Kupiłem X500+, z zamiarem rezygnacji z Mio A201 i telefonu na rzecz jednego urządzenia. Generalnie wszystko jest dobrze i sprzęt bardzo mi się podoba, ale! Jak w temacie, dlaczego jest tak mało ramu na dzień dobry? Po zainstalowaniu np: SpbMobileShell, SpbPhoneSuite, SpbTime2, po resecie zostaje mi 12-13 MB wolnego ramu, co praktycznie uniemożliwia działanie map. Radzę sobie z tym wyłączając co się da i resetując. W ten sposób osiągam stan działania tych aplikacji w tle oraz nawigacji, bo mam około 18-20 MB wolnego. W Mio A201 mam więcej ramu na starcie, bo ponad 50 MB. W rejestrze miałem standardowo:
1. "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\StorageManager\FATFS\CacheSize" and change/ensure the value to "0"
2. "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\GDI\GLYPHCACHE" and change/ensure value of limit is "4192"
3. "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\StorageManager\Filters\f sreplxfilt\ReplStoreCacheSize" and change/ensure value is "0"
Czy jest jakiś sposób aby zmniejszyć ten parametr pool, który prawdopodobnie mam ustawiony na 12, aby zyskać 6-8 MB ramu na starcie, mam wrażenie że to by pozwoliło utrzymać wyżej wymienione aplikacje w stanie poprawnego działania.
Zauważyłem że jak przekroczę magiczną barierą 19-20 MB wolnego ramu to X500+ zaczyna śmigać jak mały kaczor!
Jak wyłączyć niewidoczne usługi czy procesy? Programy typu: Oxios Hibernate-CloseApps, nie wystarczają!
Generalnie w innych urządzeniach na starcie jest ponad 50 MB i to załatwia sprawę, a tu mi bardzo brakuje tych 7-8 MB ram.
Czy jak załaduję nowego flescha ze strony eten-a (WWE_R02_032_0543_200708231905241187867018) to sytuacja się poprawi? Obecnie mam WWE 032 0488. Pewnie po instalacji stracę lokalizację systemu? Bo miałem ją fabrycznie. "Sunnysoft" Zainstalowała mi się automatycznie po włączeniu X500+, pewnie pożarła ram.
Nie jestem doświadczonym użytkownikiem PDA, więc może macie jakieś pomysły.