Wyświetlacz X500

• 21 Odpowiedzi
  • 1992 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wyświetlacz X500
« dnia: Marzec 09, 2007, 18:01:42 »
Witam... dziś odebrałem swojego etena X500 i niestety. od nowości mam na środku wyświetlacza podczas klikania rysikiem taki efekt na ekranie jak byśmy palcem przycisnęli monitor lcd od komputera ... pole zmian ma średnice około 2cm ... i występuje na środku niezależnie gdzie klikne ... teraz moje pytanie ... czy etena odesłać do dystrybutora czy bezpośrednio do unicomu ? zdarzyło się komuś coś takiego ? Ile trwa rozpatrzenie reklamacji - wiem że pisze do 30dni ale chcę wiedzieć jak to jest w praktyce ...

Pozdrawiam :(

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 09, 2007, 21:36:05 »
Jak się orientuje to każdy posiadacz x500 ma taki efekt "fal"
 jaki opisujesz, niestety, prawdopodobnie to jest normalne.
Choć u mnie wydaje się to być mniejsze i zarazem mniej uciążliwe.[/code]

Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 09, 2007, 22:22:39 »
mimo wszystko reklamuje go ... bez przesady ... sprzęt za 2000 i taka wada ...

*

Offline Klimer

• 344
    • http://www.klimer.dkp.pl
  • Sprzęt: Palmax GPS
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 09, 2007, 23:54:09 »
Cytat: "Adrian Kopeć"
mimo wszystko reklamuje go ... bez przesady ... sprzęt za 2000 i taka wada ...

hymm koledze wyżej chyba chodziło o efekt który jest nieodłącznym towarzyszem ekranów LCD. tzn małego zakrzywienia obrazu w miejscu dotyku ekranu.

aczkolwiek z tego co mówisz u Ciebie wygląda to dużo gorzej, ze względu na to że jest to mocniejszy efekt, i zawsze na środku ekranu...
To nie tablica ogłoszeń!! Ostatni raz bez warna.

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2007, 08:48:39 »
inny user tez mial ten problem wiec poszukaj na forum.

Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 10, 2007, 10:17:27 »
faktycznie - znalazłem topic - ale nie jest to nieodzowny efekt - miałem Compacta - nic takiego się nie działo ... mam MDA III 0 takiego efektu .... X500 za 2 klocki a tu niespodzianka ...

u mnie wygląda to tak niezależnie czy ściskam z boku czy od tyłu czy klikam LEKKO rysikiem ...
http://video.google.pl/videoplay?docid=-5858858915029751085

*

tramp

Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 10, 2007, 10:52:29 »
pełna tragedia, po tym co widzę w życiu nie kupię żadnego Etena
wygląda na to, że kupują wyświetlacze od niesprawdzonego dostawcy ale po tylu już miesiącach produkcji powinni chyba wiedzieć, że jest problem i dokładnie je trzepać

*

Offline cartman_77

• **
  • 139
  • Samsung OMNIA
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 10, 2007, 12:01:54 »
Faktycznie kolega ma pecha, trafił jakiś wadliwy model, ale to nie znaczy, że wszyste tak mają. Mój takiej przypadłości nie ma i jestem z niego bardzo zadowolony.

Pozdr,
cartman
Samsung OMNIA

Początek:                   Obecenie:
PDA: SAHH5/SAHH5    CTWM6.5v3.1
TELEFON: XXHH3

*

Offline Klimer

• 344
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 10, 2007, 12:31:43 »

u mnie wygląda to tak niezależnie czy ściskam z boku czy od tyłu czy klikam LEKKO rysikiem ...
http://video.google.pl/videoplay?docid=-5858858915029751085

ło ho ho ho hoł.... no to to jest już przegięcie... z lotem błyskawicy do serwisu, albo do sprzedawcy niech nowy zarzuci...

*

neodom

Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 10, 2007, 18:52:27 »
Co za szkoda , wlasnie zamierzalem kupic x500 ale widze po forum-eten ze x500 to nic wiecej jak tylko klopoty ....szkoda . 2000pln i ...
1. obudowa trzeszczy
2. cos w niej lata
3. jakosc dzwieku tragiczna
4. problem z wyslaniem sms
5. jakies ugiecia czy fale na displayu
6. problem z podswietleniem ( x500 nie gasnie )

Co tu zachwalac ? Kazdy topick to praktycznie poruszenie problemu jakiejs wady x500 .... ech szkoda

*

Offline Klimer

• 344
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 10, 2007, 19:29:29 »
Cytat: "neodom"
Co za szkoda , wlasnie zamierzalem kupic x500 ale widze po forum-eten ze x500 to nic wiecej jak tylko klopoty ....szkoda . 2000pln i ...
1. obudowa trzeszczy
2. cos w niej lata
3. jakosc dzwieku tragiczna
4. problem z wyslaniem sms
5. jakies ugiecia czy fale na displayu
6. problem z podswietleniem ( x500 nie gasnie )

Co tu zachwalac ? Kazdy topick to praktycznie poruszenie problemu jakiejs wady x500 .... ech szkoda

dokładnie... miałem kupić x500 ale każdy ma jakiś problem... :/

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 11, 2007, 02:23:48 »
Co za szkoda , właśnie zamierzałem kupić x500 ale widzę po forum-eten ze x500 to nic więcej jak tylko kłopoty ....szkoda . 2000pln i ...

