Dziwne zachowanie się X500 podczas ładowania z ładowarki samochodowej

• 10 Odpowiedzi
  • 948 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Banan2

• **
  • 140
  • Sprzęt: X500 + 2GB Sandisk
Witam !
Zauważyłem dość dziwne zachowanie się mojego X500 podczas ładowania z ładowarki samochodowej. Po podłączeniu ładowarki zapala się czerwona dioda (tak jak podczas standardowego ładowania), na ekranie Automapy widać ładowanie (wskaźnik baterii), na ekranie Today widać ładowanie (kreseczki u góry z programu SPB Pocket Plus). Niby wszystko jest OK, ale X500 po jakimś czasie wyłącza się z racji zbyt niskiego poziomu naładowania baterii. Oczywiście po drodze pojawiają się komunikaty ostrzegawcze.  Ładowanie z USB i ładowarki sieciowej przebiega normalnie, a pierwsze ładowania z ładowarki samochodowej przebiegały poprawnie. Co może byc przyczyną takiego dziwnego zachowania: jakiś błąd w sofcie, uszkodzona ładowarka ? Nie mam możliwości sprawdzenia ładowania na innej ładowarce.
Pozdrawiam

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Dziwne zachowanie się X500 podczas ładowania z ładowarki samochodowej
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 30, 2007, 08:47:17 »
Wszystko wskazuje na to że wydajność prądowa tej ładowarki jest zbyt mała w stosiunku do pobieranego prądu przez urządzenie w trakcie pracy. To jest podstawowy powód.
potrzebna zgoda

*

Offline Banan2

• **
  • 140
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 30, 2007, 08:58:58 »
Wszystko wskazuje na to że wydajność prądowa tej ładowarki jest zbyt mała w stosiunku do pobieranego prądu przez urządzenie w trakcie pracy. To jest podstawowy powód.
No dobra, ale dlaczego na początku było OK, a teraz nie ?
Pozdrawiam

*

Offline jackdaniels

• 12
  • Sprzęt: Eten X500
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 30, 2007, 09:09:39 »
moze na poczatku ladowarka miala wydajnosc jak trzeba a teraz padla

przyszlo mi do glowy jeszcze jedno choc malo prawdopodobne to chyba mozliwe, palisz? korzystasz z tego gniazda zapalniczki do podpalania papierosow? jesli tak to moze gniazdo jest zabrudzone, nie styka jak trzeba i to jest powod zbyt malego przeplywu pradu

*

Offline Banan2

• **
  • 140
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2007, 12:00:24 »
moze na poczatku ladowarka miala wydajnosc jak trzeba a teraz padla

przyszlo mi do glowy jeszcze jedno choc malo prawdopodobne to chyba mozliwe, palisz? korzystasz z tego gniazda zapalniczki do podpalania papierosow? jesli tak to moze gniazdo jest zabrudzone, nie styka jak trzeba i to jest powod zbyt malego przeplywu pradu
Nie palę. Gniazdo używane jest sporadycznie.
Pozdrawiam

*

Offline peters

• **
  • 148
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 30, 2007, 13:46:30 »
Radze zwrocic uwage czy swieci dioda na ladowarce - ja juz mialem 2 razy taki przypadek ze mimo wlozenia ladowarki do gniazda zapalniczki nie bylo dobrego styku i podczas jazdy ladowarka przestala ladowac.
Jak nie pomoze - najpewniej uszkodzona zostala ladowarka. Jak masz mozliwosc sprawdz prad ladowania nie powinien byc mniejszy jak 700mA ( ladowarki sa 1000mA ).
Pozdrawiam

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2007, 13:59:26 »
Świetnie, tylko w momencie, gdy gaśnie zielona dioda w ładowarce, to i zarazem gaśnie czerwona dioda w PDA!
Gościu pewnie by to zauważył... ;>
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline Banan2

• **
  • 140
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2007, 14:08:14 »
Świetnie, tylko w momencie, gdy gaśnie zielona dioda w ładowarce, to i zarazem gaśnie czerwona dioda w PDA!
Gościu pewnie by to zauważył... ;>
Pewnie, że Gościu by to zauważył  :wink: Zielona diodka pali się cały czas. Jak zmierzyć prąd ? Wiem, że miernikiem, ale trzeba by chyba przeciąć gdzieś kabel, albo dokonać jakichś kombinacji z gniazdkami i wtyczkami.
Pozdrawiam

*

Offline peters

• **
  • 148
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 30, 2007, 14:42:45 »
Witam.
Nie do konca:) U mnie przy wlaczonej nawigacji + jasnowsc na maxa ladowarka pozwala na ladowanie baterii.
Wiec w pewnym momencie gasnie czerwona dioda na palmie - zakonczono ladowanie i pulsuje dioda zielona - normalna praca na baterii.Jezeli w tym momencie ladowarka straci kontakt jest problem - bateria sie rozladowuje pali sie czerwona dioda ale nie swiadczaca o ladowaniu a o rozladowaniu baterii :)
Sprawdzilem raz sam na sobie gdy nagle zgasl mi palm :)

Prad mozna zmierzyc bez p[rzerywania obwodu przystawka cegowa - ale i tak wymagane jest mierzenie tylko jednego przewodu - tego w ktorym plynie prad a nie objecie obu przewodow + i - bo to nic nie da:)

Pozdrawiam

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 30, 2007, 15:00:41 »
Mam wrażenie, że już co najmniej dwie osoby pomyliły świecenie z miganiem... :|
Wydaje mi się (mogę się mylić...), że dioda zielona miga co jakiś czas krótkim impulsem w czasie normalnej pracy - na baterii lub w 100% naładowaniu przy zasilaniu zewnętrznym - a nie świeci ciągłym światłem, a czerwona świeci przy ładowaniu poniżej 100% naładowania, a miga przy krytycznym poziomie aku. Mylę się?
Napisane: Październik 30, 2007, 14:48:43
A w ogóle wszystkim posiadaczom
a) samochodów
i
b) urządzeń z zasilaniem stacjonarno-samochodowym (czyli np. PDA)
polecam coś takiego: http://allegro.pl/item260845815_przejsciowka_220v_na_gniazdo_zapalniczki_12v_25.html
Koszt tak śmieszny, że nie warto tego nie mieć.
Ja sobie coś takiego już dawno zrobiłem sam, ale gdybym wtedy mógł to kupić...
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 30, 2007, 15:28:21 »
Miałem to samo, używałem ładowarki Motorola 600 mA. Objawy te znikły gdy zastosowałem porządną ładowarkę 1000 mA.