Problem z głośnikiem

• 40 Odpowiedzi
  • 5349 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z głośnikiem
« dnia: Wrzesień 30, 2007, 17:48:08 »
Witam,
Od kilku dni mam problem z głosnikiem zewnętrznym. Głośność mam ustawioną na max. ale dzwięk jest odgrywany z glosniczka od telefonu a nie z tego zewnetrznego jak to bylo wczesniej. Niewiem jak do tego powrócić. Robilem HR i nic. Niewiem co mam z tym zrobic, proszę od radę.

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
Odp: Problem z głośnikiem
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2007, 19:15:45 »
Jeżeli używałeś słuchawek, możesz mieć problem z wejściem słuchawkowym.
Czytałem tu gdzies że lubi sie wieszać.
Spróbuj kilka razy powkładać jacka do gniazda.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 30, 2007, 22:44:02 »
Wielkie dzięki, pomogło :ok:

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
  • Sprzęt: Samsung GT S5830, Android 2.3.6, 8 GB
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 24, 2008, 08:37:20 »
Właśnie też mnie dopadło, gdzie już podejrzewałem że głośnik sie odłączył albo coś w tym stylu - i faktycznie podziubałem go '"jackiem" paręnaście razy i odzyskał mowę. THX  :ok:
Bywają chwile zapomnienia (np. zakup ETENA) które pamięta się całe życie ....

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
  • Sprzęt: Eten Glofiish M700 + 6GB micro SD
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 24, 2008, 10:28:10 »
Właśnie też mnie dopadło, gdzie już podejrzewałem że głośnik sie odłączył albo coś w tym stylu - i faktycznie podziubałem go '"jackiem" paręnaście razy i odzyskał mowę. THX  :ok:
Zapewniam Cię że pomogło tylko na trochę, jak znowu będziesz uzywał słuchawek to sytuacja sie powtórzy - ja miałem tak w moim M700, na początku pomagało kilkakrotne włożenie śłuchawek ale potem już sam od siebiue głośniczek przestawał działać tzn żle funkcjonowało gniazdko i wszystko skończyło się serwisem a teraz uzywam tylko słuchawek BT
Wojtek

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 24, 2008, 15:35:30 »
Ile ci zajęło serwisowanie? Też mi właśnie zdechł głośnik i gadam przez słuchawki, ale trzeba będzie to oddać w końcu :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 24, 2008, 17:53:00 »
Dopisek do postu z rana - w sumie zadowolony że odzyskał mowę nie wiedziałem że mój Eten trzyma jeszcze "ASA" w rękawie - ok. południa dzwoni telefon próbuję odebrać i wszystko cacy tylko że mikrofon nie działał (ja gościa słyszę a on mnie nie) - odblokowało głośnik ale gdzieś jakieś ale nie pozwoliło zapracować mikrofonowi - dopiero kolejna terapia dziubania "Jackiem" przywróciła wszystko do normy i teraz jest OK  :O
Mniemam z tego że gniazdko jest w fajansiarskim wykonaniu i dochodzi do (podginania się jakichś blaszek - styków) blokowania telefonu w trybie słuchawkowym ?
Już parę razy mnie zadziwił ten sprzęt, aż nie chcę sobie wyobrażać co może być następnego  :mad:

*

Offline YoJin

• *
  • 51
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 25, 2008, 13:16:48 »
ch*** by to strzelił. tez mnie to dopadło  :O
Jaki wyzej, nie odtwarza dzwieku z głosnika zewnetrznego i nie działa mikrofon. Ale.... jak podczas rozmowy przelacze na "Speaker'a" to słychać i dźwiek z gł. zewn. i mnie po drugiej stronie "lini".
Mimo to dalej jest to wina wejscia sluchawkowego ?