Rozumiem, że w jakimś sensie pojmujesz ogólne zjawiska dotyczące for publicznych? To, że kilka osób napisze w jakimś wątku, że ma jakiś problem, nie znaczy, że wszyscy go mają...
1. obudowa trzeszczy

Moja nie trzeszczy i zaskoczony jestem solidnością wykonania tego maleństwa.
2. cos w niej lata

Nic w moim nie lata.
3. jakość dźwięku tragiczna

Tragiczne to są dołączone do zestawu słuchawki. Jakość dźwięku x500 IMHO zadowalająca. Z całą pewnością nie "tragiczna".
4. problem z wysłaniem sms

Nie zauważyłem problemów z wysyłką i odbieraniem SMS i MMS.
5. jakieś ugięcia czy fale na displayu

Ten problem dotyczy wszystkich x500, w mniejszym lub większym stopniu. Na moim X500 jest on zauważalny, ale w niczym mi nie przeszkadza! Mój koleś, fan Asusów bąknął coś o znakomitej czułości ekranu na dotyk. Jakości obrazu X500, w porównaniu do swego Asusa nawet nie komentował. Zaczął na boczku, po cichu przecierać ekranik swojego pda, jakby to miało mu w czymś pomóc ]:> (Taki joke...)
6. problem z podświetleniem ( x500 nie gaśnie )

Tego problemu też nie zauważyłem. Ekran zachowuje sie dokładnie tak, jak mu się to ustawi.

IMHO prawdziwie upierdliwe wady to:
1. Słabe słuchawki + blokujące sie gniazdo słuchawek. Mi się taka blokada nie zdarzyła, ale szybko dokupiłem słuchawkę BT, żeby się tym nie przejmować. Komfort użytkowania wzrósł do poziomu dla mnie akceptowalnego.
2. Znikające po softresecie ustawienia kont POP3, konfigów AP WIFI. Pono to nie tyle błąd Etena, co byk w WM5. Da się to do pewnego stopnia obchodzić.
3.Moim zdaniem badziewny soft Voicecommand. Coś strasznego. Jedyna rzecz, która mnie w X500 wkurza. "Panienka" z tego programu czasem robi co jej każę, czasami nie kuma głupiego "No". Próbowałem różnych akcentów i czasami słyszę tylko cieplutkie "Say again" :S Gdyby była żywa, to obawiam się, że mógłbym pierwszy raz w życiu przy@#$%ić babie w łeb... Oczywiście, są sporo lepsze zamienniki tego programu.
Co mi się jeszcze nie podoba... Eeee... Nie. Reszta jest oki :)

PS: I na koniec... Panie neodom! Czy Ty aby nie przeginasz z tym dopisywaniem się do wątków z problemami użytkowników X500? Chcesz coś udowodnić sobie, czy przekonać wszystkich wokół jaki to "do dupy" jest ten sprzęcik? Normalnie nie kumam. Żeby Ciebie oświecić... Eten X500 to pierwszy pda, który swoimi możliwościami na tyle mnie zaciekawił, że go kupiłem. Na domiar "złego" jestem z niego bardzo zadowolony! I co ja mam teraz biedny zrobić? Neodom, może ci go dać do potrzymania, co?  ]:>

*

neodom

Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 11, 2007, 12:20:54 »
Nie ironizuj . Celowo dopisalem sie do kilku watkow o problemach z x500 bo wlasnie ten model bardzo mnie zainteresowal i baaaardzo go chce kupic i pewnie kupie . Podkreslenie wad mialo na celu uzyskanie odpowiedzi popierajacych lub zaprzeczajacych .... Nie od dzis wiadomo ze gdybym zadal zasadnicze pytania zostalbym odeslany do wyszukiwarki lub uzyskalbym kretynskie " to juz bylo - poszukaj " . Powodujac wzburzenie wsrod uzytkownikow uzyskalem natychmiastowe odpowiedzi na jakich mi zalezalo . Proste . Martwi mnie nadal wyswietlacz i kiepski dzwiek ktory staje sie ledwie ZADAWALAJACY po wymianie sluchawek na lepsze .... Piszcie dalej . Czekam ;-)

