X500+ już jest

• 43 Odpowiedzi
  • 6385 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
Odp: X500+ już jest
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 09, 2007, 21:31:13 »
OK, przepraszam, nie chcialem Cie urazic.
Gwoli scislosci punkt rowniez nie ma srednicy, pojecie pierwotne, aksjomat.
Fakt zrobil sie offtop, ale to w kwestii wyjasnienia.

« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 10, 2007, 09:59:50 »
ok, może faktycznie jestem w błędzie, człowiek uczy się całe życie, czy mógł bym zatem skorzystać i nabyć troszkę wiedzy (czy uzupełnić karygodne braki)?

ja rozumowałem na tej zasadzie:
mamy model samochodu w skali 1:32, co oznacza że 1 centymetr na tym modelu odpowiada 32 centymetrom w rzeczywistości, czyli samochodzik jest 32 razy mniejszy od oryginału (bo każdy jego wymiar został zmniejszony 32 razy)
bryła jaką jest samochód ma swoją objętość, objętość modelu jest 32768 razy mniejsza niż oryginału (323=32768)

analogicznie (tylko dwu wymiarowo a nie trzy)
mamy kwadracik w skali 1:2, co oznacza ze jeden centymetr tego kwadratu odpowiada dwóm centymetrom oryginału, czyli kwadracik jest 2 razy mniejszy od swojego pierwowzoru bo każdy jego rozmiar został pomniejszony 2 razy.
powierzchnia jaką zajmuje kwadracik zmniejszyła się jednak 4 razy (4=22)

zatem kiedy mówimy, że coś jest 2 razy mniejsze?
a) kiedy jego rozmiary względem oryginału zmniejszają sie dwa razy
b) kiedy jego powierzchnia względem oryginału zmniejsza się dwa razy
c) kiedy jego objętość względem oryginału zmniejsza się dwa razy

gdzie w moim rozumowaniu jest błąd?
ja już wcześniej obstawiłem odpowiedź "a" i nie mogę się z niej wycofać, przedmówcy obstawili jednak inną odpowiedź i proszę o wytłumaczenie dlaczego bo nie rozumiem:( (nie jestem po matematyce).

wszystkim z góry dziękuje za pomoc:)

ps
dzięki za linki, przekonały mnie do mniejszej rozdziałki
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2007, 10:29:03 wysłana przez gokiburi »
Kocham stwierdzenia w stylu "nie odpowiem ci bo jak poszukasz to znajdziesz". Jeżeli już gdziekolwiek ktokolwiek coś takiego pisze to niech pochwali się chociaż jak szukał, że znalazł.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 10, 2007, 12:10:34 »
Cena sklepowa podana w pierwszej wiadomości jest raczej mało realna
to znaczy że za mała czy za duża ? Jak dla mnie cena jest za duża. Moim zdaniem pełen komplet wraz z uchwytem i ładowarką samochodową powinien kosztować max 1600zł

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 10, 2007, 12:22:53 »
Taka pogoda. ze az mi sie myslec nie chce :)
Mysle, ze blad tkwi w tym, ze nie rozwazamy tutaj jednego wymiaru, kazdego osobno (bok kwadratu) tylko dwa jednoczesnie (jako plaszczyzne) i wtedy wyznacznikiem jest pole tego kwadratu, jest miara charakteryzujaca jego rozmiar. Objetosc mialaby znaczenie gdybysmy rozwazali przestrzen trojwymiarowa.

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 10, 2007, 13:37:49 »
Cena sklepowa podana w pierwszej wiadomości jest raczej mało realna
to znaczy że za mała czy za duża ? Jak dla mnie cena jest za duża. Moim zdaniem pełen komplet wraz z uchwytem i ładowarką samochodową powinien kosztować max 1600zł

Znając polskie realia cena ta będzie wyższa niż 2000 zł (bez uchwytu i ładowarki).

« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 10, 2007, 13:38:11 »
witam kolegów, w załączeniu mały rysunek poglądowy

myślę że to Wam rozjaśni problem wielkości pixla :)

kolor niebieski - pixel QVGA :)
kolor czerwony - pixel VGA :)
kolor zielony - pixel VGA na środku pixla QVGA

Pozdrawiam,
Waldek.

