ETEN X500

• 195 Odpowiedzi
  • 22881 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
  • Sprzęt: HTC HD
ETEN X500
« dnia: Listopad 15, 2006, 20:55:45 »
ETEN X500 - OPINIE i INFORMACJE

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
ETEN X500
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2006, 20:57:21 »
no i  :?:
gdzie te opinie i informacje?
i dlaczego krzyczysz?

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
Kupiłem...
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2006, 20:59:04 »
...urządzenie rewelacyjne. Od dzisiaj dostępne w Polsce. Czuję, że na 2-3 lata mi wystarczy.
Mam pytanie, czy bateria z X500 może być stosowana w innych urządzeniach ETEN lub innego producenta?

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2006, 21:03:07 »
Przepraszam, faktycznie zapomniałem że duże krzyczy. Jednak jest to spowodowane posiadanie X500. Polecam w 100%. Wart swojej ceny.

*

Offline Atlas

• *
  • 50
ETEN X500
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2006, 21:23:34 »
a tos sie wypowiedzial ..... a an 2 -3 lata na pewno w sumie telefon jest do dzwonienia ;P
wez cos powiedz o tym  a nie polecam

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2006, 21:49:26 »
Rozpakowałem go w domu o 19:00. W pudełku, było wszystko to co obiecywał UniCom, a dodatkowo sztywna folia ochronna na ekran. Jak na razie dobiero go zazcynam testować. Pierwsze przeprowadzone rozmowy przez telefon odbyły sie bez zakłuceń. Kolory ekranu LCD po prostu piękne i ostre. Po włożeniu bateri jej poziom naładowania wskazywał 45%. Nie wiem czy to normalne ale juz prawie 3 godziny bez formatowania działa i spadło tylko do 41% naładowania. Choć śmigałem BT, WiFi oraz GPS.
Obecnie będę instalował AutoMapę w wersji 3u. Ze strony producenta. Dam zanć jak sie zachowuje podczas rozmów GSM, na załączonym GPS-ie.
Dopiero się z X500 oswajam. Jak ktos juz kupił, to zapraszam do pisania o swoich wrażeniach.

ETEN X500
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 16, 2006, 08:12:37 »
Witam

Plajnuje zakup mojego pierwszego PDA. Ten model wydaje się spełniać moje oczekiwania.  
Mam następujące pytania:

- Czy X500 może pełnić role modemu internetowego dla notebooka. Po załączeni notebooka chciałbym mieć możliwość dostępu do stron www i ftp poprzez PDA, a przy wyłączonyn notebooku sciągać pocztę poprzez PDA (na form czytałem, iż nie wszystkie modele z telefonem mogą pełnić taką "modemową" role),

- Czy oprogramowanie dostarczane z X500 ma odpowiedniki Exel-a, Worda, dla wprowadzania BARDZO PROSTYCH tabel i notatek,

- Czy istnieje możliwość zynchronizacji plików z komputerem PC/notebookiem (przeczytałem, że np MIO 550 ma z tym kłopoty),

- Jak z czułościa GPS-a,

- Czy mozliwe jest korzystanie z kilku urządzeń BT jednocześnie,

- Czy X500 może pełnić role PenDirve który po podłączenie do XP jest tam widziany jako dysk wymienny bez konieczności wgrywania dodatkowych sterowników (w celu przenoszenia plików).

- Czy w X500 można korzystać w czasie jazdy samochodem z uruchomionym GPS-em z wbudowanego  odtwarzacza MP3 a komunikaty z np. AutoMapy lub rozmowy telefoniczne będą przerwały muzykę z MP3. Czy BT w X500 obsługuje poprawnie A2DP. Jaka jest jakość dzwięku z MP3 w porównaniu ze standardowymi odtwarzaczmi MP3.

