Brak MMS

• 16 Odpowiedzi
  • 1572 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline coby6

• 40
  • Sprzęt: IPHONE 3G
Brak MMS
« dnia: Styczeń 13, 2008, 00:11:19 »
Witam
Mam problem z X500+ . Po hard resecie nie instalowałem etenowskich cabów .niestety ale nie mam mms w systemie . Jak sie nazywa cab od mms ?

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
Odp: Brak MMS
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 13, 2008, 00:18:34 »
Niema CAB-a od MMS.
Sprawdź czy w start/programs/phone/MMS masage napewno niema?

*

Offline coby6

• 40
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 13, 2008, 00:35:53 »
Niestety nie ma konta mms w systemi . Musiał bym instalować cały syf od etena  by je mieć .

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 13, 2008, 01:23:37 »
Hmm./ Ciekawe.
bylem przekonany ze mam MMS a tu faktycznie - nie ma.
a tez mam czysty ROM bez aplikacji etena.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline coby6

• 40
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 13, 2008, 12:35:24 »
I jak teraz zrobic by dzialaly mmsy ?

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 13, 2008, 21:53:42 »
Wlasnie dostalem od czeskich kolegow - sprobuj to co w zalaczniku,
Mi to aktywowalo MMSy.

Uwaga: ten cab zmienia kolor pulpitu

HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
  • Sprzęt: Eten Glofiish M700 + 6GB micro SD
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2008, 07:48:52 »
(...) Uwaga: ten cab zmienia kolor pulpitu

I co nie można zmienić koloru z powrotem na swój ulubiony? A może ktoś wie którą z aplikacji Etena należy zainstalować aby mieć mmsy?
Napisane: Styczeń 14, 2008, 07:32:09
Znalazłem inne rozwiązanie na stronie http://eten-users.eu/index.php?showtopic=12583 - wystarczy uruchomić aplikację z katalogu Windows/csp.exe i mmsy pojawią sie na naszym etenie. Sprawdziłem działa mam już usługę mms - szybko i bezboleśnie
Wojtek

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 14, 2008, 09:09:13 »
mozna zmienic potem. zreszta to nie pierwszy patch z jakim sie spotkalem ktory zmienia kolor pulpitu.

Ale faktycznie to co ty znalazles wyglada lepiej. te aplikacje wystarczy uruchomic raz? czy trzeba przy kazdym starcie systemu?

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 14, 2008, 09:19:05 »
mozna zmienic potem. zreszta to nie pierwszy patch z jakim sie spotkalem ktory zmienia kolor pulpitu.

Ale faktycznie to co ty znalazles wyglada lepiej. te aplikacje wystarczy uruchomic raz? czy trzeba przy kazdym starcie systemu?
Wystarczy raz, po soft resecie dalej jest usługa mms :). Przy czym trochę mylące jest uruchomienie tego pliku csp.exe bo zarówno pod "file explorer" jak i "total commander" po "kliknięciu" na ten plik nie widać reakcji takiej która pokazywałaby że coś się instaluje ale mimo tego aplikacja się zainstalowała.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 16:33:36 wysłana przez wojtek_p »
Wojtek

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 14, 2008, 21:14:11 »
Po csp.exe MMSy są, ale nie działają (przynajmniej u mnie).
Ten MMS.cab jest z mojego ROMu? Jeśli tak - dziwne, że zmienia kolory (w sumie musiałem użyć setup.dll od HTC żeby działało z ExtROMu :/ ).

Żeby działały MMSy (bez zewnętrznych narzędzi) trzeba pozwolić Etenowi sparsować plik oem.xml z ExtROMu i odczekać, aż zapisze rejestr (czyli dać mu zainstalować około 10 aplikacji z ExtROMu).

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 15, 2008, 01:01:30 »
nie wiem czy cab jest twoj. zadalem takie same pytanie na ce4you.cz i dostalem go :)
mam spb shella z czarnym stylem. a po instalacji tego caba mam niebieski desktop (lekko cieinowany) ale bary na gorze i na dole pozostaly czarne. wyglada fajnie wiec zostawie :D

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 15, 2008, 01:43:19 »
 :mad:, to mój CAB;P

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 15, 2008, 08:59:06 »
(...)
Żeby działały MMSy (bez zewnętrznych narzędzi) trzeba pozwolić Etenowi sparsować plik oem.xml z ExtROMu i odczekać, aż zapisze rejestr (czyli dać mu zainstalować około 10 aplikacji z ExtROMu).
:) No ja jestem tylko zwykłym użytkownikiem i szczerze mówiąc nic nie rozumiem z tego co napisałeś - może tak mógłbyś to wyjaśnić co po prostu należy zrobić, bo ja np nie rozumiem zdania "trzeba pozwolić Etenowi sparsować plik oem.xml z ExtROMu" . Czyli co?
Napisane: Styczeń 15, 2008, 08:38:10
Faktycznie samo uruchomienie  csp.exe nie pozwala na wysyłanie mmsów bo jak już sie stworzy mmsa to na koniec jest informacja o niemożliwości wysłania tegoż, ale jeśli skonfiguruję wszxystko jak jest opisane tutaj: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=79705.0 to mmsy sie pieknie wysyłają co przed chwilą sprawdziłem. :)
Wojtek

*

Offline marcing

• 25
    • Fotografia sportowa
  • Sprzęt: Samsung I9000, Nokia E90
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 25, 2008, 17:50:48 »
a to dziwne ..
ja tylko ciachnąłem tego csp.exe i pojawiło się mms, i własnie dostałem komunikat message successfully sent :)
gdzie jest śśnurek