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 10, 2007, 14:23:30 »
to oczywiste, spor idzie o to czy mozna powiedziec ze kwadrat jest mniejszy dwukrotnie wtedy gdy jego pole jest mniejsze dwa razy czy wtedy gdy jego wymiary sa mniejsze dwa razy.

moim zdaniem kwadrat jest mniejszy dwukrotnie gdy jest w skali 1:2 wzgeldem oryginalu czyli gdy jego wymiary sa mniejsze dwa razy (wtedy jego pole jest mniejsze czterokrotnie) a zdaniem matematykow jezeli kwadrat ma pole czterokrotnie mniejsze to jest on 4 razy mniejszy (aczkolwiek ja bym uzyl stwierdzenia ze powierzchnia kwadratu dwukrotnie mniejszego od oryginalu jest czterokrotnie mniejsza). i kurde.. oba rozumowania niby prawidlowe... a jednak jedno zle, a ze nie chcial bym sie na przyszlosc wyyglupic na jakims innym forum chce dokladnie wiedziec jak na to patrzec.

x500 i x500+ w jednym sklepie, roznica cenowa 100zl...
http://www.palmtops.com.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=762
http://www.palmtops.com.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=1&products_id=653

cena x500 na allegro wacha sie miedzy 1600 a 2100
na ebay za "+" trzeba doplacic 200$ czyliu dac 619.99$
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2007, 14:28:17 wysłana przez gokiburi »
Kocham stwierdzenia w stylu "nie odpowiem ci bo jak poszukasz to znajdziesz". Jeżeli już gdziekolwiek ktokolwiek coś takiego pisze to niech pochwali się chociaż jak szukał, że znalazł.

*

Offline sboard

• 33
  • Sprzęt: Loox N560, E-ten X500+
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 10, 2007, 14:38:32 »
W Komputroniku jest X500+ za 1949 i uchwyt wraz z ładowarką za 119.

*

_Morf_

« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 10, 2007, 18:14:29 »

« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 10, 2007, 21:59:58 »
jedyny sklep jaki znalazlem w ciagu 10 minut szukania w ktorym byly oba modele

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 12, 2007, 22:45:22 »
Ok, wróciłem po weekendzie, poczytałem wywody na temat średnic punktów ( :) ) i takie tam inne teorie i postanowiłem ze swojej strony nie kontynuować już dalej tego tematu... podyskutujmy może dla odmiany o trójkątach! ;)
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 20, 2007, 10:25:09 »
Nie chodzi jaka wymyslil tylko jesli piksel jest 4 razy mniejszy to jak to bedzie wygladac na 2.8 cala, a jesli czcionki beda podobnej wielkosci to niczym sie nie bedzie roznic.
Na 2,8" taka rozdzielczość musi wyglądać fenomenalnie, szczególnie właśnie czcionki, nawet jeśli takiej samej wielkości.
To trzeba zobaczyć na żywo...
Ale sam rozważam zakup X500+.

« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 20, 2007, 13:57:02 »
Właśnie oglądam X500+, na co dzień używam MDA Compact, ale z modelem X500 też miałem do czynienia..
Pierwsze wrażenie - obraz 'żyleta', żadnych tam małych czcionek, bardzo ostre krawędzie, przeglądarka radzi sobie bardzo ładnie.
iGO 2006 demo - drogi w powiększeniu to prosta linia, a nie postrzępione coś :) .
Windows Mobile 6 po polsku, duża zaleta ze wzgledu na sporą ilość aplikacji i ustawień.
Nie testowałem aparatu, bo z reguły go nie używam.

Jedyny duży minus, to oglądanie filmów. Tną się niemiłosiernie, VGA robi swoje.....

Pozdrawiam.
Sonix

POPRAWKA!!!
Po przestawieniu w TCPMP i Core Player na Video w trybie GDI odtwarzanie nie przycina się wcale.. teraz jestem z niego zadowolony :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2007, 12:48:14 wysłana przez Sonix »

*

Offline op_pl

• 25
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 06, 2007, 19:09:08 »
no dobrze ;) czyli ocena końcowa - muli ten procek przy VGA? jak działa gps? gsm? net? filmy?

duże różnice są w tabelkach - porównujących X500 do X500+ - ale jak to się ma w praktyce? i czy korzyści z tej VGA są duże?

cholerka - w poniedziałek kupuje i wciąż się waham...