Internet przez Bluetooth

• 19 Odpowiedzi
  • 2496 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Internet przez Bluetooth
« dnia: Sierpień 24, 2007, 21:11:37 »
Czy jest mozliwe na etenie x 500 przez bluetooth internet???????

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: Internet przez Bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 24, 2007, 21:19:49 »
Pewnie tak, jeśli np. skonfigurujesz ActiveSync tak, aby łączył X500 z PC podłączonym do internetu poprzez Bluetooth to m.in. powinien chodzić internet (wiem to tylko z teorii, nie próbowałem, więc może się mylę).
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

damist

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 25, 2007, 01:14:59 »
Potrzebujesz programu Bluesloleil i ActiceSync.Instalujesz i uruchamiasz Bluesloleil , wlaczasz AS i wybierasz "Ustwawienia polaczenia" i zaznaczasz port COM pod ktorym pc wykrywa Tobie ppc przez bluetooth , pozniej wybierasz opcje " Ten komputer jest podlaczony do" i zaznaczasz " Z internetem"  wlaczsz synchronizacje w ppc i masz internet. Wiecej szczegulow zdradzi tobie opcja "Szukaj" na forum . :wink:

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 25, 2007, 13:52:42 »
Bluesoleil wcale nie jest niezbędny, to tylko jedna z opcji
a może kolega ma BT w laptopie i sterownik Microsoftu?
a może kolega ma dongla do którego był dołączony sterownik Widcomma?
ja mam jedno i drugie, net przez BT w ppc śmiga a bluesoleil nie wiem nawet jak wygląda ;P

*

damist

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 25, 2007, 13:54:44 »
ja mam jedno i drugie, net przez BT w ppc śmiga a bluesoleil nie wiem nawet jak wygląda ;P
Tez mam jak ty , tyle ze z bluesloleil to jest najbardziej popularna metoda :P Przynajmniej w moim gronie

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 25, 2007, 15:49:17 »
Wielkie dzięki panowie i pozdrawiam

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 25, 2007, 20:28:40 »
Ok, poddaję się - w sumie cztery godziny prób i nic. Zaintrygowały mnie posty powyżej i postanowiłem podłączyć swojego M700 przez Bluetooth do internetu. Jak na razie lipa.

Mam adapter Bluetooth (Forever), dołączonego do niego i zainstalowanego już na PC Bluesoleila, PC podłączony do internetu, no i samego pocketa.

Bluesoleil widzi urządzenie, udało się też sparowanie i odpalenie niektórych usług (Serial Port i File Transfer (udało mi się eksplorować zdalnie foldery/pliki w M700)).

Niestety, za żadne kwiatki nie wiem jak skonfigurować połączenie ActiveSync - próbowałem na różne sposoby i ani razu nie udało mi się doprowadzić do synchronizacji. AS za każdym razem nie znajduje połączenia. W ustawieniach AS w Etenie za wiele ustawień nie ma, przetestowałem już chyba wszystkie kombinacje... Może coś trzeba pokombinować w jakimś innym magicznym miejscu?

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi co po kolei powinienem zrobić?

PS. Dodam tylko, że synchronizacja przez kabelek USB działa bez problemu.

*

damist

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 25, 2007, 20:33:01 »
po pierwsze musisz ustalic pod jakim portem com wykrywa ci etana program bluesloleil i wprowadzic ten port do programu as i wybrac ze to urzadzenie laczy sie z internetem. Pozniej musisz usunac w ppc swojego pc w menager bluetooth , wlaczasz as w ppc wybierasz opcje "polacz sie przez bluetooth" wyszukujesz pc, potwierdzasz go i masz internet.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 25, 2007, 21:01:22 »
po pierwsze musisz ustalic pod jakim portem com wykrywa ci etana program bluesloleil
Rozumiem, że chodzi o numer portu, który zgłasza Bluesoleil po włączeniu usługi Serial Port Service? Jeśli tak, to COM7 (dostaję komunikat, że "Connected" na porcie COM7 (SPP)  (nie wiem co oznacza to SPP). W statusie połączenia widzę również "Connected", Role=Slave, następuje wymiana pakietów oraz pokazuje siłę sygnału. Zatem to chyba o to chodzi.

i wprowadzic ten port do programu as
Pewnie chodzi o wybranie menu: Plik -> Ustawienia połączenia -> i zaznaczenie ptaszka przy: 'Zezwalaj na połączenia z:' i wybranie z listy pozycji 'COM7' - Zrobione.

i wybrac ze to urzadzenie laczy sie z internetem.
Analogicznie: Plik -> Ustawienia połączenia -> 'Ten komputer jest podłączony do:' i wybranie 'Z internetem' - Zrobione

Pozniej musisz usunac w ppc swojego pc w menager bluetooth
Zrobione (urządzenie nie pojawia się już na liście sparowanych urządzeń).

wlaczasz as w ppc
Zrobione.

wybierasz opcje "polacz sie przez bluetooth" wyszukujesz pc
No i tu mam problem... nie mam czegoś takiego u mnie w AS, albo nie umiem tego znaleźć. Mam tylko 'Sync' pod lewym softkey, oraz 'Menu' pod prawym. W 'Menu' mogę wybrać: Options, Add server source i Connections. Jedyna rzecz związana z Bluetooth jest w opcji Connections, gdzie mogę zaznaczyć pod 'When cradled' kwadracik 'Synchronize all PCs using this connection' i stamtąd wybrać USB lub 'Bluetooth Sync'. Jednak w żadnym wypadku nie rozpoczyna się wyszukiwanie pobliskich urządzeń bluetooth tak, żebym mógł wybrać mój PC...

potwierdzasz go i masz internet.
No właśnie... gdyby nie przedostatni punkt, może by zadziałało :)

Może więc mam jakiegoś skaszanionego ActiveSynca? :) Mam WM6, jeśli ma to znaczenie. Z góry dzięki za ewentualne sugestie co robię nie tak...