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2008, 19:08:36 »
Ja wczoraj poszedłem na całość  :P i zainstalowałem na moim x500 rom z wm6. Zastosowałem procedurę z (częściowym) przerwaniem instalacji softu Etena.
W czasie pierwszego startu instaluje się system. Trzeba poczekać do pokazania się informacji, że ładuje się pierwszy z elementów dodatkowych. W moim przypadku na ekranie pokazało się  :cośtamcośtam 1/22 (druga liczba jest zależna od ilości dodatkowych programików, np. w w romie WM5 było to 1/20).
Jak tylko to się pokazało palnąłem reset rysikiem i teraz czekałem na rozpoczęcie się krótkiego odliczania przed instalacją elementów OEM. Wystarczy w czasie tego odliczania przytrzymać guziczek od foto i instalacja zostaje przerwana. System startuje dalej. W efekcie tego manewru traci się niestety trochę pamięci storage, bo część etenowskich aplikacji się instaluje, np radyjko, ale... Działają MMSy i nie zauważyłem niesławnego opóźnienia przy odbieraniu rozmów. No i taka mała podpowiedź, bo to czasem nie jest takie oczywiste. W Etenach w katalogu Windows znajdują się caby instalacyjne, które można sobie spokojnie przepisać na kartę SD (na wypadek, gdybyśmy później chcieli coś tam dołożyć) do katalogu np Windows. Te caby sporo zajmują i po ich przeniesieniu zwalnia nam się bezcenna pamięć storage :)
Miałem wrażenie, że ta procedura (zaczerpnięta z Eten-users) była tu już prezentowana, ale przypominam ją gdyby ktoś wcześniej nie znalazł :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2008, 20:03:05 wysłana przez bobas007 »

*

Offline Banan2

• **
  • 140
  • Sprzęt: X500 + 2GB Sandisk
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 28, 2008, 13:57:41 »
Ja wczoraj poszedłem na całość  :P i zainstalowałem na moim x500 rom z wm6. Zastosowałem procedurę z (częściowym) przerwaniem instalacji softu Etena.
W czasie pierwszego startu instaluje się system. Trzeba poczekać do pokazania się informacji, że ładuje się pierwszy z elementów dodatkowych. W moim przypadku na ekranie pokazało się  :cośtamcośtam 1/22 (druga liczba jest zależna od ilości dodatkowych programików, np. w w romie WM5 było to 1/20).
Jak tylko to się pokazało palnąłem reset rysikiem i teraz czekałem na rozpoczęcie się krótkiego odliczania przed instalacją elementów OEM. Wystarczy w czasie tego odliczania przytrzymać guziczek od foto i instalacja zostaje przerwana. System startuje dalej. W efekcie tego manewru traci się niestety trochę pamięci storage, bo część etenowskich aplikacji się instaluje, np radyjko, ale... Działają MMSy i nie zauważyłem niesławnego opóźnienia przy odbieraniu rozmów. No i taka mała podpowiedź, bo to czasem nie jest takie oczywiste. W Etenach w katalogu Windows znajdują się caby instalacyjne, które można sobie spokojnie przepisać na kartę SD (na wypadek, gdybyśmy później chcieli coś tam dołożyć) do katalogu np Windows. Te caby sporo zajmują i po ich przeniesieniu zwalnia nam się bezcenna pamięć storage :)
Miałem wrażenie, że ta procedura (zaczerpnięta z Eten-users) była tu już prezentowana, ale przypominam ją gdyby ktoś wcześniej nie znalazł :)
Witam !
Nie za bardzo rozumiem. Po ilu zainstalowanych aplikacjach Etenowskich przerwałeś instalację ? Bo jeśli nacisnąłeś przycisk Camera podczas odliczania to masz czysty WM6 w którym jest m.in. radyjko. No chyba, że jestem w błędzie.
Ja również postawiłem system z czystym WM6 (doinstalowałem tylko program do backupu) potem zainstalowałem mms.cab (pojawiła się zakładka z MMS-ami), kliknąłem na csp.exe no i niestety MMS-y nie działają. Można stworzyć MMS-a, a po kliknięciu "send" pojawia się komunikat "connecting"  a potem informacja, że MMS-a nie można wysłać. Próby konfiguracji sieci komórkowej i opcje MMS-ów nic nie dają  :(
Pozdrawiam

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 28, 2008, 20:17:45 »
Nie za bardzo rozumiem. Po ilu zainstalowanych aplikacjach Etenowskich przerwałeś instalację ? Bo jeśli nacisnąłeś przycisk Camera podczas odliczania to masz czysty WM6 w którym jest m.in. radyjko. No chyba, że jestem w błędzie.
Eeee... A myślałem, że czytelnie to opisałem :(
No ale jeszcze raz... Przy pierwszym starcie systemu (po HR, albo po wgraniu nowego romu) należy poczekać do pokazania się informacji, że następuje instalacja pierwszego składnika (oem) na ekranie mojego X500 z WM6 pojawiło się: 1/22 i w tym momencie trzeba zrobić reset rysikiem. Po tym resecie instalacja wznawia działanie, ale teraz łapiemy ja wcześniej, na krótkim odliczaniu przed instalacją. Jak tylko pojawi sie odliczanie przytrzymujemy przycisk camery. Tyle.