Uchwyty samochodowe do x500 już są

• 4 Odpowiedzi
  • 1212 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline clie

• **
  • 107
« dnia: Styczeń 15, 2007, 09:05:26 »
Dobre wieści dla wszystkich właścicieli x500.
W zeszłym tygodniu zadzwoniłem do Unicomu i potwierdzili, że uchwyty do Etena x500 (z ładowarką samochodową) będą dostępne od poniedziałku (tj. od dziś) - dziś rano zadzwoniłem i podobno będą w sprzedaży dziś od 12:00 (teraz ponoć jadą z lotniska).
Pozdrawiam wszystkich x500-tkowiczów.
Clie

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2007, 09:35:33 »
Kupiłem wczoraj uchwyt do Etena x500 i przekazuję moje pierwsze wrażenia:

Mam podobną sytuację i też z Corollą. Faktycznie jeśli chodzi o głębokość przedniej szyby w dolnej części - umieszczenie tam uchwytu utrudnia (a raczej uniemożliwia) wkładanie i wyjmowanie palmofonu. Co do konstrukcji uchwytu - nie mam wcześniejszych doświadczeń - ale wydaje mi się że jest dobrze zrobiony.

Długość uchwytu jego mocna i słaba strona. Mocna bo dzięki przyjętej długości całość wygląda bardzo elegancko i stabilnie. Krótszy "pałąk" mniejsze drgania. Testowo przejechałem zwykłą (Belwederska) i bardziej dziurawą (Emilii Plater) drogą i mogę powiedzieć, że Eten siedział spokojnie i bezpiecznie. Słabą stroną tej długości (a raczej krótkiego rozmiaru) jest to, że w przypadku szyby przedniej położonej pod ostrym kątem, rzeczywiście trudno znaleźć dogodne miejsce zamocowania (wyżej będzie zasłaniał a niżej nie włożycie telefonu). Ja mam tę sytuację w Toyocie Corolli - ostry kąt położenia przedniej szyby powoduje, że muszę umieścić Glofiisha mniej więcej w 1/3 wysokości szyby licząc od dołu.
Przeguby ramienia chodzą wygodnie (ramię przesuwa się po wciśnięciu na nim przycisku zwalniającego). Ramię zginane w 2 miejscach (w jednym zgięcie pionowe, w drugim poziome) - dodatkowo kołyska na palmofon obraca się (na pewno jest możliwy obrót o 90 stopni - czy więcej sprawdzę wieczorem).

Mocowanie - zassawka z gumą - po wstępnych oględzinach wydaje mi się, że jest wykonana solidnie.
Dobrym rozwiązaniem w przypadku mojego samochodu byłaby możliwość przymocowania uchwytu do górnego panela deski rozdzielczej (wtedy mógłbym umieścić Etena bardzo nisko i byłoby to rewelacyjne miejsce do nawigacji) - ale z racji chropowatości tej powierzchni (imitacja skóry) guma przyssawki jej nie łapie - chyba, że ktoś z Was zna sposób w jaki mógłbym to przymocować (oczywiście nie myślę o wkręcaniu śrub w deskę :) ).

Kołyska - po umieszczeniu palmofonu w "kołysce" jest dostęp do wszystkich przycisków i gniazdek.
Jest jednak problem z rysikiem. Po włożeniu Etena do "kołyski" nie można go wyjąć. Na dodatek uchwyt nie posiada też swojego miejsca na rysik (gdyby posiadał, możnaby przed włożeniem Etena umieścić w nim rysik). To pewnie będzie utrudniało nawigację i wybór poszczególnych opcji, uwzględniając moje (i obserwując forum) nie tylko moje problemy z korzystaniem z Voice Commandera.
Bez problemu można jednak podłączyć słuchawki - w kołysce jest specjalny na nie otwór. Kołyska nie zasłania również obiektywu i posiada otwór na przycisk migawki.

Zasilacz - moim zdaniem trochę za krótki kabel zasilacza, szczególnie jeśli chcemy np umieścić uchwyt po lewej stronie kierowcy (nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania, ale wiem, że ma ono wielu zwolelnników) - jest po prostu za krótki. Plusem tej długości jest to, że jeśli montujemy uchwyt centralnie to nie zwisają nam metry kabla - tylko biegnie on prosto do gniazda zapalniczki.

Ogólne wrażenie - (+) dobry wygląd, (+) pewne mocowanie, (-) brak możliwości umieszczenia lub wyjmowania rysika.

Pozdrawiam
Clié

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2007, 09:55:51 »
dla chcacy umiescic nisko x500 na wysokości konsoli. To można wykorzytać uchwyt ze skórzanego pokrowca dostarczanego z x500.

Zdjecia tego widziałem chyba w serwis pocketpcthoughts. DO konsoli, wyciagnięty uchwyt z pokrowca został przymocowany chyba przez klej lub magnes.

Ja sam używam uniwersalnego uchwtyu i jestem zadowolony.

*

Offline eser

• 35
  • Sprzęt: Eten X500 + microSD 8GB
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2007, 13:24:33 »
Witam!
Od ponad miesiąca używam uchwytu uniwersalnego i ładowarki samochodowej od Motoroli V3i i jest b.dobrze! Uchwyt jest mocowany do szyby i UWAGA powinien mieć tylko jedno ramię wysuwane od strony rysika i mini USB, podpórka dolna powinna być umieszczona na środku. Tym sposobem po umieszczeniu sprzętu w uchwycie mamy dostęp do portu USB i rysika.
Niestety producentów nie pamiętam, ale ceny ( uchwyt 45 zł, ładowarka 18 zł ) wskazuja, że nie były to firmy znane.
Pozdrawiam

*

Offline cartman_77

• **
  • 139
  • Samsung OMNIA
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2007, 13:03:07 »
Panowie,
Możecie pstryknąć fotki tych uchwytów? Było by fajnie zobaczyć jak wygląda w rzeczywistości oryginal i uniwersal.
Ja np. jestem na etapie wyboru uchwytu. Wziąłbym najchętniej oryginał, ale ta cena:(

Pozdr,
cartman
Samsung OMNIA

Początek:                   Obecenie:
PDA: SAHH5/SAHH5    CTWM6.5v3.1
TELEFON: XXHH3