ETEN X500 - BLUECONNECT - LAPTOP (dzielenie łącza int.) JAK?

• 6 Odpowiedzi
  • 1192 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam,
W blueconnect 39 modemy do laptopa są piekielnie drogie i mam pomysł żeby mój x500 działał jako telefon + modem, który dzielił by połączenie z laptopem.

PDA ma bluetooth i wifi, laptop też to posiada więc wydaje mi się, że dało by się to zrobić.

Tylko czy aby na pewno???
Proszę o opinie. I ewentualnie jak to zrobić.

Acha. Jeszcze jedno ważne pytanko. Czy rozmowy telefoniczcne przychodzące na PDA będą priorytetowy? Czy rozłączy (lub zawiesi) się połączenie internetowe?

Pozdrawiam

Internet Sharing
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2007, 22:01:19 »
jest taka wbudowana aplikacja - Internet Sharing

prawdopodobnie podczas modemowania telefon nie dziala

Internet Sharing
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2007, 22:01:19 »
jest taka wbudowana aplikacja - Internet Sharing

prawdopodobnie podczas modemowania telefon nie dziala

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2007, 22:15:54 »
To kiepsko. Muszę być pod telefonem bo inaczej klienci mnie wyklną.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 12, 2007, 23:08:22 »
Jakbym miał się zakładać to i EDGE będzie działać i słuchawka będzie ci dzwonić.

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
    • Muzyczna internetowa telewizja
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2007, 23:14:27 »
Sprawdzałem Internet Sharing przez Bluutooth zestawione z laptopem. Działa bez problemu.
Zrobiłem mały test przed chwilą:

Połączyłem się z netem, włączony pocketIE, otworzyłem stronę o2, która ma full grafiki, więc trochę się ładuje. W tym czasie z domowego zadzwoniłem na etena. W słuchawce usłyszałem "Abonent czasowo niedostępny" -> nie mam poczty głosowej, jeżeli Ty masz, to przekieruje dzwoniącego do Ciebie na pocztę.
Następnie poczekałem aż strona się skończy ładować i zadzwoniłem ponownie. Tym razem normalnie pojawiło się, że ktoś do mnie dzwoni, a połączenie z netem zostało zawieszone. Jak się rozłączyłem połączenie z netem zostało przywrócone (pojawiła się ikonka EDGE na paseczkach z zasięgiem).

Wniosek: jeżeli masz aktywne połączenie z netem i ściągasz dane, to nikt się do Ciebie nie dodzwoni. Ale jeśli masz aktywne połączenie i nic nie ściągasz/wysyłasz to można się spokojnie dodzwonić. Takie rozwiązanie wynika z klasy GPRS jaką posiada eten (B). Z tego co się orientuję wszystkie pockety z telefonem mają tą samą klasę, więc żaden nie pozwoli Ci na jednoczesne korzystanie z netu i dzwonienie. Poniżej wyjaśnienie klas po ang:

The class indicates the mobile phone capabilities.

Class A
Class A mobile phones can be connected to both GPRS and GSM services simultaneously.

Class B
Class B mobile phones can be attached to both GPRS and GSM services, using one service at a time. Class B enables making or receiving a voice call, or sending/receiving an SMS during a GPRS connection. During voice calls or SMS, GPRS services are suspended and then resumed automatically after the call or SMS session has ended.

Class C
Class C mobile phones are attached to either GPRS or GSM voice service. You need to switch manually between services.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2007, 22:52:25 »
Bardzo dziękuję za info. Pozdro