Wizualna modernizacja SPV M3000 + ROM

• 53 Odpowiedzi
  • 3548 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 06, 2007, 00:19:14 »
Witam szanowne towarzystwo..!
Na wstępie chciałam prosić o wyrozumiałość jako, że jestem świeżynką w gronie tak znakomitych postaci. Czytam post za postem o SPV -tematów jest od groma a ja mam ciągle jakieś pytania. Czy znajdzie się jakiś wspaniałomyślny rycerz który białogłowie wytłumaczy jak upiększyć swój fonik.
Zgodnie z tym co w temacie napisałam w prezencie trafił mi się SPV, i wertując to forum natrafiłam na wiele ciekawych modyfikacji a co za tym idzie całkowitej odmiany w/w telefonu. Potrafię korzystać z szukajki nie mniej jednak zawsze wolę zapytać - ot taka już jestem.
Zatem zaopatrzyłam się w zestaw z tej strony bowiem wygląd jednak jest ważny.
Czy bez obaw mogę podmienić w tym modelu pliki Windows znajdujące się w w/w paczce.?
Następnie jest jakiś rar którego też powinnam odpalić na fonie...?
A na sam koniec programik OZ którego powinnam w jakiś sposób skonfigurować? - na stronie "producenta" wszystkie jego ustawienia są jakby default..

Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość i o pomoc !
Asia

*

mobi_one

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2007, 01:38:30 »
post usuniety
mobi
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 13:39:32 wysłana przez mobi_one »

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2007, 09:59:24 »
Cytat: "mobi_one"

i na koniec dial pady:
http://www.zombienexus.net/portal/GH_ShowArticle.asp?HID=22&CATID=1|2|3|4|5|6|7|8|9|10

mobi_one mam małe pytanie. Czy można zmienić skin phonepada nie mając na pokładzie Wisbara?
What we do in life echoes in eternity...

*

mobi_one

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2007, 10:00:26 »
post usuniety
mobi
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 13:39:56 wysłana przez mobi_one »

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 06, 2007, 10:12:48 »
Hmm, masz na myśli ten link http://www.zombienexus.net/portal/GH_ShowArticle.asp?HID=22&CATID=1|2|3|4|5|6|7|8|9|10?
Bo jeśli tak to jest tam napisane, że wymagany jest Wisbar :/

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 06, 2007, 10:15:35 »
Sit, źle przetłumaczyłem text :P Sorki mobi_one i dzięki.

*

mobi_one

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 06, 2007, 10:20:02 »
post usuniety
mobi
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 13:40:08 wysłana przez mobi_one »

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2007, 10:22:26 »
W oryginalnym najbardziej mnie wkurza to, że jak go włączę to nie widzę tej ciemnej czcionki i nie wiem jakie wybło ostatnie połączenie, a często dzwonię do żony i po wciśnięciu zielonej słuchawki nie wiem czy mam ją wciskać znów czy muszę wchodzić w historię połączeń, bo po prostu ta czcionka jest niewidoczna. Dzięki wielkie za te skiny. Zaraz sobie zainstaluję.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 06, 2007, 20:04:33 »
mobi_one chciałam na wstępie podziękować za zainteresowanie..:)

Wreszcie po ciężkim dniu chwila odpoczynku. Może na początku odpowiem na Twoje pytanie ( widzę że znawca z Ciebie drogi kolego płci pięknej - nie mniej jednak muszę powiedzieć że nie zawsze ta zasada się sprawdza). Co do tela to oczywiście chciała bym by był i funkcjinalny, bowiem mam wrażenie że brakuje mu jakieś 1GB pamięci ;) i bardzo ładny.
Zmianę tapetek z 1 linka możemy sobie darować udało mi się opanować ThemeGenCE dzięki czemu mam prawie pełny wpływ na wygląd, nie mniej jednak 2 link już bardziej mi przypadł do gustu i tutaj właśnie sprostowanie mojego 1 posta-mianowicie myślałam, że można zmienić qvga na vga za pomocą OzVGA, oraz zestawu plików bibliotek do podmiany w katalogu win. -rozumiem ,że się myliłam i dobrze że tego nie zrobiłam..:)..
Zainstalowałam też sobie zainspirowana pięknem niektórych, pokazywanych  na tym forum modeli WisBarAdvance2 ale diabelstwo tak mi zamieszało w głowie po instalacji że kompletnie nie potrafiłam się odnaleźć w gąszczu ikonek ...okropne doświadczenie ledwo co udało mi się tego pozbyć a i tak otrzymałam komunikat że nie zostało to dziadostwo do końca usunięte...
MOże na dobry początek podpowiesz mi łaskawie jak zainstalować tego
http://www.zombienexus.net/portal/GL_Display.asp?SEC=3&EntryID=437
zombiego bym czegoś nie spaprała i ten ładny pad dialer z tego co wyczytałam to należy odpalić na telu .cab dla danego motywu następnie wybrać miejsce instalacji ( obojętnie czy gdzieś konkretnie ma to być umiejscowione) a na koniec soft reset...i tak aż do uzyskania najmilszego efektu....
A jeśli będziesz dalej tak miły może powiesz mi jak zwiększyć jego funkcjonalność/wydajność

