ETEN X500

• 195 Odpowiedzi
  • 22868 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Eten X500 jako modem
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 20, 2006, 18:22:23 »
Powtórzę jeszcze jedno pytanko które się wcześniej pojawiło, a jest dla mnie dosyć ważne, jako że często pracuję w terenie -
Czy X500 może pełnić role modemu internetowego dla notebooka ?
A jeśli tak to poprzez BT czy np. poprzez kable USB?
pzdr.

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
  • Sprzęt: HTC HD
ETEN X500
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 21, 2006, 23:16:05 »
Czy ktoś wie gdzie jest w ETENIE X500 suwak pamięci wewnętrznej?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
ETEN X500
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 21, 2006, 23:16:52 »
Cytat: "Fortuniarz"
Czy ktoś wie gdzie jest w ETENIE X500 suwak pamięci wewnętrznej?

nie ma
poczytaj artykuły o WM5

ETEN X500
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 22, 2006, 08:50:33 »
Witam.
Pozwalam sobie na powt. pytania z początku tego tematu:

- Czy X500 może pełnić role modemu internetowego dla notebooka. Po załączeni notebooka chciałbym mieć możliwość dostępu do stron www i ftp poprzez PDA

a także

- Czy istniejo oprogramowanie klienta VPN w PDA aby bezpiecznie połączyć sie z serwerem firmowym.

Bardzo proszę o sprawdzenie przez szczęśliwych posiadaczy X500.

Pozdrawiam

ETEN X500
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 22, 2006, 17:15:04 »
Pozdrawiam
?
Czy eten posiada firmowy program do backup? Czy trzeba kupić zewnętrzny?

Jaka jest jakość dzwięku przy głośnowówiącym trybie?
Jaka nakładka spolszczająca?  i za ile?
Dzięki za odpowiedzi.

ETEN X500
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 22, 2006, 17:18:40 »
O przepraszam o nakładce spolszczającej cofam pytanie już  znalazłem.

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 22, 2006, 20:00:50 »
Hej. Daj namiary na tą nakładkę do Etena X500.

ETEN X500
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 22, 2006, 20:02:16 »
Cytat: "SzymonN"
O przepraszam o nakładce spolszczającej cofam pytanie już  znalazłem.

no wlasnie gdzie znalazles bo szukam i szukam i nie ma  :mysli:

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 23, 2006, 21:33:37 »
Czy ktoś ma nakładkę na X500?

ETEN X500
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 23, 2006, 22:12:53 »
witam możę ktoś znalazł jakieś namiary gdzie można kupić etui metalowe na  x500

*

Offline clie

• **
  • 107
ETEN X500
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 24, 2006, 09:52:04 »
Cytat: "SzymonN"
Czy eten posiada firmowy program do backup? Czy trzeba kupić zewnętrzny?
Jaka jest jakość dzwięku przy głośnowówiącym trybie?
Jaka nakładka spolszczająca?  i za ile?

Program do Backup'u
Jest podstawowy program do backup'u w ramach systemu. Automatyczne ustawianie schedulera backupu etc.

Jakość dzwięku przy trybie głośnomówiącym
Dobra - ja jestem zadowolony. Jest lepiej niż w przypadku zwykłych telefonów - oczywiście nie porównywalnie z samochodowym zestawem głośnomówiącym przez car-audio :)

Nakładka spolszczająca
W zależności na czym Ci zależy - w ramach systemu wybierasz ustawienia polskie i poza językiem, czujesz się jak w domu :)
Dodatkowo możesz kupić Marchewkę - ale osobiście odradzam i tak nie wszystko jest tłumaczone

Dodatkowe jego plusy to WiFi (szczególnie gdy rozwiązałem mój problem opisany w innym wątku - choć jeszcze nie udało mi się dojść do priorytetów połączenia WiFi/GPRS) - szczególnie przy darmowych HotSpotach i AP w domu jest to rewelacja. Jako dodatkowy bajer radio - gdyby automapa odczytywała informacje drogowe z radia o korkach i wyłączeniach ulic - byłby to już odlot całkowity :).

