Czyżby brak modułu WI-FI ? Czy może nowy ROM ?

• 2 Odpowiedzi
  • 770 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Lava1

• 10
  • Sprzęt: N95
Czyżby brak modułu WI-FI ? Czy może nowy ROM ?
« dnia: Październik 18, 2008, 17:27:57 »
Z góry przepraszam, że tak z grubej rury, ale dopiero od wczoraj jestem posiadaczem X500+.

Chodzi o to, że za groma nie mogę uruchomić WI-FI. //dodam że siedzę przed ruterem bezprzewodowym do którego bez problemu łącze się z Noki E65 czy z laptopa".

Po uruchomieniu "Menadżera bezprzewodowego" mogę sobie klikać na Wi-Fi do usr... i jest zero reakcji. Po kliknięciu na "klucz" obok napisu "Wi-Fi" pojawia się mi tabelka ze stanem w której wszystkie pozycje opisane są jako "niedostępny"....
na zakładce "Ustawienie" wszystkie opcje są nieaktywne - tzn nie mogę zmienić ich ustawień, a na zakładce "Informacje" we wszystkich okienkach mam napis "niedostępny" poza "Wersją narzędzia" gdzie jest napisane "V2.1R08B0015".

Klikanie w opcję "Konfiguruj" na dole ekranu niczym nie skutkuje (nic się nie dzieje).

Po uruchomieniu "Info o systemie" w menu "Ustawienia/System" i rozwinięciu drzewka w pozycji "Moduł bezprzewodowy/WLAN widać jedynie napis w postaci "Wersja:0100"

Testowałem też urządzenie poprzez test opisany w FAQ i przy wybraniu opcji WLAN pokazuje mi jedynie napis WLAN pass (bez żadnego testu czy czegokolwiek).

Czy myślicie, że jest to uszkodzenie programowe (wina ROM-u na przykład) czy raczej sprzętowa ?

Nie potrafię napisać jaki mam ROM czy nawet wersję WM (5, 6 czy 6.1) bo nie wiem jak to sprawdzić :(

Bardzo proszę o pomoc.

P.S. Czy wgrywając "oficjalny" ROM dostępny m.in prze FAQ będę miał język polski czy muszę wgrywać potem jakąś nakładkę ??????

-----------------------------------------------

Jak zwykle narobiłem więcej szumu niż potrzeba.

Po dokładniejszym wczytaniu się w forum znalazłem rozwiązanie i napiszę je poniżej już kompleksowo dla przyszłych "początkujących".

Otóż po otarciu "Menadżera bezprzewodowego" (taka mała ikonka na dole po prawej stronie ekranu Today) widzimy coś w stylu (niestety nie posiadam zrzutu ekranu więc schematycznie przedstawiam

---------------------------------------------------------------------------------------------------
: ikonka Telefonu                     : napis GSM           : symbol klucza :
---------------------------------------------------------------------------------------------------
: ikonka Bluetootha                 : napis Bluetooth   : symbol klucza :
: ikonka Routera Bezprzewod : napis Wi-Fi           : symbol klucza :
: ikonka młotek : napis Wyłącz wszystko                                        :

Można więc powiedzieć że powyższe jest podzielone na trzy sekcje:

- ikony -> i to na nie klikamy chcąc wyłączyć lub włączyć dany tryb (GSM, Blutetooth czy Wi-Fi)
- napisy określające daną funkcje
- ikony kluczy -> po kliknięciu na nie zostajemy przekierowani do usatwień dla danej sekcji

Mój problem polegał na tym że chcąc (po prostu) włączyć Wi-Fi klikałem uparcie na napis zamiast na ikonkę !!!!!!

Szkoda, że w samej instrukcji nie zwrócono na to uwagi. Może to dziwne, ale nie domyśliłem się (zresztą nie tylko ja) Uważam, że projektanci tej aplikacji dziwnie podeszli do sposobu jej działania.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 23:02:50 wysłana przez Lava1 »

*

Offline Mondy

• 289
  • ROM od Lorbas'a v.2.2 MobilShell
  • Sprzęt: Eten X500+ otaz HTC740 Rose
Odp: Czyżby brak modułu WI-FI ? Czy może nowy ROM ?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2008, 22:18:03 »
Z góry przepraszam, że tak z grubej rury, ale dopiero od wczoraj jestem posiadaczem X500+.

Już Ci współczuję.

Jaki masz rom dowiesz sie robiac soft reset i czytajac to co jest na dole ekranu.
Masz na to jeszcze gwarancje?

*

Offline Lava1

• 10
  • Sprzęt: N95
Odp: Czyżby brak modułu WI-FI ? Czy może nowy ROM ?
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 20, 2008, 08:16:25 »

Już Ci współczuję.

Jaki masz rom dowiesz sie robiac soft reset i czytajac to co jest na dole ekranu.
Masz na to jeszcze gwarancje?

Ano gwarancję mam jeszcze na ok rok.

Co do modułu Wi-Fi to jak wyżej napisałem - DZIAŁA :)