PS. Dialer już opanowałam zupełnie inna bajka niż to co w defaulcie ma do zaoferowania telefon - czytelność wzrosła 100% ale z tym skinem sobie nie poradze chyba tak łatwo..

*

mobi_one

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 06, 2007, 22:53:17 »
post usuniety
mobi
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 13:40:19 wysłana przez mobi_one »

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 06, 2007, 23:48:27 »
W takim razie chyba sobie to upiększanie zostawię na .....dużo dużo później ...czy mogę liczyć jeszcze na jakąś podpowiedź co z naszych maszyn można wydobyć...a przede wszystkim jak tego dokonać.
Oczywiście chodzi mi o stronę techniczną...czytam na forum o zmianach romów kręceniu procesorów...ale czy w rezultacie coś to daje - a jeśli tak to prosiła bym ze względu na zbliżającą się okazję  ]:> o jakieś naprowadzenie ew.  przeprowadzenie, skierowanie czy też pokierowanie poprzez taki proces bowiem czasami wydaje mi się (chyba już o tym pisałam ;)) że sprzęt się troszku wlecze ;(

*

mobi_one

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 07, 2007, 01:09:07 »
post usuniety
mobi
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 13:40:28 wysłana przez mobi_one »

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 07, 2007, 16:32:30 »
1.Jak wygląda zależność podkręcenie vs zużycie baterii.?
...głównie używam SPV do nawigacji i gdy wykonuję połączenia i jeszcze coś dojdzie do tego jakiś mail lub wiadomość wlecze się potwornie...
2. Na tej stronie z objasnieniem pokazane są ustawienia CpuScaler  powinnam zrobić podobnie czy na stałem zmienić na 273...bo rozumiem że dzięki takim ustawieniom zegar zmienia się w zależności od wymagań aplikacji? czy może źle to zrozumiałam ...:O~

moje wymiary ;)
IPL 2.22.0001
SPL 2.22.0001
GSM 01.04.10
OS 2.22.11

Chyba wszystko dobrze spisałam... :P

*

mobi_one

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 07, 2007, 18:45:11 »
post usuniety
mobi
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 13:40:40 wysłana przez mobi_one »

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 07, 2007, 20:50:11 »

www.syndykat.pl/orange/os8mb.zip

niestety ale nie odnajduję takiego linka

.......wiec nalezy zrobic backup.

trochę mi głupio ale w ASync nie znajduję takiej opcji pomimo iż w instrukcji romu jest napisane bym właśnie takową operację przez w/w program wykonała :huh:

W paczce do romu znajdują się jeszcze EnterBootLoader; RUUGetInfo; w czymś będą pomocne?

Co z kontaktami i plikami nie zapisanymi na SD, czyli programami zainstalowanymi czy one polecą??

*

mobi_one

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 07, 2007, 20:53:36 »
post usuniety
mobi
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 13:40:49 wysłana przez mobi_one »

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 07, 2007, 21:31:23 »
a że tak zapytam jaki język tego systemu bo tutaj mi coś po włosku komendy na monitorze wyświetla  :terrified:

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 08, 2007, 00:06:39 »
Asia Fistasia

A tym sie nie przejmuj - wszystko w normie :) RUU jest tylko po wlosku
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

mobi_one

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 08, 2007, 00:50:45 »
post usuniety
mobi
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 13:40:57 wysłana przez mobi_one »

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 09, 2007, 00:01:04 »
mobi_one
Rozumiem że korzystając z tej pomocy >> http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=293480 mogę pozwolić sobie na wgranie ammm dajmy na to Angielski ROM molski.biz oparty na ROMie Faria 30MB RAM 3.00 (AKU3.2)  :mysli:

*

mobi_one

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 09, 2007, 00:19:10 »
Asia Fistasia
dokladnie, oraz inne romy

