Nie to żebym miał coś przeciwko grzebaniu w rejestrze ale po co rzeźbić jak można łatwiej i przyjemniej ?
Urzytkownik @schaps z xda-dev zebrał całą masę tweaków, dorobił do tego interfejs graficzny i udostępnił dla ludu pocketującego za free:
http://www.freewareppc.com/utilities/advancedconfigurationtools.shtml - zakładka Performances się uśmiecha 
Byłbym ostrożny z tym programem. Zauważyłem, że (nie wiem dlaczego) ten program zapisuje całą swoją bazę kluczy, nawet gdy zmienimy tylko jedną rzecz. U mnie pojawił sie np klucz wyłączający oszczędzanie prądu dla karty SD, mimo, że wcześniej go w rejestrze nie było i nie dokonywałem zmiany ustawienia tego klucza w programie. Dziwne.
Nie wiem na ile może to wpływać na konfiga, ale wygląda na to, że program wpisuje domyślne (ustawione w programie) wartości, nawet wtedy, gdy te w rejestrze są nieobecne.
W związku z tym radzę zaopatrzyć się w jakikolwiek edytor rejestru (ja używam wbudowanego w padakową wersję TotalCommandera) i pobawić się tymi wartościami:
1. Wyłączanie animacji menu:
HKLM\SYSTEM\GWE\Menu\AniType = 0 (DWORD decimal)
Domyślnie:
HKLM\SYSTEM\GWE\Menu\AniType = 6 (DWORD decimal)
2. Przyspieszanie operacji ekranowych:
HKLM\SYSTEM\GDI\GLYPHCACHE\
Zmieniamy wartość "limit" na:
16384 lub 32768
Domyślnie: 8192
3. Wyłączanie animacji okienek:
HKLM\SYSTEM\GWE\Animate = 0 (DWORD decimal)
Domyślnie:
HKLM\SYSTEM\GWE\Animate = 1 (DWORD decimal)
4. Zwiększenie cachu czcionek (na to wpadłem niedawno i sprawdzałem jak działa):
HKLM\System\GDI\SYSFNT\CS=16384
Domyślnie:
HKLM\System\GDI\SYSFNT\CS=0
5. Włączanie cachu systemu dla plików
HKLM\System\StorageManager\FATFS\EnableCache = 1 (DWORD decimal)
UWAGA! Na moim systemie X500 wm6 jest to wartość domyślna! teoretycznie powinno być tu domyślnie 0, a jest 1.
Wyłączanie:
HKLM\System\StorageManager\FATFS\EnableCache = 0 (DWORD decimal)
UWAGA! jeżeli tu damy zero, to pkt. 6 i 7 tracą sens!
6. Ustalanie wielkości cachu:
HKLM\System\StorageManager\FATFS\CacheSize = 4096 (DWORD decimal)
Domyślnie (AFAIK 0=Auto!):
HKLM\System\StorageManager\FATFS\CacheSize = 0 (DWORD decimal)
7. Ustalanie wielkości fitrowania cachu (zabijcie, ale nie wiem co to za zwierze, ale w opisach występuje zawsze w okolicy wartości z pkt. 6)
HKLM\System\StorageManager\Filters\fsreplxfilt\ReplStoreCacheSize = 4096 (DWORD decimal)
Domyślnie:
HKLM\System\StorageManager\Filters\fsreplxfilt\ReplStoreCacheSize = 0 (DWORD decimal)
8. Przyśpieszanie transferów kart SD:
hklm\drivers\sdcard\clientdrivers\class\mmc_class\BlockTransferSize=256
hklm\drivers\sdcard\clientdrivers\class\SDMemory_class\BlockTransferSize=256
może być też =128
Domyślnie:
BlockTransferSize=64
Po tym wszystkim wyłączamy maszynkę na ok 20 sekund i robimy restart.
PS: Proszę o zgłaszanie ew. nieścisłości!