Pozdrawiam

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
ETEN X500
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 24, 2006, 15:27:52 »
Ktos wie gdzie teraz najtaniej mozna kupic x500?
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline jarom

• **
  • 169
    • http://paragliding.in.poland.nid.pl/
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
ETEN X500
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 25, 2006, 08:04:54 »
Mam X500 od dwóch tygodni (wcześniej hx4700) i muszę przyznać mam sporo zastrzeżeń:
1.Oprogramowanie telefonu
- spróbujcie wysłać SMSem czyjąś wizytówkę ze swoich kontaktów
- nie ma możliwości przypisania własnych ustawień do klawiszy w ramach telefonu.
2. ustawienia ekranu Today
- nie da się ustawić na pulpicie skrótu do regulacji jasności (a x500 potrafi świecić naprawdę mocno)
3. Voice Commander -  nie wiem jakim nalezy posługiwać się angielskim ale przeprowadziłem kilka prób w rodzaju call/Piotrek/Mobile i w najlepszym wypadku połączył mnie z Xksińskim,ale na ogół  uruchamiał jakąś absurdalną aplikację (raz nawet radio), ale NIGDY nie wykonał prawidłowo połaczenia. Oczywiście nie da się zastąpić defoultowego "call" swoim własnym "dzwoń" a "mobie" własnym "Komórka", co wydaje się kompletnym nonsensem - bo to w końcu powinno polegać na rozpoznawaniu MOICH poleceń głosowych, a nie  cudzych i to nieprawidłowo.
4. karta microSD nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Używam iGo i (co wprawdzie nie jest winą ETENa tylko iGo) musiałem dokonać hackerskich sztuczek, zeby mojego LEGALNEGO iGO zmusić do współpracy z moim nowym PDA.
5. telefon przedziwnie współpracuje ze słuchawką BT. Raz jest słuchawka, po chwili jej nie ma, potem znowu pojawia się, ale nigdy nie można być pewnym co akurat przyłożyć do ucha.
6. Firmowy, skórzany futerał -  kompletnie bez sensu. Ma wprawdzie dziurki na głośnik (od tyłu), ale nie ma na słuchawkę telefonu (od przodu, nad wyświetlaczem). Żeby zatem rozmawiać przez telefon trzeba wyjąć x500 z futerału, bo z otwartym praktycznie nie da się tego trzymać przy uchu.
6. Brak jakiejkolwiek dziurki na przeciągnięcie sznurka do smyczy. To nie jest malutkie urządzenie. Wygodnie czasem mosiłoby się go na szyji. Gdyby nie brak jednej dziurki.
7. Rysik wsuwany od dołu również nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Mam jakiś tam uchwyt uniwersalny w samochodzie, więc, gdy już włoże x500 do uchwytu, to w ekran muszę klikać... zapałką (mam jedną specjalnie w tym celu przygotowaną)
8. "nadpobudliwe" guziki. W takich aplikacjach jak np. MicrosoftReader czy uBook naciśnięcie gózika "góra" czy "dół" powoduje przeskok 2 stron (ale nie zawsze, raz na 4-5 przskakuje dobrze). Zmiana "wrażliwości" klawiszy nieczego nie zmienia.
9. I ostatnie - potwornie irytujace - x500 permanentnie mruga diodami (a ma ich kilka). Mam zwyczaj jeździć nocą z maksymalnie przyciemnionym pulpitem. Niebieska dioda BT (dwa mrugniecia na sek)  po prostu oślepia! Oczywiście można ją zakleić gumą do zucia, ale dlaczego nie można jej po prostu wyłączyć  :kill: Co za debil projektuje urzadzenie z przeznaczeniem do NAWIGACJI które oslepia kierowcę?!

Szczerze - mam mieszane uczucia.  hx4700 nie sprzedaję. W sytuacji "nadpobudliwych" guzików i oślepiajacej nawigacji chyba w kilku podstawowych dla mnie funkcjach 4700 pozostanie moim głównym urządzeniem. A chaiłem mieć wszystko w jednym pudełku  :]
jarom
BTW Jaką aplikację polecacie zamiast Voice Commandera? Może być komercyjna. Byleby miała możliwość personalizacji komend.[/url]

ETEN X500
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 25, 2006, 22:19:11 »
Cytat: "jarom"
4. karta microSD nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Używam iGo i (co wprawdzie nie jest winą ETENa tylko iGo) musiałem dokonać hackerskich sztuczek, zeby mojego LEGALNEGO iGO zmusić do współpracy z moim nowym PDA.
.[/url]

Proszę Was o rozwinięcie tego problemu.
Czy jest metalowa , aluminiowa obudowa do X500?

