coraz mniej RAM

• 11 Odpowiedzi
  • 1154 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

coraz mniej RAM
« dnia: Sierpień 03, 2007, 14:54:31 »
witam wszystkich,
dlaczego w moim X500 po kilku dniach uzytkowania wolna pamiec programowa spada do 2, 3 mega? po soft resecie mam jej ok 30 MB. wszystkie programy z pamieci usuwam po zakonczeniu , a zasoby pamieci cos zjada... musze robic softReset czy jest jakas inna metoda trzymania pamieci pod kontrola?
dzieki i pozdrawiam
K.

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
Odp: coraz mniej RAM
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 03, 2007, 15:13:02 »
Dzieje się tak dlatego, że klikając na krzyżyk zamykający program, tak na prawdę nie zamykasz programu, a jedynie minimalizujesz go. Możesz to sprawdzić poprzez Star -> Settings --> Memory ---> Running programs. Tam zobaczysz ile masz aktywnych programów pożerających RAM.

Zainstaluj sobie darmowy Magic botto i powinno być OK.   :ok:
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 03, 2007, 15:26:41 »
przeciez napialem ze wszystkie programy z pamieci usuwam po zakonczeniu. wlasnie w zakladce ktora podales, masz liste programow i opcje STOP. rozumiem ze uzycie tego klawisz usuwa program z pamieci? wiec czyszcze te liste regularnie a pamieci i tak ubywa....

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2007, 15:31:21 »
Niemożliwe, coś Ci musi wisieć w tle, gdyż to między innymi SR czyści wiszące programy. Po zamknięciu programów, sprawdź tak jak Ci pisałem jakie masz uruchomione programy. RAM nie ginie sam z siebie.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2007, 15:43:27 »
to ja wiem ze nie ginie. jak pisze ze zamykam, to zamykam. jak wchodze jeszcze raz po zamknieciu wszystkich programow tam gdzie napisales to lista jestpusta!!!tyle ze bawie sie swoja maszynka dosyc czesto i sporo otwieram i zamykam. pamiec sukcesywnie znika. byl jeszcze watek o plikach tmp z internetu. ale sprwadzilem to i prawie takich plikow nie mam. nie wiem :(((((

*

Offline jotka

• 38
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2007, 15:51:36 »
to ja wiem ze nie ginie. jak pisze ze zamykam, to zamykam. jak wchodze jeszcze raz po zamknieciu wszystkich programow tam gdzie napisales to lista jestpusta!!!

lista jest pusta, ale system trzyma niektóre rzeczy  w cache.
Nie zauważyłeś, że powtórne uruchomienie danego programu zajmuje maszynce mniej czasu ? :)

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 03, 2007, 16:06:54 »
ok. logiczne i zrozumiale. pytanie tylko czy jest sposob zeby to sukcesywnie czyscic inny niz sReset ? czy wspomniany magic botto sobie z tym automatycznie radzi?

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2007, 16:27:33 »
Temat był już poruszany na forum. Jest to najprawdopodobniej wina WM albo jakiejś zainstalowanej aplikacji, która ma problem z "memory leak".
Rozwiązaniem (niestety tylko połowicznym, ale zawsze) jest program Oxios Memory 1.40 - http://www.oxios.com/
Pozdrowionka.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2007, 16:29:31 wysłana przez longu »
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 03, 2007, 17:33:04 »
masz najprawdopodobniej racje. jest gdzies chyba memory leakage. zainstalowanie 'magic button" , choc pozyteczne, tego problemu nie rozwiazalo. dlatego sadze ze oxios tez nic nie zdziala bo on tez tylko wysyla komende do zamkniecia aplikacji. jesli aplikacja nei zwalnia calej zajetej pamieci to zaden program za nia tego nei naprawi. wiec chyba pozostaje tylko Sreset raz na jakis czas.
tak czy inaczej dzieki za odpowiedzi. 

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 03, 2007, 17:39:09 »
gnypcio
Jednak radziłbym Ci spróbować tego programu. On właśnie zwalnia dodatkową pamięć, za programy, które same tego nie potrafią dobrze zrobić. Efekt - po zamknięciu wszystkich programów potrafi zwolnić często kilka dodatkowych MB i nie trzeba robić softresetu.
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 03, 2007, 18:29:31 »
masz najprawdopodobniej racje. jest gdzies chyba memory leakage. zainstalowanie 'magic button" , choc pozyteczne, tego problemu nie rozwiazalo. dlatego sadze ze oxios tez nic nie zdziala bo on tez tylko wysyla komende do zamkniecia aplikacji. jesli aplikacja nei zwalnia calej zajetej pamieci to zaden program za nia tego nei naprawi. wiec chyba pozostaje tylko Sreset raz na jakis czas.
tak czy inaczej dzieki za odpowiedzi. 

Jeśli korzystasz z Internet Explorer'a (tzn. przeglądasz różne strony) to wykonaj Delete Files po otwarciu IE w Menu>Tools>Options>(zakładka) Memory. To z pewnością przywraca sporo pamięci i jest OK  :ok:.
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2007, 19:28:08 »
To jest zla alokacja pamieci w WM i problem z jej uwalnianiem.
Stosujac nawet aplikacje zamykajace Typu MagicButton itp, oczyszczajace pamiec typu Oxios
tylko opozniaja ten proces,a nie rozwiazuja problem. W koncu i tak trzeba niestety wykonac co jakis czas SR, zeby
system odzywskal swoja szybkosc i "swiezosc".
Usuniecie rzeczy z cache IE nie uwolni PM tylko SM.