aktualizacje na stronie Etena - X500+ ?

• 17 Odpowiedzi
  • 1948 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Turtle

• **
  • 122
  • Sprzęt: HTC Diamond
aktualizacje na stronie Etena - X500+ ?
« dnia: Wrzesień 19, 2007, 14:58:12 »
Widze tam:
WWE_R01_032_0489 (to jest do aktualizacji ROMu 488 /takiego mam teraz/)
WWE_R02_032_0543 - a to co? :-] WWE_OS? nie rozumiem...
I pytanie: nie mam w tej chwili zadnych problemow /mam go z tydzien/ - jest sens instalowac to 489? jakies wazne poprawki?

Odp: aktualizacje na stronie Etena - X500+ ?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 21, 2007, 12:24:40 »
Tutaj masz wątek o nowej wersji ROM.
http://eten-users.eu/index.php?showtopic=10803&st=0

Zaktualizowałem do najnowszej wersji (WWE_R02_032_0543) kilka minut temu, i ciężko na razie zauważyć różnice oprócz opcji wyszukiwania LIVE SERACH na głównym ekranie.

Pozdrawiam.
Sonix

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2007, 13:06:44 »
Jak rozumiem w tym nowym romie jest także lokalizacja polska? Swoją drogą x500 i x500+ to praktycznie to samo... ciekawe czy istnieje sposób na "wyciągnięcie" tej lokalizacji i podzielenie się z użytkownikami M700 i X500 na WM 6. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo że ta lokalizacja będzie działać.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2007, 11:27:51 »
Jak rozumiem w tym nowym romie jest także lokalizacja polska?

Niestety najnowsza wersja ROM'u nie posiada lokalizacji!
Mi generalnie nie przeszkadza, bo używałem MDA Compact'a przez kilka lat w angielskiej wersji.
Lokalizacja wyciągnięta z poprzedniego ROM'u niestety wymaga już rejestracji (Sunnysoft InterWrite 9.5).

Aktualizacja poprawia np. wskaźnik baterii i wydaje mi się że X500+ pracuje stabilniej.
Poprawiono coś w obsłudze pamięci, bo iGO wywalało na początku Memory Full. W tej chwili zdarza mu się to rzadziej ale jednak się zdarza.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 25, 2007, 20:07:38 »
A czy Kolega Sonix, może napisać ile wolnego ramu ma po zainstalowaniu nowego romu?
Czy w ustawieniach systemu nadal widnieje 45,20 MB, bo to jest główną przyczyną zamulenia i problemów z iGO. Jemu po załadowaniu fabrycznych aplikacji brakuje wolnej pamięci! Ja przed włączeniem iGO, robię reset i  wyłączam wszystko co działa w tle, iGO działa bez problemu! Zwalili w nim rezerwację pamięci dla WM6 i myślę że to jest przyczyną takiego stanu! Dlaczego nie wsadzili mu 128 MB RAM? To mnie bardzo dziwi.

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2007, 20:34:06 »
A czy Kolega Sonix, może napisać ile wolnego ramu ma po zainstalowaniu nowego romu?
Czy w ustawieniach systemu nadal widnieje 45,20 MB, bo to jest główną przyczyną zamulenia i problemów z iGO. Jemu po załadowaniu fabrycznych aplikacji brakuje wolnej pamięci! Ja przed włączeniem iGO, robię reset i  wyłączam wszystko co działa w tle, iGO działa bez problemu! Zwalili w nim rezerwację pamięci dla WM6 i myślę że to jest przyczyną takiego stanu! Dlaczego nie wsadzili mu 128 MB RAM? To mnie bardzo dziwi.
A co Cie takiego dziwi, to zwykły marketing, X500+ sie sprzeda, następna rewelacje bedzie na tacy.
Żadna firma nie wchodzi po schodach po dwa stopnie.Pozatym niepotrzebne fabryczne aplikacje można najzwyczajniej odinstalować.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 25, 2007, 20:48:43 »
 :proud: Ale mi odpaliłeś, mowę! To może zmienię słowo zdziwiony na zawiedziony! A może znasz odpowiedź na zadane pytanie odnośnie wolnego ramu? (tylko pomiń informację o deinstalacji i programach typu: Oxios Hibernate, Task Mgr. bo jesteśmy już za tym)

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 26, 2007, 09:07:14 »
Po upgrade ROM'u w pamięci nic się nie zmieniło :(.
Sprawdzony sposób na iGO (testowany od wczoraj):
Upgrade iGO do wersji Jun 18 2007
Ustawienia/Zaawansowane/Opcje ekranu/Ustaw tryb QVGA

iGO nie jest już taki ładny, ale działa :) .