SzymonN

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
ETEN X500
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 27, 2006, 13:49:18 »
Ja za to nadal jestem bardzo zadowolony ze swojego x500. Jedyne moim zdaniem wady które można by wymienić to:

1. Tandetna wibracja. Za długo wibruje i wydaje dzwięki jakby telefon miałby się rozpaść.
2.przypisania własnych ustawień do klawiszy w ramach telefonu (do część można a część nie)
3.złe umiejscowienie guzików aparatu i voice commander
4. flash apartu nie swieci się cały czas po włączeniu (tak jak w moim asus a730w). A jest z tego fajna latarka.
5. Az mnie zdziwiło, ale sporo osób mówi że gorzej mnie słyszą w porównaniu z moim wczesnijeszym telefonem nokia

Tak więc moim zdaniem telefon ma o wiele wiecej plusów niż minusów!!:)

P.S. To że telefon jest na micorsd nie jest błędem, gdyż decydując się na ten telefon miałem świadomość, że ma wejscie na takie karty.

*

Offline Petros

• 274
    • http://www.petros.loocky.pl
  • Sprzęt: Samsung i780 ^ WM6.1 ^ SPB MS3.5
ETEN X500
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 27, 2006, 14:01:01 »
Mam X500 od dwóch tygodni (wcześniej hx4700) i muszę przyznać mam sporo zastrzeżeń:
- nie ma możliwości przypisania własnych ustawień do klawiszy w ramach telefonu.
- nie da się ustawić na pulpicie skrótu do regulacji jasności (a x500 potrafi świecić naprawdę mocno)
3. Voice Commander -  nie wiem jakim nalezy posługiwać się angielskim ale przeprowadziłem kilka prób w rodzaju call/Piotrek/Mobile i w najlepszym wypadku połączył mnie z Xksińskim,ale na ogół  uruchamiał jakąś absurdalną aplikację (raz nawet radio), ale NIGDY nie wykonał prawidłowo połaczenia. Oczywiście nie da się zastąpić defoultowego "call" swoim własnym "dzwoń" a "mobie" własnym "Komórka", co wydaje się kompletnym nonsensem - bo to w końcu powinno polegać na rozpoznawaniu MOICH poleceń głosowych, a nie  cudzych i to nieprawidłowo.
5. telefon przedziwnie współpracuje ze słuchawką BT. Raz jest słuchawka, po chwili jej nie ma, potem znowu pojawia się, ale nigdy nie można być pewnym co akurat przyłożyć do ucha.
6. Firmowy, skórzany futerał -  kompletnie bez sensu. Ma wprawdzie dziurki na głośnik (od tyłu), ale nie ma na słuchawkę telefonu (od przodu, nad wyświetlaczem). Żeby zatem rozmawiać przez telefon trzeba wyjąć x500 z futerału, bo z otwartym praktycznie nie da się tego trzymać przy uchu.
6. Brak jakiejkolwiek dziurki na przeciągnięcie sznurka do smyczy. To nie jest malutkie urządzenie. Wygodnie czasem mosiłoby się go na szyji. Gdyby nie brak jednej dziurki.
7. Rysik wsuwany od dołu również nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Mam jakiś tam uchwyt uniwersalny w samochodzie, więc, gdy już włoże x500 do uchwytu, to w ekran muszę klikać... zapałką (mam jedną specjalnie w tym celu przygotowaną)
8. "nadpobudliwe" guziki. W takich aplikacjach jak np. MicrosoftReader czy uBook naciśnięcie gózika "góra" czy "dół" powoduje przeskok 2 stron (ale nie zawsze, raz na 4-5 przskakuje dobrze). Zmiana "wrażliwości" klawiszy nieczego nie zmienia.
9. I ostatnie - potwornie irytujace - x500 permanentnie mruga diodami (a ma ich kilka). Mam zwyczaj jeździć nocą z maksymalnie przyciemnionym pulpitem. Niebieska dioda BT (dwa mrugniecia na sek)  po prostu oślepia! Oczywiście można ją zakleić gumą do zucia, ale dlaczego nie można jej po prostu wyłączyć  :kill: Co za debil projektuje urzadzenie z przeznaczeniem do NAWIGACJI które oslepia kierowcę?!

Szczerze - mam mieszane uczucia.  hx4700 nie sprzedaję. W sytuacji "nadpobudliwych" guzików i oślepiajacej nawigacji chyba w kilku podstawowych dla mnie funkcjach 4700 pozostanie moim głównym urządzeniem. A chaiłem mieć wszystko w jednym pudełku  :]
jarom
BTW Jaką aplikację polecacie zamiast Voice Commandera? Może być komercyjna. Byleby miała możliwość personalizacji komend.[/url]

Czytam niekiedy opinie userów takie jak ta i zastanawiam sie dlaczego zawsze odnoszą się z pretensjami do sprzętu. Wprzypadku każdego nowego sprzętu a szczególnie po 2 tygodniach są pewne niejasności niekoniecznie związane z jego wadami.

