą. Wygląda na to że to jednak nie to :(
I znów nie mam pojęcia, czemu wyskakuje "Unknown SIM status". Tropie, tropie i nie mogę dojść przyczyn (zależności).
Już resetuje 20 raz i dalej "Unknown SIM status". Nie uśmiecha mi się raz w tygodniu robić Clear Reboot :(

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
X500 i problem z GSM
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 27, 2006, 13:37:27 »
mundex

no ale chociaż mniej świadomość że nie jesteś sam :)

http://www.eten-users.net/forum40

Na forum miedzynarodowym dla x500 tez dyskutują jak rozwiązać ten błąd i pewnie stanie się to gdy wprowadzą nowy ROM.

Na szczescie mi rzadko przydarza się ten błąd wieć nie jest bardzo uciąźliwy

*

Offline Petros

• 274
    • http://www.petros.loocky.pl
  • Sprzęt: Samsung i780 ^ WM6.1 ^ SPB MS3.5
X500 i problem z GSM
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 27, 2006, 13:43:00 »
Po pierwsze sprawdź czy karta jest dobra  :D Miałem podobne problemy dawno w "zwykłym" telefonie. Upewnij sie żekarta ma styk z pda.

Zgadzam sie z zoller'em A co najgorsza sam sprzet niekiedy przerasta userów a to już jest najgorsze.
Nie poznasz palmtopa dobrze dopuki nie spędzisz na zabawie z nim około 500 godzin :)
Ja Mam Etene G500+ i też przedwcześnie wypisałem kilka jego wad w odpowiednim wątku lecz połowa z nich poprostu znikło bo były spowodowane moją niewiedzą.

Ale cieszmy sie że do rak naszych wpadł tak dobry sprzęt jakim jest ETEN
My phone is my PC.
(2004) Nokia 3310   ;   (2005) Motorola A925
(2006) Eten G500+  ;   (2010)Samsung i780