pamięć w X500+

• 7 Odpowiedzi
  • 784 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcing

• 25
    • Fotografia sportowa
  • Sprzęt: Samsung I9000, Nokia E90
pamięć w X500+
« dnia: Październik 15, 2007, 11:03:56 »
Witam

Panowie, Panie .. wyskoczył mi dziś komunikat o braku pamięci, w momencie gdy chciałem uruchomić automape ...
czy może to być efektem mocno rozbudowanej "książki telefonicznej" ??

jak pamiętam stan pamięci wyświetlany przez urządzenie w menedżerze aplikacji oscylował koło 22-24 MB
teraz jak patrzałem było tylko 17MB.

nic nie wgrywałem, oprócz kontaktów i związanych z nimi danych (maile, adresy, faxy, u niektórych fotka - ale ta znajduje się na karcie SD)
wniosek prosty, że to kontakty ( racja ?? ) i związane z tym pytanie - czy składowanie kontaktów da się przenieść na kartę ??

pozdrawiam
Marcin.
gdzie jest śśnurek

*

Offline furzyk

• **
  • 239
  • Sprzęt: i8000
Odp: pamięć w X500+
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2007, 11:12:23 »
moze miales w tle otwarte inne aplikacje ? zamiast je zamykac to je minimalizowales naciskajac krzyzyk w rogu. No i sie nazbieralo megabajtow... Polecam in-close - taki programik ktorym mozna zamykac aplikacje od razu.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 15, 2007, 11:53:18 »
Programy ktore zamykaja aplikacje, a nie minimalizuja opozniaja tylko ten efekt.
WM ma po prostu zla allokacje pamieci, aplikacje po zamknieciu nie oddaja tyle samo pamieci ile zabraly tylko mniej.
Wiec z czasem zaczyna jej brakowac i dzieja sie takie rzeczy jak opisales. AM potrzebuje ok 25MB wolnej pamieci, choc przy swoim
starcie potrafi zamknac inne alikacje ( o ile to mozliwe) zeby uzyskac wiecej dla siebie.
Niestety jedynym znanym mi rozwiazaniem tego problemu jest SR co jakis czas, albo sprzet z wieksza iloscia RAM :)

*

Offline marcing

• 25
    • Fotografia sportowa
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 15, 2007, 12:01:15 »
programy zamykam, nie minimalizuje ... już o tym czytałem. :)

jednak, problem ten wyniknął teraz dopiero, gdy stworzyłem sobie kontakty w pamięci.
tak więc powtórze pytanie - czy jest mozliwosc trzymania tych kontaktów na SD ??

inaczej bede musiał poprostu wrócic z kontaktami na SIM - ale szkoda, bo biedne są ...
gdzie jest śśnurek

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 15, 2007, 13:51:46 »
programy zamykam, nie minimalizuje ... już o tym czytałem. :)

jednak, problem ten wyniknął teraz dopiero, gdy stworzyłem sobie kontakty w pamięci.
tak więc powtórze pytanie - czy jest mozliwosc trzymania tych kontaktów na SD ??

inaczej bede musiał poprostu wrócic z kontaktami na SIM - ale szkoda, bo biedne są ...

To, ze stworzyles kontakt w pamieci to zbieg okolicznosci i nie ma zadnego zwiazku z rozbudowana ksiazka,
bo kontakt tworzysz w pamieci ROM, a brakuje Tobie pamieci RAM.
Zrob sobie SR i zobacz jakie sa stany pamieci i czy wtedy jak uruchomisz AM masz ten sam efekt, a recze, ze nie.

*

Offline marcing

• 25
    • Fotografia sportowa
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 15, 2007, 18:20:42 »
w takim razie .. powiedzcie mi .. jak zwiększyc ilość ramu dla aplikacji ... tzn co wywalic ..
czytałem na zagranicznych forach, zeby zrobic HR i nie instalowac zadnych preinstalowanych aplikacji ... tylko co wtedy z phone service, gprs i mms ?

edit:
jeszcze jedno. jak zatrzymac instalacje etenowskich softów przy HR ?
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2007, 19:43:44 wysłana przez marcing »
gdzie jest śśnurek

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 15, 2007, 20:37:32 »
To o co pytasz bylo juz w tym dziale, szukanie naprawde nie boli.
Nawet podobnie brzmiacy watek i kilka pozycji nizej niz Twoj:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=78430.0

*

Offline marcing

• 25
    • Fotografia sportowa
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 16, 2007, 10:39:43 »
rzeczywiscie, było tam coś pomocnego ... sorki

generalnie wczoraj zrobiłem HR, poblokowałem instalacje etenowskie, teraz usunąłem kilka rzeczy z StartUp'u m.in. poutlook, oraz Bluetooth service i z 19-20 MB mam 27-28.

teraz pozostaje znalezienie dobrych aplikacji zastępujących soft Etenowski ...
ew propozycje, które sprawdziliscie, poprosze na PM, zeby nie ciągnąć kolejnego wątku w tym temacie.

pozdrawiam i dzięki
gdzie jest śśnurek