Pozdrawiam

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
ETEN X500
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 16, 2006, 09:24:27 »
Cytat: "Fortuniarz"
Rozpakowałem go w domu o 19:00. W pudełku, było wszystko to co obiecywał UniCom, a dodatkowo sztywna folia ochronna na ekran. Jak na razie dobiero go zazcynam testować. Pierwsze przeprowadzone rozmowy przez telefon odbyły sie bez zakłuceń. Kolory ekranu LCD po prostu piękne i ostre. Po włożeniu bateri jej poziom naładowania wskazywał 45%. Nie wiem czy to normalne ale juz prawie 3 godziny bez formatowania działa i spadło tylko do 41% naładowania. Choć śmigałem BT, WiFi oraz GPS.
Obecnie będę instalował AutoMapę w wersji 3u. Ze strony producenta. Dam zanć jak sie zachowuje podczas rozmów GSM, na załączonym GPS-ie.
Dopiero się z X500 oswajam. Jak ktos juz kupił, to zapraszam do pisania o swoich wrażeniach.

Ile Unicom daje gwarancji rok czasu, czy może więcej?

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2006, 12:45:41 »
Ja dostałem na 12 miesięcy na urządzenie, ale przecież na oficjalnych stronach e-ten jest 18 miesięcy. O co tu chodzi nie wiem.

ETEN X500
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 16, 2006, 13:22:26 »
A kto Ci powiedział, że stona www.e-ten.pl jest oficjalną stoną E-TEN Corp !?
Istnieje jeszcze strona www.eten.pl i eten.com.pl ....
Nie masz wpływu na to kto rejestruje strony !!!

ETEN X500
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 16, 2006, 13:42:22 »
Cytat: "Fortuniarz"
Ja dostałem na 12 miesięcy na urządzenie, ale przecież na oficjalnych stronach e-ten jest 18 miesięcy. O co tu chodzi nie wiem.

Moglbys pokrotce opisac z czego jestes niezadowolony w tym Etenie? Jakies wady ma na pewno ;) Z gory dzieki.

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 16, 2006, 22:59:23 »
Witam, na chwilę obecną większych wad nie widzę. jego funkcjonalność jest tak duża, że wady rysika od dołu, czy widok globu od strony azji z satelitami... nie mają znaczenia.

Odpowiadam na w/w pytania:
- Czy X500 może pełnić role modemu internetowego dla notebooka. Po załączeni notebooka chciałbym mieć możliwość dostępu do stron www i ftp poprzez PDA, a przy wyłączonyn notebooku sciągać pocztę poprzez PDA (na form czytałem, iż nie wszystkie modele z telefonem mogą pełnić taką "modemową" role),
Odp.: Jeszcze nie wiem.

- Czy oprogramowanie dostarczane z X500 ma odpowiedniki Exel-a, Worda, dla wprowadzania BARDZO PROSTYCH tabel i notatek,
Odp.: Tak.

- Czy istnieje możliwość zynchronizacji plików z komputerem PC/notebookiem (przeczytałem, że np MIO 550 ma z tym kłopoty),
Odp.: Tak.

- Jak z czułościa GPS-a,
Odp.: Bardzo szybki, w budynku po środku 20 metrowego pokoju łapie satelity.

- Czy mozliwe jest korzystanie z kilku urządzeń BT jednocześnie,
Odp.: jeszcze nie wiem.

- Czy X500 może pełnić role PenDirve który po podłączenie do XP jest tam widziany jako dysk wymienny bez konieczności wgrywania dodatkowych sterowników (w celu przenoszenia plików).

- Czy w X500 można korzystać w czasie jazdy samochodem z uruchomionym GPS-em z wbudowanego odtwarzacza MP3 a komunikaty z np. AutoMapy lub rozmowy telefoniczne będą przerwały muzykę z MP3. Czy BT w X500 obsługuje poprawnie A2DP. Jaka jest jakość dzwięku z MP3 w porównaniu ze standardowymi odtwarzaczmi MP3.

Bardzo proszę o opinie innych szczęśliwych posiadaczy Etena X500.

PZDR.

