x500 i ekran dotykowy

• 3 Odpowiedzi
  • 690 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

x500 i ekran dotykowy
« dnia: Listopad 10, 2007, 23:44:20 »
Witam,
Boje się ze moj problem jest banalny i wynika z braku jakich kolwiek podstaw obsugi tego telefonu  :worried:
Kupiłem se etena, dwie godziny się nim pobawiłem ,po czym sie coś przywiesiło. Po restarcie ekran przestał reagować na dotyk palca i rysika.
Udało mi się zrobić twardy reset, pomimo to nie jestem w stanie przejść pierwszego etapu konfiguracji systemu jakim jest kalibracja ekranu ponieważ rysik i ekran nadal nie odpowiada :/ . Pytanie czy to ja poprzestawiałem opcje itp ,czy może zepsułem system i trzeba go jakoś stawiać od nowa czy możę ekran jest uszkodzowny? Dodam iż w momencie gdy nie jest podswietlony dotkniecie ekranu powoduje jego podswietlenie z czego można wnioskować ze jakaś interakcja jest. Z góry wielkie dzięki za szybką odpowiedz. Pozdrawiam

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
Odp: x500 i ekran dotykowy
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 11, 2007, 12:19:54 »
Skoro zrobiles HR i ekran dalej nie reaguje na dotyk to wychodziloby, ze jest to jakis problem sprzetowy.
Nawet gdybys cos poprzestawial to wlasnie ponowna kalibracja powoduje ustawienie prawidlowej reakcji ekranu na dotyk. Probowales moze bardziej zdecydownie ( mocniej) nacisnac? Czasami ekran w przypadku kalibracji nie reaguje na zbyt delikatne dotkniecie. Tylko, zebys dziury nie zrobil i nie bylo pozniej na mnie :) Wszystko w granicach zdrowego rozsadku.

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2007, 13:43:37 »
No i jedna mała podpowiedź. AFAIK przy kalibracji lepiej przytrzymać rysik przez chwilę na punkcie kalibracji, a nie pukać w niego.
Dociskamy z wyczuciem i trzymamy. Punkt po chwili sam zmieni położenie na następny.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2007, 14:34:54 »
Dziwne jest to ze ekran zaczął funkcjonować po wyciągnięciu bateri i zostawieniu tak na całą noc. Pomimo to proces kalibracji jest troche dziwny, a przynajmniej w stosunku do rozspisek innych osób typu mocniej naciskać celniej itp. Celownik zaczyna sie przesuwać w momencie gdy na niego klikniemi i następnie rysikiem wyjedziemy poza pole celownika (np na drugą stronę ekranu). Niemniej jednak po pełnym przejsciu celownika jego pozycja wraca do początkowej i tak w kółko. Kalibracje pokonałem w sposob klikania na celownik i zataczaniu okręgów wokół niego samego. Nie wiem czy to poprawne działanie czy nie ale generalnie bardzo mało intuicyjne i nie ma się w żaden sposób do tego co instrułuje instrukcja na ekranie podczas screen align .