reanimacja GPS w x500+

• 2 Odpowiedzi
  • 2442 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline strk

• 13
reanimacja GPS w x500+
« dnia: Maj 10, 2009, 10:47:17 »
Jako, że mój GPS nie działa z powodu oderwania wewnętrznej anteny, zastanawiam się nad zakupem zewnętrznego GPS. O takiego, z Allegro:

http://www.allegro.pl/item627781780_gps_bluetooth_g_mini_skytraq_venus_6_a_gps_7221.html

w opisie urządzenia jest wspomniane o, cyt.: "obsługiwały profil portu seryjnego". Czy glofiish ma taki ficzur i czy po podłączeniu blufjutem tego GPS, program do nawigacji będzie odbierał dane??? Tzn jak skonfigurować np iGO??

I jeszcze pytanie w kwestii czipu. Są sirfstary, tutaj jakiś wenus w innych MTK. Który lepszy?
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2009, 10:50:30 wysłana przez strk »

*

Offline vipx2

• 27
  • Sprzęt: Eten x500+
Odp: reanimacja GPS w x500+
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 10, 2009, 16:06:53 »
Ja mam ten odbiornik.
W moim Etenie x500+ działa wszystko bez zarzutu.
W miejscu gdzie wbudowany łapał 1 satelitę ten łapie 6-7.
Na podwórku odnajduje wszystkie 12.
Zasięg jest wyśmienity, mogę szczerze polecić.
Co do konfiguracji to w opcjach BT --> COM ports trzeba otworzyć jeden port (ja mam 6) po czym w AM w opcjach GPS ustawić komunikację przez ustawiony port (u mnie 6) i zaptaszkować komunikacja przez BT (czy coś w tym stylu, co do dokładnego brzmienia nie jestem pewien)
U mnie śmiga.

*

Offline luk---

• 16
  • Sprzęt: X500
Odp: reanimacja GPS w x500+
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 10, 2009, 21:19:23 »
Zgodnie z tematami i linkami jakie są na forum, poprzez eten-suers etc. ja u siebie też zdiagnozowałem oderwanie modułu GPS z płytki, próbowałem to przylutować w amatroskich warunkach ale jedna z nóżek wyrwała to, do czego trzeba by to przyluotwać z powrotem na płytkę. No i nie zadziałało. Ktoś miał poodbne objawy, że nie udało się przylutować? Jeśli tak, to też kupuję zewnętrzne urządzenie, bo poza tym, x500 działa bez zarzutu.
ETEN X500, 1GB Kingston + trochę extra softu z SPB i Wizcode