Wyznania nawróconego na X500+ (przy okazji kilka pytań)

• 2 Odpowiedzi
  • 743 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wyznania nawróconego na X500+ (przy okazji kilka pytań)
« dnia: Październik 23, 2008, 13:05:31 »
Witam serdecznie grupowiczów!

X500+ kupiłem zaraz po premierze w 2007 z zamiarem użytkowania głównie jako osobisty organizer z GSM. Po 2 tygodniach depresji spowodowanej użytkowaniem tego sprzętu schowałem go do szuflady i wróciłem do Nokii E50. X500+ służył tylko od czasu do czasu jako GPS (też z marnym skutkiem).  W ubiegłym tygodniu przygotowałem się na sprzedaż palmtopa. W między czasie trafiłem na to forum i... nastąpił zwrot w akcji.

Naczytałem się o patchach, ugotowanych romach itd.itd. Poświęciłem całe 3 dni na czytanie tego forum, zainstalowałem ugotowany ROM od Lorbasa, kilka patchy i od 2 tygodni korzystam z X500+ w codziennej pracy. Powiem Wam tylko jedno - miałem kilka palmtopów, ale ten przy odpowiednich modyfikacjach nie ma sobie równych. Jestem bardzo zadowolony, a zarazem wkurzony że dopiero teraz dotarłem do tych informacji.

W związku z tym, że na forum nie znalazłem (lub nie doczytałem przyznaję szczerze) pewnych informacji, które nadal nie dają mi spokoju byłbym rad gdybyście pomogli mi w odpowiedzi na poniższe pytania.

1.
Podczas odbierania rozmowy przez ok. 2 sekundy występuje "martwa cisza". Mam taki zwyczaj (chyba nie tylko ja), że po odebraniu połączenia od razu mówię "słucham". Niestety ten pośpiech z tego co widzę nie jest wskazany przy X500+. W słuchawce występuje efekt "martwej ciszy" :) Aby osoba dzwoniąca usłyszała mój głos muszę odczekać te 2 sekundy i dopiero potem jestem słyszalny. Czy jest na to jakiś patch?

2.
Skonfigurowałem FinchSync-a zgodnie z instrukcją (zależy mi wyłącznie na synchronizacji kontaktów). Wszystko pięknie, ale synchornizacja odbywa się wyłacznie z thunderbirda do palmtopa, w drugą stronę niestety nie. Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego zachowania?

3.
Możecie polecić jakieś fajne oprogramowanie do WIFI. Wkurza mnie strasznie do systemowe powiadamianie o znalezionych sieciach, tzn. powiadamienie jest ok, ale żeby połączyć się z daną siecią trzeba się troszkę namęczyć. Poszukuję czegoś łatwiejszego w użytkowaniu, a marzy mi się oprogramowanie, które po znalezieniu niezabezpieczonej sieci połączy się z nią (informując o tym dźwiękiem), a w momencie utraty połączenia będzie próbował szukać nowych hotspotów. Testowałem WiFiFofom (chyba tak to się zwie) i PeekPocket, ale to nie jest to czego szukam.

Z góry dzięki za pomoc. To forum jest genialne!

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: Wyznania nawróconego na X500+ (przy okazji kilka pytań)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 23, 2008, 21:05:19 »
ad. 1. Niestety, ten typ tak ma. Jeśli masz nakładkę spolszczającą to ona dodatkowo spowalnia. Na forum pojawił się plik fastcall.cab, który to niwelował ale był chyba tylko do m700 (a przynajmiej na x800 nie działał).

*

Offline Mondy

• 289
  • ROM od Lorbas'a v.2.2 MobilShell
  • Sprzęt: Eten X500+ otaz HTC740 Rose
Odp: Wyznania nawróconego na X500+ (przy okazji kilka pytań)
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2008, 14:54:06 »
ad1. No niestety, ja tego nigdy nie obszedłem. Przyzwyczaiłem sie  :mrgreen: Teraz jak odbieram to chrzakam, wzdecham, biore głeboki wdech i dopiero .... haaalllloooo?

Ja zauwazam, ze na poczatku (1-2 tyg) ugotowany rom chodzi super, ale po czasie i tak zaczyna mulic, duzo mniej ale jednak :(