Co do ilości pamięci zrobiłem mały test, wyniki poniżej:

Oryginalnie: (hard reset, aplikacje Eten'a, polska lokalizacja)
Przech Danych:
Razem 53.76
Używane 24.76
Wolne 29.00

Programy
Razem 45.20
Używane 21.32
Wolne 23.88

Czysty: (hard reset, bez aplikacji Eten'a, system angielski)
Przech Danych:
Razem 53.76
Używane 4.64
Wolne 49.12

Programy
Razem 45.20
Używane 18.38
Wolne 26.81

Czysty z polakiem: (hard reset, bez aplikacji Eten'a, polska lokalizacja)
Przech Danych:
Razem 53.76
Używane 9.88
Wolne 43.88

Programy
Razem 45.20
Używane 18.82
Wolne 26.38

W wersji 'czystej' iGo też potrafił się wywalić w VGA.
Trzeba chyba poczekać na lepsze zarządzanie pamięcią w WM6, lub poprawkę do używania iGO w wersji VGA.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 26, 2007, 09:28:47 »
No to pięknie wyjaśniłeś! Widzę że w dalszym ciągu jest problem z rezerwacją pamięci dla pool-a WM6. Mam takie wrażenie bo mamy jeszcze telefon htc (spv) i tam poprawili soft właśnie w tym temacie, gdzie na starcie jest z WM6 ponad 50 MB wolnego RAM-u. Gdzie nawet po załadowaniu różnych śmieci, w porównaniu do X500+ zostaje około 6-8 MB więcej.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 26, 2007, 11:13:50 »
@Sonix - dzięki za lokalizację. Testowałem ją na X500 z WM 6. Zainstalowałem ją na czyściocha wyciągniętego z pudełka. Lokalizacja instaluje się bez problemu, działa jako 14 dniowe demo i:

Większość syetemu (jakieś 95%) po polsku, programy Windows Mobile oraz aplikacje Etena spolszczone w 70-80%. Działa Wi-Fi, działa bluetooth, działa GPS, wszystko niby fajnie ale...

- File Explorer po angielsku (da się z tym żyć, bo nie każdy z tego korzysta)
- Krzaki przy usuwaniu profili w active sync (co prawda da się je usunąc tylko zamiast napisów potwerdzających czy chcesz usunąć są dziwne ciągi znaków)
- nie działa EXCEL (Power Point oraz Word działają)
- Na klawiaturze literki są ok oprócz niektórych znaków (ENTER, Backspace, TAB) są za duże ale mimo tego działają "na czuja"

NAJWAŻNIEJSZE:

Niestety nie działa moduł GSM czyli telefon jak i GPRS/EDGE, MMS. Już przy restarcie nie pojawia się monit o wpisanie PIN, co prawda da się do tego wejść klikając w antenkę koło zegarka a następnie ustawienia telefonu. Pojawi nam się ekran kalwiatury z prośbą o wpisanie PIN. Po jego wpisaniu miby loguje się do sieci ale przy antenece nadal jest wykrzyknik, a jak wejdziemy w ustawienia telefony to ujrzymy napis NO SERVICE. Sytuacja powtarza się na karcie ERY jak i ORANGE. Nie mam niestety na stanie Etena M700 żeby móc sprawdzić działanie tej aplikacji z tym modelem. Jeżeli jest ktoś chętny to link do pliku jest na dole. Jest to wersja DEMO więc można ją udostepnić - jeżeli na M700 będzie działał GSM a reszta problemów będzie jak w X500 to da się z tym spokojnie żyć i użytkować urządzenie. Pełną wersję w razie czego będzi emożna kupić na stronie producenta (sunnysoft - wersja 9.5 full screen)

http://radoskur.neostrada.pl/EtenX500Plus_IW95pl.armv4.zip  w środku archiwum plik w wersji CAB do instalowania z poziomu palmtopa.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 11:17:10 wysłana przez radoskur »