*

damist

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 25, 2007, 23:00:23 »
AD. ostatni punkt :
-usun z managera bluetooth w ppc swoj komputer , wazne bo moze byc problem z polaczeniem.
-wlacz as w ppc wybierz Menu/connect via bluetooth , powinien wyskoczyc komunikat z zapytaniem czy chcesz wyszukac sprzet , wybierz tak i nastepnie znajdz swoj pc , potwierdz i masz i juz. jak bedzie problem to wylacz bluesloleil w pc i wlacz ponownie i raz jeszcze spruboj sie polaczyc jak wczesniej.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 25, 2007, 23:49:21 »
-wlacz as w ppc wybierz Menu/connect via bluetooth , powinien wyskoczyc komunikat z zapytaniem czy chcesz wyszukac sprzet , wybierz tak i nastepnie znajdz swoj pc , potwierdz i masz i juz.

No tak, tylko że nie mam takiej opcji jak Connect via bluetooth w moim AS w ppc...

*

damist

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 25, 2007, 23:51:29 »
To niewiem. Niech ktos ci pomoze co ma etena

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 26, 2007, 00:26:20 »
Mimo wszystko dzięki za pomoc, będę jeszcze walczył, może się uda.. :)

*

Offline skerdeJ

• 745
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 27, 2007, 14:36:38 »
mi się woogle nie udoło połączyć przez bt z AC i tym win mobile center cośtam na viscie
.

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 15, 2007, 16:45:36 »

No to i ja się przyłączę do wątku.
Od dwóch miesięcy, co jakiś czas, próbuję uzyskać połączenie do netu via BT - i nadal nic.
Ja też nie mam Bluesoleil (czy jak się on tam zwie), nie mam też Widcomm'a - mam notebooka IBM i jakiś kijowy soft, co przejął kontrolę nad BT.
Nie mogę zrobić nic ponadto, że urządzenia widzą się nawzajem. Za pomocą funkcji systemowych (Panel Sterowania) nie da się włączyć "widzialności" PC-ta, nie da się dodać COM'ów (przychodzące) itp.
Czy wie ktoś może, jak za pomocą tego arcyciekawgo inaczej oprogramowania IBM uruchomić AS po BT, a dalej net?
Generalnie to mógłbym przez kabelek, ale dręczy mnie to, że nie umiem tego zestawić.
Pozdrawiam

P.S.
Nie odsyłajcie mnie do "szukacza", bo oprócz cytowanego kolegi, chyba nikt nie pisze tu o innym sofcie niż Bluesoleil czy Widcomm. Albo źle szukam, ale w takim razie wskażcie mi to miejsce, na które nie trafiłem.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2007, 16:48:28 wysłana przez vroobel »
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 15, 2007, 17:08:49 »
Za pomocą funkcji systemowych (Panel Sterowania) nie da się włączyć "widzialności" PC-ta, nie da się dodać COM'ów (przychodzące) itp.
Czy wie ktoś może, jak za pomocą tego arcyciekawgo inaczej oprogramowania IBM uruchomić AS po BT, a dalej net?

cytujesz mój post więc odpowiadam, choć nie wiem z czym masz problem, w moim ThinkPadzie w panelu sterowania mam ikonkę Urządzenie Bluetooth, po otwarciu okna są 4 zakładki - w zakładce Opcje odhaczasz Włącz Odnajdowanie oraz Zezwalaj urządzeniom Bluetooth na łączenie się z tym komputerem, jest też zakładka Porty Com a w niej przycisk Dodaj - tu dodajesz porty...

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 15, 2007, 17:34:43 »
No to, kiedy w "Opcjach" zaznaczam odnajdowanie, to dostaję komunikat z pierwszego załącznika poniżej, a kiedy próbuję dodać port "przychodzący", to dostaję komunikat z załącznika drugiego.
Nie czaję, co jest grane - na pewno winny jest tu soft ściągany ze strony IBM, czy Lenovo. A ściągany 1,5 miesiąca temu.

Dodam tylko, że BT jest włączone, bo jak urządzenia się jednak jakoś odnajdują, to BT wyłączony być nie ma prawa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2007, 17:36:24 wysłana przez vroobel »
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 15, 2007, 18:57:24 »
no to nie wiem, ja mam sterowniki z 2004 roku (mam T42) i wszystko śmiga

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 15, 2007, 20:27:38 »
Zrobię tak: wywalę IBM'oweskie stery (mam R51) - choć nie wszystko da się uruchomić na tym minimum, co się odpala z Windows'em samym - spróbuję jeszcze raz i się pochwalę.
Regulamin!

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 16, 2007, 11:49:57 »
Szczerze mówiąc, nie ma się czym chwalić.
Olewam temat. Wybieram AS przez kabelek USB - przynajmniej akumulator będzie się doładowywał, a nie rozładowywał przy połączeniu z PC. Wiedza to fajna rzecz, ale nie kosztem innych ważnych rzeczy.
Dzięki za starania i pozdrawiam! :)
Regulamin!