Mp. Że nie masz regulacji jasności na Today.... To jest standard. Poprostu wm5.0 nie ma takliej wtyczki. Może lepiej zapytać jaki program to umozliwia? A to że w porzednim palmtopie miałeś taką opcje znaczy że prducent dodał dodatkowy soft.
My phone is my PC.
(2004) Nokia 3310   ;   (2005) Motorola A925
(2006) Eten G500+  ;   (2010)Samsung i780

ETEN X500
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 27, 2006, 22:19:12 »
Odpowiadam na pare pytań które pojawiły się w tym temacie (także swoich), być może będą pomocne w ocenie tego modelu  (X500):

- X500 może pełnic rolę modemu dla notebooka, zarówno poprzez USB i BT. Na początku miałem kłopot w zestawienu połączenia pomiędzy PC -PDA raz działało raz nie ale ustawienie stałych adresów w kartach (gdyż problemy były z przydziałem adresów) i jawne podanie DNS sprawiło że połączenie jest stabilne. Co do szybkości transmisji to występują częste "zatkania" ale bez zrywania połączenia. Obecnie najczęściej używam USB ze względu na doładowania baterii.

- przy intensywnej pracy bateria starcza na 1 dzień.

- niezbyt dobrze działa wykrywanie PDA podłączonego poprzez USB przez ActiveSync PC-ta. Czasami zaskakuja za pierwszym razem czasami po kilkakrotnych podłączeniach. Częściej łapie przy wyłączonej opcji USB to PC: Enable advenced network functionality. Gdy połączenie zostanie nawiązane to potem jest już za każdym razem OK. Synchronizuję z dwoma PC bez problemów.
***UWAGA*** PDA jako modem może być używany przy wyłączonym ActiveSync. Przy włączonym połączenia GPRS/EDGE NIE DZIAŁAJĄ.
BARDZO PROSZĘ o uwagi innych użytkowników.

- Odbieranie poczty, WWW - OK (ale wolno).

- Czułośc GPS -OK. Używam AutoPilota. Aplikacja dołączona do X500 (kompas) sprawnie pokazuje pozycje, satelity i siłę ich sygnału, ale kompas który powinien wskazywać kieruniki pokazuje się BARDZO rzadko. W czasie jazdy samochodem słucham MP3 (bardzo przyzwoita jakość) i komunikaty z AutoPilota przerywają muzykę. Po skończeniu komunikatu muzyka powraca automatycznie.

- dyktafon działa znacznie lepiej niz w moim Creative MP3

- stabilność sytemu. Oceniam na dobrą. (W czasie pierwszych prób i konfiguracji występowały problemy) Ale w stosunku do wszelikch odmian WIN stosuję zasadę iż po sprawdzeniu i ustaleniu ostatecznej konfiguracji należy wykonać kasowanie i instalację od początku (już bez prób i testów). Po takiej operacji obecnie (dopiero 3 dni) pracuje bez zastrzeżeń (za wyjątkiem ActivSync).

Jest to moj pierwszy PDA i po 5 dniach używania jestem zadowolony. Nie mając poziomu odniesienia z innymi PDA trudno mi ustosunkować sie do pewnych uwag na tym forum ale:

- rysik jest bardzo pewnie osadzony i pewnie trzyma się obudowy

- załączone w komplecie etui jest dobre (i eleganckie) ale tylko, jak myślę, przy używaniu słuchawek BT lub przy użyciu przewodowych słuchawek załączonych do zestawu (z guziczkiem do odbioru rozmów). Jutro odbieram taki komplet (BT), po teście podzielę sie uwagami. Bez takiego zestawy odbieranie telefonu wygląda komicznie, trzyma sie otwarty notes wielkości prawie połowy A4 i rozmawia.

- zainstalowałem SKYP-a. Lecz niestety jakośc rozmowy jest bardzo słaba, a właściwie niezrozumiała. Jak przetestuję połączenie poprzez WiFi jako telefon SKYP-e w normalnej sieci (nie EDGE)  to napiszę o wrażeniach.

Pozdrawiam

P.S.
Bardzo proszę o inne techniczne uwagi i sugestie

ETEN X500
« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 28, 2006, 17:25:50 »
Bardzo ładny opis - test. Więcej takich opinii.
Ja rozmawiałem przez Skype na palmtopie Asus przez WIFI i jakość była bardzo dobra.