Bo nie wiem czy jakies ustawienia w windowsie zawaliły sprawe (choc HR juz byl i nie pomogło) czy słać sprzeta do servisu  :|

*

Offline Banan2

• **
  • 140
  • Sprzęt: X500 + 2GB Sandisk
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 25, 2008, 13:59:40 »
Witam !
Ja też mam ten problem. Po skorzystaniu z słuchawek głośnik X500 ani myśli działać. Jak na razie radzę sobie mocnym dmuchnięciem  :) w gniazdo słuchawkowe.
Pozdrawiam

*

Offline mangelob

• **
  • 160
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 25, 2008, 15:19:41 »
A po ilu razach tak pada? Ja jeszcze nie podłączałem słuchawek, bo nie miałem potrzeby, ale teraz to zaczynam się normalnie bać próbować :shock: Za kilka dni wyjeżdżam i zamierzałem użyć Etena jako MP3 w podróży, ale jak ma mi się po jednym razie zepsuć, to zrezygnuję :(

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 25, 2008, 17:31:58 »
Po ilu razach :mrgreen:??
a jak myślisz, to jest reguła? ktoś liczył od początku ile razy słuchawki wkładał do gniazda?

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 25, 2008, 17:41:50 »
Jest to wina oprogramowania a nie samego etena. Na eten-users jest programik który pozwala przełączać między trybem słuchawkowym i głośnikowym. Działa jak najbardziej bo sprawdzałem u siebie na M700. Przy włożeniu słuchawek pojawia sie z wyborem czy podłączyliśmy słuchawki do muzyki czy zestaw słuchawkowy a po wyjęciu że słuchawki są wyłączone i przechodzi do trybu glośnikowego.

*

Offline mangelob

• **
  • 160
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 26, 2008, 00:54:51 »
Po ilu razach :mrgreen:??
a jak myślisz, to jest reguła? ktoś liczył od początku ile razy słuchawki wkładał do gniazda?
No, ale możesz powiedzieć czy po 5 razach padł, czy 500 :S To chyba nie tak trudno określić :-?

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 26, 2008, 08:09:01 »
Jest to wina oprogramowania a nie samego etena. Na eten-users jest programik który pozwala przełączać między trybem słuchawkowym i głośnikowym. Działa jak najbardziej bo sprawdzałem u siebie na M700. Przy włożeniu słuchawek pojawia sie z wyborem czy podłączyliśmy słuchawki do muzyki czy zestaw słuchawkowy a po wyjęciu że słuchawki są wyłączone i przechodzi do trybu glośnikowego.
Programik może być przydatny ale jest to wina sprzętu czyli gniazdka. W zasadzie w serwisie kończy się to wymianą płyty. Tak było u mnie. Ten problem był szeroko opisywany u nas na forum jak również na eten-users - a dla etena 500 to nawet była instrukcja ze zdjęciami jak sobie samemu poradzić tyle że w przypadku M700 to jest niewykonalne. Problem ten dotyczy zresztą nie tylko Etena inne marki maja podobne wady. Ja uzywam od czasu naprawy słuchawek stereo ale bluetooth i mam świety spokój. Serwisowanie trwa do 4 tygodni niestety.
Wojtek

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2008, 18:51:00 »
Za kilka dni wyjeżdżam i zamierzałem użyć Etena jako MP3 w podróży, ale jak ma mi się po jednym razie zepsuć, to zrezygnuję :(

Właśnie tak zaczęła się moja przygoda z gniazdkiem słuchawkowym - podróż pociągiem i słuchanie muzy  :D Natomiast co do ilości wetknięć to trudno dokładnie ustalić - wcześniej słuchałem muzyki, radia co jakiś czas, ale myślę że jakieś ok. 30 - 40 i zawsze było cacy aż do teraz. Chyba też zainwestuję w słuchawki BT ponieważ jak mi w końcu padnie gniazdo to serwis może być odpowiednio droższy - szczególnie że już po gwarancji  :|

*

Offline YoJin

• *
  • 51
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 26, 2008, 23:02:11 »
Ktos zapodałby ten programik (ew. jakiegos linka) ?

No nic, ide pisac maila do pomocy techn. zobaczymy co odpowiedza ciekawego.

