Eten x500 i jakość rozmów

• 11 Odpowiedzi
  • 1509 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 17, 2006, 21:15:40 »
Witam,

Przeczytałem w kilku testach, że jakość rozmów jest dość kiepska. Nasz rozmówca słyszy zniekształcony głos a czasami samgo siebie z jakimś pogłosem. Czy ktoś mógłby potwierdzić tą opinię? Jak naprawdę jest z tą jakością? Jak my słyszymy rozmówcę i jak on słyszy nas? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrwiam!

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 17, 2006, 22:12:15 »
Obecnie rom 0291 - zadnych poglosow, slyszany jestem wyraznie i bez problemow, sam rowniez slysze rozmowcow bardzo dobrze (glownie gadam via sluchawka bt)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 17, 2006, 22:18:16 »
Ja mam rom0273 i slychac pieknie, zadnego echa, czysto.

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 18, 2006, 09:48:08 »
ja mam nadal rom 273 i ja słyszę dobrze, bez żadnych zastrzeżeń, ale  moi rozmówcy mówili mi że słyszą mnie gorzej w porównaniu z moim wczesniejszym telefonem nokii.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2006, 22:26:10 »
U mnie z ROM 273 było kiepsko. Rozmówcy skarżyli się na pogłos. Wykonałem upgrade ROM i zobaczymy. Podzielę się wrażeniami po kilku rozmowach.

Zrobiłem upgrade i d ... a. Ja słyszę oczywiście dobrze (a nawet bardzo dobrze) ale niektórzy odbiorcy strasznie narzekają na to, że słyszą swój własny głos. Ważne jest to, że dowiedziałem się o tym dopiero po jakimś czasie użytkowania od trzech osób niezależnie. Czasami jest dobrze a czasami źle. Brali to na "karb" operatora ale zgodnie potwierdzili, że zaczęło się wraz ze zmianą telefonu toteż Ci, którzy piszą, że u nich jest OK: spytajcie swoich rozmówców. Nie chce mi się wierzyć, że odnosi się to jedynie pewnej populacji powtarzalnych przecież urządzeń (czytałem też na forach zagranicznych - mają ten sam problem).

*

Offline zibolz

• *
  • 56
  • bo żeby zapalać, samemu trzeba płonąć
  • Sprzęt: HTC 7 PRO
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 14, 2007, 22:29:58 »
mam w tej chwili rom 354 i pogłos po stronie odbiorcy jest nadal słyszalny!
Nic się nie zmieniło, ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić?

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2007, 22:40:58 »
Ja w romie 351 niemam i niemiałem nic podobnego, jeżeli rzecz sie ma podczas rozmowy z jednym rozmówcą byćmoże problem tkwi po jego stronie z ustawieniem głośności. Niezaszkodzi zmniejszyć suwak głośności mikrofonu w x500 na ok 35 / 40 %. ale niewiem czy to coś zmieni.

pzdr.

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 14, 2007, 23:41:05 »
Cytat: "zibolz"
mam w tej chwili rom 354 i pogłos po stronie odbiorcy jest nadal słyszalny!
Nic się nie zmieniło, ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić?

nie wiem dokładnie jaki masz problem z pogłosem, ale probowałeś zmniejszyć czułośc mikrofonu? ja gdy miałem ustawiony na maks to rzeczywsice miałem pogłos i sprężenie zwrotne.

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 01, 2007, 19:24:08 »
Wgralem nowy rom 354 ale co do jakosc rozmow nie widze roznicy nadal bardzo dobrze slychac:)

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 01, 2007, 19:51:26 »
Rzeczywiście. Zła jakość to raczej jakiś mit, albo zła konfiguracja. Z tego co zauważyłem, to jakość jest IMHO przynajmniej akceptowalna. Sprawdziłem na samym x500, jego trybie głośnomówiącym i przez słuchawkę BT (to ostatnie rozwiązanie polecam dla jakości i wygody). Jedynie kiepskie są słuchawki dawane w zestawie. Na głośnej ulicy jest kiepsko. Gąbki (nie dołączone w zestawie) na słuchawki poprawiają sytuację, ale nie radykalnie. Najwidoczniej źle dobrano impedancję, albo sam wzmacniacz słuchawkowy w x500 jest słabiutki.

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 14, 2007, 19:48:31 »
Nie jest to żaden mit. Borykałem się z tym problemem dość długo. Oddałem do serwisu. Po odebraniu działa OK. Problem zniknął. Jedyna zmiana to to, że mam nową płytę główną więc jednak czasami coś musi być jednak nie tak.

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 14, 2007, 23:57:33 »
Cytat: "hawk70"
Nie jest to żaden mit. Borykałem się z tym problemem dość długo.
Ale Ty sugerowałeś, że problem dotyczy wsiech X500
Cytat: "hawk70"
Ci, którzy piszą, że u nich jest OK: spytajcie swoich rozmówców. Nie chce mi się wierzyć, że odnosi się to jedynie pewnej populacji powtarzalnych przecież urządzeń
, a to mit. Twojego naprawili, mojego nie trza naprawiać. Rozumiesz?