Witam serdecznie grupowiczów!
X500+ kupiłem zaraz po premierze w 2007 z zamiarem użytkowania głównie jako osobisty organizer z GSM. Po 2 tygodniach depresji spowodowanej użytkowaniem tego sprzętu schowałem go do szuflady i wróciłem do Nokii E50. X500+ służył tylko od czasu do czasu jako GPS (też z marnym skutkiem). W ubiegłym tygodniu przygotowałem się na sprzedaż palmtopa. W między czasie trafiłem na to forum i... nastąpił zwrot w akcji.
Naczytałem się o patchach, ugotowanych romach itd.itd. Poświęciłem całe 3 dni na czytanie tego forum, zainstalowałem ugotowany ROM od Lorbasa, kilka patchy i od 2 tygodni korzystam z X500+ w codziennej pracy. Powiem Wam tylko jedno - miałem kilka palmtopów, ale ten przy odpowiednich modyfikacjach nie ma sobie równych. Jestem bardzo zadowolony, a zarazem wkurzony że dopiero teraz dotarłem do tych informacji.
W związku z tym, że na forum nie znalazłem (lub nie doczytałem przyznaję szczerze) pewnych informacji, które nadal nie dają mi spokoju byłbym rad gdybyście pomogli mi w odpowiedzi na poniższe pytania.
1.
Podczas odbierania rozmowy przez ok. 2 sekundy występuje "martwa cisza". Mam taki zwyczaj (chyba nie tylko ja), że po odebraniu połączenia od razu mówię "słucham". Niestety ten pośpiech z tego co widzę nie jest wskazany przy X500+. W słuchawce występuje efekt "martwej ciszy"

Aby osoba dzwoniąca usłyszała mój głos muszę odczekać te 2 sekundy i dopiero potem jestem słyszalny. Czy jest na to jakiś patch?
2.
Skonfigurowałem FinchSync-a zgodnie z instrukcją (zależy mi wyłącznie na synchronizacji kontaktów). Wszystko pięknie, ale synchornizacja odbywa się wyłacznie z thunderbirda do palmtopa, w drugą stronę niestety nie. Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego zachowania?
3.
Możecie polecić jakieś fajne oprogramowanie do WIFI. Wkurza mnie strasznie do systemowe powiadamianie o znalezionych sieciach, tzn. powiadamienie jest ok, ale żeby połączyć się z daną siecią trzeba się troszkę namęczyć. Poszukuję czegoś łatwiejszego w użytkowaniu, a marzy mi się oprogramowanie, które po znalezieniu niezabezpieczonej sieci połączy się z nią (informując o tym dźwiękiem), a w momencie utraty połączenia będzie próbował szukać nowych hotspotów. Testowałem WiFiFofom (chyba tak to się zwie) i PeekPocket, ale to nie jest to czego szukam.
Z góry dzięki za pomoc. To forum jest genialne!