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 09, 2007, 08:12:00 »
okej jednak zacznę  z romami, tak jak mi podawałeś na samym początku,(delikatnie bez szaleństwna co by czegoś nie......) dopiero potem zacznę się bawić o ile przejdę pozytywnie ten pierwszy upgreate...
Jaki zestaw polecasz obecnie jako najbardziej efektywny wg. Ciebie mobilku drogi

*

mobi_one

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 09, 2007, 09:39:36 »
co prawda dzis juz jest 09.03 ale odpowiem :)
uzywam WM6 Most Bjutiful + radyjko maryja 2.61 + wibra ;)

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 09, 2007, 20:52:16 »
nazwa tego OS pochodzi od jego piękna=idealne działanie czy tylko ktoś sobie tak to nazwał?
i jeszcze to radyjko=GSM bo nie mogę załapać

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 09, 2007, 20:56:06 »
MB można czytać jak Molski Biz - jeden z coker'ów z XDA developers.
Prawdopodobnie on go sprawił choć "oficjalnie" się do tego nie przyznaje, a w dyskusjach na jego temat uczestniczy jakby mu zależało na sprawnym działaniu :)
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

mobi_one

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 09, 2007, 20:58:24 »
Asia Fistasia
nazwa pochodzi od fanatazji autora, i ma nawiazywac do pewnej juz marki na rynku a mianowicie do p. molskiego MB to Molski.Biz, co jest gwarantem na rynku pewnej marki, ot tyla

tak, radyjko to modul GSM

may
wlasnie tez to zuwazylem, w zadnym temacie o WM6 tak intensywnie nie uczestniczy.

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 09, 2007, 21:21:02 »
1.wertując setki stron na forum nie mogę dojść do konsensusu jakie radio wybrać dla SPV zależy mi na tym by nie padał po 1 dniu pracy....a tylko i wyłącznie do tego go używam->>Navigacja nawigacja nawigacja + rozmowy- duuuuuzo gadania + maile + notatki głosowe i jak do tej pory na 3 dzień zostawała resztka baterii.......właściwie 2 dzionki

2.Co do romu często pojawia się AKU czy rzeczywiście jest aż taka różnica między obecnym którego defaultowo dostałam a romem MB ?....

Mobi dziękuję za ten programik do batt przy 273 MHz to całkiem inny fon, dostosowałam go klasycznie i przykładowo uruchamianie automapy zajmuje mi teraz jakies 6-8 sek. przed kręceniem 20-40..polecam wszystkim przeglądającym wątek nie jest to wprawdzie 400 MHz, ale można śmiało wykonywać kilka operacji na raz... :))

*

mobi_one

« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 09, 2007, 21:29:07 »
Asia Fistasia
w sumie kazde radio zjada baterie, twoje 3 dni to i tak duzo, to nie sa klasyczne nokie ktore trzymaja po pol roku ;) wiec co bys nie zainstalowala jako radio to te 3 dni to masz max przy takim uzywaniu.

AKU to takie latki do glownego systemu, ktore podnosza efektywnosc, no i lataja jakies bledy.

ciesze sie, ze moglem Ci pomoc i sa tego jakies pozytywne efekty.

ps.
ze zmiana romu to sie wstrzymaj z tydzien, kolega zarozumialy ze wschodu ma wypuscic nowy rom wlasnej produkcji. Jesli bedzie tak dobry jak go Putin wychwala to lepiej poczekac.

« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 09, 2007, 21:33:37 »

................................... twoje 3 dni to i tak duzo,

dobry format to podstawa ;)

w takim razie czy zmiana radia idzie w parze ze zmianą OS do czego zmierzam czy mogę mieć powiedzmy tego AKU + obecne, lub bele jakie radyjko?
ps..
rom i radio chcę na dobry początek zmienić bez potrzeby wywalania owego Cida by temat jakoś ogarnąć jednym słowem na zestaw który wcześniej polecałeś ;)...ot tak by nabrać wprawy i przełamać barierę strachu i gwarancji  :kill:

*

mobi_one

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 09, 2007, 22:14:08 »
zmiana radia moze isc w parze, ale nie musi. Mozesz zmienic sam OS a pozniej radio. Generalnie ROM sklada sie z nastepujacych skladnikow:
IPL/SPL
Splash
HTC Logo
GSM
Extension_rom
OS
Jak ktos umie robic ROM-y to moze pominac niektore skladniki.
np. ten rom z linka posiada OS i extension_rom z ustawieniami orange.
nie ma w nim radia, splasy itd
pozostan przy tym OS-sie i wgraj radio 2.61 lub 2.19

BTW.
powiedz, ze ta fotke dodalas niedawno do profilu swojego, bo inaczej okaze sie, ze komputery i padalce rzucily mi sie juz na mozg.