Czy da się wyłączyć głośnik? ....

• 6 Odpowiedzi
  • 1051 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gregor44

• *
  • 73
  • Sprzęt: Toshiba G900, Eten x500, Nokia E50
Czy da się wyłączyć głośnik? ....
« dnia: Październik 11, 2007, 02:58:53 »
...tak żeby muzyka przekazywana była tylko do gniazda słuchawkowego?

Zawiedziony przeciętną jakością dołączonych słuchawek sprawiłem sobie zachwalane mx500 i przejściówkę z 2,5 na 3,5mm.
(Jak dla mnie róznica w jakości dźwięku dość spora, oczywiście na korzyść mx500, dźwięk stał sie dużo bogatszy i jakby bardziej przestrzenny...może też troszkę głośniejszy)
Problem w tym że normalny micro jack jest minimalnie krótszy i czasem nawet lekkie poruszenie przewodem powoduje że coś tam przestaje stykać i dźwięk automatycznie zaczyna lecieć przez głośnik. W miejscu publicznym może to być czasem dość krępujące :(
Zna więc może ktoś z was sposób na czasowe wyłączenie głośnika?

*

_Morf_

Odp: Czy da się wyłączyć głośnik? ....
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2007, 13:38:04 »
.....Problem w tym że normalny micro jack jest minimalnie krótszy i czasem nawet lekkie poruszenie przewodem powoduje że coś tam przestaje stykać...

Możesz przypiłować tą plastikową obudowę wtyku (w etenowskich słuchawkach jakby więcej 'metalu' wystaje) wtedy powinno być ok. Raczej nie można wyłączyć głośnika ;) pewnie można by było coś pokombinować z radiem FM (brak sygnału -> wyłącz głośnik) ale to już robota dla programisty  :wink:

« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2007, 13:40:26 wysłana przez _Morf_ »

*

Offline Alx

• **
  • 205
  • Sprzęt: HTC Touch PRO 2 + 8GB, E-TEN M700 + 8GB
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2007, 15:51:56 »

Mam pytanko :
Czy te słuchawki działają prawidłowo ? tzn. czy mikrofon pełni swoją rolę i mozna oprócz słuchania także rozmawiać.
Bo moje dostarczone wraz z M700 się popsuły, na wymianę w UniComie nie mają, a nie wszystkie oferowane na rynku, współpracują.
Właśnie dziś zamówiłem model Plantronics MX100i Stereo, no i zobaczymy czy podejdą
ROM : Jackos EVO JackFULL 1.7.0 PLK

*

_Morf_

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 11, 2007, 18:49:47 »
Mam pytanko :
Czy te słuchawki działają prawidłowo ? tzn. czy mikrofon pełni swoją rolę i mozna oprócz słuchania także rozmawiać.
Bo moje dostarczone wraz z M700 się popsuły, na wymianę w UniComie nie mają, a nie wszystkie oferowane na rynku, współpracują.
Właśnie dziś zamówiłem model Plantronics MX100i Stereo, no i zobaczymy czy podejdą

Na początku nie działały ;] (odwrotnie zlutowane połączenia we wtyczce) Znajomy cośtam pozamieniał i wszystko działa tak jak powinno ;)

*

Offline gregor44

• *
  • 73
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 11, 2007, 20:58:21 »
Ze spiłowaniem będzie ciężko ponieważ metal nie wchodzi bezpośrednio w plastik, tylko poprzedza go taki mały metalowy kołnierzyk (podobnie jak fotce w 1szym komentarzu ) więc bez odpowiedniego sprzęta nie jest to łatwe.
No chyba że teściu elektronik mi to rozbroi :)
Jeśli nie to będę musiał sprawić sobie coś takiego
http://www.skleppda.pl/index.php?d=produkt&id=723
takowa przejściówka przez to że ma wbudowany mikrofon jest o jeden pierścień dłuższa i powinna pasować idealnie

Takie same wejścia mają też słuchawki dołączane do telefonów Sagem...

*

_Morf_

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 14, 2007, 21:51:00 »
Wtyczka Micro-Jack jest zawsze takiej samej długości niezależnie od ilości kanałów (mono,stereo, z mikrofonem) tutaj chodzi tylko o społowanie plastiku wokół tego kołnieżyka. Ale faktycznie istnieją wtyczki microjack, które zamiast samego plastiku wokół początku wtyku mają jeszcze jeden metalowy pierścień (po co nie wiem).
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2007, 21:54:54 wysłana przez _Morf_ »

*

Offline gregor44

• *
  • 73
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 16, 2007, 01:46:17 »
spiłowałem troszkę plastiku i działa :) może nie siedzi tak sztywno jak oryginalna ale już sporo lepiej...nie zauważyłem wcześniej, że ten metalowy pierścień jest na tyle niewielki że mieści się w małym wyżłobieniu zaraz za wtykiem.