Mam X500 od dwóch tygodni (wcześniej hx4700) i muszę przyznać mam sporo zastrzeżeń:
1.Oprogramowanie telefonu
- spróbujcie wysłać SMSem czyjąś wizytówkę ze swoich kontaktów
- nie ma możliwości przypisania własnych ustawień do klawiszy w ramach telefonu.
2. ustawienia ekranu Today
- nie da się ustawić na pulpicie skrótu do regulacji jasności (a x500 potrafi świecić naprawdę mocno)
3. Voice Commander - nie wiem jakim nalezy posługiwać się angielskim ale przeprowadziłem kilka prób w rodzaju call/Piotrek/Mobile i w najlepszym wypadku połączył mnie z Xksińskim,ale na ogół uruchamiał jakąś absurdalną aplikację (raz nawet radio), ale NIGDY nie wykonał prawidłowo połaczenia. Oczywiście nie da się zastąpić defoultowego "call" swoim własnym "dzwoń" a "mobie" własnym "Komórka", co wydaje się kompletnym nonsensem - bo to w końcu powinno polegać na rozpoznawaniu MOICH poleceń głosowych, a nie cudzych i to nieprawidłowo.
4. karta microSD nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Używam iGo i (co wprawdzie nie jest winą ETENa tylko iGo) musiałem dokonać hackerskich sztuczek, zeby mojego LEGALNEGO iGO zmusić do współpracy z moim nowym PDA.
5. telefon przedziwnie współpracuje ze słuchawką BT. Raz jest słuchawka, po chwili jej nie ma, potem znowu pojawia się, ale nigdy nie można być pewnym co akurat przyłożyć do ucha.
6. Firmowy, skórzany futerał - kompletnie bez sensu. Ma wprawdzie dziurki na głośnik (od tyłu), ale nie ma na słuchawkę telefonu (od przodu, nad wyświetlaczem). Żeby zatem rozmawiać przez telefon trzeba wyjąć x500 z futerału, bo z otwartym praktycznie nie da się tego trzymać przy uchu.
6. Brak jakiejkolwiek dziurki na przeciągnięcie sznurka do smyczy. To nie jest malutkie urządzenie. Wygodnie czasem mosiłoby się go na szyji. Gdyby nie brak jednej dziurki.
7. Rysik wsuwany od dołu również nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Mam jakiś tam uchwyt uniwersalny w samochodzie, więc, gdy już włoże x500 do uchwytu, to w ekran muszę klikać... zapałką (mam jedną specjalnie w tym celu przygotowaną)
8. "nadpobudliwe" guziki. W takich aplikacjach jak np. MicrosoftReader czy uBook naciśnięcie gózika "góra" czy "dół" powoduje przeskok 2 stron (ale nie zawsze, raz na 4-5 przskakuje dobrze). Zmiana "wrażliwości" klawiszy nieczego nie zmienia.
9. I ostatnie - potwornie irytujace - x500 permanentnie mruga diodami (a ma ich kilka). Mam zwyczaj jeździć nocą z maksymalnie przyciemnionym pulpitem. Niebieska dioda BT (dwa mrugniecia na sek) po prostu oślepia! Oczywiście można ją zakleić gumą do zucia, ale dlaczego nie można jej po prostu wyłączyć

Co za debil projektuje urzadzenie z przeznaczeniem do NAWIGACJI które oslepia kierowcę?!
Szczerze - mam mieszane uczucia. hx4700 nie sprzedaję. W sytuacji "nadpobudliwych" guzików i oślepiajacej nawigacji chyba w kilku podstawowych dla mnie funkcjach 4700 pozostanie moim głównym urządzeniem. A chaiłem mieć wszystko w jednym pudełku
jarom
BTW Jaką aplikację polecacie zamiast Voice Commandera? Może być komercyjna. Byleby miała możliwość personalizacji komend.[/url]