Eten x500 - samoczynne wyłączanie się

• 15 Odpowiedzi
  • 2350 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Eten x500 - samoczynne wyłączanie się
« dnia: Wrzesień 06, 2007, 10:28:44 »
Witam, jestem użytkownikiem etena X500, moja Żona ma M700.

Od kilku tygodni mamy problemy z samoczynnym wyłaczaniem się naszych palmów. A mianowicie wchodzą one w stan uśpienia a po naciśnięciu Power Button (z boku) system się "budzi" tak jak po miękkim resecie, wprowadzamy PIN, itd. Przy czym dodam, że a) poziom naladowania baterii nie schodzi nam nigdy poniżej 70 proc. (ładujemy w samochodzie) a wygaszanie ekranów na baterii *Backlight" i "Power" mamy ustawione po 1 min.

Dodam, że oprócz Automapy, Skype'a i TodayAgenda nie mamy na naszych palmach żadnego specjalnego softu.
Oboje mamy WM 5 po aktualizacji o ostatni ROM.

Wczoraj rozmawiałem na ten temat z Panem z serwisu w Unicomie, ktory doradził synchro i twardy reset.

Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem i ma pomysł alternatywny co z tym zrobić, oprócz twardego resetu oczywiście. Dzięki.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
Odp: Eten x500 - samoczynne wyłączanie się
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2007, 11:29:00 »
Sami wgrywaliscie ROM, czy z takim dostaliscie?
Dziwne, ze obydwa urzadzenia zachowuja sie w ten sposob.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2007, 12:01:32 »
Instalowaliśmy sami, tuż po ukazaniu sie tych poprawek. Wszystko chodziło jak należy przez dłuższy czas, problemy zaczęły się niedawno.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2007, 12:28:09 »
A jestes pewien, ze zachowuje sie tak ja po SR?
Chodzi mi o to, czy np widac to tez po ilosci wolnej pamieci, bo moze jest tak, ze tylko problem z sprawdzaniem PIN.

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2007, 15:44:06 »
Przeciesz na stronie ETENA jest fix na tą przypadłość "Patch file 1.1"

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 06, 2007, 16:56:03 »

Dlatego wlasnie chcialem sie dowiedziec, jakie sa dokladne objawy.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 07, 2007, 00:14:59 »
Nie jestem pewien czy nie mam podobnych kłopotów z baterią. ETEN X500+, software WWE 032 0488. Nic nie robiłem z urządzeniem, początkowo wskaźnik baterii reagował na rozładowanie, teraz stoi cały czas na 100%. Drastycznie spadła ilość pamięci przechowywania danych (17,34 MB z ok. 27 MB) - nie mogę znaleźć plików, które to spowodowały. Pamięć programów początkowo wynosi 22,68 MB. Po uruchomieniu kilku aplikacji (zamykam je prawidłowo!) dostępna pamięć programów spada do ok. 17 MB. Można ją odzyskać poprzez soft reset. iGO daje komunikat "full memory" jeśli pamięć po jego załadowaniu spadnie do ok. 6 - 7 MB. Przez trzy lata używałem FS Pocket Loox 718 - tam nie znałem takich problemów - diabli mnie podkusili na nowoczesność.Nie wiem czy jest na to jakaś łata bo na stronie ETENA, przy rejestracji nie mogę nawet wybrać WM6 z wersją 488 dla X500+. Chyba nie zauważyli, że taką wypuścili?

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 07, 2007, 08:27:25 »
Nie jestem pewien czy nie mam podobnych kłopotów z baterią. ETEN X500+, software WWE 032 0488. Nic nie robiłem z urządzeniem, początkowo wskaźnik baterii reagował na rozładowanie, teraz stoi cały czas na 100%. Drastycznie spadła ilość pamięci przechowywania danych (17,34 MB z ok. 27 MB) - nie mogę znaleźć plików, które to spowodowały. Pamięć programów początkowo wynosi 22,68 MB. Po uruchomieniu kilku aplikacji (zamykam je prawidłowo!) dostępna pamięć programów spada do ok. 17 MB. Można ją odzyskać poprzez soft reset. iGO daje komunikat "full memory" jeśli pamięć po jego załadowaniu spadnie do ok. 6 - 7 MB. Przez trzy lata używałem FS Pocket Loox 718 - tam nie znałem takich problemów - diabli mnie podkusili na nowoczesność.Nie wiem czy jest na to jakaś łata bo na stronie ETENA, przy rejestracji nie mogę nawet wybrać WM6 z wersją 488 dla X500+. Chyba nie zauważyli, że taką wypuścili?

Odnosnie baterii jesli wskaznik masz caly czas na 100% to masz problem z bateria. Sa juz na to latki, ale nie wiem, czy do X500+.
Najlepiej zaloguj sie i sprawdz na etencorp, poza tym poczytaj o tym problemie, bylo w innych watkach.
Odnosnie spadku pamieci tez juz o tym bylo wiele razy. W WM jest zla allokacja pamieci i nawet jesli zamkniesz program korzystajac z jakis zewnetrznych
aplikacji (w samym systemie zamkniecie aplikacji w wielu przypadkach powoduje tylko zminimalizowanie okna i prace w tle) to i tak nie odzyskasz calosci
zajetej pamieci, a co za tym idzie z czasem (jak krotki to w zaleznosci od uzytkowania) spada ona do poziomu gdzie system zwalnia, nie odpalaja sie
programy typu TT,AM itp. Jedynym jak na razie rozwiazaniem jest SR i nie jest to tylko przypadlosc Etena.
Masz stosunkowa mala PM,l ja na starcie mam ok 31MB, ale to inny sprzet wiec moze tak jest prawidlowo.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 08:29:02 wysłana przez horde »