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
Uchwyt do ETENa X500.
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 01, 2006, 08:16:44 »
Czy ktoś już wie, gdzie można już kupić oryginalny uchwyt do ETENa X500?

*

Offline clie

• **
  • 107
ETEN X500
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 01, 2006, 09:09:23 »
Pytałem w Unicom'ie, podobno mają mieć orginalne uchwyty z ładowarką samochodową w połowie grudnia.
Również dodatkowe rysiki mogą (choć tu nie byli pewni) pojawić się jeszcze w grudniu.
Niestety największy problem będzie z orginalnymi foliami ochronnymi - przez telefon powiedziano mi, że nie zamierzają ich sprowadzać - więc pozostaje nam to co jest na rynku.
Przy okazji - czy ktoś sprawdzał już jakąś dostępną folię? Moja (po 2 tygodniach używania) jest już trochę porysowana i podejrzewam, że za kwartał, może za pół roku, trzeba będzie ją wymienić.

Sprawdzałem wysyłanie wizytówek - działa bez zarzutu - choć nie jest w 100% intuicyjne i trzeba trochę poklikać (albo potapać rysikiem) - ale działa :).

Przy okazji wymieniania orginalnych dzwonków trafiłem na problem - nie mogę podmienić niektórych orginalnych dźwięków systemu - np. batery low, czy też menuPOP. Część można usunąć i nadpisać własnymi a część nie - może trzeba coś pomieszać w rejestrach?

*

Offline aigel

• 299
ETEN X500
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 01, 2006, 09:22:51 »
Cytat: "clie"
Pytałem w Unicom'ie, podobno mają mieć orginalne uchwyty z ładowarką samochodową w połowie grudnia.
Również dodatkowe rysiki mogą (choć tu nie byli pewni) pojawić się jeszcze w grudniu.

Uchwyty dedykowane z ładowarką samochodowa będą w połowie grudnia...
Rysiki będą dostępne od 5.12.2006

aigel

*

Offline clie

• **
  • 107
ETEN X500
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 01, 2006, 09:24:45 »

3. Voice Commander (...)
5. telefon przedziwnie współpracuje ze słuchawką BT. (...)
6. Firmowy, skórzany futerał -  kompletnie bez sensu. (...)
7. Rysik wsuwany od dołu również nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. (...)
9. I ostatnie - potwornie irytujace - x500 permanentnie mruga diodami (...). [/url]

Od ponad 2 tygodni (2 tygodnie i 1 dzień) jestem użytkownikiem x500 i chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami na powyższe punkty:
1. Jest możliwość wysyłania wizytówek - również bez problemu można przypisać własne numery do klawiszy telefonu - poza przypisywaniem do klawiszy telefonu (pod cyfry 0-9) możemy przypisać numery (na stałe) pod funkcją Frequency Dial (poprzez tapnięcie i przytrzymanie na klawiszu oraz wybór FIX) - zamiast najczęstrzych mamy wtedy własne (co w połączeniu z klawiszami telefonu daje nam możliwośc przypisania 20 własnych numerów)
2. ustawienie jasności na ekranie Today - też nie znalazłem takiej opcji - ale można ją ustawiać globalnie z pozycji Ustawień (dla każdego trybu pracy odzielnie)
3. całkowicie zgadzam się z opinią kolegi - nie udało mi się ani razu uruchomić jakiegokolwiek działania :) -
4. karta microSD - każdy z nas ma własne zdanie - dla mnie jest to super rozwiązanie - w aparacie fotograficznym też używam tej karty - więc jest OK
5. Nie korzystam ze słuchawki BT - więc nie mogę nic powiedzieć
6. Dla mnie futerał jest OK - wygodny i elegancki - dobrze opina PDA - choć faktycznie nie można wtedy rozmawiać przez telefon bez słuchawek (powody takie jak podane przez kolegę)
7. Rysik - na razie nie mam uchwytu więc nie wiem - zobaczymy jak rozwiązali to w firmowym uchwycie
8. Fakt - w Adobe Readerze występuje podobna sytuacja - przeskakiwanie czasami o 2 strony zamiast jednej - jeszcze nie znalazłem ustawienia dla czułości klawiszy - może to coś pomoże
9. Mruga, ale nie jest to uciążliwe - pewnie da się to wyłączyć gdzieś w rejestrach

Dodatkowo - nie ma (na razie nie znalazłem) możliwości słuchania np. radia przez słuchawkę i głośnik jednocześnie - słuchawka jest anteną, ale w poprzednich modelach ETENa można było wybrać opcję niewyłączania głośnika przy włączonej słuchawce - w x500 brak takiej opcji.