*

Offline bobas007

• 435
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 11, 2007, 13:42:01 »
Martwi mnie nadal wyswietlacz i kiepski dzwiek ktory staje sie ledwie ZADAWALAJACY po wymianie sluchawek na lepsze ....
Jakość wyświetlanego obrazu jest znakomita. Efekt "plusk" jest na moim X500 ledwo zauważalny i wcale mi nie przeszkadza. Na filmiku Adriana widać ten efekt nawet przy lekkim pukaniu w ekran. Na moim Etenie efekt ten występuje tylko przy dość mocnym ściskaniu obudowy i przy relatywnie mocnym naciskaniu na ekran. Samo pukanie w ekran nie powoduje takiego efektu, a i intensywność "fali" u Adriana jest nieporównywalnie większa niż na moim egzemplarzu. Na miejscu Adriana rozebrałbym maszynkę i złożył ponownie. Być może bateria źle się ułożyła i coś zbyt mocno dociska ekran od tyłu. X500 jest zadziwiająco płyciutki i to może sprawiać pewien problem przy małych nawet nieścisłościach. Jeżeli ponowne złożenie nic by nie dało, to na miejscu Adriana z pewnością bym to reklamował.
Co do dźwięku... Ja nie wymieniłem, póki co słuchawek przewodowych, a dokupiłem słuchawkę BT i nie mam problemów z rozmowami telefonicznymi. Piszę, ze jest "zadowalająco", bo jestem dość krytyczny w tym względzie :P Zdarzyło mi się też kilka razy pogadać bez pośrednictwa BT i... Też jest świetnie. Myślę, że po części knyf leży w kombinacji ustawień głośności, bo o dziwo są TRZY suwaki od głośności, a nie dwa, jakby się to z początku wydawało.
Problemem są IMHO jedynie słuchawki przewodowe dołączone do zestawu. Są kiepskie w przenoszeniu pasma i wydaje mi się, że ich impedancja jest źle dobrana do wyjścia X500 i efekt jest taki, że na głośnej ulicy nie da się przez nie gadać, a muza brzmi paskudnie.
Muzykę da sie głośno słuchać używając programów typu CorePlayer, które mają funkcję typu "normalize" lub innych "boosterów". Co do jakości dźwięku na normalnych słuchawkach podłączonych do X500 wypowiadać się nie mogę, bo sam nie sprawdzałem, ale czytałem, że wymiana słuchawek ukazuje dźwięk z Etena w nowym świetle.

*

neodom

Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 11, 2007, 16:27:55 »
Super , uspokoiles mnie bobasku . Serdecznie Ci dziekuje za ta opinie . Rozumiem ze efekt fali wystepuje tylko przy dotyku .... A juz sadzilem ze to staly trwaly w nieskonczonosc efekt . I wyjasnilo sie nieporozumienie . Jeszcze raz dzieki . Chyba jutro ide do sklepu po mojego x500 .

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 11, 2007, 16:44:48 »
A mnie to zwaliło z nóg hehe:

"...Gdyby była żywa, to obawiam się, że mógłbym pierwszy raz w życiu przy@#$%ić babie w łeb..."

Ale do rzeczy- gdzie jest trzeci suwak głośności? o którym jest mowa wyżej.

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
    • Muzyczna internetowa telewizja
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 11, 2007, 18:36:22 »
Hmm, ja nie znalazłem trzeciego suwaka, tylko standardowe 2?! Chyba, że bobas007 traktuje jako 3 suwak, suwak czułaości mikrofonu ?!

*

Offline bobas007

• 435
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 11, 2007, 20:14:55 »
Normalnie macie dwa suwaki widoczne w systemie. Ikonka PDA i Tel. Podczas rozmowy telefonicznej jest tylko jeden z ikonką telefonu. Jest on jakby dodatkową regulacją (taki finetune) głośności rozmowy telefonicznej. Przez przypadek wpadłem na to, że ta regulacja jest niezależna od ustawień systemowych, które widać gdy nie ma połączenia GSM. Sprawdźcie sami!
Kurna trochę to niejasne. Stestujcie połączenie ze skrzynką głosową. Będzie za free ;)

Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 12, 2007, 15:08:21 »
serwis oczwiście ma to w D...... i twierdzi że to urok każdego X500 - skoro tak jest to w opisie X500 powinni napisać :
- super bajer - wyświetlacz z efektem fal  :wkurzony:

Czy ktoś ma jakąś instrukcje demontażu X500 w wersji elektronicznej ?

*

Offline bobas007

• 435
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 12, 2007, 17:01:15 »
Czy ktoś ma jakąś instrukcje demontażu X500 w wersji elektronicznej ?
Nie jest to dokładnie to o co Tobie chodzi, ale...
https://svartifoss2.fcc.gov/prod/oet/forms/blobs/retrieve.cgi?attachment_id=730634&native_or_pdf=pdf
Ja bym się chyba jednak nie zdecydował :/ Może wystarczy trochę inaczej baterię ułożyć?

Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 12, 2007, 18:26:14 »
no wiesz za wiele mozliwosci układania nie ma

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
    • Muzyczna internetowa telewizja
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Wyświetlacz X500
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 13, 2007, 12:05:45 »
Cytat: "bobas007"
Normalnie macie dwa suwaki widoczne w systemie. Ikonka PDA i Tel. Podczas rozmowy telefonicznej jest tylko jeden z ikonką telefonu. Jest on jakby dodatkową regulacją (taki finetune) głośności rozmowy telefonicznej. Przez przypadek wpadłem na to, że ta regulacja jest niezależna od ustawień systemowych, które widać gdy nie ma połączenia GSM. Sprawdźcie sami!
Kurna trochę to niejasne. Stestujcie połączenie ze skrzynką głosową. Będzie za free ;)

A faktycznie, jakoś zapomniałem o tym suwaczku :D