*

Offline clie

• **
  • 107
ETEN X500
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 16, 2006, 23:09:06 »
Witam, sprzęt robi duże wrażenie. Od wczoraj bawię się ustawieniami. Najpierw skład pudełka - faktycznie jest folia ochronna na ekran, skórzane etui które dobrze pasuje do pda oraz udany designersko pda. Etui faktycznie ładnie trzyma pda, jest zgrabne... ale zupełnie nieprzydatne przy prowadzeniu rozmów :(.
Jeśli chodzi o samego etena - jest bardzo dobrze zaprojektowany i wykonany. Plastic/guma w tylnej części, dobrze i wygodnie zaprojektowane klawisze oraz ekran.
Leży w dłoni rewelacyjnie i to zarówno jako telefon jak i pda. Gwarancja w Unicomie faktycznie 12 miesięcy.
Faktycznie mocno się trzeba napracować, aby rozładować szybko baterię (przynajmniej pierwszy raz). Wczoraj w nocy (pierwsze ładowanie) ładowałem go przez 8h. W tej chwili bateria ma 75% (kilkanaście rozmów telefonicznych, kilka z nich na głośnomówiącym, trochę prób po bluetooth'ie, poczta, ściągana przez WiFi i GPRS, no i więcej niż przeciętnie "chodzenia" po zakamarkach systemu (jak to z nowymi zabawkami). Po wyjęciu z pudełka pierwsze podłączenie z kompem i tutaj OK. Sprawna instalacja ActiveSynca, wygodne replikowanie z MsOutlookiem (choć brakuje możliwości ręcznego rozstrzygania konfliktów - ale to minus WM5 - w palmOS rozwiązano ten problem jakieś 3 lata temu). Faktycznie proste arkusze i dokumenty worda można edytować bez najmniejszego problemu. Wrażenie robi Mobile PowerPoint (choć to sprawa softu, no i oczywiście ekranu Etena :).
GPS działa poprawnie (po zainstalowaniu AutoMapy dam znać jak współgra).
Brakuje mi dyktafonu (albo nie mogę go znaleźć). Obawiałem się jakości prowadzonych rozmów (na którymś forum czytałem, że może to być minusem x500 - nie potwierdzam).
Mam też problem z uruchomieniem ActiveSync przez Bluetooth'a. Reszta współpracuje i współgra rewelacyjnie.
Na którymś forum były też obawy o rysik - jest OK, nie wystaje poza ramy pda, jest teleskopowy, rozwija się podczas wyciągania.
Ogólnie - po pierwszym dniu jestem BARDZO, bardzo zadowolony.
Pozdrawiam

i jeszcze odpowiedzie dla mhmedo:
x500 jako modem - nie wiem
Excel, Word i PowerPoint w wersji Mobile, ale dobrze rozbudowanej. Są wykresy, rysunki, indeksy dolne, górne, przekreślenia etc; jedynie PowerPoint jest tylko do odczytu - reszta również edycja.
synchronizacja z PC - idealna (przez USB działa bez zarzutu, ja na razie mam problemy z Bluetoothem)
x500 niestety nie może pełnić roli PenDrive'a (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo?)

*

Offline jobski

• **
  • 133
    • http://klubseata.pl
  • Sprzęt: HTC Desire + SE Xperia X8
ETEN X500
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 17, 2006, 18:09:32 »
dyktafon masz w notatkach ;)

Akcesoria do Eten X500
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 17, 2006, 21:43:39 »
Gdzie mogę zakupić jakieś akcesoria do Eten X500, chodzi mi głownie o zestaw samochodowy? A może Eten X500 jest kompatybilny z wcześniejszymi wersjami?
pzdr.

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 18, 2006, 00:23:48 »
UniCom, a konkretnie ich dział zakupów powiedział mi, że chcieli zamówić z "trzeciego świata" oryginalne uchwyty samochodowe ze zintegrowanym ładowaniem, lecz nie widzą chłonności i zapotrzebowania rynku. Jak na razie w Polsce jest od 15 listopada 2006, około 40 szczęśliwców Etena X500. Następne dostawy już są w drodze. PZDR.