Pozdrawiam,
Clie

ETEN X500
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 03, 2006, 11:07:50 »
Cytat: "olej"
Jwady które można by wymienić to:

5. Az mnie zdziwiło, ale sporo osób mówi że gorzej mnie słyszą w porównaniu z moim wczesnijeszym telefonem nokia

Tak więc moim zdaniem telefon ma o wiele wiecej plusów niż minusów!!:)

\

Napisz prosze czy lepiej Cię słyszą  czy gorzej?

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
ETEN X500
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 04, 2006, 10:29:29 »
szymon

no przecież napisałem, że wiecej narzekają no to jak mnie słychać niż jak miałem nokie. Czyli gorzej.

Ale sam nie gadałem z innego telefon z kims kto by miał x500 więc nie wiem na czym dokładnie polega ta gorsza jakość.

A ogólnie telefon (x500 jako całość) jest bardzo fajnym PPC i nie zmienił bym go na inny.

ETEN X500
« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 04, 2006, 11:29:11 »
Dobra , Dzięki Ci za uściślenie. Trochę się obawiam tego.
Też jestem zdania że przyszłość jest właśnie w takich urządzeniach wszystko w jednym. Wystarczy telefon i masz mapę z gps a nawet możliwość zrobienia zdjęcia i wysłania go nie MMS tylko normalnie jako załącznik. Albo umieszczenia na serwerze. Plus radio z RDS. I WIFI  
Ta technika nas przytłacza.
SzymonN

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
ETEN X500
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 04, 2006, 11:56:40 »

BTW Jaką aplikację polecacie zamiast Voice Commandera? Może być komercyjna. Byleby miała możliwość personalizacji komend.

Ja używam VITO VoiceDialer -a http://vitotechnology.com/en/products/voicedialer.html Jest także bardziej rozbudowana wersja (uruchamia programy, włącza muzykę) nazywa się VITO Voice2Go  http://vitotechnology.com/en/products/voice2go.html
Oba programy trzeba "nauczyć" komend w naszym języku :) i to jest duży plus

Tylko nie wiem jak X500 rozwiązano przypisanie programu do słuchawki BT. W M500 na WM2003SE nie ma problemu. Opcja jest w Buttons.  Jednak w WM5 zainstalowanym na M500 nie udało mi się sparować jakiegokolwiek programu (nawet VC) z BT

Program można kupić w Polsce (zawsze troszkę taniej wychodzi)

http://softkey.pl/catalog/program.php?ID=13497&CID=985
(Uwaga!! Cena bez Vatu)
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline xenium11

• 268
  • Sprzęt: Motorola Defy
ETEN X500
« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 04, 2006, 16:36:41 »
witam mam pytanie do osob ktore posiadaja Eten x500,czy ten palmtop ma zainstalowany midlet manager JAVA i czy ktos juz instalowal Opere Mini na Etenie i moze napisac czy ta przegladarka dobrze dziala na palmtopie X500.Interesuje mnie jeszcze czy radio faktycznie wyswietla wiadomosci RDS.Zgory wielkie dzieki za pomoc.Pozdrawiam

*

Offline clie

• **
  • 107
ETEN X500
« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 05, 2006, 09:30:59 »
Witam,
jeśli chodzi o radio w x500 - faktycznie wyświetla komunikaty RDS.
Znalazłem jednak małą uciążliwość - na razie nie potrafię zapisać danej stacji pod własną nazwą.
Jeśli uda mi się - dam Wam znać.

W sprawie JAVY - nie testowałem - na razie nie wiem. Prawdopodobnie Java/Midlet Environment IBM J9 Version 6.1 współpracuje z WM5 - ale nie sprawdzałem.
Pozdrawiam,
Clie

*

Offline xenium11

• 268
  • Sprzęt: Motorola Defy
ETEN X500
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 05, 2006, 11:39:15 »
czyli rozumie ze X500 nie ma standardowo zainstalowanej Javy tak jak to jest w SPV M3000?

*

Offline Banan2

• **
  • 140
  • Sprzęt: X500 + 2GB Sandisk
ETEN X500
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 05, 2006, 15:02:04 »
Czy aby na pewno wyświetla komunikaty RDS ? W dokumentacji nie ma na ten temat ani słowa. Natomiast mi wyświetla tą nazwę, którą wpisałem w ulubionych "My favorite".
Pozdrawiam