*

Offline mangelob

• **
  • 160
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 27, 2008, 01:02:09 »
Właśnie tak zaczęła się moja przygoda z gniazdkiem słuchawkowym - podróż pociągiem i słuchanie muzy  :D Natomiast co do ilości wetknięć to trudno dokładnie ustalić - wcześniej słuchałem muzyki, radia co jakiś czas, ale myślę że jakieś ok. 30 - 40 i zawsze było cacy aż do teraz.
Dzięki :) I o to chodziło.

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 27, 2008, 16:28:15 »
A ja mam 2 pytanka:
1) Jak długo na tych słuchawkach stereo BT pociągnie Twój Eten?
2) Jak go w związku z tym naładujesz, skoro w przedziałach zwykłych pociągów (nie sypialnych) nie ma gniazdka zasilającego 230V?
Co innego w domu, a co innego w pociągu!
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 27, 2008, 19:35:26 »
Mo cóż, sądzę że na obu rodzajach słuchawek za długo nie pociągnę a na wersji BT nawet krócej, ale w ramach zabicia czasu mogę posłuchać płytki lub dwóch i dać sobie na wstrzymanie (przy ok 30% naładowania) do momentu możliwości podładowania. Zapewne takie planowane odsłuchiwanie może być męczące ale skuteczne (droga pociągiem ze Sławna do Warszawy trwa ok. 7 godzin) więc coś za coś - z drugiej strony uwalenie całkowite gniazda i szukanie pomocy w serwisie może być bardziej czaso i kaso chłonne  :) 

*

Offline YoJin

• *
  • 51
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 31, 2008, 05:29:19 »
Jak juz pisaklem w nowym watku o tym problemie:

Taki oto moj problem wysłałem do pomocy tech. unicomu:

Witam po raz drugi !

Niestety pech mnie przesladuje chyba jesli o sprzet chodzi.
Tym razem problemem w moim ETEN'ie M700 jest brak dźwieku z głosnika zewnetrznego. Mianowicie jesli odtwarzam muzyke leci on tylko w słuchawce. Na domiar złego takze mikrofon nie działa gdyż podczas rozmowy rozmówcy mnie nie słyszą. Jedynym wyjsciem jest przelaczenie wtedy na "tryb głośnomowiacy" i zaczyna dzialac zarówno  mikrofon jak i głosnik zewn.
Z wyczytanych informacji w internecie dowiedziałem sie iż moze to być wina wejsci słuchawkowego, ktore potrafi sie "zablokowac" przez co pozostaje wlaczony tryb "sluchawkowy".
Czy jedynym wyjscie jest odesłanie sprzetu do servisu ?
Dodam ze HR nic nie pomaga. Także przetarcie (jak i kilkukrotne wkladanie i wyjmowanie jack'a) wejscia słuchawkowego nie zdało egzaminu.

Z góry dziekuje za pomoc!

A odpowiedz, choc sie takiej spodziewałem, nie jest ciekawa:

Witam,
Urządzenie niestety kwalifikuje się do naprawy w serwisie. Poniżej informacje na temat napraw gwarancyjnych.

Pozdrawiam,
Sylwia Kowalska

No nic, trzeba oddawac do servisu. Dobrze ze kupilem w sklepie wiec chyba moge im oddac a nie bawic sie w wysyłke :)

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 31, 2008, 21:28:37 »
No widzisz jak miło cię potraktowali, grzecznie zaprosili do skorzystania z usług serwisowych - ciekawe jak długo będą sie z nim bawić ? A swoją drogą skoro padł ci już tak na "amen" sie trzeba rozumieć że każdy kto posiada Etena poza gwarancją podejmuje śmiertelne ryzyko używając słuchawek (dlatego od czasu mojego padu nawet przez myśl mi nie przeszło żeby z nich skorzystać - no i nici z słuchania radia  :sleepy: )
Tak wracając do słuchawek ale w wersji BT - może jakieś propozycje dotyczące w miarę ciekawego modelu za rozsądne pieniądze, z góry dziękuję  :ok:

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 01, 2008, 01:38:56 »
A ten programik Etena przełączający dźwięk ze słuchawek na padaka, nawet przy podłączonych słuchawkach nie sprawdzi sie w takim przypadku?