Akcesoria
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 18, 2006, 18:55:22 »
Zastanawiałem się nad kupnem Etena, ale jeśli jedyny dystrybutor na Polske tak olewa sprawę akcesorii to może będę musiał sie zastanowic nad innym modelem :(

*

Offline cudak

• *
  • 88
    • http://www.techno.pl
c
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 18, 2006, 23:53:27 »
Ano wlasnie.... dzisiaj mialem etena w rekach i juz go w sumie mialem kupic , jednak zniechecily mnie akcesoria... bez orginalnego uchwytu i ladowarki samochodowej rezygnuje z zakupu i czekam na asusa...

Dowiedzialem sie tez ze asus bedzie na poczatku roku , bo wtedy tez bedzie koncesja na telefony asusa.

ETEN X500
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 19, 2006, 16:31:11 »
Nie wiem kto Wam naopowidał tych bajek, o uchwytach i ladowarkach ale na perwno nie ludzie z Unicom !!!
Ładowarki już są do kupienia w Unicom!
Uchwytu będa za tydzień razen z następną dostawą ...

a tak btw. szczęśliwców X500 w Polsce jest już ponad 500 ... :-))))

No more comment!!!

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 19, 2006, 19:14:43 »
Cytat: "albert"
Nie wiem kto Wam naopowidał tych bajek, o uchwytach i ladowarkach ale na perwno nie ludzie z Unicom !!!

No more comment!!!

Sam osobiście w UniComie, usłyszłem skierowaną do mie wypowiedź na temat zamawianych uchwytów ze zintegrowaną ładowarką. Jeżeli Ty piszesz że "Nie wiem kto Wam naopowidał tych bajek, o uchwytach i ladowarkach ale na perwno nie ludzie z Unicom !!!", to chyba jesteś nie poważny. Byłem tam i to co wyżej napisałem - usłyszałem. Jeżeli sytuacja uległa zmianie, to tylko się cieszę. Ale proszę nie pisać "No more comment!!!" bo Ciebie tam nie było i nie wiesz co usłyszałem.

PS. Dzisiaj kupiłem w ElectroWorld ładowarkę samochodową do Motorolli V3. Mała, zgrabna i z zakręconym kabelkiem. Eten X500 ładuję sie bez problemu. Wcześniej sprawdziłem moc wyjściową i wejściową tej ładowarki samochodowej. Po porównaniu parametrów z Etenem X500, wszystko działa i nie szkodzi baterii. Cena 14zł.

Pozdrawiam i prosze o przemyslane komentarze.

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 19, 2006, 19:16:55 »
Cytat: "albert"

No more comment!!!

Sam osobiście w UniComie, usłyszłem skierowaną do mie wypowiedź na temat zamawianych uchwytów ze zintegrowaną ładowarką. Jeżeli Ty piszesz że "Nie wiem kto Wam naopowidał tych bajek, o uchwytach i ladowarkach ale na perwno nie ludzie z Unicom !!!", to chyba jesteś nie poważny. Byłem tam i to co wyżej napisałem - usłyszałem. Jeżeli sytuacja uległa zmianie, to tylko się cieszę. Ale proszę nie pisać "No more comment!!!" bo Ciebie tam nie było i nie wiesz co usłyszałem.

PS. Dzisiaj kupiłem w ElectroWorld ładowarkę samochodową do Motorolli V3. Mała, zgrabna i z zakręconym kabelkiem. Eten X500 ładuję sie bez problemu. Wcześniej sprawdziłem moc wyjściową i wejściową tej ładowarki samochodowej. Po porównaniu parametrów z Etenem X500, wszystko działa i nie szkodzi baterii. Cena 14zł.

Pozdrawiam i prosze o przemyslane komentarze.

