Wprowadzanie tekstu w X500

• 5 Odpowiedzi
  • 2951 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 27, 2006, 16:19:51 »
Serwus,

na przykładzie pisania SMS`ów chciałbym dowiedzieć się jak wygląda w praktyce wprowadzanie tekstu w Glofiish X500. Czy istnieje możliwość pisania rysikiem po ekranie jak po normalnej kartce w wyniku czego palmtop zamienia to w formę elektroniczną?

Dzięki za info.

/pozdrawiam

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2006, 09:15:21 »
Masz 5 możliwości wpisywania tekstu:
BLOCK RECOGNIZER - znana z systemu OS (i równie wygodna) forma wpisywania rysikiem znaków w dolnej części ekranu
EASY KEYBOARD - wirtualna klawiaturka ok 1/2 ekranu - wygodna do "stukania" palcem, ale z uwagi na niespecyficzne ustawienie klawiszy (muszą się zmieścić na wyświetlaczu) mało wygodna dla osób piszących bezwzrokowo
KEYBOARD - mała wirtualna klawiaturka wyświetlana w dolnej części ekranu
LETTER RECOGNIZER - Podobne do block recognizer, dodatkowo wydzielone miejsce na wielkie litery, wpisywane litery bardziej zbliżone do odręcznie pisanych na papierze
TRANSCRIBER - wprowadzanie liter w dowolnym miejscu na ekranie - w niektórych aplikacjach (np. Notes) może przechowywać wersję graficzną - a może również zamieniać od razu na odpowiednie znaki

Gdzieś widziałem soft wyświetlający pełnoekranową klawiaturę - tylko do wpisywania tekstu, jak znajdę linka to podeślę.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2006, 16:27:50 »
Bardzo dziękuję za odpowiedź!!!

Jak wygląda to w praktyce? Czy faktycznie odręczne pismo jest bezproblemowo rozpoznawane przez oprogramowanie palmtopa?

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
    • Muzyczna internetowa telewizja
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2007, 20:37:10 »
To może ja odpowiem. Mam etena x500 od około 10dni. Po mniej więcej dwóch dniach nauki pisania przy użyciu letter recognizer idzie mi to już całkiem sprawnie. Trzeba się po prostu nauczyć jak wpisywać literki, żeby pocket rozpoznawał je prawidłowo.

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2007, 20:42:44 »
Cytat: "clie"
Gdzieś widziałem soft wyświetlający pełnoekranową klawiaturę - tylko do wpisywania tekstu, jak znajdę linka to podeślę.
Pozdrawiam

http://www.spbsoftwarehouse.com/products/fsk/?en
http://www.spbsoftwarehouse.com/products/fsk/screenshots.html?en
 używam i jestem bardzo zadowolony, jest wersja z polskimi znakami, działa w trybach portrait i landscape - nie wiem czy istnieje tylko wersja qwertz, bo qwerty nie znalazłem
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2007, 09:15:55 »
Ja456 - dokładnie o to chodziło.
Nie instalowałem jeszcze tej "klawiatury", ale myślę, że przy wpisywaniu dużej ilości tekstu będzie na pewno pomocna.
Ja najczęściej korzystam z Block Recognizer - i pisze mi się bardzo wygodnie i szybko (ale wcześniej korzystałem z podobnych rozwiązań na PalmOS).
Pozdrawiam,
Clie