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 26, 2007, 11:49:41 »
Z zainteresowaniem przeczytałem o opcji QVGA w iGO bo natknąłem się na podobny problem w moim X500+. Zainstalowałem ROM 543 wyrzuciłem część aplikacji ETEN i na starcie po SR mam 26 MB na programy. Po uruchomieniu iGO (VGA, trasa ok. 1500 km) i spuszczeniu go na listwę mam 12 MB. Przy takiej ilości pamięci nie mam komunikatów "memory full". Jeżeli przy starcie iGO mam poniżej 22 MB, to zdarza się że taki komunikat występuje. Zmieniłem tryb iGO na QVGA i spuściłem iGO na listwę pamięć wolna była 13 MB - niewielka różnica. Z tego co zauważyłem znacząco wzrosła szybkość przerysowywania ekranu (jest to raczej logiczne, ale podczas nawigacji przerysowywanie ekranu jest wystarczająco szybkie na VGA) co ma znaczenie podczas przeglądania trasy. Wydaje mi się, że "upierdliwa" jest konieczność wykonywania SR przed wejściem do iGO, gdyż X500+ zżera stopniowo pamięć z 26 MB aż do 18-19 MB (aplikacje zamknięte prawidłowo) i wtedy iGO raczej zaczyna mieć opory. Zżeranie następuje także po wykonaniu rozmowy telefonicznej co jest poważną wadą. Próbowałe ROM 488, 489 i 543. Wyniki są podobne - dla każdego można uzyskać 26 - 27 MB, ale jakiś "faul" z zarządzaniem pamięcią niewątpliwie występuje. Zrezygnowałem z polskiej lokalizacji, bo nie lubię jak są błędy językowe, a poza tym odniosłem wrażenie, że z nakładką system chodzi minimalnie wolniej. Miejmy nadzieję, że pojawi się poprawka polepszająca gospodarkę pamięcią przez WM6. Czy taki problem występował na X500 z WM5?

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 26, 2007, 12:26:23 »
@roman48 - na czystym systemie bez aplikacji Eten'a i bez lokalizacji iGO w VGA wytyczał długie trasy bez problemów.
Myślałem że już jest OK.
Jeżeli jednak jeździłem po mieście i co chwilę przeliczało trasę, wywalało 'memory full'.
W trybie QVGA jeszcze mi się nie zdarzyło.

Zamiast odinstalowywać aplikacje Etan'a, po hard resecie i pojawieniu się ekranu instalacyjnego aplikacji
wystarczy przytrzymać przycisk aparatu. Przerywa to instalację i mamy czysty system.

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 02, 2007, 19:09:14 »
Ale wtedy nie mamy nic, prócz gołego systemu? A w sytuacji, gdy chcemy mieć własny soft (nie ładujący się przy starcie, dodatkowo instalowany), to znów trzeba go instalować?
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline sboard

• 33
  • Sprzęt: Loox N560, E-ten X500+
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 10, 2007, 10:30:19 »
Niestety w wersji 543 nadal występuje problem ze znikającymi kontami POP3 i trzeba instalować łatkę.

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 17, 2007, 11:33:31 »
Pytanko: czy oprócz kont pocztowych i ikonek QuickLink jest jeszcze coś, co znika samorzutnie w WM6?
Pozdrawiam
Zasmucony
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline zycho

• *
  • 54
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 27, 2007, 19:52:47 »
Chciałem zainstalować rom 543 - ściągnięty ze strony Etena, (mam 489) a tu mi wywala takie coś:

“Transfer failed, the upgrade file may incompatible to your device, please download the file again”

Mam X500+, rom jest do X500+, a wgrać się nie chce. Ściągnąłem jeszcze raz plik romu i to samo!
Może ktoś wie o co chodzi?  :mad:

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 27, 2007, 20:48:51 »
I tego właśnie najbardziej się obawiam, o czym już pisałem w innym wątku.
Powiedz, jak sobie poradzisz (poradziłeś) z powrotem do poprzedniego systemu? Masz ściągnięty identyczny soft, jak ten, co miałeś? I skąd?
Regulamin!

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 27, 2007, 22:17:57 »
żeby zainstalować rom 543 musisz użyć pliku UnLock_upgrade http://eten-users.eu/index.php?showtopic=10462