Akcesoria
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 20, 2006, 04:27:56 »
Fajnie wiedzieć że do Etena X500 pasuje ładowarka z Motoroli i to jeszcze po atrakcyjnej cenie:)  Mam jeszcze w takim razie pytanko - jaki konkretnie  uchwyt samochodowy z innego modelu jest kompatybilny z X500 , oraz jakie tzw. etui aluminiowe  pasuje do X500 ?  Chcę po prostu włożyć w niego być może mojego przyszłęgo Etena, bez obaw że spadnie mi z jakiejś małej wysokości i się porysuje.
pzdr.

ETEN X500
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 20, 2006, 07:15:16 »
Zgadzam się z Toba w 100% aby przyszłe komentarze były przemyślane i prawdziwe !!!

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 20, 2006, 07:58:40 »
Jeśli chodzi o uchwyty do X500, to byłem w ostatni weekend na Wolumenie i przetestowałem około 13 modeli uchwytów. Niestety część z nich albo była bardzo z kiepskiej jakości plastiku, albo np. wtyczka pod ładowarkę była zasłonięta. Te droższe modele (oryginalne Nokii) były w cenach około 130 zł. W tej sytuacji uważam, że lepiej poczekać na oryginał do ETENA X500, a z tego co wiem , bedzie on mieć na stałe złącze do ładowania.

PZDR.

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 20, 2006, 08:08:45 »
Polecam również sprzęcik ubezpieczyć, na wypadek upadku i całkowitego zniszczenia.
Jeszcze jedna sprawa, dziwi mnie brak na ETENIE X500 naklejki "Zgody Ministerstwa Łączności i Telekomunikacji". Może sprzęt nie jest jeszcze dopuszczony do obrotu. Przy np. Nokiach taka informacja jest w książce obsługi aparatu. A tu brak czegoś takiego. Może jakieś dyrektywy UE? Sam nie wiem.

PZDR.

ETEN X500
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 20, 2006, 08:22:45 »
od kilku lat aby wprowadzić jakiś sprzęt do obrotu wymagane jest CE ...
a z tego co wiem X500 ma coś takiego :-)

btw. masz instrukcję do X500?

*

Offline clie

• **
  • 107
ETEN X500
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 20, 2006, 08:59:39 »
Albercie, instrukcję do x500 masz w pudełku na płycie (manual po angielsku). Dodatkowo masz kilku stronicowy szybki przewodnik (po angielsku) i 2 strony polskiego tłumaczenia.

Ucieszyły mnie wieści, że Unicom będzie miał akcesoria do x500. Czekam z niecierpliwością kiedy się pojawią.

A propos ubezpieczeń - czy ktoś z Was już ubezpieczał PDA? Jakie są warunki?
Pozdr

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
ETEN X500
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 20, 2006, 10:11:34 »
:mysli:  Ktoś w ogóle wykupuje ubezpieczenia dla palmtopów???

Co wy z nimi robicie? że boicie że się wam rozleci? ja mam drugi PDA i narazie bez problemów.

A może takie ubezpieczenie kosztuje grosze?

ETEN X500
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 20, 2006, 12:58:00 »
Panowie i Panie, bardzo prosze napiszcie cos wiecej na temat dzialania GPS w roznych warunkach i z roznym oprogramowaniem (najchetniej i-GO).
To jest jedyne kryterium, ktore jeszcze wstrzymuje mnie od kupna.
Pozdrawiam,
  DonAndress

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
ETEN X500
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 20, 2006, 13:27:50 »
Witam, po wgraniu AutoMapy wszystko dziala dobrze i nie zawiesza sie. Ta wiadomosc pisze teraz z ETENA X500 (nie mam jeszcze polskiej trzcionki), mam zalaczony GPS i AutoMape. Przed chwila rozmawialem telefonicznie i wszystko dziala rownoczesnie. Podczas gdy Holowczyc mnie prowadzi, wylaczam przyciskiem caly ekran. Stan calkowitego wylaczenia ekranu i tu nadal Holek do mnie mowi gdzie mam jechac, w samochodzie  ciemno, PDA nie swieci, a tak ktos mnie pilotuje. Fajne.