Ja wczoraj poszedłem na całość

i zainstalowałem na moim x500 rom z wm6. Zastosowałem procedurę z (częściowym) przerwaniem instalacji softu Etena.
W czasie pierwszego startu instaluje się system. Trzeba poczekać do pokazania się informacji, że ładuje się pierwszy z elementów dodatkowych. W moim przypadku na ekranie pokazało się :cośtamcośtam 1/22 (druga liczba jest zależna od ilości dodatkowych programików, np. w w romie WM5 było to 1/20).
Jak tylko to się pokazało palnąłem reset rysikiem i teraz czekałem na rozpoczęcie się krótkiego odliczania przed instalacją elementów OEM. Wystarczy w czasie tego odliczania przytrzymać guziczek od foto i instalacja zostaje przerwana. System startuje dalej. W efekcie tego manewru traci się niestety trochę pamięci storage, bo część etenowskich aplikacji się instaluje, np radyjko, ale... Działają MMSy i nie zauważyłem niesławnego opóźnienia przy odbieraniu rozmów. No i taka mała podpowiedź, bo to czasem nie jest takie oczywiste. W Etenach w katalogu Windows znajdują się caby instalacyjne, które można sobie spokojnie przepisać na kartę SD (na wypadek, gdybyśmy później chcieli coś tam dołożyć) do katalogu np Windows. Te caby sporo zajmują i po ich przeniesieniu zwalnia nam się bezcenna pamięć storage

Miałem wrażenie, że ta procedura (zaczerpnięta z Eten-users) była tu już prezentowana, ale przypominam ją gdyby ktoś wcześniej nie znalazł