Problem zablokowanego na 100% wskaźnika baterii. X500 WM5 ROM 434.

• 9 Odpowiedzi
  • 1559 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
Kłaniam się!
Dopadł mnie problem zablokowanego na 100% wskaźnika baterii. Jako, że to jeszcze WM5 to stracha mam z aplikowaniem Etenowskich paczy do tego problemu.
Sprawdziłem ten klucz w rejestrach:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\ControlPanel\Battery]
i miałem tam tak:
"TransformValue"=200000
zmieniłem na "sugerowaną" wartość:
"TransformValue"=219000
i wygląda, że licznik znowu ruszył, ale...
Tak się zastanawiam, skąd autor tego rozwiązania wziął tą wartość(?). Może by tak jakaś dobra dusza z taką jak moja maszynką i romem sprawdziła TransformValue u siebie?
Ciekawi mnie też, czy ten klucz jest w jakiś sposób dynamiczny, czyli czy zmienia się wraz ze wskazaniem licznika, np. w sytuacji pełnego naładowania i po spadku do wartości np 50%. Zerknie ktoś? Ładnie proszę :)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: Problem zablokowanego na 100% wskaźnika baterii. X500 WM5 ROM 434.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 07, 2008, 19:14:43 »
Tak się zastanawiam, skąd autor tego rozwiązania wziął tą wartość(?) (219000).

Też się nad tym zastanawiałem, ale nie wnikałem głębiej gdy zobaczyłem, że wpisanie tej wartości pomogło.

Czy wskaźnik baterii = 100% masz również po soft-resecie?
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline bobas007

• 435
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 07, 2008, 20:29:43 »
Czy wskaźnik baterii = 100% masz również po soft-resecie?
Przed zmiana wartości licznik stał na 100% nawet po sr. Testowałem jak długo tak pociągnie i gdy po paru godzinach nonstop GPS, wifi, BT i takie tam, hehehe...
Licznik dość nagle i szybko zjechał do ok 50% i tyle widziałem Todaya. Nastąpił samoczynny reset z wywaleniem bootloadera, lol.
Szczęściem X500 odpalił łaskawie po podłączeniu zasilania i wykonaniu sr. Oczywiście był to klasyczny zjazd do boksu. POP3, hasła wifi i parowanie BT do odbudowy.
Po tym fakcie jasnym się dla mnie stało, że to nie tylko banalna blokada wskaźnika, lecz całkowicie zły odczyt stanu baterii i w efekcie brak możliwości bezpiecznego zamknięcia systemu.
No to sie dokopałem do info o wartości "kalibrującej" ten odczyt, tylko niepokoję się, czy jest ona rzetelny, bo jeżeli nie... Sami pomyślcie jakie na dłuższą metę może mieć to konsekwencje.
Problem, że baaaardzo mi się nie chce robić HR i stąd prośba do użytkowników nie zakażonych X500 z romem 434 :)

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
  • Sprzęt: Samsung GT S5830, Android 2.3.6, 8 GB
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2008, 20:56:03 »
Jaka jest "recepta" na tę dolegliwość - łatka albo co ? Wcześniej pokazywał normalnie spadek naładowania i od jakiegoś czasu nawet sobie d.... tym nie zawracałem (choć czytałem na forum o takich przypadkach - jako ciekawostki  :grin:) ale dziś mi taki numer wykręcił (około południa) że ból głowy (nie będę opisywał swojej historii - za długo  :mad:), w każdym bądź razie po padzie jaki wykonał podłączyłem go do ładowarki samochodowej na około 10 - 15 min. i praktycznie cały czas (obecnie) jest 100% naładowania baterii  :ok: (zaje.......e)  :|
Bywają chwile zapomnienia (np. zakup ETENA) które pamięta się całe życie ....

*

Offline bobas007

• 435
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2008, 20:39:43 »
Jaka jest "recepta" na tę dolegliwość - łatka albo co ?
Wiesz co? A pokusiłeś się chociaż przeczytać posta, który otwiera ten wątek? Ja rozumiem, że Twój problem pewnie można załatwić inaczej niż mój, bo jedziesz na WM6, a ja na WM5, ale mógłbyś chociaż napisać jaką ma u Ciebie wartość "TransformValue". Chociaż k^%wa tyle, ładnie proszę. :|

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 11, 2008, 14:20:44 »
No faktycznie ślicznie poprosiłeś, zawsze unikałem grzebania w rejestrze (na którym się nie znam) ale w związku z tak sympatyczną prośbą jeśli mi podasz ścieżkę dostępu (tzn. gdzie wleźć i co odczytać uczynię to wyłącznie dla ciebie). Chciałbym dodać nieskromnie że dziś nastąpiła jakaś zmiana w moim X500 bo zaczął wskazywać spadek poziomu naładowania - coś mu odpuściło (chyba nie mrozy ?).  :ok:

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2008, 15:14:57 »
No faktycznie ślicznie poprosiłeś, zawsze unikałem grzebania w rejestrze (na którym się nie znam) ale w związku z tak sympatyczną prośbą jeśli mi podasz ścieżkę dostępu (tzn. gdzie wleźć i co odczytać uczynię to wyłącznie dla ciebie). Chciałbym dodać nieskromnie że dziś nastąpiła jakaś zmiana w moim X500 bo zaczął wskazywać spadek poziomu naładowania - coś mu odpuściło (chyba nie mrozy ?).  :ok:

Może zacząłeś go wkońcu używać co za tym idzie spada poziom naładowania :mrgreen:

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 11, 2008, 18:40:21 »
No cóż mogę na to napisać, używam go z częstotliwością zbliżoną do średniej a nawet powyżej co zmusza mnie do ładowania go co dziennie (najczęściej noc) a w najlepszym przypadku co drugi dzień. W przeddzień dziwnego objawu  trochę się nim pobawiłem (instalacja itp.) i już w tedy pokazywał 100% naładowania (myślałem że podłączenie do kompa go uzupełniło - noc bez ładowania), na drugi dzień parę telefonów i innych czynności energożernych i około południa "pad" przy wskazaniach 100% naładowania - bez możliwości odpalenia (migająca czerwona dioda - przy próbie włączenia), dopiero podłączenie do ładowarki samochodowej spowodowało włączenie go i praktycznie do wczoraj wieczorem pokazywał nadal 100% naładowania - dopiero dziś zauważyłem że odpuściło go i na wkaźniku zaczyna pokazywać spadek naładowania (obecnie 60%)  :grin:

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 02, 2008, 15:27:31 »
jak opisywany sposób ma sie do romu 436 bo niestety takowy posiadam od czasu powrotu etenka z serwisu

Wskaźnik początkowo działał bez zarzutu ale w chwili obecnej zostaje na 80% lub 100% a dioda miga na czerwono i telefon zdycha

zajrzałem do
[HKEY_LOCAL_MACHINE\ControlPanel\Battery]

i miałem tam tak:

"TransformValue"=19641"

zmieniłem na "sugerowaną" wartość:

"TransformValue"=219000

po resecie od razu spadło na 40% (w chwili obecnej jestem w fazie testów wskazań stanu baterii
)

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 22, 2008, 17:55:55 »
no i mnie również od wczoraj dopadł ten problem... wskaźnik zablokowal sie na 100% i tak było jeden dzień, w drugi przeskoczył na jakieś 60% i wieczorem zaczęła migać czerwona dioda po czym rano już był całkowicie rozładowany. Naładowałem i znów wisi na 100%. Na pokładzie mam WM6 + patche poprawiające jojstik i do kart sdhc. Jest na to jakaś rada?