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 07, 2007, 11:05:52 »

A czy mogłbym prosić linka do tego Patcha? W innym wątku on jest, ale niestety nieaktywny.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 07, 2007, 11:37:57 »
Wykonałem HR X500+ i miernik baterii zaczął działać (ciekawe jak długo). Na stronie www.etencorp.com na razie chyba nie działają linki do patchów dla X500+, może niedługo będą? Mam w tej chwili inny kłopot, usiłuję sparować X500+ z Nokia CK-1W. Zestaw niby działa, ale X500+ nie pamięta ustawień, po wyłączeniu BT trzeba wykonać powiązanie jeszcze raz, dodatkowo nie działa samoczynne odbieranie, trzeba wcisnąć guzik. Przy odbiorze połączenia działa zarówno telefon jak i zestaw, stąd chyba pochodzi pogłos.  Za dużo tych niedoróbek za takie pieniądze. Nie wiem czy sprawy nie pogarsza polska lokalizacja (ma nawet błędy literowe "dzonki" zamiast "dzwonki i inne takie kwiatki). Chyba spróbuję pochodzić trochę bez polskiej lokalizacji, napewno mam wtedy nieco więcej pamięci programów, ale komfort obsługi spada. Może ktoś zna linka do patchów dla X500+? Będę zobowiązany.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 09, 2007, 09:52:18 »
Wymiana ROM podana w "X500 FAQ" dla X500+ nie działa. Próbowałem skorzystać z wskazówek na stronie producenta, ale coś jest nie tak, pobrany ROM dla X500+ nie daje się załadować - może Chińczycy pomylili wersje? Nie wiem jak oni to kodują, ale ja mam fabrycznie WWE_R01_032_0488, a ze strony pobrałem WWE_R02_032_0543. Może R02 jest dla jakiejś innej opcji X500+ ?Napisałem do nich, ale jest kompletna cisza. Czekam na kogoś kto potwierdzi moje eksperymenty, ale widzę że na razie nie ma zbyt wielu posiadaczy plusa.

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
  • Sprzęt: Samsung GT S5830, Android 2.3.6, 8 GB
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 02, 2007, 22:39:03 »
No właśnie panowie jakieś wnioski zostały wysnute dla samoczynnego wyłączania się X500 - co jakiś czas takie rzeczy mi się też zdarzają. Na początku myślałem że przypadkowo naciskam jakąś sekwencję klawiszy lub że przy wyciąganiu z etui (firmowego) coś ze sprzętem nie tak bo wtedy właśnie najczęściej dało się zauważyć te reseciki. Posiadam VER R01 WWE 032 0436.
Bywają chwile zapomnienia (np. zakup ETENA) które pamięta się całe życie ....

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 03, 2007, 12:14:00 »
Wymiana ROM podana w "X500 FAQ" dla X500+ nie działa. Próbowałem skorzystać z wskazówek na stronie producenta, ale coś jest nie tak, pobrany ROM dla X500+ nie daje się załadować - może Chińczycy pomylili wersje? Nie wiem jak oni to kodują, ale ja mam fabrycznie WWE_R01_032_0488, a ze strony pobrałem WWE_R02_032_0543. Może R02 jest dla jakiejś innej opcji X500+ ?Napisałem do nich, ale jest kompletna cisza. Czekam na kogoś kto potwierdzi moje eksperymenty, ale widzę że na razie nie ma zbyt wielu posiadaczy plusa.

Czy aby nie chodzi tu o specjalną procedurę ładowania ROM'u 543 (i pewnie innych też)? Było to opisane gdzieś tu na forum, a raczej cytowane za etencorp. Jakby co, mam to zachowane na dysku...
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
  • Sprzęt: Samsung GT S5830, Android 2.3.6, 8 GB
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 03, 2007, 18:26:26 »
Zaczynam powoli nie kumać pewnych rzeczy, pewnie dlatego że na forum w danym wątku wypowiadają się i użytkownicy X500 jak i X500+ (co chyba nie zawsze jest zaznaczane)  :-| Próbuję dojść jakie w końcu posiadam oprogramowanie w moim X500 (w systemie mogę odczytać że "WWE 032_0436" i jak mniemam ta czterocyfrowa wytłuszczona końcówka jest nr. softu (uaktualnienia) ale żeby nie było tak prosto, to na stronie Etena ostatnia wersja uaktualnienia jest z nr. 0354 więc co za nr. softu posiadam ? - czy aktualizacja WM 5 do wersji 6 wprowadza taki nr. softu  :worried: Proszę o wnioski i sugestie.
Bywają chwile zapomnienia (np. zakup ETENA) które pamięta się całe życie ....

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 03, 2007, 19:29:54 »
[/b] (w systemie mogę odczytać że "WWE 032_0436"
Jest to jedyna jak dotąd edycja romu WM6 dla X500.

*

Offline mayki

• **
  • 207
  • Sprzęt: SE M600i, Qtek 2020, Nokia 8850 xD
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 21, 2007, 00:19:19 »
Czy moze ktoś podać link do tego Patch file 1.1. Wygooglowałem sporo stron i nic nie znalazlem, strona etencorp chyba nie umiem sie posługiwać a na forum pdaclub niestety go nie znalazłem. Prosze wiec o gotowy link bądź o podesłanie pliku na mail.