x500+ podświetlenie nie włącza się ...

• 5 Odpowiedzi
  • 1244 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcing

• 25
    • Fotografia sportowa
  • Sprzęt: Samsung I9000, Nokia E90
x500+ podświetlenie nie włącza się ...
« dnia: Styczeń 15, 2008, 06:55:37 »
witam

drobne zapytanie do Was znawców tej technologi ...

w momencie gdy przestaje uzywac etena, wciskałem przycisk power, i ekran sie wygaszał. w momencie gdy chcialem ponowsnie skorzystac z urzadzenia, ponownie power i wszystko gra.
Obecnie dzieje sie cos dziwnego, po włączeniu glofiish włącza się bez podświetlenia, i zadne kontrolki jasnosci ekranu nie działają .. pomaga dopiero SR.

macie może jakies sugestie ?, ew czy ten problem juz sie pojawiał ??

pozdrawiam
gdzie jest śśnurek

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
Odp: x500+ podświetlenie nie włącza się ...
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2009, 00:14:27 »
Witam!

Może wtedy jeszcze nikt inny tego problemu nie miał, ale teraz i ja mam ten problem. Pojawił się nagle, dziś rano. Dziwne, bo przy okazji instalacji najnowszej wersji AutoMapy 5.3.0. Ale jeśli miałbym z czymś to wiązać, to raczej nie z AM.
Ciekawe jest, że po przywróceniu ustawień fabrycznych PDA nic się nie zmieniło. To mi wygląda na uszkodzenie czegoś, ale nie wiem czego, bo po SR wszystko jest OK do pierwszego wygaszenia przyciskiem power, czyli nie jest to konkretnie sprzęt. Zaznaczę, że na wszelki wypadek mam wyłączone wszystkie mechanizmy oszczędzania energii. Ale wszystkie inne możliwe ustawienia również przećwiczyłem.
Wymiękam.
Czy jest już jakieś rozwiązanie tego problemu? Szukałem w sieci i nic ciekawego nie znalazłem.

Ledwo dzień wcześniej odebrałem oryginalną baterię za ponad 150 zł, żeby znów "cieszyć" się Etenem, a tu taki zong! Mimo to jeszcze nadal jestem naprawdę daleki od stwierdzenia, że to szajs, badziewie itp...
Proszę o wsparcie.

Pozdrawiam
Tomek
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2009, 11:03:25 »
Sprawdź w trybie serwisowym. Tam w teście są dwa przyciski, jeden on, drugi off. Jeśli faktycznie nie wyłączy się no to coś mu się zepsuło. Jeśli będzie dobrze, to spróbuj inny rom, o HR swoją drogą, ale dziwnym trafem mogło się coś namieszać w plikach romu, i po prostu po HR wgrało się to samo co miałeś (czyli z błędem).

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2009, 13:48:01 »
OK, sprawdzę w trybie serwisowym, ale jakim cudem coś się zepsuło po roku od ostatniego wgrania ROM'u, a po odtworzeniu z tegoż ROM'u nadal nie działa? Na marginesie, załadowałem anglojęzyczny system, więc mam nieoryginalny ROM, ale bez przeróbek, prosto ze strony producenta.
Wiem, że cuda się czasem zdarzają, dlatego zrobię wszystko po kolei, a zacznę od trybu serwisowego.
Dzięki za wskazówkę.
Pozdrawiam

Napisane: Kwiecień 04, 2009, 13:28:24
No cóż... Wszystko OK poza testem obrazu systemu: Checksum error!
Co dalej? Wiem, że najlepiej załadować ROM od nowa i uruchomić, ale to wciąż będzie ten sam ROM! :/
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2009, 19:07:45 »
Wykluczasz całkowicie winę przycisku? Bo skoro w trybie serwisowym wyłączenie podświetlania działa, to z poziomu softu można wyłączyć podświetlanie. Stąd też pytanie, czy eten sam wygasa po czasie ustawionym tam gdzie trzeba? Czy mimo upłynięcia tego czasu dalej świeci i nie reaguje na przycik. Czy przyciskiem wybudzi się?
Wiele wtyczek do todaya ma funkcję wyłączenia podświetlania (np HomeScreen PlusPlus), może to będzie rozwiązaniem. A rom możesz spróbować wgrać każdy inny po kolei, może akurat  :ok:

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2009, 18:42:46 »
Odpowiedź znalazła się zdumiewająco szybko i - że tak powiem - nie spodziewałem się jej w takiej postaci!
W Settings/System/Backlight jest taki checkbox: "Turn on backlight when a button is pressed or the screen is tapped". Nie pamiętam, jak to miałem kiedyś (bo minął spory kawałek czasu, zanim kupiłem oryginalną baterię), ale wiem, że opisany efekt pojawia się, kiedy ten checkbox nie jest zaznaczony. Ustawiony czas wygaszenia (ale nie do końca!) ekranu na 1 minute powodował samoczynne zaciemnienie, a wybudzić z tego stanu mógł urządzenie jedynie reset. I tak w kółko.
Mimo wszystko dzięki za "zmuszenie" mnie do obejrzenia trybu serwisowego, może kiedyś się przyda! :)
Pozdrawiam
Tomek
Regulamin!