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 01, 2008, 10:14:39 »
Co prawda nie próbowałem, ale jeśli jest to mechaniczne zablokowanie gniazda słuchawkowego (tzn. tak jakby w nim nadal tkwiły słuchawki) to nie sądzę żeby jakikolwiek program był w stanie go odblokować. Ale spróbuj i daj znać o efektach  :)

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 01, 2008, 13:37:02 »
spróbuj i daj znać o efektach  :)
Hmmm... Jeżeli to do mnie, to raczej nie dam rady. W moim padaku gniazdko się nie blokuje.   B)

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 01, 2008, 13:55:31 »
(...)
Tak wracając do słuchawek ale w wersji BT - może jakieś propozycje dotyczące w miarę ciekawego modelu za rozsądne pieniądze, z góry dziękuję  :ok:
Mam słuchawki BT Plantronics Pulsar 260 oto kilka słów o współpracy z moim M700 z systemem WM6, oprogramowaniem SPB i PocketMusic v5.0.
1. Bez problemu M700 wykrywa słuchawki i w sposób prosty "paruje się" z nimi.
2. Po ponownym włączeniu słuchaweczki wykrywane są automatycznie i na górnym pasku ekranu pojawia się ikonka symbolizująca słuchawki.
3. Odtwarzanie muzyki z PocketMusic bez żadnego problemu.
4. Nadchodząca rozmowa jest sygnalizowana i przyciskiem łatwo się odbiera i zamyka połączenie.
5. Muzyka automatycznie jest wznawiana.
6. Jeśli za daleko się odejdzie na dłużej to połączenie jest trwale zerwane - tak jakby było brak słuchawek i wszystko przełącza się na głośniczek.
7. Po zerwaniu połączenia z powodu jak wyżej trzeba na nowo wyłączyć i załączyć słuchawki aby znowu zostały wykryte. Po takiej operacji najlepiej jest ponownie uruchomić odtwarzanie muzyki bo zauważyłem że może być trochę przerywana.
W sumie ja jestem zadowolony i mogę je polecić. Zakup był zrobiony w Komputroniku. Mam nadzieje że to pomoże ewentualnym chętnym na zakup słuchawek BT do M700.
Wojtek

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 05, 2008, 18:32:06 »
Witam mam także problem z głośnikiem, tyle że u mnie nie działa słuchawka telefonu, rozmowę słychac tylko na głośnomówiącym lub na słuchawkach,po przeczytaniu waszych dyskusji sprubowałem i ja manewru z wkładaniem i wyjmowaniem jack'a i nic !!! K.. nie mam juz nerwów. Jesli ktoś sprawdził jakiś działający sposób proszę o danie znac. Serwis to ostateczność, to trwa wieki .

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 06, 2008, 10:53:30 »
Mam dokładnie to samo i nic nie wymyśliłem, właśnie załatwiłem sobie telefon zastępczy i Eten pojedzie do serwisu :/
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 06, 2008, 13:36:46 »
Mam słuchawki BT Plantronics Pulsar 260 oto kilka słów o współpracy z moim M700
Ile Cię kosztowały te słuchawki?

2) Jak go w związku z tym naładujesz, skoro w przedziałach zwykłych pociągów (nie sypialnych) nie ma gniazdka zasilającego 230V?
Zawsze można użyć odpowiedniej ładowarki "USB" czyli zestawu kilku baterii z wyjściem USB :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline mangelob

• **
  • 160
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 06, 2008, 19:42:11 »
A jak jest po naprawie w serwisie? Czy wymieniają gniazdko na lepsze, które już wszystko zniesie, czy znów po kilku razach pada?

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 07, 2008, 09:23:26 »
Osobiście nie wiem, ale czytałem w którymś wątku że któryś w właścicieli dwa razy miał serwisowany tzn. wymieniane gniazdko - więc albo wstawili fajans i znowu do wymiany albo tylko naprawili i za chwilę znowu zdechło.  :P